icon

Tipy pre učiteľky v škôlke na zvládanie najmladšej vekovej skupiny

miiichaelaaa
27. aug 2026

Som pani učiteľka, ktorá nemá dlhú prax a od utorka dostanem triedu najmladších detičiek. Chcela by som poprosiť pani učiteľky, ktoré pracujú v MŠ s najmladšou skupinou t.j. 2,5 až 3 r., aby mi poradili nejaké finty a triky ako utíšiť detičky, čím ich zaujať, čo Vám fungovalo, aby som nemusela po deťoch kričať. Ak sa nájde nejaká ochotná dušička budem rada, kľudne môžete napísať aj správu.

anonym_b6375d
27. aug 2026

Ako vás toto napadne, že by ste vôbec mali kričať na deti, ktoré sú odtrhnuté od rodičov a je to pre nich úplne nová skúsenosť …. Nepomýlili ste si povolanie ?

miiichaelaaa
autor
27. aug 2026
@anonym_b6375d

Ako vás toto napadne, že by ste vôbec mali kričať na deti, ktoré sú odtrhnuté od rodičov a je to pre nich úplne nová skúsenosť …. Nepomýlili ste si povolanie ?

@anonym_b6375d nebudem tu vysvetľovať ako som to myslela.. škoda môjho času 😏 každá učiteľka pochopí, že som tým myslela upozorňovanie v istých situáciach alebo zvýšenie hlasu a nie kričanie po deťoch aké Vám beží po hlave.. ďakujem za koment, ktorý má pre mňa úplne nulovú hodnotu 🙏 pekný večer prajem a nie vždy treba komentovať všetko, stačí iba vtedy, keď viete prispieť k téme 😉

chocolate_cake
27. aug 2026

Ahoj, napíš do skupiny Učiteľky na MK, určite ti tam skúsené učiteľky poradia.

anonym_c0f265
27. aug 2026

@miiichaelaaa Tiez som ucitelka, ale tiez ma to kricanie zarazilo a hlavne, ked pisete o najmladsich a budu v adaptacnom procese. Tie prve tyzdne su velmi narocne, deticky placu, lebo nepoznaju druhe deti, pani ucitelky, prostredie, ani rezim skolky. Musia sa najprv oboznamit s prostredim, zvyknut si, ze maminky, ci ockovia tam s nimi nebudu. Hlavne byt laskava, pokojna, vesela a trpezliva. Najradsej maju hudobno- pohybove hry, divadielko, tanec, celkovo pohyb a hry. Bola som s tymito malinkymi 4 roky po sebe a prirastli mi velmi k srdcu, ale uz aj ja potrebujem zmenu, tak od prveho budem mat triedu so starsimi detmi. Drzim palce ✊🏻

anonym_8bca5c
28. aug 2026

No len dufam, ze sa to nepyta jedna z nasich pani uciteliek, lebo chudaci deti 🤦‍♀️ Nemas v kolektive starsie skusenejsie ucitelky, ktore vedia poradit? Upozornenie a zvysenie hlasu je nieco ine ako kricanie po malych detoch v adaptacnom procese. Ty si to napisala presne tak ako sme to pochopili a ked sa nevies zrozumitelne vyjadrit, tak sa to radsej rychlo nauc, lebo budes musiet jasne zrozumitelne komunikovat s rodicmi. Ja chapem ze sa obcas zakrici po predskolakovi, co sa nevie vpratat do koze, alebo ked niekto ide robit nieco nebezpecne, ale kricat po malych detoch co ledva prisli do skolky, nech uz je to z akehokolvek dovodu, tak to je uplne mimo.

anonym_fc2a23
28. aug 2026

@miiichaelaaa nie som p. učiteľka, ale moje dieťa šlo ako 2,5 ročné, na začiatku sa p. učiteľky s rodičmi dohodli, že do decembra bude chodiť tá poobedná skôr, aby si trochu vypomohli a neplakalo im tam 20 detí naraz, ale s tým, že rodičia súhlasili, že si po deti budú chodiť všetci na 14:30, aby teda aj p. učiteľky mali vykryté tie hodiny tak ako potrebujú. u našich ich museli veľa mojkať, niekedy aj tri deti naraz kým si ako tak zvykli, niektoré deti plakali ešte v máji

anonym_be0f4b
28. aug 2026
@miiichaelaaa

@anonym_b6375d nebudem tu vysvetľovať ako som to myslela.. škoda môjho času 😏 každá učiteľka pochopí, že som tým myslela upozorňovanie v istých situáciach alebo zvýšenie hlasu a nie kričanie po deťoch aké Vám beží po hlave.. ďakujem za koment, ktorý má pre mňa úplne nulovú hodnotu 🙏 pekný večer prajem a nie vždy treba komentovať všetko, stačí iba vtedy, keď viete prispieť k téme 😉

@miiichaelaaa Uf, toľko sebavedomia a arogancie z vašeho príspevku a vraj pani učiteľka s málo praxe a pritom sa tvári ako kráľovná. No s takýmto prístupom Vás vyobracá nejaký schopnejší rodič, že tam len budete koktať 😀

anonym_bfbf59
28. aug 2026

Ty budes radost pre deti, aj pre rodicov.

anonym_7a3495
28. aug 2026

Hmmm... od učiteľky v materskej škole by som očakával zháňanie rád na nejakom lepšom mieste ako je modrý kôň...

anonym_0626be
28. aug 2026

@miiichaelaaa a teraz sa tu priprav na vlnu hejtov a blbych komentov. Namiesto rady tu budú radšej mudrovat. Keby drvivá väčšina matiek deti na nástup.do skolky pripravovala tak ako ma, nebolo by toľko problémov. Ale to si pani dokonale samozrejme nepriznaju.
To, ze slovo kričať si nemyslela tak, že budeš po nich vyrevovat im nedopina. Nie som učiteľkou ale mala by som pripravené nejaké hračky na zaujatie, možno kreslenie... každé dieta je ine. Vieme vmi dobre, že revu preto, lebo si chcú vyrobiť svoje. Ja ti držím palce.

anonym_1e5567
Autor odpoveď zmazal
anonym_be4ce5
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 Úplne s týmto príspevkom súhlasím. Ja síce učím na 1. stupni, ale aj tam boli deti, ktoré zle zvládali nástup. Ale citlivým prístupom sa to dá.
A čo sa týka toho, že rodičia majú niekedy problém aj s 1 dieťaťom, tak úplne súhlasím. Už sa mi párkrát stalo, že rodič na stretnutí povedal, aké to má doma náročné a že snáď ja to s jeho dieťaťom v škole zvládnem. Aj mne sa stalo, že som musela zakričať, ale snažím sa tomu vyhýbať. Aj učiteľ je len človek, ktorý má tiež svoje hranice a myslím si, že aj keď je škola výchovno-vzdelavací proces, tak rodičia by mali v prvom rade doma zaviesť výchovu a to sa týka aj detí v MŠ.

anonym_b6375d
28. aug 2026
@miiichaelaaa

@miiichaelaaa no ostatné komenty hovoria za všetko, nie iba ja som ostala zaskočená .. plus tá arogancia a zahovaranie, že “zvýšenie hlasu” … a áno škoda reči s Vami ..

kiki68
28. aug 2026

Z praxe- rozdelit deti do mensich skupin a day zaujimave aktivity ( napr senzoricke hracky), stavebnice, co vzdy zabralo hudba. Chytit gitaru a zacat hrat a spievat. Ideme von, spievame, ideme naspat, spievame. To dost zabera na tie presuny. Najhorsia je zmena aktivity a otvorenie dveri niekym. To je vzdy peklo na 5 minut. Nebrat si na vytvarne aktivity viac ako 4 deti naraz. Vonku tiez do skupin. Vzdy do skupin a mat deti, co robia nejako zle ( napr kusu) pod dohladom. Tiez tancovanie a taketo get a rukami boli vzdy fajn. Potrebujes tie deti vzdy zaujat a tym je idealna zmena hlasu a rytmika.

kiki68
28. aug 2026

Krik nepomoze, tym tie deti vacsinou zacnu ist ako skupina do placu a revu, mate potom 16 deti, co sa hadzu o dvere. Ako ked uz zvysit hlas, tak iba na to dieta, ktore fakt robi nejaku zivot ohrozujcu vec.

reela
28. aug 2026

Vitajme v dalsom diely dokumentarneho serialu: Opytaj sa na modrom koniku otazku, ludia sa chytia za jedno slovicko a zacnu to omielat dookola.

anonym_3e67da
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 uuuuuplne súhlasím so všetkým🙂👍🥳

beata_k
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 Je OBROVSKY rozdiel kricat po vlastnom dietati lebo nepocuva a je rozdiel kricat po detoch lebo sa BOJA! Su bez rodicov a v novom prostredi sa jednoducho boja a tak placu. A ona po nich ide kricat???
Uz len to oslovenie samej seba, ze "pani" ucitelka o nej dost vypoveda. Ta si teda na osloveni echt potrpi ked sa takto aj sama oslovuje.
K teme: Zvukove hracky ich zaujmu.

anonym_1e5567
Autor odpoveď zmazal
beata_k
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 Rady ako nekricat po 2,5 - 3 rocnych detoch....hmm, pekne od PANI ucitelky.

Tak ked pani ucitelka, tak kazdeho oslovujme pan/pani, nie len ucitelku. Dobre? Ako sa kriste SAM niekto moze oslovovat pani? 🤦🏼‍♀️

anonym_1e5567
Autor odpoveď zmazal
beata_k
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 To aj ja, ale! neoslovujem sa tak sama. Dufam, ze v tom vidis rozdiel.

anonym_1e5567
Autor odpoveď zmazal
anonym_864761
28. aug 2026

Učím v škôlke pre deti s autizmom. U mňa je kúzelný bublifuk 😊 milujú ho takmer všetky deti. Často ich objímam, hladím, snažím sa k nim správať tak, ako k mojim vlastným deťom. Často som s nimi na zemi, rozprávam tvárou v tvár, hráme sa hry na telo, schovávam hračky pod tričko, pod šatku, šteklím s maňuškou. Svoje čaro majú aj detské hudobné nástroje. Pýtam sa rodičov, čo ich deti milujú, čo ich upokojí - nastavujem spoluprácu od prvého dňa.

beata_k
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 Neboj sa, neporaza ma. Skor sa desim toho, kto uci male bezbranne deti.

anonym_06735a
28. aug 2026
@anonym_1e5567
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_1e5567 zrejme to bola len nestastna formulacia ale aj vy, ked sa vas niekto opyta, co robite, pisete ze ste pani prevadacka, pani pravnicka, pani skladnicka..? je to trocha zvlastna formulacia v takomto kontexte

anonym_9d9403
28. aug 2026

Naša učiteľka, keď boli zamknuté dvere....tak kričala hrozne veci a raz zabudli zamknúť.....tak sa predviedla.....falosnica......Ale to sú učiteľky s 2 ročným kurzom popri RD.

ankare
28. aug 2026

@miiichaelaaa Kričať po deťoch, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou prežívajú najväčší stres v živote???

ankare
28. aug 2026

@miiichaelaaa Balóny, bublifuk, hudba,...

kiki68
Dnes o 13:14
@anonym_9d9403

Naša učiteľka, keď boli zamknuté dvere....tak kričala hrozne veci a raz zabudli zamknúť.....tak sa predviedla.....falosnica......Ale to sú učiteľky s 2 ročným kurzom popri RD.

@anonym_9d9403 ale to mas take typy a tie budu kricat vzdy na tie deti a mozu mat aj VS. Zial toto nikto nezmeni, Len ked tie kolegyne a sefka to nebudu proste tolerovat a vyrazia ju