Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?
Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?
@anonym_autor v našich jasliach, kde sú deti do 3 rokov majú takú stravu, že vedúcu jedálne by som takoj poslala na preškolenie, otras, sladké, somariny, podľa nás s manželom nevhodne pre najmenšie deti. Ale tak čo nerobíme. Jedine doma sa snažíme ho viesť k pestrej strave. Mali by aktualizovať tu vyhlášku na rok 2025 a vhodne stravovanie v dnešnej dobe a nie z pred socializmu
Maju spotrebné koše, ktoré musia dodrzat vramci tyzdna. Bohuzial, je to tak, o zdravej vyváženej strave vo vacsine MŠ nepoculi.
Ja myslim, ze je to kvoli cene. Nie kazdy obed je rovnako drahy. Ak chcu dat hovadzie maso alebo nieco ine, musia v iny den setrit a daju spagety s kecupom. Ja s tym problem nemam. Myslim si, ze spagety s kecupom su zdravsie, ako nejaky fastfood alebo bageta/sendvic. Ak sa ti to nepaci, mozes viac dbat o vyzivovu hodnotu jedal, ktore pripravujes ty doma na veceru alebo cez vikend.
@anonym_autor a to maju cely tyzden alebo kazdy tyzden? Tiez maju napr buchticky s kremom a neriesim
@really8 2x do mesiaca. No, tvoj postoj je bežný postoj rodičov. Ak by sa ozvali viacerí, možno by sa situácia zmenila...
Raz do týždňa alebo 1x za 2 týždne špagety neuskodia. Možno je uvarená omacka, nielen kečup. A deti zvyčajne špagety milujú.
@really8 2x do mesiaca. No, tvoj postoj je bežný postoj rodičov. Ak by sa ozvali viacerí, možno by sa situácia zmenila...
@anonym_autor daj svoje dieťa do súkromnej škôlky, kde budeš platiť 500 eur na mesiac. Potom ti tieto tvoje "problémy" odpadnu. Veľa detí v skolskarskom veku točia suché cestoviny, ryžu, jeden druh ovocia vo svojom domácom jedalnicku.
@anonym_autor ale ja situaciu nepotrebujem menit. Ja som s tym ok. Doma sa stravujeme zdravo a pestro ale to neznamena ze jeme len biele maso a parenu zeleninu. A aj ked nechodili do skolky aj doma sme si sem tam spravili cestoviny. A davm im niekedy na chleba aj kecup. Dokonca maju dovolenu aj sladkost ked jedia a tento tyzden mal syn narodky a dostal dzusik. Waaaaaaaaaa
Neexistuje zle jedlo iba zle mnozstvo.
A teraz budme uprimne... Toto tie deti zjedia. Lebo aj ked sa niektori snazia varit pestro a vyvazene, tie deti to nezjedia.
Pre tak male deti cim jednoduchsue, tym lepsue jedno. Oni nie su miseliny 🤭😀😆
Ty to doma tiez varis.
áno bolo to už aj pred rokmi. cestoviny s tvarohom alebo špagety ma netrápili.
ďaleko horšie bolo keď dávali deťom filé na cesnaku. Cesnak páchol na chodbe mš ešte aj o 15 hod. poobede keď som pre dieťa prišla. Nič som neriešila s kuchárkou, ale moc sa mi to nepáčilo tak aromatickú zeleninu dávať deťom.
naša susedka bola v mš kuchárkou. každý Boží deň niesla domov 2 tašky zakryté uterákom. Tašky mala na bicykli - skoro aj ten korman otočilo z tej váhy. dúfam že to už takto kuchárky v súčasnosti nerobia.
Tieto normy sa robili niekedy v 80tych rokoch s poznatkami z 80 rokov, takže môžeš sa na to hnevať a aj právom ale v podstate s tým nič nevieš urobiť, kým sa nerozhodnú tí hore riešiť konečne dôležité veci... (Tiež som to riešila dávnejšie)
Btw viac ako spagety a ich vyzivova hodnota ma stve ten presladeny caj. Vase take nedostavaju?
@anonym_autor chcela by som vedieť čio by si uvarila ty z tých par supov?
@anonym_autor ja ti nechcem brat iluzie, ale spagety raz za dva tyzdne nie je ziadna tragedia. Keby si videla, co si deti kupuju na desiatu, tak by si zaplakala a pritom mamicke povedia ze si kupili jogurt a lupacku a mamka spokojna, ze sa dobre stravuju... Oproti tomu su spagety s kecupom a syrom v skolskej jedalni (ktore len tak mimochodom vacsina deti, na rozdiel od lososa s dusenou zeleninou, aj zje) este velmi zdrava strava. Tak aby si bola pripraena co pride o takych 6 - 8 rokov.
A čo by si chcela? Tak napíš jak by si ty predstavovala aké jedlo predstavuješ aby dávali na obed?
Pondelok guláš so cestovinami, utorok vyprážané mäso s hranolkami, streda pečená kačka s lokšami, štvrtok grilované kura a piatok aljašká treska so zemiakmi? Tvoje dieťa zje všetko? Tak odhlás to dieťa z MŠ zober domov a navar to čo tebe je pre dieta vhodne
Spagety s kecupom jednoducho male deti miluju… nemaju to v tej skolke predsa kazdy den, a ani nie kazdy tyzden…
Moj maly z casu na cas aj doma papa len spagety s kecupom, lebo to proste miluje a tym padom to akceptujem aj v skolke ale je pravda, ze ta strava by mohla byt pestrejsia
Maju, ale nastastie nie som tak premotivovana, aby som to riesila.
Špagety s kečupom sú urážkou... ale prosím Ťa, dukatove buchtičky a buchty Ťa netrápia?Lebo tam je tiež výživová hodnota nula.
Ano, mávaju to deti v mš aj na zš a budeš sa čudovať, ale u detí to ma veĺký uspech. Moja dcera už sice na obedy nechodi, ale ked chodila, tak deti čakali aj na dupĺu. A na margo, chcem dodať, že ja takto doma nevarim, ale si myslím, že to dieťa nepríde k žiadnej ujme, keď zje dva razy do mesieca špagety s kečupom.
😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..
Ano, mávaju to deti v mš aj na zš a budeš sa čudovať, ale u detí to ma veĺký uspech. Moja dcera už sice na obedy nechodi, ale ked chodila, tak deti čakali aj na dupĺu. A na margo, chcem dodať, že ja takto doma nevarim, ale si myslím, že to dieťa nepríde k žiadnej ujme, keď zje dva razy do mesieca špagety s kečupom.
@anna777115 no šak. Keď sa na to pozrieš ako celok, 3krat do týždňa majú takéto jedlo. Môj syn chodí z MS hladný jak turek.
Tak ak to nemaju casto neriesila by som 💁🏻♀️
😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..
@anonym_autor a ten caj?
@anonym_autor je smutné, že sa za roky nič nezmenilo. Ja už mám dospelé dieťa a keď bolo v škôlke, tak som tiež riešila nevhodné jedlo a sladké pitie. Mala som kamošku na RUVZ a pýtala som sa jej, že ako je možné, že škôlka od nás chce kilo cukru na polrok a trepu to deťom do čaju. Kamoška mi povedala, že jej to tiež vadí, ale že nič s tým oni nespravia, pretože oni sledujú len výživové hodnoty celkové a ak to dodržia podľa toho, čo majú v jedálnom lístku, tak je to akože cajk. Tlak rodičov by musel byť oveľa väčší, aby sa udiala zmena. A ďalšia rovina je finančná, za tie peniaze sa zázraky robiť nedajú a ak by sa zdvihla cena jedla, to by sa nepáčilo podstatne väčšej časti rodičov. A tak sme vlastne v začarovanom kruhu. No a veľkej časti ľudí je to úplne jedno.
@anonym_autor no mleté mäso naozaj skvelá voľba...
Co je zle na spagetach s kečupom?
Mne oveľa viac vadí to mleté mäso, nátierky z najlacnejsej šunky, sunkove peny, múčne jedla, sladené nápoje, zahustene polievky kde je pomaly viac múky ako zeleniny, ....
Tie polievky v školách sú vody s múkou. Toto by sa malo riešiť a nie spagety
Prečo to musia byť špagety s kečupom? Prečo nie špagety s paradajkovou omáčkou, s paradajkovým pestom?
Akože sorry, ale ozaj niektorým rodičom prídu špagety s kečupom ako jedlo, ktoré by sa malo setom servírovať ako plnohodnotná strava?
Mnohé tie deti sú tam od skorého rána do neskorého popoludnia a toto je ich jedine teplé jedlo dňa.
A nech mi nikto netvrdí, že financie. Lebo kečup a paradajková omáčka či pesto nie je finančne žiadny rozdiel.
@anonym_autor je to presne podľa noriem a metodiky, ktoré sú na stránke minedu.sk, spomínaná vyhláška nerieši normy, ...len metodiku a dvakrát do mesiaca by to nemalo byť v jedálnom lístku
Mam dve deti ale su mi jasne 2 veci.1.Skolkarska jedalen MUSI splnat normy ktore musi mat jedlo pre deti.Predstav si kolko mesacne platis za stravu,deleno pocet dni-z toho chces zdrave plnohodnotne vyvazene jedlo? 2.Od zdravych vyvazenych domacich jedal su tu rodicia,takze ja im to vyvazujem na ranajky a vecere a cez vikendy.Na veceu tepla domaca polievka napr.
Tak to je,setri energiou s tymto nic nenarobis.

@anonym_autor a to maju cely tyzden alebo kazdy tyzden? Tiez maju napr buchticky s kremom a neriesim