icon

Na ktorých miestach máte psoriázu?

mudr_peter_kozub
Moderátor
16. okt 2017

Psoriáza môže mať rôzne formy. Najčastejšie sa prejavuje vo forme ružovkastých šupiniek na koži, alebo vo forme popraskaných a bolestivých ložísk na tele. Tieto sa tvoria hlavne vo vlasoch, na lakťoch, kolenách či v spodnej časti chrbta. V niektorých prípadoch postihuje psoriáza aj kĺby a nechty. Kde všade, na ktorých častiach tela máte psoriázu Vy?

Na ktorých miestach máte psoriázu?
mudr_peter_kozub
autorModerátor
16. okt 2017

@maryetta
@montynka131
Zaujímavé 🙂 Takže 2x chlapec a čistá koža počas tehotenstva. Zajtra od 11:00 bude otvorená ďalšia téma venovaná psoriáze v tehotenstve. Môžu do nej prispieť aj ostatné mamičky a podeliť sa o skúsenosť počas tehotenstva, teda pohlavie verzus stav kože (zlepšenie / zhoršenie). Bude to rozhodne zaujímavé zistenie aj pre mňa najmä ak sa ukáže, že čakanie chlapca v brušku psoriázu zlepšuje 🙂

melly90
16. okt 2017

@mudr_peter_kozub

Ja mám tiež 2 dievčatá a vlastne prvé tehotenstvo mi to vyvolalo a odvtedy je to horšie aj počas tehotenstva aj po

evelyn_lia
17. okt 2017

Som rada ze sa tu objavila táto téma nakoľko sa s psoriazou trápim už asi 20 rokov. Teším sa že sa tu niečo nové dozviem. So setrou sme ju zdedili po otcovi. On ju má v ťažkej forme na lakťoch a kolenách, sestra tiež dosť ťažkú ale na chrbte a bruchu. Ja som obišla takpovediac najlepšie, väčšinu času je v miernej forme. Mám ju hlavne vo vlasovej časti ale od pôrodu (2 roky dozadu) sa postupne rozširuje za uši, v okolí nosa.. Mojou chybou je že sa stále neviem odhodlať navštíviť kožného lekára 😒 ale už budem musieť lebo mi toto ochorenie čoraz viac znepríjemňuje život.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@evelyn_lia Dobré ráno, tak dúfam, že Vás tento týždeň namotivuje k tomu, aby ste so psoriázou raz a navždy skončila 🙂

safrankovaadriana
17. okt 2017

Dobre ranko chcela by som sa spýtať na túto ci ju nepoznáte.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@safrankovaadriana
Dobré ráno, nepoznám, ale podľa zloženia ide o dechtový krém Od používania dechtu sa už pred pár rokmi upustilo a teraz sa používa skôr výnimočne.

evelyn_lia
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub Dobré ráno aj Vám. Veru musím povedať že sa po mnohých rokoch cítim trocha nakopnutá. Obzvlášť keď čítam že ordinujete v NZ a ja bývam tak 5 minút od nemocnice 😀 ordinujete aj pre verejnosť či len pre nemocničných pacientov?

safrankovaadriana
17. okt 2017

dakujem pekne takže decht sa uz nepoužíva ? a ak by som chcela dat dcérku do Smrdákov tam je to o dechte že? odporučili by ste mi tie kúpele? bola iba raz nebol efekt žiaden viem že jedenkrát nestačí, ak nemá ložiská velké ale skvor je problém v tých nechtoch su kúpele v Smrdákoch vhodné, ešte sa chcem spýtať o to kompletné vyšetrenie na Kramároch, vedeli by nás nejako nastaviť ?lebo tu išla pani Martinásková do equoralu , predpokladala že bude efekt z dvoch mesiacov sme podavali 7 mesiacov bez efektu tak neviem ako mam postupovať, teraz momentálne len premasťujeme excipialom a touto dechtovou masťou doniesli nám ju z Ameriky

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@evelyn_lia
Ordinujeme aj pre verejnosť, bez ohľadu na okres či kraj, bez výmenného lístku 🙂 Ja mám vzhľadom na vyťaženosť (a žiaľ aj iné povinnosti) na starosti väčšinou len závažnejšie stavy, ale dole na ambulancii mám veľmi šikovné a ústretové mladé doktorky, ktoré poriešia všetko čo treba. Stačí kedykoľvek prísť od 8:30 do 14:30, zobrať si číslo a verím, že budete odchádzať veľmi spokojná. Len treba doktorkám (alebo aj mne) povedať, že ste z Modrého koníka. V pondelok 30.10.2017 od 16:00 chystáme ako každý rok prednášky pre pacientov na tému liečba psoriázy. Bude to v kinosále nemocnice, tak ste vítaná. Veľa sa tam diskutuje, padajú zaujímavé otázky, veľa sa dá dozvedieť. Môže prísť ktokoľvek. Bližšie informácie sú na webovej stránke našej novozámockej nemocnice.

@safrankovaadriana
Presne tak, decht sa už samostatné nepoužíva, skôr len v kombinácii s fototerapiou ako napr. v Smrdákoch. Ten pobyt by som určite odporučil. Ešte aspoň raz. Ak to bude opäť bez efektu, tak by som do ďalšieho pobytu už nešiel. Doktorka Martinásková je ozajstný expert na psoriázu u detí, takže ak máte tú možnosť, určite u nej pokračujte ďalej a skonzultujte s ňou neúčinnosť Equoralu. Mimochodom ten Equoral nezaberá na kožu alebo na nechty? Lebo nechty sú naozaj lotéria....

alla243
17. okt 2017

Ja mam psoriazu "našťastie" len pod nechtami, na rukach aj na nohach. Aj ked som rada ze to nemam po tele, no aj tak je to pre mna dost neprijemne, ako pre zenu, aj to zle vyzera. Ludia si casto myslia ze si obhryzam nechty, ale to nie. Po porode sa mi to ma chvilku dalo same krasne do poriadku, no casom sa vratila🙄😊

bafy123456
17. okt 2017

dobry den, mam 51 rokov, od mojich 5 -tich rokov mam psoriazu bolo to velmi velmi zle ako ryba supinata a vsade,☹ liecba nemocnica, kupele ,more ale nastal zlom ked som otehotnela mam 4 krasne deti uz dospele🙂 mne zahadou vsetko zmizlo len na laktoch trosku fliacikov,🙂 ale teraz pozorujem uz daky ten rocik znovu sa vracia ale nie v takom mnozstve ako predtym takze znovu kozne kozne kozne popritom ma zacinaju boliet vsetky klbiky na prstoch ale zaujmave je ze nemam reumu psoriaticku neprajem taku bolest aku mam ja 😅

bafy123456
17. okt 2017

skoda ze nie ste zo Ziliny alebo z okolia blizkeho nahodou daka prednaska do buducna v bizkom okoli 🙂 N.Z. pre mna velmi daleko😉

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@bafy123456
Pozrite si prosím stránku www.derma.sk a pozrite sa na zoznam ambulancií, ktoré budú v piatok 27.10.2017 robiť poradňu v rámci Dňa otvorených dverí a nájdite si prosím najbližšiu ambulanciu blízko Vás, ktorá túto službu bude poskytovať. Nie je to síce rozsiahla a podrobná prednáška, ale všetky Vaše otázky Vám budú určite zodpovedané.

montynka131
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub myslim v ramci doplatkov dakujem.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@montynka131
Nedopláca sa ani za tabletkové ani za biologické lieky.

leni123
17. okt 2017

Prosím vás poraďte mi. Momentálnej mám brutálny vysyp všade no najhoršie toje vo vlasoch . Som 7 mesiacov po pôrode a kojím kortikoidy neprichádzajú do úvahy . Chodím na foto terapiu zatiaľ nič moc ústup. Vďaka.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@leni123
Ak kortikoidy, tak len lokálne a nie na veľké plochy, aj keď kojenie nám už povoľuje viac ako samotné tehotenstvo. Mrzí ma, že to musím povedať, ale pokiaľ kojíte, treba vydržať a počkať, kým zaberie fototerapia. Tá zaberá pomalšie - výsledok je asi po tých 20 sedeniach, ale v prípade monoterapie (teda bez inej súčasne podávanej liečby) to môže trvať aj dlhšie vzhľadom na intenzitu výsevu, ktorý udávate.

adkaaa30
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub a ake kortikoidy sa mozu pouzivat?

evelyn_lia
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub ďakujem za informáciu nevedela som že ambulancia funguje aj pre verejnosť. Verím že sa čím skôr odhodlám. Prednášky sa určite zúčastním, rada sa dozviem niečo nové o tejto chorobe

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@adkaaa30
V podstate všetky lokálne kortikoidy, akurát tie silnejšie v obmedzenejšom dávkovaní.

@evelyn_lia
Nefunguje to tak vo všetkých nemocničných kožných ambulanciách, to je pravda. My sme sa však rozhodli, že sprístupníme tie naše všetkým pacientom, ktotí o vyšetrenie prejavia záujem. Určite sa odhodlajte najmä keď bývate tak blízko 🙂

kolotocik
18. okt 2017

Dobry den, mam40 rokov a psor. mam asi tri roky.Loziska mam na chrbtoch oboch ruk , na na dorsach noh opacne ako su codidla, a na zapastiach.Uz som bola u dvoch koznych ,ale nic mi nepomohlo,teda az na jednu kortikoidnu mast BELOSALIC,ale to tiez ze bsa nemoze brat vkuse ,niekedy je to lepsie ale su potopm obdobia,ked to sialene svrbi a skriabem sa az do krvi.Beriem uz roky ntidepresiva, tak som myslela ci to s tym nesuvisi,skusala som aj kupel v morskej soli,v magneziu ,ale nezislo to.Ked mam viac stresove obdobie, tak akoby ta psorka exploduje az take chrasty mam a puka mi koza na rukach do krvi. JE TO PROSTE KOLOTOC.eSTE SKUSIM O ROK zaziadat o kupele.Neviem cim di este pomoict hlavne zmiernit to svrbenie...

mizulienka
18. okt 2017

Dobrý deň, Chcem sa spýtať, čo si myslíte tomto? Môže ísť o druh psoriázy? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@kolotocik
Ak je to skutočne psoriáza a nie niektorý z druhov lichenu, tak navrhujem zvážiť celkovú, teda tabletkovú liečbu.

@mizulienka
Ak to máte iba na rukách, prípadne aj na chodidlách, môže sa jednať o tzv. palmoplantárnu psoriázu.Teoreticky by to však mohol byť aj jeden z druhov ekzému tzv. hyperkeratoticko-ragadiformný ekzém rúk.

mizulienka
18. okt 2017

@mudr_peter_kozub mám to iba na dlaniach, nikde inde zatiaľ. Dá sa toho nejako zbaviť? Ďakujem veľmi pekne.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@mizulienka
Určite áno, sú viaceré možnosti - ale vo Vašom prípade to asi bez tabletiek, prípadne kombinovanej fototerapie nepôjde.

mizulienka
18. okt 2017

@mudr_peter_kozub Ďakujem...momentálne chodím na fototerapiu, je to o dosť lepšie, ale nevycistilo sa to úplne.

pripinacka
18. okt 2017

ja mam psoriazu na celom tele.hlavu mam pokrytu suchou kozou ktora svrbi a padaju mi hrozne vlasy. a telo mam cele vysypane.najprv pluzgiere a potom sucha odlupujuca sa koza.a stale dookola nic nepomaha uz som zufala. mam 33 rokov ale v bolestiach sa citim ako 90 rocna. a moj zivot nie je plnohodnotny.mam male dieta ale hneva ma ze sa mu neviem a nevladzem venovat naplno.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@pripinacka
A boli ste už u dermatológa? Akú liečbu máte za sebou?

bintang
18. okt 2017

Dobry den, pripajam sa k Vam, tiez ma trapi psoriaza uz 20 rokov. Obrovske loziska mam prave vo vlasovej casti, male loziska sa zacinaju objavovat na laktoch a nohach. Pokozku stale premastujem prirodnymi olejmi a predpisanym Belosalicom.
Prosim nehnevajte sa na mna pre tuto otazku, ale ak mam psoriazu hlavne na hlave, mozem si farbit vlasy? Je to velmi skodlive? Zatial pouzivam Hennu.