Psoriáza počas tehotenstva

mudr_peter_kozub
Moderátor
17. okt 2017

Počas tehotenstva spravidla nedochádza k zhoršeniu stavu psoriázy. Skôr sa jej prejavy zmiernia alebo takmer ustúpia. Po pôrode sa však väčšinou predchádzajúci stav obnoví a psoriáza sa opäť zhoršuje. Aké sú Vaše skúsenosti so psoriázou v tehotenstve? Zlepšila sa, alebo sa, naopak, u Vás zhoršila?

deti95060810
17. okt 2017

páni moji to budeme celý týždeň čítať o tomto? Veď to nemá celá republika či???? Hoďte sem lepšiu tému...😉

marion09
17. okt 2017

mne sa pocas tehu stav zlepsil ale po porode ju mam horsiu ako kedykolvek predtym☹

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@marion09
Po pôrode sa psoriáza zvyčajne zhorší. Je to preto, lebo počas tehotenstva ju blokujú tehotenské hormóny a po pôrode sa tento ochranný vplyv stratí a keďže tehotné ženy sú zvyčajne bez liečby, tak dôjde k náhlemu a rýchlemu zhoršeniu. Na fototerapiu po pôrode mamičky nevedia pravidelne dochádzať, ostáva len lokálna kortikoidná liečba. Tá je možná a bezpečná, len treba dávať pozor pri manipulácii s dieťaťom, aby natreté ložiská nechytalo, prípadne nebolo v kontakte s týmito ložiskami. A toto sa nie vždy dá zrealizovať, preto je stav po pôrode u väčšiny žien taký zlý.

matazirafa
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub u mna sa rapidne zhorsila, predpokladam ze kvoli tomu ze som prerusila biologicku liecbu a potom mi to spolu s hormonmi rozhadzalo cely system.. do toho sa mi pridala Erythema nodosum, mala som strasne bolave hrce po oboch nohach, pri chodzi som uz doslova plakala, stravila som 2 tyzdne v nemocnici na injekciach a aj tak mi to odznelo az tak po 2 mesiacoch same. Teraz pri druhom tehotenstve sa mi to vratilo, ale ta hrca je len jedna a zatial sa nezvacsuje ani nepribudaju dalsie .. uvidime dokedy.

matazirafa
17. okt 2017

@deti95060810 tak to necitaj ked ta to obtazuje, zapoj sa do tych ritolezeckych vlakien o vysavacoch a nutrilonoch a podobnych blbostiach

deti95060810
17. okt 2017

@matazirafa vysávače isto viac žien používa a aj potrebuje čo to o tom počuť ako o psoriáze...či čo to je ....

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@matazirafa
No vy ste naozaj zaujímavý pacient, sem s Vami 😀

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

Mamičky, ak chcete, môžete do tejto témy napísať, aké bolo Vaše tehotenstvo z pohľadu psoriázy - teda čo ste čakali (dievča / chlapec) a aká bola vtedy psoriáza (zlepšená / zhoršená). Výstup môže byť veľmi zaujímavý. Teoreticky by vplyv pohlavia nemal mať efekt na existujúcu psoriázu a tá by sa mala vplyvom tehotenských hormónov zlepšovať.

marion09
17. okt 2017

@deti95060810 isto je to lepsia tema ako poniektore tu...niekto tu riesi i to kedy sa ide s prepacenim vykadit

bosorka5
17. okt 2017

Ja momentálne čakám chlapčeka- psoriáza sa mi začala zlepšovať približne od tretieho mesiaca, momentálne nemám ani začervenanú ani popraskanú kožu v oblasti rúk a nôh, kde sa mi toto ochorenie najviac prejavuje

matazirafa
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub ano teraz uz sa na tom da aj zasmiat, len zazit to neprajem nikomu

matazirafa
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub a inak k dalsej podotazke cakala som chlapca, a teraz dievča.. V oboch pripadoch sa stav zhoršoval, aj ked teraz pri dievcatku mam pocit ze to nie je take zle ako pri tom chlapcovi.

cailana
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub s obľubou hovorím, že tehotenstvo bolo najlepšou liečbou akú som kedy vyskúšala.skoda, že nemôžem byť stále tehotna😂pri oboch tehotenstvach(chlapec/dievča) psoriáza takmer uplne vymizla.po prvom pôrode sa rapídne zhoršila,po druhom tehotenstve to bolo aj stále je lepšie.postihnute mám hlavne kolena a lakne, inak relatívne dobre😊

martinka9
17. okt 2017

Dobry vecer. Mne sa pri prvom tehotenstve psoriaza zhorsila, cakala som dievca. Asi to bolo aj tym, ze som vysadila lieky aj maste.

kangolka
17. okt 2017

Ja som mala pred otehotnením
Akurát vysyp po celom tele, začala som chodiť na fotorerapiu a psoriaza krásne ustupovala a v tom som zistila že som tehotná. Bola som bez jedinej supinky a fliačika. Keď mal syn tri mesiace, vtedy sa psoriaza vrátila, ale zatiaľ nie až taká strašná. Už má maly rok.

matazirafa
17. okt 2017

@deti95060810 samozrejme, lebo tu sa nerozdavaju vzorky zadarmo tak to nie je take atraktivne, chapem

matazirafa
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub este ak mozem mat otazku, v porodnici mi bolo povedane ze autoimunitne ochorenia ako je napr. aj psoriaza mozu suvisiet s dalsimi komplikaciami ako napr. preeklampsia a hellp syndrom (tiez moj pripad, maly sa narodil cisarskym v celkovej narkoze), je to mozne? Ja osobne dufam ze to bola skor nestastna zhoda vsetkych okolnosti a toto druhe tehotenstvo mam zatial relativne v poriadku.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@matazirafa
Neviem o ničom takom, teda aspoň v prípade psoriázy. Skôr by som povedal, že šlo o nešťastnú zhodu okolností. Mal ešte niekto podobný problém?

matazirafa
17. okt 2017

@mudr_peter_kozub neviem nespominali mi konkretne pripady, toto mi povedali v BA kde sa syn narodil, dcera sa narodi v Starej Lubovni a tu mi dal gynekolog na vyber, ze mam narok na cisarsky ked uz mam jeden za sebou, ale mozem skusit aj prirodzene ak chcem, tak budem dufat ze tentokrat uz bude mat u mna aspon nieco normalny priebeh,

mudr_peter_kozub
autorModerátor
17. okt 2017

@matazirafa
Pri iných a závažnejších autoimunitných ochoreniach ako je napr. systémový lupus by som to možno dával do súvisu, ale v prípade psoriázy, ktorá postihuje len kožu a kĺby je to málo pravdepodobné.

cailana
17. okt 2017

@matazirafa preeklampsiu som mala aj ja a akutna sc.zial u mna sa scenar zopakoval aj pri druhom pôrode.rovnako akutna sc.drzim palce😊

evelyn_lia
17. okt 2017

Mám 2 ročného synčeka. Počas tehotenstva som mala rovnaký výsyp vo vlasoch ako pred tým - 3 stredne veľké ložiská na rovnakých miestach. Asi po pol roku sa to zacalo rozširovať a už ich cítim skoro po celej hlave a aj za ušami čo som nikdy pred tým nemala. Posledné 2mesiace sa mi šúpe aj okolie nosa

ianka94
18. okt 2017

Psoriazu mam aj ja no myslela som si ze ked otehotniem ze mi zmizne ale nic ,obnovuje sa mi znova po tvari ,hlave a pomaly po tele.Poznam par zien ,ktore dostali psoriazu tiez v puberte ako ja ale po porode im zmizla ze nemaju nic tak uz len dufat ze ako telo dostalo ok v puberte tak ze sa odsokuje po porode a zmizne aj ta PSOTA 😂😂
@mudr_peter_kozub Mali ste s tym nejaku skusenost? Viem teraz sa smejem ale neraz som si poplakala kvoli tomu ked som sa osypala po tvari a mala som vsetko ako spalene ☹

pantalon
18. okt 2017

Pocas mojich 2 tehotenstiev (v oboch pripadoch chlapci) sa mi psoriaza vyrazne zlepsila. No po skonceni vratila do povodneho stavu , po prvom sa mi dokonca urobili aj nove loziska po tele. Dovtedy to bola len oblast vlasov a intimne miesta, co mi teda riadne skomplikovalo hojenie rany po nastrihnuti. Neprajem nikomu.

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@ianka94
Pri tých ľahším formách je to možné, pri tých ťažších formách dôjde skôr iba k zlepšeniu počas tehotenstva a po pôrode sa psoriáza vráti.

matazirafa
18. okt 2017

@cailana ja som bola posledný mesiac na oddeleni kvoli tlaku, stale mi len krv brali a prezerali a az den pred terminom prišli s tym ze mam take vysledky ze okamžite na sekciu, tak neviem ci dovtedy to bolo tak v pohode a zhoršilo sa to nahle alebo co, ale tak uvidim snad doktori budu vediet co so mnou teraz.

ianka94
18. okt 2017

@mudr_peter_kozub nemam to hrozne no najhorsie to je asi vo vlasoch ako celenka a tiez po cele ma trapi. Chcela som chodit na terapiu vlastnou krvou ,kde z ruky by mi krv brali a pichali do zadku ale tak zistila som ze som tehotna tak som to akosi nechala tak. Vedeli by ste mi poradit ci sa to da dat aj pocas tehotenstva a ci je moznost ze sa to trosku ukludni?

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@ianka94
To čo spomínate je hemoterapia a používa sa aj tehotenstva na tehotenské svrbivé kožné výsevy (tzv. PUPPP). Robia to napríklad na bratislavskej Kožnej klinike. Na psoriázu efekt neočakávam, ale skúsiť to samozrejme môžete, uškodiť by to nemalo. Čo iné? Ako som už viackrát písal - nebojte sa lokálnych kortikoidov - pod dohľadom lekára sú bezpečné pre Vás aj dieťatko. A ak máte blízko ambulanciu s fototerapiou, tak vyskúšať aj tú.

ianka94
18. okt 2017

@mudr_peter_kozub ja pochadzam z Bardejova, takze Bratislava nehrozi a som v zaciatku 3 mesiaca ,kde ani kozna mi nekazala prve 4 mesiace pouzivat kortikoidy ,ze je to riziko pre plod a to som len chcela afloderm dat predpisat tak napisala mi len excipial na velmi suchu pokozku

mudr_peter_kozub
autorModerátor
18. okt 2017

@ianka94
Ach jaj, mrzí ma to. Čo k tomu dodať...