icon

Štvorročné dieťa ešte nejedáva same

6. feb 2021

Ahojte, je tu ešte niekto komu v tomto veku dieťa nepapa samo? Najmä obedy a ranajky

Strana
z2
veronikaszabova
6. feb 2021

Ani v skolke?

eeffka
6. feb 2021

Zdrave 2r dieta je schopne samo jest. Minimalne ma snahu.

autor
6. feb 2021

@veronikaszabova nechodí do škôlky

veronikaszabova
6. feb 2021

No 4r je dost, uz by malo davno jest same... mozno by som skusila tu skolku, nech vidi aj ine deti jest.

A ked mu naberies jedlo, neje vobec? Ci?

taga
6. feb 2021

Neje, lebo nechce - v zmysle, nie je hladne?
Alebo vymysla, je rozmaznane v style - mama ty ma krm?

kvetinka75
6. feb 2021

A dovod je aky?

tosomja
6. feb 2021

Ako neje samo? Nevie drzat lyzicu, alebo chytit do ruky chlebik? Alebo nema zaujem jest samo. V tom pripade posadit za stol a ukazat mu, ako na to.

vilma7
6. feb 2021

Ani môj syn nechce jesť sám. Školu bude mať od leta, ale bez obedov. Vie sa najesť, ale sa nechce. Veď maminka, papik nachovajú. Keby mal kilá navyše tak neriešim, ale aby mu nezačali trčať kosti ešte viac, tak ho radšej nachovám.

dusankomoj
6. feb 2021

Ano je! Touto cestou pozdravujem môjho syna Dušanka😉

autor
6. feb 2021

On by sa aj vedel najest sam, občas zje sám jogurt, puding a take tuhé jedla ako pirohy, halusky, take čo mu nepadá z lyzice. Ale inak chce aby som ho kŕmila ja. Aj keď mu necham priestor aby jedol sám, tak radšej ho vždy krmim ja, viem je to chyba ale je chuducky a s jedlom je to celkom trápenie čiže som rada že aspoň niečo zje aj keď ho musím kŕmiť ja ako keby bol malé babo

autor
6. feb 2021

Ale napr chlieb si sám neodhryzne. Musím mu kúskovat a až take si da do ust. Viem že to je zle ale keby som to nechala nanho tak za pol hodinu zje mozno 5 lyzic. Len som chcela vedieť či som v tom sama alebo aj niekto iný ma ešte takýto problém

ckatka
6. feb 2021

No..to podľa mňa nie je úplne okej a je to trosku zanedbané zo strany rodičov.. "Jemu to dlho trvá a ubabre sa, radšej ho nakrmim"
No...nie.
Vedieť sa najesť je rovnako zručnosť, ktorú sa dieťa musí naučiť. A učí sa to tým, že to vidí a tým že to robí.
My od malinka chodíme do reštaurácií, malý je od 2 rokov v škôlke a keď ho trojročného videli v cukrárni spôsobne zákusok jest vidličkou, pozerali...
Je to o tréningu. Treba sa usadiť spolu za stôl a spolu jest nech dieťa má príklad. Pripadne nech si v obchode sam vyberie taniere a príbory ktoré chce.

sono2
6. feb 2021

Tak. Ja nemyslím že to je problém
Teraz sa nedá ale skús v telefóne nech vyberiete peknú sadu riadov, príbor. Jedzte spolu. Ani to by nemohlo? Ja zase mám opačný problém že moja 18 mesačná sama chce všetko lebo vidí staršiu

dusankomoj
6. feb 2021

To isté! A ja chodím po dome a vyhrážam sa,že v bruchu bude mať,len to čo si tam sám napchá😊 a potom rezignujem. A aby mi nebolo lúto,tak občas si skúša vybrať kto ho má krmiť(býva s nami moja mama).

sono2
6. feb 2021

@ckatka Ja som nikdy neučila práve som nechcela kvôli tomu čo píšeš že zafuľa sa.
V dvoch rokoch Sama dcéra krásne jedla s lyžičkou. Mladšia odkukala a už ako 18 mesačná sa vie úplne sama najesť. Nikto ju naučil. Neni to len o tom. To nejako deti niektoré samé niektoré treba asi inšpirovať

sono2
6. feb 2021

@dusankomoj zlatý. Tak ho krm no. Veď neni stará baba 😂 v domove.
Dieťa. Veď nebudeš do dôchodku kŕmiť

beata_k
Odpoveď bola odstránená
autor
6. feb 2021

Byvame u svokrovcov, jedávame naraz všetci spolu takze príklad vidí denne. Aj som ho motivovala že deti v skolke už papáju sami no nezabera. Je pohodlny a proste trvá na tom aby som ho kŕmila ja no ako vidím tak nie sme sami :D aspoň trosku mi odlahlo a dúfam že časom sa už naučí aj sám

dusankomoj
6. feb 2021

@sono2 to nie! Najdlhšie do nejakých cca 16 rokov,potom si najde frajerku a bude to robiť ona😇 ale bez srandy,niekedy nemáš chuť vynukovat,pripomínať aby žul. Trvá mu to večnosť,hlavne keď má ísť naobed spať. Krpec má 3r. a vie sa najesť sám,ale takto je to lepšie,lebo má volné ruky na iné veci😪

oslo1
6. feb 2021

Moj ma 2,5 a jedava sam. U nas chodia 4 rocne deti do skoly, tak fakt si neviem predstavit, ze by sa nevedel najest.
Ale kamoska mala to iste s dcerami, vtedy mali vek 4 a 5 rokov, tiez ich doma krmili. Tak som sa jej opytala, ako v skole jedia obedy, tak krmenie prestalo.

viestta
Odpoveď bola odstránená
kissinka111
6. feb 2021

Treba len nechat on sa nauci. Ja syna tiez obcas krmim ale to len vtedy ked je nieco co by velmi nechcel a ja zrovna potrebujem aby to zjedol. Inak hej mava nalady mama nakrm ma ale nie pokial ma take co lubi tak nekrmim....vies to jest sam tak papaj...a ked vymysla ze ja nekrmim tak on, ze nechce zrazu tak fajn nechces bud hladny dojes si potom ale nic ine nebude....a ver ze pak to zje bez pipnutia a sam 😉. Treba len pevnu volu.

ruzasipova
6. feb 2021

@sono2 Ako u nas. Syn (18mes.) chce jest zasadne sam. Takze mu davame len take jedla, ktore sa daju napichnut na vidlicku, alebo drzia pricapnute na lyzicke :D Aj ked mu to napichujem, aj to sa hneva, ze ho mam nechat tak.

miriam439
6. feb 2021

Viem, že každá mamina má svoj názor na to, ako učiť samostatnosti dieťa. Ja nikomu jeho názor neberiem a beriem aj do úvahy to, že každý najlepšie vidíme chyby toho druhého, teda aj to, kde robia chyby vo výchove iní rodičia, hoci my robíme možno ešte väčšie chyby...
Kým som nemala dieťa, tiež som mala vlastné ideály o tom, ako ja budem vychovávať svoje dieťa a aké to bude dokonale vychované dieťa 😍
A teraz mám dieťa a už nemám ideály. Výchovávam podľa nich akurát seba 😬
Tiež máme doma takmer 4,5 r chlapčeka, pohybovo veľmi zdatný a jazyk ako lemeš, na všetko má odpovede, ale niekedy nechápeme nielen my, ale celé okolie, kde sa v malom dieťati berie toľko rozumu.
Ale čo sa týka sebaobsluhy, no koniec. Bojujeme s tým od malička, strašne pohodlný je v tomto smere. Nutné je pri ňom mať svätú trpezlivosť, ale postupnými krokmi a skúšaním rôznych výchovných metód ideme vopred.
Aj čo sa týka kŕmenia a jedla, toto býva tiež moja nočná mora 😎 Ak mu pomôžem s jedením a sem tam hodím do úst lyžičku s jedlom (aj napriek tomu, že v oboch lícach má syslík ešte zásoby), tak dokáže zjesť jedlo tak do hodinky (kvôli predstave - na raňajky zje jedno koliesko sendviča, na obed s donútením tak 15 lyžíc polievky alebo omáčky). Ak to celé nechám na neho, tak sme už mali rekord dve hodiny na jedno jedlo. Ja zakaždým takmer prídem o hlasivky, čo musím stále pripomínať "žuj, naber si, daj si to do úst"... U neho je aj veľký problém s tým, ak treba niečo žuť.
Skúsila som už aj dobré rady skúsených matiek - OK, keď neješ, tak asi nie si hladný, budeš jesť potom - ale trucovať dokáže dlhšie ako ja a ja nechcem, aby tu behala sociálka, že dieťa trpí podvýživou.
Už som mu pár krát povedala napriek, že nech si rýchlo nájde manželku, lebo ja sa o neho budem starať len do svadby a potom sa už s ním bude trápiť jeho manželka. Samozrejme pohotovo odpovedá: "Mamička moja, ty budeš moja manželka, ja ťa nikdy neopustím, my patríme k sebe." A mne vždy zhasne posledná nádej... 😬😎😢
Ešte pre takú zaujímavosť - ak má také jedlo, ktoré netreba žuť a celé jedlo ho kŕmim ja, tak dokáže zjesť neuveriteľne veľa oproti tomu, ako keď je nútený jesť sám.
Takže neboj sa, nie si sama s týmto problémom

katulienkax
6. feb 2021

Ale prosím ta moja má 6 a nechá sa kŕmiť v škôlke zje máločo , samozrejme že ju aj kŕmim veď aká biedna by bola. Nepočúvaj že ti musí sama jesť viem že ta to trápi ale minimálne polovica deti aj tie čo jedli začnú po nástupe do škôlky vymýšľať a strašne zle jesť.

solemami
7. feb 2021

skus ho motivovat - ak zjes 10 lyzic sam tak - pojdeme napr do parku co je dalej ale on ho ma rad. ak zjes stvrtku chleba tak si pozrieme spolu tvoju oblubenu rozpravku. v zmysle ze on zacne a ty dokoncis. ale on musi tiez urobit svoj diel. a on nech zacne. nie ty

panelacikova
7. feb 2021

autorka: ak dokáže sám a len ho dokrmuješ kvôli váhe, je to OK. ja som mala dcéru chudú ako palicu a čo som jej nevložila do úst ja, to nezjedla. nie preto, žeby vymýšľala, ale ona proste bola strašne chudá a ten žalúdok mala zrejme prispôsobený tomu. bol problém do nej niečo dostať. keby som ju nechala aj 6 hodín, aj tak by zjedla veľmi málo. musela som zapnúť nejakú rozprávku a "potajomky" som je dávala do úst jedlo. nepamätám, koľko mala, či 2, či 3 roky, ale určite boli také situácie ešte aj v 4 rokoch.... dnes má 11 a zje všetko, čo nezje ju 🙄 a to bola pritom enormne chudá do 9 rokov. proste sa začala vyvíjať a začala jesť ako chalan v puberte... dnes jej pre zmenu "trhám od úst" 😀 😀
takže kľud, ak vidíš, že je chudunký, pokojne dokŕm. nič sa nedeje. hlavné je, že od hladu neumrie, že si vie dať do úst aj sám 🙂

elizabet173
7. feb 2021

Krasne ta zneuziva. Tyzden ho nekrm a uvidis, ako sa rozbehne. Za tyzden zase neschudne 3 kg. Zneuziva tvoj strach, ze byde hladny a chudy. A ty mu na to skaces.
@dusankomoj prave preto, ze rezignujes, tak robi to, co robi. Keby si bola dosledna, naje sa sam.

panelacikova
7. feb 2021

@miriam439 a nemal náhodou reflux? lebo toto bol náš problém, že mala reflux a s jedlom to bol boj od narodenia. ešte dodám, že ja som tak závidela matkám, ktoré strčili 8 mesačnému dieťaťu v kočiari rožok a na! žuj!.... ja som toto nemohla, pretože ona ak sa nepovracala hneď ako zahryzla, tak odhryzla a začala sa tým dusiť. jednoducho nemala akoby ten žuvací reflex vyvinutý alebo neviem ako to pomenovať, skrátka stále čo kúsok, to buď naťahovanie na zvracanie alebo pridusenie sa. nie raz som jej robila celá vytrasená ten hamiltonov hmat (celá dosratá, či to z nej dostanem), čo sa mi doslova niekoľko sekúnd dusila pred očami :( takže u nás mohlo aj toto veľmi veľmi zavážiť pri tom nasledujúcom niekoľkoročnom nejedení

tosomja
7. feb 2021

Mojho priatela syn ma 9 rokov a nevie si nakrajat maso, knedlik je rukami aj ked je cely namoceny v omacke. Mne je z toho na grcanie, radsej s nim nejem za jednym stolom. Prasa doslova. Cely ufulany, vsetko okydane. Vraj aj v skole tak je. Priatel je z neho na nervy. Nechodime preto ani na pizzu, ani nikde sadnut, lebo by som sa od hanby prepadla. Vraj jeho matke to nevadi.
Nevie si zaviazat snurky, nevie si zapnut zips. 🤷
Lahostajnost rodicov, a decku tk vyhovuje. On nie ze nevie, ale zneuziva. A ked povie otcovi, aby ho krmil, mam chut ho pokrajat namiesto to na tanieri. Uz parkeat som mu vzala tanier, lebo jedol rukami. Nevravim nejake tuhsie jedlo, niekedy sa ani mne nepodari odrojit z masa, tak im pokrajam, ale zeby jedol rukami aj cestoviny z polievky, pre mna humusak. 🤮
Takze ked nechces byt zneuzivana a potom sa hanbit, ze ti dieta nevie anj pribor drzat v ruke, tak "pokracuj" v krmeni.

Strana
z2