icon

Výber školy - blízkosť verzus kvalita

dada_ke
24. mar 2021

Nemôžeme sa rozhodnúť, či zapísať dieťa na najbližšiu školu, čo by bolo logisticky pohodlné, alebo dcéru každý deň voziť do vzdialenejšej školy, ktorá spĺňa naše predstavy. Aj teraz ju vozíme do MŠ do mesta (keď fungujú). Jej súčasní spolužiaci zrejme pôjdu na rôzne školy, nebudú pokračovať ako "partia". Máte s tým skúsenosti? Prípadne sú tu rodičia z KE, ktorí sa podelia o skúsenosti/hodnotenie svojich škôl? My zvažujeme ZŠ Abovská a Didacticus.

marhulkahoy
24. mar 2021

Odporúčam na najbližšiu školu.. berte to tak, že na každej škole sa naučia to isté a je už od dieťaťa a od vás ako sa vaše dieťa bude učiť.

anjelicek26
24. mar 2021

Pokial nemas objektivne nejake strasne pripomienky proti lokalnej skole, daj dieta co najblizsie... uprimne prve rocniky su vsade uplne o tom istom a od piatej triedy, ked bude dieta starsie, to mozes prehodnotit a pripadne prelozit. Ale teraz by bolo fajn mat kamaratov v okoli, moct ist pesi do skoly a zo skoly. Ja vozim kazde rano a je to dost otravne, hlavne teraz, ked mam HO a mam to uprostred porady odviezt, po neho ist... na autobus sa mi este boji chodit sam.

d_anica
24. mar 2021

@dada_ke Ja som za kvalitu. Syna denne vozíme a škola nás stojí aj nemalé peniaze, ale do čoho investovať, keď nie do vzdelania dieťaťa?

mogaa
24. mar 2021

Záleží od tvojej situácie či budeš môcť nasledujúce cca 3roky vodiť dieťa do školy a aj chodiť pre neho zo školy....ono iné je ak ráno dieťa vstane o 7:10 a ide v klude do školy, prípadne po škole či družine ide samo domov a mamička stíha po práci nákup a počká na dieťa doma....a uplne iné ak ráno musí dieťa vstávať o 6-6:30 rychlo sa najesť, obliecť a rýchlo aby ho mama stihla pred prácou zaniesť do školy a z práce hneď uteká po neho aby stihla otvorenú družinu....za mňa tiež je lepšie rozhodnutie najbližšia škola, kedy dieťa neskôr môže chodiť samo do aj zo školy, + veľká výhoda že bude mať kamarátov tam kde býva lebo to budú spolužiaci....

jankapepe
24. mar 2021

@dada_ke v čom je tá vzdialenejsia škola lepšia?

dada_ke
autor
24. mar 2021

@jankapepe Je to súkromná škola, ale cenovo dostupná, a majú rozšírenú výučbu AJ. Na začiatok len hravou formou, vo vyšších ročníkoch už idú bilingválne. Dcéra má na jazyky talent, to vidíme už teraz.

simca06022011
24. mar 2021

Ja som si vybrala super kvalitnú s neviem akými recenziami, a vozím dcéru. A vôbec ale vôbec nie som so školou spokojná. Ľutujem, ze som ju nedala bližšie a neusetrila si aspoň cestovanie. Deti sa učia rovnaké veci, ale všetkom záleží nie na mene tej školy, ale šťastí, akú učiteľku práve tá vaša trieda dostane 😊 a rozšírená angličtina... No mame aj my, a deti sa aj tak najviac naučia v jazykovke...
A jasne, všetkých spolužiakov mame kade tade po okolí v rozptyle 20km na každú stranu, čiže dieťa príde domov a je mimo kolektív. Kamaráti sú tí, čo bývajú pri skole, alebo na sídlisku spolu...

anjelicek26
24. mar 2021

@simca06022011 presne toto...dcera chodila na "vychytenu" montesorri skolu, paralelna vyuka rocniky 1-4 v jednej triede, plynuly prechod uciva medzi rocnikami podla schopnosti dietata, vsetko skupinkovo robene, nie vekom...dcera po prichode s anglicka hovorila a pisala normalne anglicky, tak sa nam to zdalo fajn... ale boli tam obrovske minusy... ano ta skola mala peniaze, personal, vybavu, ucili sa od prveho rocnika co ich napadlo vratane cinstiny, ak malo dieta zaujem...ale to, ze dcera v tretej triede nevedela poriadne ratat, lebo ju to "nebavilo", tak proste v tejto skole "nemusi"...ako rozumej, urcite nikdy v zivote nebudes potrebovat zaklady tretiackej matematiky!! Tak sme skolu menili, musela kvoli medzeram v urcitych predmetoch opakovat rocnik (ano, inde velmi predbiehala)..dnes chodi na najlepsie gymnazium v okoli... u mladsich sme nespekulovali a chodia na dedinsku skolu, bohuzial u nas ziadna skola nie je, tak na tu najblizsiu. Male triedy, fajn riaditel, da sa dohodnut na vsetkom. Nevyhovuje nam uplne vsetko (anglictinu chodia extra), ale to je najmenej.

simca06022011
24. mar 2021

Gzm6zzm6gmg7zmtmzz6mzz6zmgmgmm6gmz6zmzz6mz6g6m6m6g6zgzzgmmm6mgzzmgg6gg7gzggzzgzgm7gg7zzg7g7g6ggzg6zgg gg/nnmlpnnmmhgzzzggz/g6g7zzmzzmzzb. Bbvj98

misiatko81
24. mar 2021

ja som dala do prvého ročníka ku nám na dedinu, tiež som bola názoru, že prvý stupeň, čo tam môže byť iné. No a bola som teda prekvapená, syna sme už do druhého ročníka preložili do Ba a áno, cestujeme a je to o hubu, ale pre vzdelanie, snáď hocičo

hettinka
24. mar 2021

@dada_ke kvalita. Syna vozíme od 1. triedy a neľutujeme. Dcéra odchodila ZS tu n meste, ale na strednu už šla na najlepšiu dostupnú v okoli.

janca704
24. mar 2021

my sme zvolili skolu kvoli vzdialenosti od domu. Syn to mal dve ulice do skoly, celkom skoro chodil uz sam...Ale od 5.rocnika to bolo cele zle, co sa kvality vyucby tyka, ale pretrpeli sme, no v 6.rocniku pretiekol pohar a od 7.rocnika dochadza do skoly do susednej obce. Ale teda je uz velky a cestuje sam... Ale asi by sme aj tak volili skolu v blizkosti pre prvy stupen, aj tak sa tam ucia to iste.. Ale syn mal fantasticku pani ucitelku prve styri roky, co bolo pre nas velmi dolezite... ak by si s ucitelkou "nesadli", tiez by sme ho prelozili inam...Tazko povedat....

hettinka
24. mar 2021

@dada_ke kvalita školy nie je ale len o angličtine. Pozri si najmä úroveň matematiky, prírodovedných predmetov, či nejde na úkor angliny. Lebo zo sa nedouci nikde. Angličtinu si doberie aj na kurzoch alebo môže ist na pol roka na anglicku školu.

jankapepe
24. mar 2021

@dada_ke ak jedinou výhodou je angličtina tak by som ju dala normálne do najbližšej školy.

dada_ke
autor
Autor odpoveď zmazal
andrejka1974
24. mar 2021

Aj ked ma talent na jazyk urcite prvy stupen postaci zs moja chodi do najblizsej skoly a aj mali 4 krat do tyzdna teraz je piatacka a ma kazdy den vzd, sa da v piatom rocniku presunutna biligvarne gymnazium a urcite buderada ze bude v triedes kamaratmi z blizskeho okolia

liz_lemon
24. mar 2021

skola co najblizsie, najdolezitejsia je aj tak ucitelka, neskor sa bude chciet stretavat so spoluziakmi, co bude zlozite pre teba, ak skola bude mimo bydliska

evkamotka
24. mar 2021

Vybrala by som tu, co mate blizsie. Nech ma kamaratov, spoluziaci budu z okolia. Dost bude zmena, ze nastupi do skoly, na peso to bude mensia zataz. Ak budete chciet, po prvom stupni moze ist napr. na gymnazium
Inak ja som chodila na zs do specialnej nemeckej triedy a nemecky som sa nenaucila. Slaba ucitelka. Nemcinu som mala 7 rokov denne!
A manzel chodil na obyčajnú dedinsku zakladku 9 rokov. Dnes ma 2 doktoraty, atestaciu a statnicu z anglictiny (predtym matematicke gymnazium). Cim chcem povedat, ze na zs, obzvlášť 1 az 4 podla mna nejako do zivota nezalezi, ci bude dieta robit uzasne projekty a mat anglinu kazdy den hravou formou. Skor nech ma fajn triednu, kamarátov... Vsetko stihne ;)

eeffka
24. mar 2021

@dada_ke abovska je v barci, asi teda zijete tam, do 5.rocnika stacia od 6 chodte na 8r gymnazium, svagrinine deti tam chodia a taka obycajna skola, priemer Co sa tyka Didacticusu nemaj velke oci, moja dcera chodila na obycajnu skolu na tahanovciach a je na bilingvale od 6.triedy bez problemov, 1.stupen je vsade rovnaky

luccija
24. mar 2021

@dada_ke najbližšie aj kvôli komfortu a spoluziakom, keď budeš chcieť jazyky môže chodiť na doučovanie, alebo v 5 r prestúpiť na bilingval.Tak či tak prvý druhý ročník je pre dieťa všetko nové a netreba ho zapriahnut príliš.Nepises koľko stratia času s odvozom aj by mohla potom v 5 r cestovať sama či bude prestupovať...podľa mňa všetko má svoj čas a o nič nepríde, keď je sikovna

dada_ke
autor
24. mar 2021

Kočky, všetkým vám ďakujem za vaše rady a pripomienky

sticker
chilliscorpion
25. jan 2022

@dada_ke ahoj, ako ste sa nakoniec rozhodli? ja zvazujem didacticus. islie ste tam? dakujem