icon

Život v zahraničí a žiadni kamaráti

sylwi23
28. mar 2017

Rozhodla som sa, že napíšem lebo to celé nejak u nás eskaluje a ja asi potrebujem počuť nezávisle názor od druhých ľudí.... Ide o to deti sa nám narodili vo Švajčiarsku všetko super . Môj 2,5 ročný syn tu mal kamaráta a veľmi dobrého dokonca učiteľky vraveli že niečo také ešte NEVIDELI...Syn začal rozprávať neskôr , ale všetko to nevadilo on je proste lev ktorý má rád deti...Keď mal okolo 4 rokov presťahovali sme sa do Rakúska, aby sme boli bližšie k rodine. Tých 9hodín autom sa zmenilo na 1,45min... A je to rozdiel... Syn na začiatku plakal a ja s ním chýbal mu kamarát a mne ostali krásne spomienky na statky a kravy na naše každodenné prechádzky... čo bolo horšie nenašli sme ešte bývanie tak ja s deťmi sme ostali u našich na SR 6mesiacov a muž pracoval v Rakúsku fakt hrozné obdobie to bolo... Keď sme si konečne našli pekné bývanie syn sa zatiaľ na Sr naučil slovensky dovtedy si na Sr len nemecky rozprával... Našla som tu pár mamičiek... Ide o to, že teraz je tretí rok čo sme v Rakúsku bude mať 7 rokov a nemá tu žiadnych kamarátov...Sám sa ma pýta prečo? Hrajú sa len s bratom o dva roky mladším čo je na druhej strane úžasne lebo sa super hrajú nemáme ani TV ani tablety sú len vonku a vnútri ... Ale je to na hlavu. Lebo keď sú len spolu ´tak si aj lezú na nervy a to doslova... Niekedy si tu pripadám ako vták v klietke manžel v práci a ja sama s troma deťmi... Keď mám čas snažím sa mu čítať alebo ideme do lesa lebo bývame hneď pod lesom... Mysleli sme si že po troch rokoch sa to zmení, ale ono sa to ešte zhoršilo... Lebo druhý syn je s ním v škôlke a rozprávajú len slovensky aj tam a aj na záhrade a aj doma aj keď som na nich nekompromisne začala po nemecky,,, Vravia, že chcú ísť na Sr kde sú slovenské deti... Odmietajú rozprávať nemecky mladší 5 ročný ani nevie... Len trocha a rozumie. V škôlke sa s nikým nehrajú sú tam silné skupiny ktoré sa už dlhšie poznajú a je tam aj jazyková bariéra... Je to náročne iné maminy majú detské návštevy dokonca deti už aj prespávaju jeden u druhého len u nás je to totálna separácia... Na našej ulici si ani mi s nikým nerozumieme len v okolí... So slovenskými deťmi sa hrajú tak ako spolu. Proste tí naškrobení Rakušáci im nesedia a ani nám.... Rozmýšlali sme nad Sr ale nevieme si predstaviť ako by sme tam asi vyžili tu je to vo všetkom inak super od prídavkov po kvalitu života je to , ale taká zlata klietka... Rozmýšľame nad kúpou statku v ďalej od Slovenska v Rakúsku ešte viac smer na juh... V okolí Ba dediny je to strašné drahé a mi ten spôsob života ani nehľadáme... Sú na súkromnej škole a škôlke kde nové deti už asi neprídu... Nie je to ako na klasickej škole...Našli sme inú dobrú školu smerom na juh ktorú už poznáme a aj statok je to ťažká otázka ale ťahá nás to preč ... Ja som tu deprimovaná z tej izolácie kôli mojim deťom... Na Sr nevieme nájsť bývanie našich predstav nakoľko ja sa chcem venovať hospodáreniu a muž tiež a tu kde bývame sa to dá len v malom a tri roky tu už chováme sliepky kačky zajace ale chceme sa pohnúť ďalej kozy včely prasatá... A čo najviac sa stať nezávislými ....Takže máme rovno dva impulzy prečo odísť... Tie tri roky mi dali veľmi dobrú kamarátku ktorú som tu spoznala a veľa skúsenosti ohľadom Montessori výchovy ale mám pocit akoby to bolo všetko a mám ísť ďalej čo má aj na druhej strane desí... Ja len dúfam, že chalani sa raz zaradia a naučia sa nemecky a budú mať raz kamarátov tak ako v mojich starých dobrých spomienkach...Je to ťažké rozhodnutie, že kam ísť a bojím sa že ostaneme navždy rozpoltený preto že nežijeme vo svojej krajine, ale život v nej si nevieme na druhej strane predstaviť... Momentálne sme doma máme pauzu od všetkého... Na tej škole škôlke je výnimka to že dieťa sa samo rozhodne kedy do školy najneskôr v 8 rokoch môže začať ALE tým že oni tam s nikým nekomunikujú a sú tam len do 12 30 .... tak sa ani neučia nemčinu tak sa snažím aspoň ja ale oni odpovedajú vždy slovensky... Prežila ste niektorá niečo také ja si ani nepýtam radu len to asi musím zo seba dať von...

sylwi23
autor
28. mar 2017

Ešte podotaz súkromné školy v našom okolí sú omnoho lacnejšie ako na Sr a to preto, že sa robia komunitným spôsobom zapájania rodičov a to je dôvod prečo sme aj tu chceme byť a žiť život čo najviac od dnešnej ikony šialeného uponáhlaného života .... A čuduj sa svet máme všetko v jednej dedine čiže nikam nejazdíme... Vyzerá to priam ako super idylka ale deťom chýba niečo prirodzené ako kamaráti a nám statok so slobodou🙂

kk112233
28. mar 2017

ja rozmyslam ci by sa surodencov nedalo v skolke rozdelit aby neboli spolu ( ine triedy?) neviem ako to tam funguje, ja a moja sestra sme boli chvilu spolu v skolke a velmi bola naviazana stale so mnou, akonahle nas preradili kazdu do inej triedy tak si hned nasla kamaratov a ziadny problem nebol

eeffka
28. mar 2017

@sylwi23 tak ti poviem kebyze sa pristahujem do rakuska dobrovolne tak by som si na tych "skrobenych rakusakov" zvykla. Na to ze tam zijete 3r mi to pripada ze si sa dobrovolne separovala, vyhovovalo ti do istej doby ze sa deti vyhraju same a zrazu si zistila ze zatial co ini ludia su uz davno zabyvani vy ste stale "pristahovalci". Je normalne ze deti medzi sebou slovensky, ale v skole by som trvala na tom ze striktne nemecky, aj za cenu oddelenia surodencov co by im myslim prospelo. Tym ze su stale spolu si nikdy nebudu hladat partiu z okolia. A ze deti prespavaju... to je vec matiek. v istom case som aj ja udrziavala vztahy s matkami ktore neboli celkom podla mojho gusta nakolko nase deti sa priatelili a prespavali a da sa to. Cize podla mna vyjdite zo svojej ulity a zacnite sa socializovat.

sylwi23
autor
28. mar 2017

syn tam bol aj bez brata prvé dva roky rozdiel bol len v tom, že robil veci viac sám, ale zas sám je veľmi kreatívny a umelecky nadaný... Bol to tam pre neho doslova raj ale kamaráti neboli ani vtedy a je tam len jedna trieda do cca 16 detí...Ale ja mám od začiatku pocit, že je to aj tou škôlkou a školou ako takou aj keď je výborná a sú tam fantasticky ľudia ktorých som spoznala ....ale nemyslím si že je to ten problém len to tomu ešte viac pridalo ...

sylwi23
autor
28. mar 2017

Ja som sa socializovala nasla som si tu kamaratky a ludí, ale ja sa nebudem bavit s ludmi s ktorými si nemám co povedat ja som sa nikdy neizolovala vzdy som mala kopu ľudí okolo a teraz tu je to prvý krát čo to riešim kôli deťom ja problém nemám aj kamoškine deti keď su s mojimi si spolu nerozumejú...Vidíš akoby sa hral hroch a komár spolu... Je to iná mentalita... Ale to by ste museli vidieť na živo o koľko je to iné rakúske a slovenské deti.. Hej časom prichádzam na to,že doma je doma ale ani doma nemám takú super kamošku ako tu...Máme tu však problém s bývaním a platom...Zle sa ti ide z dobrého do horšieho...

kattrin5
28. mar 2017

Mozno naozaj bude chyba vo Vas, mozno hladas vsetky mozne cesty ako kamaratov nemat, pretoze deti vacsinou nerobia medzi sebou rozdiely. Mozno skus nejake kruzky mimo skoly a dat oboch synov na iny kruzok, aby neboli spolu. Zapajat sa viac vo Vasom meste a podobne. Moja ma 4 roky a v Septembri zacala skolku a uz ma kopec kamaratov, mavame play dates aj mimo skoly a podobne. Neviem ale za 3 roky aby deti nemali kamRatov mi pride cudne

bluka2
28. mar 2017

Ine rakuske a slovenske deti? No neviem, sama tu zijem, moja chodi do skolky, ale tie deti nerobia rozdiely... Je tam este jedna slovenka v presne jej veku a vies co je sranda? Moja a jej ma kazda skor svoje kamaratky, navzajom tam nejake blizsie kamaratstvo nie je. A ani jedna z nich sa nestrani hovorit po nemecky

juliet86
28. mar 2017

@sylwi23 pocuj a co tak zajezova??? Ci nasporit a ist dalej? Drzim palce. Daj na svoje pocity

sisaka
28. mar 2017

@sylwi23 veľmi zvláštne. Väčšinou je všetko naopak. Deti rýchlo zapadnú, naučia sa jazyk, v ktorom komunikujú aj so súrodencami... Nechápem, ako mohlo dieťa za 6 mesiacov zabudnúť jazyk. Ja som bola pozrieť kamosku, ktorá sa vrátila na Slovensko po rokoch z Anglicka a jej 5 ročný aj po takmer roku stále hovorí perfektne anglicky. Oveľa lepšie ako Slovensky. Tá škola znie tiež divne, chápem, že každý má iné predstavy o vzdelávaní, ale aby bol 7 ročný v škôlke lebo sa ešte nechce učiť, učiteľkám nevadí, že po toľkých rokoch nechce komunikovať v nemčine? ( dám ruku do ohňa, že všetko rozumie, ale nechce komunikovať) Čo sú to za pedagogicky, čo sa prizerajú, ako sú 2 deti vyčlenené z kolektívu? Moja dcéra nastúpila v 5 rokoch do školy tu v Kanade, nevedela ani ceknut a učiteľky ju začlenili do kolektívu a naučili reč. V priebehu pár týždňov mala kamarátky a to ona je introvertný typ, ktoré jej všetko vysvetľovali, ukazovali...Tiež neverím, že rakúske deti sú iné ako slovenské a preto sa s nimi nechcú hrať. Moje decká sa vždy kamarátili s deckami z rôznych kultúr a nikdy nebol problém, či to bol Ind, Číňan, Vietnamec, Arab, Filipincan... decká takéto veci absolútne neriešia.Treba určite navštíviť na Slovensku nejakú dobrú psychologicku, ktorá zisti v čom je problém, nemôžu predsa žiť v takej izolácii ....

sisaka
29. mar 2017

@bluka2 toto poznám, aj som decká zoznámila s nejakými slovenskými deťmi, ale nekamarátia sa, na to treba čosi viac ako mat rodičov z rovnakej krajiny, nikdy si decká nevyberali, že ty si odtiaľ, s tebou sa nebudem kamarátiť a ty odtiaľ tak s tebou hej.
Podľa mna toto nemôžu mat deti zo svojej hlavy, že vy ste Rakúšania, ste ini a nedá sa s vami tak zahrať ako so Slovákmi. Tie deti majú 5 a 7 rokov preboha neverím, že v takom veku riešia pôvod a charakteristiky iných kultúr zvlášť keď sú v Rakúsku a nie kdesi v Japonsku.

sylwi23
autor
29. mar 2017

Asi je to aj o šťastí lebo nikdy predtým tiež v inej krajine to tak nebolo. Myslím, že kamarátov si hľadáš podľa podobnej iskry ktorá je vo vás oboch v tebe a tom kamarátovi proste si musíte sadnúť... Je to strašne divné... Viem, že v mojich chalanoch problém nie je sú živý komunikatívny a na Sr sa vyhrajú ako nikdy... Ale dochádzame k názoru, že vymeníme školu a škôlku z inú bude to cestovanie, ale takto to ďalej nejde...Je to náročne som sama s deťmi a lezie nám to už všetkým pekne na nervy... Cítim to, že musíme niečo zmeniť...čakala som chcela som dať tomu šancu. Táto škola pedagógovia sa medzi deti nemiešajú nechávajú ich samé v ich slobodnom rozvoji a rozhodnutí s kým a čo budú robiť , ale pre nás je to až moc bez štruktúry ... Myslím si, že príliš veľká sloboda že nemusíš nič robiť tiež nie je dobra a vidíme to tu... Niečo nefunguje a je ten tlak cítim. Našli sme inak aj riešenie s dobrou školou a presťahovaním sa, ale ďalej od Sr. Bolo by to až 2,45 , ale mali by sme tu kľud statok a pekný domček všetko čo sme hľadali. A máte pravdu mi sme iní ale sme za to radi nikdy sme nešli s masou a cítili a vnímali svet trocha inak. Naše deti milujú zvieratá a prírodu a nad Záježkou sme uvažovali tiež ako tu už bolo otázkou položené... Mladší syn vraví mne sa nepáči tá reč a mám radšej slovenské deti a starší nezabudol tú reč ale zostal na úrovni 5 ročného čiže zaostáva a rozpráva pomaly - chýbajú mu slová a vety na 7 ročného... A oni sa proste nehrajú buď ich deti medzi seba nepustia a hrajú sa spolu alebo ich to nebaví spolu ja to neviem vysvetliť. Tiež mám názor, že oni tie rozdiely nevidia len v reči ...

sylwi23
autor
29. mar 2017

Mame viac otázok ked pôjdeme dalej budeme dalej od nasej krajiny a môjho otca to bude dost mrziet lebo prave on sa im velmi venuje , ale mi na Sr nevieme najst cestu ako sklbit byvanie naseho typu aj so zarabanim penazi a standartu na ktorom sa nachadzame....A v oblasti Ba su ceny domov nasej prestavy pozemku a byvania strasne drahe...sorry za chyby blbne mi klavesnica...

momoqui
29. mar 2017

@sylwi23 vela protireceni .. na jednej strane chcete zit v izolacii na statku v prirode a na druhej chcete aby deti boli spolocenske ... je zvlastne co pises, nejak mi tam vela veci spolu nehra 🙂
Skolka kde su 5 a 7 rocne deti spolu je velmi zvlastna a teda neverim ze 7 rocny nemusi ist do skoly lebo sa sam rozhodol ze nechce 🙂 Nehnevaj sa pripada mi ten tvoj prispevok bez ladu a skladu ...

lubina
29. mar 2017

@sylwi23 my byvame v Holandsku, deti chodia do Montessori skoly, kde je vela deti, co maju rodinu v inej krajine, alebo aj same prisli z inej krajiny, ale nikto to z tych deti neriesi.Deti nie su take, ze by riesili ze ty si z inej krajiny ako ja a pod...preto sa mi zda cudne, ze tvoje deti to pocituju, alebo ze ty pises, ze Rakusania su ina mentalita...ved su, ale ak ste tam isli dobrovolne, tak to ptreba akceptovat a nejako sa skusat zaclenit...nase deti doma hovoria slovensky a anglicky, v skole holandsky, nemaju ziadny problem prepnut. Jednoducho musis svojim detom vysvetlit, ze tak to je a ze je pre nich super, ze uz budu hned vediet dva jazyky 🙂 . Inak je divne, ze 8-rocny je v skolke, aj ked je to Montessori. Deti su tu v NL v Montessori skole normalne v skupinkach, ako by mali byt aj v skole, akurat, ze kazde dieta sa uci inou rychlostou a tie rychlejsie mozu robit aj veci navyse a aj si citat knihy v skole, alebo sa pohrat...preto 8-rocne dieta uz ma rozumiet tomu, ze sa bude ucit a musi sa ucit. Ved ak sa prestahujete a nebude tam taka skola ako opisujes, tak bude zrazu najstarsi medzi zacinajucimi ziacikmi?? Bude mu to urcite vadit, ver mi

lucibka
29. mar 2017

Tiez mam pocit, ze na jednej strane sa chces vratit na SR lebo citis, ze pre tvoje deti je to momentalne najlepsie a potrebuju to, ale na druhej "problem" je, ze bude menej penazi a nie statok (a to je v kazdom tvojom prispevku len ako jediny problem co mate so SR)...ako no co na to povedat. Tak bud su teraz priorita deti a ich zdravy rozvoj, alebo vy s vasou ultra alternativnou natur predstavou o byvani...Myslis, ze tvoje deti budu menej stastne na SR len preto, ze nebudes mat kravu a dost penazi na ja neviem bio javorovy sirup? Urcite sa da sklbit nejake byvanie v mensom domceku s mensou zahradkou na SR daku hodinku od napr.BA, kde su pracovne prilezitosti lepsie a ked deti vyrastu tak potom sa uvidi...joj tento dnesny rodicovsky/dospelacky individualizmus (egoizmus?)je niekedy hlavne pre deti na skodu. Nemyslim to v zlom, tiez sme zili 10 rokov v zahranici, boli zvyknuti na "iny standard" a snivala som o dome a koze (sak v buducnosti moze byt)ale ked sme cakali prve ditko, tsk nebolo o com a vratili sme sa domov do rodneho mesta a som rada, ze deti maju to krasne obycajne detstvo doma, so starkymi, kopec vyletov do prirody, domacou babovkou (ak uz ide o ten natur styl zivota) a nikomu z nas z nosa neubudlo aj bez domu a kozy, lebo to proste teraz tak sa vyvinulo a buducnost uvidime co prinesie. Rozhodnite sa tak, ako to citis, ze je pre deti a vas ako rodinu momentalne najlepsie...

sylwi23
autor
29. mar 2017

ďakuje za príspevky. Hej je to ťažké skĺbiť a viem, že sa chcem dobre rozhodnúť hlavne kvôli mojim deťom a aby boli šťastné ja som nikdy tie veci nerobila s egom že pre mňa super a pre deti nie. To ako žijeme je pre nás dôležité je to aj určité vedenie pre deti, ktoré im chceme dať... Ja nechcem žiť separovane teraz žijem na ulici kde je plno detí a naše deti si vôbec nerozumejú... To Sr alebo inde Rakúsko je teraz naša spoločná otázka....A viem, že onedlho nájdeme odpoveď...A inak táto škola je veľmi špecifická povedala by som možno jediná takáto freie Schule v celej Európe ... Iné ako v Holandsku a to čo tu popisujete a deti sa tu nezačlenili. Syn mi dnes sám povedal že chce ísť do inej školy kde sa s ním deti chcú hrať, ale akoby sa to celé zhoršilo tento posledný rok dovtedy to bolo take pol na pol... Keď niekto píše, že čo píšem je bez ladu a skladu tak to asi preto, že v sebe cítim zmätok a už sama neviem čo je ta správna cesta... Je to veľké rozhodnutie a ja nechcem ublížiť mojim deťom a som z toho momentálne veľmi smutná.

sylwi23
autor
29. mar 2017

Na Sr. máme rodiny s kamarátmi a cítime sa tam viac ako doma ale tá finančná otázka tu proste je ... Manžel ma dobrú prácu a nemusí sa toľko nadrieť a baví ho to a kvalita jedla je nám veľmi dôležitá. To že sú deti v prírode a so zvieratami čo máme je veľký plus. človek nemôže mať všetko na svete a niekde musíme urobiť ten rez a nájsť tu cestu. Lebo toto je teraz extrémna situácia , ktorú chcem riešiť...

sisaka
29. mar 2017

@sylwi23 prepáč, ale nemôžem uveriť, že deti neprebrali tieto názory od vás, pripadne starých rodičov. 5 ročný sa radšej hra so slovenskými deťmi a reč sa mu nepáči? To určite nemá z vlastnej hlavy takéto hlášky, píšeš, že vy ako rodičia ste zapadli, ale deti majú problém? Zvláštne. Aby take malé deti si nenašli kamarátov či už na ulici, alebo v škole? Niekto musí v nich živiť tuto inakosť (osobne si fakt neviem predstaviť priepastné rozdiely v mentalite rakúskych a slovenských deti, hovoríme predsa o krpcoch, čo sa zahrajú na dovolenke aj s deťmi, ktoré hovoria úplne iným jazykom.... Celé divne, niekde musíte robiť chybu.
Presťahovať sa ďalej o 1 hodinu jazdy autom je veľký problém? Moje dieťa chodí bežne hrávať zápasy 2-3 hodiny od domu, hociktorý víkend môžete nasadnúť do auta a ste za chvíľu na Slovensku....

kattrin5
29. mar 2017

@sisaka uplne suhlasim. Moja mala ma 4 roky a zacala chodit do skoly, ma tam bilingual classes, chodi na spanielcinu a teda kopec deti vie plnynule spanielsky is rodicov a moja mala nevie a aj Tak sa s nou tie deti hraju. Moja po anglicky, kamoska na nu po spanielsky a dokazu sa vyhrat aj zopar hodin. To ze deti robia rozdiel mi pride tiez totalna hlupost, pokial to v nich nezivia rodicia. Inak tu tiez poznam presne takito Slovensku rodinu, maju dcerku a stale sa stazuju ake je usa zle, ich dcerka tu nema kamaratky, ale pritom su Len doma, ziadne aktivity nic, to potom tazko clovek najde kamaratov.

eeffka
29. mar 2017

@kattrin5 jj toto ja vidim na dovolenke slovacik s madarom, chorvatom aj nemcom sa svorne hrali, nejak si rozumeli 🙂 nikto tam neriesil ci je dieta take ci onake.

kattrin5
29. mar 2017

@eeffka presne tak to je, deti su ciste duse a vacsinou sa dokazu pohrat napzaj s hocikym

vlcik1
Odpoveď bola odstránená