icon

Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?

12. nov 2025

Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?

Strana
really8
12. nov 2025

@anonym_autor a to maju cely tyzden alebo kazdy tyzden? Tiez maju napr buchticky s kremom a neriesim

ninka99865
12. nov 2025

@anonym_autor v našich jasliach, kde sú deti do 3 rokov majú takú stravu, že vedúcu jedálne by som takoj poslala na preškolenie, otras, sladké, somariny, podľa nás s manželom nevhodne pre najmenšie deti. Ale tak čo nerobíme. Jedine doma sa snažíme ho viesť k pestrej strave. Mali by aktualizovať tu vyhlášku na rok 2025 a vhodne stravovanie v dnešnej dobe a nie z pred socializmu

barka1
12. nov 2025

Maju spotrebné koše, ktoré musia dodrzat vramci tyzdna. Bohuzial, je to tak, o zdravej vyváženej strave vo vacsine MŠ nepoculi.

moze
12. nov 2025

Ja myslim, ze je to kvoli cene. Nie kazdy obed je rovnako drahy. Ak chcu dat hovadzie maso alebo nieco ine, musia v iny den setrit a daju spagety s kecupom. Ja s tym problem nemam. Myslim si, ze spagety s kecupom su zdravsie, ako nejaky fastfood alebo bageta/sendvic. Ak sa ti to nepaci, mozes viac dbat o vyzivovu hodnotu jedal, ktore pripravujes ty doma na veceru alebo cez vikend.

autor
12. nov 2025
@really8

@anonym_autor a to maju cely tyzden alebo kazdy tyzden? Tiez maju napr buchticky s kremom a neriesim

@really8 2x do mesiaca. No, tvoj postoj je bežný postoj rodičov. Ak by sa ozvali viacerí, možno by sa situácia zmenila...

anonym_a49aea
12. nov 2025

Raz do týždňa alebo 1x za 2 týždne špagety neuskodia. Možno je uvarená omacka, nielen kečup. A deti zvyčajne špagety milujú.

anonym_100533
12. nov 2025
@anonym_autor

@really8 2x do mesiaca. No, tvoj postoj je bežný postoj rodičov. Ak by sa ozvali viacerí, možno by sa situácia zmenila...

@anonym_autor daj svoje dieťa do súkromnej škôlky, kde budeš platiť 500 eur na mesiac. Potom ti tieto tvoje "problémy" odpadnu. Veľa detí v skolskarskom veku točia suché cestoviny, ryžu, jeden druh ovocia vo svojom domácom jedalnicku.

moze
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Urcite nie. Varia z penazi, ktore maju. Niektori rodicia dokonca nemaju peniaze ani na tie dotovane obedy.

really8
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale ja situaciu nepotrebujem menit. Ja som s tym ok. Doma sa stravujeme zdravo a pestro ale to neznamena ze jeme len biele maso a parenu zeleninu. A aj ked nechodili do skolky aj doma sme si sem tam spravili cestoviny. A davm im niekedy na chleba aj kecup. Dokonca maju dovolenu aj sladkost ked jedia a tento tyzden mal syn narodky a dostal dzusik. Waaaaaaaaaa
Neexistuje zle jedlo iba zle mnozstvo.

anonym_19f20a
12. nov 2025

A teraz budme uprimne... Toto tie deti zjedia. Lebo aj ked sa niektori snazia varit pestro a vyvazene, tie deti to nezjedia.
Pre tak male deti cim jednoduchsue, tym lepsue jedno. Oni nie su miseliny 🤭😀😆
Ty to doma tiez varis.

anonym_232259
12. nov 2025

áno bolo to už aj pred rokmi. cestoviny s tvarohom alebo špagety ma netrápili.
ďaleko horšie bolo keď dávali deťom filé na cesnaku. Cesnak páchol na chodbe mš ešte aj o 15 hod. poobede keď som pre dieťa prišla. Nič som neriešila s kuchárkou, ale moc sa mi to nepáčilo tak aromatickú zeleninu dávať deťom.
naša susedka bola v mš kuchárkou. každý Boží deň niesla domov 2 tašky zakryté uterákom. Tašky mala na bicykli - skoro aj ten korman otočilo z tej váhy. dúfam že to už takto kuchárky v súčasnosti nerobia.

anonym_9e7f4b
12. nov 2025

Tieto normy sa robili niekedy v 80tych rokoch s poznatkami z 80 rokov, takže môžeš sa na to hnevať a aj právom ale v podstate s tým nič nevieš urobiť, kým sa nerozhodnú tí hore riešiť konečne dôležité veci... (Tiež som to riešila dávnejšie)

really8
12. nov 2025

Btw viac ako spagety a ich vyzivova hodnota ma stve ten presladeny caj. Vase take nedostavaju?

anonym_412871
12. nov 2025

@anonym_autor chcela by som vedieť čio by si uvarila ty z tých par supov?

viestta
12. nov 2025

@anonym_autor ja ti nechcem brat iluzie, ale spagety raz za dva tyzdne nie je ziadna tragedia. Keby si videla, co si deti kupuju na desiatu, tak by si zaplakala a pritom mamicke povedia ze si kupili jogurt a lupacku a mamka spokojna, ze sa dobre stravuju... Oproti tomu su spagety s kecupom a syrom v skolskej jedalni (ktore len tak mimochodom vacsina deti, na rozdiel od lososa s dusenou zeleninou, aj zje) este velmi zdrava strava. Tak aby si bola pripraena co pride o takych 6 - 8 rokov.

anonym_0f0e47
12. nov 2025

A čo by si chcela? Tak napíš jak by si ty predstavovala aké jedlo predstavuješ aby dávali na obed?
Pondelok guláš so cestovinami, utorok vyprážané mäso s hranolkami, streda pečená kačka s lokšami, štvrtok grilované kura a piatok aljašká treska so zemiakmi? Tvoje dieťa zje všetko? Tak odhlás to dieťa z MŠ zober domov a navar to čo tebe je pre dieta vhodne

klarissa25
12. nov 2025

Spagety s kecupom jednoducho male deti miluju… nemaju to v tej skolke predsa kazdy den, a ani nie kazdy tyzden…

tasticka59
12. nov 2025

Moj maly z casu na cas aj doma papa len spagety s kecupom, lebo to proste miluje a tym padom to akceptujem aj v skolke ale je pravda, ze ta strava by mohla byt pestrejsia

cyberk
12. nov 2025

Maju, ale nastastie nie som tak premotivovana, aby som to riesila.

enmery
12. nov 2025

Špagety s kečupom sú urážkou... ale prosím Ťa, dukatove buchtičky a buchty Ťa netrápia?Lebo tam je tiež výživová hodnota nula.

anna777115
12. nov 2025

Ano, mávaju to deti v mš aj na zš a budeš sa čudovať, ale u detí to ma veĺký uspech. Moja dcera už sice na obedy nechodi, ale ked chodila, tak deti čakali aj na dupĺu. A na margo, chcem dodať, že ja takto doma nevarim, ale si myslím, že to dieťa nepríde k žiadnej ujme, keď zje dva razy do mesieca špagety s kečupom.

autor
12. nov 2025

😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..

autor
12. nov 2025
@anna777115

Ano, mávaju to deti v mš aj na zš a budeš sa čudovať, ale u detí to ma veĺký uspech. Moja dcera už sice na obedy nechodi, ale ked chodila, tak deti čakali aj na dupĺu. A na margo, chcem dodať, že ja takto doma nevarim, ale si myslím, že to dieťa nepríde k žiadnej ujme, keď zje dva razy do mesieca špagety s kečupom.

@anna777115 no šak. Keď sa na to pozrieš ako celok, 3krat do týždňa majú takéto jedlo. Môj syn chodí z MS hladný jak turek.

ivik4
12. nov 2025

Tak ak to nemaju casto neriesila by som 💁🏻‍♀️

really8
12. nov 2025
@anonym_autor

😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..

@anonym_autor a ten caj?

akvi
12. nov 2025

@anonym_autor je smutné, že sa za roky nič nezmenilo. Ja už mám dospelé dieťa a keď bolo v škôlke, tak som tiež riešila nevhodné jedlo a sladké pitie. Mala som kamošku na RUVZ a pýtala som sa jej, že ako je možné, že škôlka od nás chce kilo cukru na polrok a trepu to deťom do čaju. Kamoška mi povedala, že jej to tiež vadí, ale že nič s tým oni nespravia, pretože oni sledujú len výživové hodnoty celkové a ak to dodržia podľa toho, čo majú v jedálnom lístku, tak je to akože cajk. Tlak rodičov by musel byť oveľa väčší, aby sa udiala zmena. A ďalšia rovina je finančná, za tie peniaze sa zázraky robiť nedajú a ak by sa zdvihla cena jedla, to by sa nepáčilo podstatne väčšej časti rodičov. A tak sme vlastne v začarovanom kruhu. No a veľkej časti ľudí je to úplne jedno.

simona20201309
12. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor no mleté mäso naozaj skvelá voľba...
Co je zle na spagetach s kečupom?
Mne oveľa viac vadí to mleté mäso, nátierky z najlacnejsej šunky, sunkove peny, múčne jedla, sladené nápoje, zahustene polievky kde je pomaly viac múky ako zeleniny, ....
Tie polievky v školách sú vody s múkou. Toto by sa malo riešiť a nie spagety

abbey1
12. nov 2025

Prečo to musia byť špagety s kečupom? Prečo nie špagety s paradajkovou omáčkou, s paradajkovým pestom?
Akože sorry, ale ozaj niektorým rodičom prídu špagety s kečupom ako jedlo, ktoré by sa malo setom servírovať ako plnohodnotná strava?
Mnohé tie deti sú tam od skorého rána do neskorého popoludnia a toto je ich jedine teplé jedlo dňa.
A nech mi nikto netvrdí, že financie. Lebo kečup a paradajková omáčka či pesto nie je finančne žiadny rozdiel.

janka54321
12. nov 2025

@anonym_autor je to presne podľa noriem a metodiky, ktoré sú na stránke minedu.sk, spomínaná vyhláška nerieši normy, ...len metodiku a dvakrát do mesiaca by to nemalo byť v jedálnom lístku

maminkadeticiek
12. nov 2025

Mam dve deti ale su mi jasne 2 veci.1.Skolkarska jedalen MUSI splnat normy ktore musi mat jedlo pre deti.Predstav si kolko mesacne platis za stravu,deleno pocet dni-z toho chces zdrave plnohodnotne vyvazene jedlo? 2.Od zdravych vyvazenych domacich jedal su tu rodicia,takze ja im to vyvazujem na ranajky a vecere a cez vikendy.Na veceu tepla domaca polievka napr.
Tak to je,setri energiou s tymto nic nenarobis.

Strana