Ako bojujete so svojou psoriázou?

mudr_peter_kozub
Moderátor
16. okt 2017

Každý k svojmu ochoreniu pristupuje inak. Niekto okamžite vyhľadá kožného lekára, iný zase najprv browsuje po internete a hľadá informácie či rady a skúsenosti ľudí s podobnými príznakmi, ďalší si okamžite naordinuje rôzne maste či liečivé vodičky. Ako ste k svojmu ochoreniu pristúpili Vy? Vyhľadali ste lekára a pravidelne ho navštevujete alebo máte nejaké svoje vlastné osvedčené recepty?

jarila38
16. okt 2017

Ja mam uz psoriazu vyse 20 rokov. Vyskusala som uz asi vsetko, kopu kremov, masti, oleje,vodicku, a nic nepomohlo, alebo len par tyzdnov alebo mesiacov. Hodiny som sedela u koznej a nic, vyhodene peniaze. Pred 3 rokmi som dostala od jednej pani aloe vera gel,v zltel kanvicke, od v tedy pouzivam a uz 3 roky mam pokoj,ani stopy nemam na tele. Som rada ze mi to pomohlo.

mirka1308
16. okt 2017

Ja mám psoriázu tiež asi 20 rokov. Prekonala som pásový opar, potom mi dosť vypadali vlasy a odvtedy som mala neustále kožné problémy. Jediné šťastie-zatiaľ-že to mám len vo vlasoch. Najprv som mala diagnostikovanú seberoidnú dermatitídu až neskôr psoriázne prejavy a teraz psoriázu. U mňa problém hlavne aký šampón dávať. V poslednej dobe začínam mať na koži také malé zapálené bodky, akoby akné, ale doktorka ma upozornila, že pri psoriáze môže koža na tele takto reagovať. len verím, že mi to časom nenapadne kĺby.

prevenar
16. okt 2017

nepotrebujete kremy, lekarov, kortikoidy a ani nic podobne. potrebujete zmenit stravu. prejdite na 100% rastlinnu stravu, a aspon na rok aj bezlepkovu a budete bez psoriazy.

melissandra
16. okt 2017

@jarila38 viete kde by sa dal zohnat...

kiak0
16. okt 2017

@jarila38 prosím vás kde sa dá kúpiť?

rencia
16. okt 2017

Jarila38 nie je to znacka forever? Ten zlty aloe vera gel napoj? Dakujem

rencia
16. okt 2017

@jarila38 prosim vas nieje to nahodou znacka Forever ten aloe vera gel zlty mapoj? Dakujem

paulakolla
16. okt 2017

@mudr_peter_kozub aky je váš názor na liečbu psoriazy vo fotokomore ? Aký dlhý môže byť účinok po absolvovaní cyklu (myslím,že je to 25 ozarovani) ? Kto obsluhuje takuto fotokomoru ? Zaujimalo by ma aj aka je cena takeho cyklu a či je tam spoluúčasť poisťovne. Ďakujem všetkým,čo by mi k tomuto niečo povedali.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
16. okt 2017

@paulakolla Myslíte fototerapiu UV žiarením alebo hyperbarickú komoru?

paulakolla
16. okt 2017

@mudr_peter_kozub fototerapiu uv

mudr_peter_kozub
autorModerátor
16. okt 2017

@paulakolla Fototerapia sa delí na UVB (bezpečná aj v tehotenstve a počas kojenia, rovnako tak aj u detí) a PUVA (kombinácia fotosenzibilizátora s UVA žiarením, preto je aj účinnejšia). Častejšie sa však využíva UVB fototerapia, lebo je rýchlejšia, praktickejšia a bezpečnejšia. Jeden cyklus trvá 20-25 sedení, účinok po ukončení cyklu je niekoľko týždňov, málokedy mesiacov. UV kabíny sa nachádzajú v nemocniciach, kde sú Kožné oddelenia. Prvých 10 sedení plne hradí poisťovňa a to väčšinou každé 3 mesiace.

jarila38
16. okt 2017

@melissandra
@kiak0
@rencia ano je to Forever aloe vera gel zlty napoj,

paulakolla
16. okt 2017

@mudr_peter_kozub Ďakujem veľmi pekne.

schugie
16. okt 2017

@mudr_peter_kozub
sice pravidelne navstevujem lekarku, pouzivam rozne kremy, no stale sa neviem zbavit psoriazy. Najviac ma trapi to, ze ju mam aj na tvari (nos a v okoli nosa). Poradili by ste mi nieco, co by mi pomohlo ju aspon zmiernit?

mudr_peter_kozub
autorModerátor
16. okt 2017

@schugie
Prejavy na tvári a okolo nosa svedčia skôr pre seboroickú dermatitídu, prípadne rosaceu a najmä tá druhá sa lieči odlišne. Určite aj nos a okolie nosa uzavrela kožná lekárka ako psoriázu?

schugie
16. okt 2017

ano, podla lekarky to je psoriaza, vlastne podla dvoch lekarok (pred rokom som menila lekarku, ked som sa prestahovala do ineho mesta). Najprv som pouzivala fucicort, na poslednej navsteve mi na to predpisala afloderm, postupne ho podla jej rady po par tyzdnoch zacinam uz vysadzovat. Avsak takto sa mi psoriaza opat zacala vracat :(

mudr_peter_kozub
autorModerátor
16. okt 2017

@schugie
Žiaľ musel by som to vidieť, inak sa k tomu nedokážem vyjadriť....

oxana1212
16. okt 2017

@mudr_peter_kozub
Dobry vecer, moze sa sucasne vyskytovat aj psoriaza aj seboroicka dermatitida, alebo je to zriedkave?

jozinkafabinka
16. okt 2017

Ja mam psoriazu asi 12 rokov. Zhoršilo sa to po pôrode a potom zas po druhom. Navštevovala som lekára nasadený bol Belosalic na deň a Curatoderm na noc, popritom aj fototerapia. Vtedy to na chvíľku zmizlo. Krémy používam naďalej s prestávkami už asi 4 rok (okrem tehu) tie stav zlepšujú. A fotorerapia je strašne náročná na čas aspoň v Ke, takže až keď deti podrastu. Ale hodila by sa určite úprava stravy. Inak pri mori výborný stav.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@oxana1212
Naopak, súčasný výskyt je veľmi častý.

evelyn_lia
17. okt 2017

Mne vždy kožná nasadzovala len Belosalic hoci vôbec nepomáhal a strašne mi smrdel. Potom som pár rokov prestala chodiť a nakoniec som šla k inému kožnému ktorý ma ledva pozrel a tiež hneď vypísal Belosalic hoci som vravela že som ho už neúspešne používala. Samozrejme nezabral. Medzi tým som sa dozvedela o Skin Cap a začala som ho používať. Všetko zmizlo tak som prestala chodiť kožnému. O pár mesiacov sa fliačky objavili zas. Celkovo mi Skin Cap pomáha hlavne sprej a krém, šampón vôbec. Cenovo sú už ale doosť drahé a už nezaberajú tak ako voľakedy a hlavne akonáhle prestanem používať, všetko sa vráti a asi aj viac.

rencia
17. okt 2017

skin cap sampon mam odskusany, zda sa mi ze keby som ho nepouzivala bolo by to este horsie, je vsak mozne ze na zaciatku pouzivania pomahal viac, teraz uz az tak nie, do vlasov belosalic vodicka ta pomaha, telo beloderm krem alebo mast, alebo excipial u lipolotio, take telove mlieko... na pokozku hlavy dost pomohol aj sampon od Medicprogress - Konopny sampon (cca 4,43e - 200ml), stoji podstatne menej ako Skincap (cca 20e - 150ml)

zormax
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub
co sa osvedcilo Vam davat Vasim pacientom?
Priatel pouzival krem Skin care Dr. Michaels, ten vyborne zaberal a ucinok pretrvaval dlho aj po vysadeni. Bohuzial ho uz asi prestali vyrabat, lebo sa uz neda zohnat. Teraz pouziva Skin-cap krem a Blue cap spray, ale akonahle vysadi, vracia sa. Pomaha aj strava (kazdy si musi odsledovat, co mu nerobi dobre) a slniecko.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@zormax
S Vašim tvrdením ohľadom stravy súhlasím, je to individuálne a žiadne špeciálne diéty netreba. Z voľnopredajných produktov je najlepší naozaj Skin Cap. A prečo tak zaberá? V minulosti sa riešilo zloženie. Obsahuje údajne látku blízku kortikoidom, boli ohľadom toho aj nejaké ťahanice, ale kortikoid v takom zložení ako je teraz definovaný sa im nedokázal. Názor si musí urobiť každý sám. Za mňa jednoducho - je tam niečo blízke kortikoidu, ale priamo kortikoid to nie je. Preto to tak funguje. Osobne nie som proti používaniu tohto produktu. Ostatné voľnopredajné produkty majú rôznu účinnosť - každému môže sadnúť niečo iné.

rencia
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub Zo stravy udajne nieje dobre jest udene veci (napr. slaninu, klobasu...), orechy, a stiplave palive jedla ci chilli papricky a pod... je na tom nieco pravdy? A vraj velkym spustacom psoriazy moze byt aj stres, co myslite? Nedavno som sa dopocula, ze psoriaza (kedze napada aj klby) moze byt aj dôsledok po ustipnuti kliestom...je to mozne? Aky mate na to nazor? Dakujem.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@rencia
Tie jedlá čo spomínate zvyčajne zhoršujú seboroickú dermatitídu predovšetkým na tvári. Psoriázu väčšinou nie. Individuálne však môžu. Všeobecne sa doporučuje nemastná strava bohatá na zeleninu a ovocie, nepiť alkohol, dostatok sa hýbať a nefajčiť. Obezita (najmä brušný tuk) psoriázu môže udržiavať alebo zhoršovať. Stres je najčastejším spúšťačom psoriázy. Príklad - aj pacient, ktorý je dlhé roky na biologickej liečbe a je úplne bez prejavov sa po úmrtí člena rodiny v priebehu pár dní až týždňov úplne zhorší. Kliešť sa do súvisu so psoriázou nedáva. Ale sú kožné ochorenia, kde kliešť môže naštartovať imunitu a obrátiť ju proti telu vlastným zložkám ako napr. v prípade sklerodermie či lichenu, takže úplne by som túto možnosť nezavrhoval ani pri psoriáze.

rencia
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub dakujem za odpoved, a maju aj hormonalne zmeny na psoriazu vplyv? po tehotenstve sa omnoho zhorsil stav... dakujem

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@rencia
Počas tehotenstva je v tele také zloženie hormónov, ktoré blokuje ten typ imunity, ktorý je pre psoriázu významný, preto sa psoriáza väčšinou zlepší. Ale ako určite viete a tu na fóre čítate, vždy to neplatí. No a keď sa niečo zlepší a ochranný vplyv v tomto prípade hormónov skončí, tak zákonite nasleduje väčšinou dosť prudké zhoršenie. K tomu prispieva aj výrazný stres mamičiek spojený so starostlivosťou dieťaťa (nočné vstávanie, únava, nevyspatosť).

oxana1212
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub presne to o Scin-cape som citala aj ja, a velmi ma brzdi v jeho pouzivani to, ze som viackrat na roznych strankach (raz aj na FDA) nasla, ze americky urad pre kontrolu lieciv ho zakazal.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@oxana1212
No vidíte a u nás sa voľne predáva a ľudia sa tešia, že im pomáha. No bodaj by nie 🙂