Zvykne si moje štvorročné dieťa v škôlke?
Ahojte skusené maminky.mám taky problem-mala by nastupila ako 4rocna prvy krat teraz do skolky.nepači sa jej tam,place cely den,nepapa,rano ju nemozem dostat z domu,zachvaty má,v noci sa jej o tom sniva,cely den o tom rozprava maminka prosim nedavaj ma tam,smutno my je.dokola to iste,proste ja mam uz s toho tazobu na srdci,zke my je z toho.odchazdam zo skolky so slzamy na tvary ako ju vidim ze sa za mnou trha.ja viem ze je to zatial 3den,len to som chcela ze kolko to este potrava,a bojim sa ze bude potrebovat psychiloga.ona sa az celá trase.zatial byva do 12stej,od pondelka uz na cely den.to bude este horsie myslim.dakujem za rady
@lucinka144 my ideme k psychologicke..ako mu to ulahcit a hlavne,ako vseobecne ovplyvnit jeho spravanie,lebo sa zhorsil..akoby sa opat vratil do obdoboa vzdoru.
Teraz tam dva tyzdne nebol-choroba a prazdniny a dnes teda to bolo dost tazke..sice uz potom siel,ale plakal.
On jediny je tam taky,lebo ma 4,5r. ( vlani ho nevzali). Takze sa to ucitelkam nepaci. On je dost citlivy a na mna naviazany. Ale doma sa i hra na skolku,bavime sa o nej,aj basnicku sa naucil. Ale akonahle si spomenie,ze tam ma ist,koniec.
Tak uvidime,co nam povedia v psych.poradni,lebo on je dost emotivny. Vie sa strasne tesit,ale aj neuveritelne hnevat,zlostit a smutit.
Neporadila som,len ze...nie ste sami...
@siska53 nooo presne tak... aj nas tak isto.. no snazime sa ..aj sa hrat presne na skolku. no prosim napis mi ked tam pojdete ako vam poradili lebo uz som zufala. tiez je tam jediny. a uz si pripadam ze som neschopna ho vychovat alebo co.. a vidim ze sa trapi. Tiez je namna dost naviazany.... a je velmi citlivy. velmi empaticky..vsetko si vsima. taky gentleman by som povedala 😀 za vsetko podakuje..opyta sa kym si nieco zoberie..podeli sa, pride ma vypusinkovat . inak chapavy..mudry...sikovny/ aspon v mojich ociach teda / Len toto nejako nemozme prekonat. ktovie co si do tej svojej hlavicky naklul. v nasej skolke je pravidlo ze maminky do triedy nesmu. a podla mna to bol cely spustac. keby som tam s nim mohla na zaciatku chvilku posediet...a videl ma ze je to vsetko ok... mozno by to bolo inak. ale ktovie no.
@siska53 ajoj prosim ta ako ste dopadli?Aj ja mam 4 r.dcerku v decembri bude mat 5.Chodi uz do tretej predskolskej triedy.Ona od 3 rokov nespi na obed.V druhej triede to ako tak zvladala kukak na obed 2 hodiny do plafonu dokym druhe deti spia ale teraz sa jej to ako si yz nedari,a place a potom vymysla ze nevie dychat a taketo veci.Vcera ju nahodou niekto udrel,nechtiac a on sa rozplakala a tak to zacalo ze ona ide domov a uz sa normalne isla obuvat.Tak ju pani ucitelky volajako oblbli a ako sa naobedovali zalahla aj ona a spala 2 hodiny,comu sa cudujem.Neviem preco takto placka.Ja a muz zijeme v zahranici a on stale robi a ja som snou stale a je namna velni naviazana...ona je aj velmi citliva.iekolko krat mi vravela ze jej dve dievcatka povedali z jej triedy ze je p...a skareda ci k....a mala :(( ju taketo veci rania,neni tip ze by sa bila,ci opluvala ci nadavala,a doma nie sme zvyknuty takto sa rozpravat.Neviem kde robim chybu,aj jej vinadam ked treba,mojkame sa lubime sa ved ona mi je vsetkym,mrzi ma ze takto place v skolke.Pritom sak sa jej tam paci.
@katkabg este nijak, az buduci tyzden idem. Najskor ja sama. Maly si nezvykol este, po 2tyzdnoch absencie je tam 3.den.. Este sa skusim porozpravat asi zajtra s ucitelkami, ako sa sprava,abys om vedela psychologicke povedat a uvidime. Ked ony tam mnohe maju take zastarane pristupy a myslia si,ze ho tak motivuju, no tona vsetky deti neplati.. Ani na mna by to neplatilo. Skor este viac nicilo.
Len viem, ze chodit musi,ja sa coskoro vraciam spat do prace..
Tak mame take citlivejsie deticky a vyhovoval by im indivindualnejsi pristup. Kebyze mam tie prachy,tak dam obe deti do dobrej sukromnej skolky...
Je mi luto vsetkych deticiek, ktore zle znasaju skolku. A samozrejme ich mamiciek. ☹ my sme tiez z tej skupiny, takze to viem pochopit. Ja som malu zo statnej skolky po velkych problemoch s adaptaciou, odhlasila. Teraz hladam sukromnu skolku, s individualnym pristupom. Celkovo nemam dobre spomienky na skolku, ked som ja ako dieta do nej chodila. A nemam ani velku doveru v cely ten system, ucitelky, atd. Stacilo mi, ked som pocula, ako sa ucitelky s detmi bavia. Ja by som ani so psom tak nerozpravala, nie to s dietatom, ktore sa vyvija a napodobnuje dospelych. Samozrejme nie su vsetky ucitelky rovnake, nechcem sa tym nikoho dotknut. Ale to bola moja skusenost, zial ☹
@katkabg ahoj,no bola som u tej psych.sama,vraj to je vsetko normalne,ze si tazko zvyka,ze skoda,ze nechodil viac sam k starym rodicom ci inym.pribuznym.
Adaptacia moze trvat aj 3-4m. A je zle,ked byva prerusena chorobou.
No maly uz druhy den ranajkuje rano doma,aj si spravi hygienu a dnes 1.x siel bez placu a vyjednavania.
Dokonca opat obnovil priatelstvo s chlapcom,co mu v skolke robieval zle a tak uz druhykrat sa na ihrisku hrali vsetci 4kamosi spolu (po skolke).
Len co viem,ze sa ma pytala ucitelka z inej triedy,co tam suplovala(dnes),ci in stale ma take hysaky(placu).
Maly mi povedal,ze tam bola len poobede aze plakal,ale preto,lebo stale niekto zvonil a nebola som to ja. Sli sme aj s kamoskou po nich pred 15:30. To nie je zly cas,len skor nechxem chodit,lebo aj mala mi spi do tej cca 15,dakedy skor a coskoro sa ja vratim do prace a tiez po neho(nich) asi budu chodit okolo toho casu.
No horsie je,ze sa zacal v noci pocikavat,co on teda malokedy spravil,mal naozaj minimum nehod. Bud je to ako reakcia na skolku alebo prechladol. Tak som mu pre istotu dala urinal. Este je mozne,ze je to v tom,ze v skolke malo pije a doma to dohana a telo to spracuvava v noci a do rana uz nevydrzi,kedze sme zaviedli z urcitych dovodov vecierku o skoro hodinu skor.
Tak uvidime.
O cca mesiac mam ist aj s malym.
Vy ako pokracujete?
@siska53 no tak som rada ze ste na dobrej ceste🙂 ono sa to vsetko upravi aj pri nas aj pri vas🙂 mne to vysvettlovala aj pani ucitelka.A nakolko moja tu nema fakt nikoho len mna a manzela ta je na mna dost naviazana a tazko znasa odluku a preto mi rada vymysla rano ze ju boli toto ze ju svrbi tamto a ona do skvolky nie a tak...ale tento tyzden je uz uplne super,neplace len ona je tak emotionalna a citliva....a s pani ucitelko sme dosli k nazoru ze sou svoujou kamaratkou co sa hraju tak ta ju dot drazdi.A to tak ze nar.resia si obe dve a ta krpana mojej maej tajne potichu povie fuuuj ale mas skraredy obrazok a kolko razi som sa dozvedela ze mojej malej povedala ze ty p...a mala a k...a mala :/// no kam tento svet speje neviem....a moja hned citlivka a reaguje mrncanim na to vsetko.Ach jo...
Adaptačný MONTESSORI program pre budúcich škôlkárov s plávaním PLUTVIČKA
Nasa ma 6 rokov a stale si nezvykla az do minuleho roka stale plakavala aj doma aj v satni. Tiez odmietala jest tam 3 roky, minuly rok ju naucila jedna p ucitelka tam jest. Kamaratku si tiez nasla az vtedy. Vlastne si tam nemala ani cas zvyknut tyzden v skolke a 3 doma.
cim skor zacne, tym si skor zvykne... netreba to riesit ani fnukat...lebo ak sa to odklada tak si nezvykne ani do nastupu na ZS. Ja som so synom zacinala po hodinke, pridavali sme dve-tri, neskor cele doobedia a poobede. Zvykol si uplne za dva mesiace od 9 do 15.00. Inak sa nedalo ked clovek potrebuje do prace. Do skolky sa uz tesi, cakaju ho kamarati, nove aktivity a mozu tam stvarat huncutstva. Ja som videla na nom, ze je na skolku zrely uz od veku 2 rokov, chybal mu kolektiv a nove deti....mohli sme zacat aj skor. Teraz je absolutne spokojny a kazdy den sa tesi aj ked ta predstava o ich metodike vyucby a celkovej kontrole deti a discipline, vychove bola a je u mna osobne odlisna, tak som rada ze zapadol a ako tak ma z toho radost. Drzim palce vsetkym mamickam. 🙂
No môj syn chodil od 2 rokov do jasli,potom skôlka,teraz ke prvacik a nikdy nikde ziadny problem a co sa tyka jedenia tak vsade bol prvy a doma cez vikend-no na nervy,hodina ranajky detto obed...;-. Nic v zlom,ale ja si myslim,ze je to aj v rodicoch,velakrat sa viac stresujeme my a to dieta to citi. Jednoducho to treba brat tak,ze inak to nejde a musime si zvyknut vsetci.....
@nikolkanitra neboj do mesiaca si postupne zvykne. A je to statna skolka ? nema tam nejakych kamaratov, susedov, rovesnikov, ze by ste sli rano spolu a bolo by veselsie ? Pripadne sa dohodnut zostat tam s nou hodinku a potom postupne sa vytratit.... aby zapadla do kolektivu, zvykla si na odlucenie. Uz je dost velka nato, aby zacala, lebo to bude tazsie. Aj pre rodica je to tazke, ale deti si rychlejsie zvyknu ako oni samotni na ten pocit ze nie su cely den spolu. Mozno nieco oblubene co ma rada zobrat so sebou, mozno nejaky kolacik, hracku, CD-cko, alebo knizku, ze by si spolu s ucitelkou citali a zahrali sa, aby odputala pozornost ked budes odchadzat a nebola z toho taka vystresovana. Kazde dieta to inak preziva a inak je upate na matku. Daj jej este cas, my sme si zvykali na cely den az do 2 mesiacov, prvy mesiac len doobedia, ale slo to postupne a tiez boli zo zaciatku revy, ale ked si zvykne na ucitelov, aktivity, deticky a najde si kamaratky, tak bude dobre...neboj 🙂 chce to cas a pevne nervy x
@nikolkanitra jaaj prepac, som si nevsimla tvoj prispevok je zo septembra, tak snad ste si uz zvykli a je lepsie... 🙂
@katkabg ako ste na tom boli? U nas sa tesil z Mikulasa,dokonca mi povedal v ten den,ze som prisla skoro! A vedel aj basnicky /pesnicky na besiedku..no uz dost kaslal a musela som ho nechat doma..takze vlastne teraz vynechava cely mesiac..lebo najskor 2dni doktori,den skolka-ten Mikulas a nasledne ta choroba a prazdniny. Som zvedava na navrat..vieme,ze ten jeho "kamos",mu robi zle,psychologicka malemu povedala,ako ma reagovat a odporucila knizku 55rad,ked sa dieta boji. Este ju nemame.
Tak uvidime. Na skolku sa stale hrava,ja som ucitelka,on rodic,co vodi deti do skolky.. A recitujeme tie jeho bas icky a pesnicky zo skolky.
Uz by som bola rada,kebyze vydrzi byt zdravy dlhsie,lebo vzdy,ked sa to uz zlepsuje,tak ochorie a cxa 2dni trva,nez sa to vrati do normalu. Viem,s kym sa zvykne hravat. Aj nam vlastne predviedol,ako stoluju.
Fakt som zvedava,ako prijme.opatovny navrat do skolky. Ale viem,ze prvy den-dva to nebude nic moc.. No rada by som sa mylila.
@evittam len nie vzdy to ide..on je povaha po nas. Obaja to vidime pozitivne,len on to vidi inak. Prosto je ako my,dlhsie si zvyka na zaclenenie sa do noveho prostredia. Lebo ani nasi rodicia nemali ziaden problem s tym,ze ideme do kolektivu,ale my ako osoby ano.
Dcera coskoro tiez niekde bude musiet nastupit a nejak mam pocit,ze ona sa lahsie adaptuje ako syn,ze v tomto je povaha skor po starych rodicoch a mojej sestre (ta len jasle zle znasala,ale to kvoli jednej sestricke,len pri nej robila cirkus a v skolke sa adaptovala uplne super).
Ja mam doteraz stiahnuty zaludok,ked idem do neznameho prostredia medzi ludi,ktori su uz zohrati a poznaju sa.. Aj teraz to tak bude..z povodneho kolektivu zostali 3,z toho 1 je sefka.
Prosto povahu nezmenis,nech sa akokolvek snazim. Ja aby som sa citila dobre,a bola uvolnena,potrebujem cas.
A navraty z dovoleniek si odplacem ako male decko,hoci sa snazim ovladat a hnevam sa na seba..
A viem ze nie je dobre,aby bol doma,lebo kolektiv mu chyba videla som to pocas zim,kedy nebolo tolko deti vonku a vlani uz vsetci jeho rovesnici chodili do skolky,on sa nedostal.a sestra pre neho nebola partak,az teraz konecne aspon trochu zacina byt.
A sukromnu,kde je menej deti,si nemozeme dovolit,staci ze ju budeme musiet platit malej,aj to zvazujem len na 3dni v tyzdni a zvysok sa bude musiet polatat starymi rodicmi..

ahojte... maly ma 3 roky...nastupili sme do skolky. a staaale si nevie zvyknut. pekne sa pytal kakat cikat a teraz sa tak sekol odkedy chodi do skolky..akoby z trucu. nepyta sa cikat kakat..zdrzuje.. zo sna mrnci...kazdy den sa pyta vela krat- vsak maminka nejdeme do skolky- rano odkedy mi zazvoni budik placeeeeeee.... celou cestou tam..a tam zevraj takych 10 minut a potom sa hra. ale nechce sam cikat...papat... no nic. uz som zufala. uz je posledny co si nezvykol . je mi to luto ked sa ma ucitelky pytaju ze ako sa chova doma..a preco sa tak chova...?! mne sa ten chlapcek moj zmenil pred ocami ako tam nastupil. pritom ucitelky su mile..deticky myslim tiez. zevraj ziadny problem v skolke nieje.... chodime len doobedu... ale je casto chory a vela dni vkuse tam nechodi -potom hned choroba. nestiha si zvyknut na to vsetko a zasa ochorie. 😖 😢 Luto mi je ho a uz neviem ako mu pomoct. ja som trpezliva...skusam ho motivovat... aby sa tam tesil.vysvetlujem... no nic nezabera. Mate pre nas nejaku radu ???