icon

Čo robíte preto, aby vaše dieťatko malo šikovnejšie ručičky?

danonino_lucia
16. jún 2014

Okolo prvého roku nastane obdobie, keď dieťatko začne byť neposedné a potrebuje, aby si s ním niekto hral. V tú chvíľu nastáva ideálna chvíľa, kedy vy môžete pomôcť Vášmu dieťatku v rozvoji. Mamičky, pochváľte sa, čo robíte preto, aby vaše dieťatko malo šikovnejšie ručičky!

Strana
z2
moni244
16. jún 2014

@danonino_lucia a aj keď upratujeme, upratuje s nami, musím to využiť, kým to chce robiť 😀

sykorka84
16. jún 2014

Ked mala dcérka zhruba jeden rôčik, veľmi ju bavilo kotúľanie, zaháňanie plastovej fľaše naplnenej vodou po zemi, od 1,5 roka sa ´´zaľúbila´´ do lôpt a áut, všetko do čoho sa dalo kopnúť, prípadne zahnaťrúčkami, aby ´´to bolo v pohybe´´...mala rada hračky, na ktorých boli guľôčky, kolesá a ona to mohlar účkami krútiť...takisto ju bavilo, ked sme jej postavili vežu z penových kociek a ona to ´´búrala´´...až neskôršie v cca dvoch rokoch sa pokúšala stavať vežu sama 🙂 tiež sme často chodili k vode a hádzala kamienky...teraz má 4 roky a rada v prvom rade kreslí, učíme ju, aby sa sústredila, dávala pozor a nezachádzala mimo okraju, navliekame korálky, skladáme puzzle rôznych tvarov a veľkostí, mozaiky z hríbikov na jemnú motoriku a najnovšie ju bavia nožnice a snaží sa ´´akože´´ vystrihovať samozrejme pod naším dozorom 🙂

danonino_lucia
autor
16. jún 2014

@moni244

Ja si myslím, že to je dobré. Daktoré deti proste nemajú radi organizovanú činnosť akéhokoľvek typu. Proste to musí vyjsť spontánne alebo si so mnou nebudú hrať. Na to bohužiaľ nemám inú radu ako raz za deň to skúšať a keď sa vie hrať sama, tak nech sa bavká. O chvíľu si bude mat záujem hrať aj s inými deťmi a všetko sa môže zmeniť. Zatiaľ nech pozerá obrázky a robí všetko čo vy (to je myslím aj najlepšie) a až ju to prestane baviť tak tu bude mať skvelú a starostlivú mamičku, ktorá sa s ňou vždy rada pohrá🙂

danonino_lucia
autor
16. jún 2014

@sykorka84
Robíte to perfektne, všimli ste si, čo ma vaše dieťa rado a dobre ho rozvíjate. A asi vás asi poteším, lebo mám plánu tu diskutovať aj o vystrihávaní a kreslení, a neskôr budem dávať do fotoblogu také pekné vzory na rozvoj týchto činností🙂
Keď ju baví lopta, tak ja by som si s ňou chodila kotúľať / hádzať / kopať do parku a v parku sa dajú aj perfektne hrať guľôčky 🙂 Aspoň ja som to ako decko milovala a perfektne to rozvíja odhad. Stačí iba vykopať jamku a môže to hrať aj s ostatnými deťmi:D

kockapetra
16. jún 2014

u nas to bolo skladanie puzzlov,lego stavebnica kocky,vkladanie do vkladačiek.no už su sice vellky,ale zabavili sa s tymto. 🙂 😎

danonino_lucia
autor
16. jún 2014

Dievčaťa majte sa pekne a ja idem variť večeru a vybehnúť psíkov. Zajtra som tu s prvou súťažnou otázkou o jedného plyšového Dina. Majte sa!

danonino_lucia
autor
16. jún 2014
petra122
16. jún 2014

pridam sa aj k tejto teme.Moja dcerka rada navlieka koralki zo zaciatku mi to vadilo lebo boli vsade,ale potom mi doslo ze to je dobre pre jej vyvoj a tak to slo potom dalej plastelina,malovanie, a puzzle tie skalda od roka a uz uci aj svojeho braceka mladsieho,vyroba nejakych tyh lahkych veciek pre sikovne rucky a syncek sa zacal tiez zapajat a najradsej si sklada lego.A snazime sa tvorit vsetci aj ked tatko kvoli praci byva 3 tyzdne prec ale ked pride venuje sa naplno🙂

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

Dobré ránko !

sense
17. jún 2014

@danonino_lucia no ved somnapisala takych klasickych kociek pat da urcite na seba bez pomoci.....

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

@sense
Už to vidím. Tak to máte pravdu, že je na tom nadpriemerne dobre :D

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

Na fotoblog som hodila článok od jednej odborníčky na psychomotorický vývoj detí, ak máte záujem, môžete si ho prečítať.

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

@petra122
Navliekanie je jednou z motoricky najviac náročných činností, takže ja som iba za, ale je treba zvoliť vhodnú veľkosť a dávať pozor, aby to neprehltlo. Ale ak navlieka sama od seba, ja by som skákala do vzduchu radosťou😉 A keď má ocko taký záujem, tak ja by som ho zapojila naplno, lego, plastelína, skladačky, farbičky a teraz je krásne tak s deťmi na pieskovisko 🙂

zuzitko74
17. jún 2014

Nechávam ich žiť reálny život a snažím sa podstrkovať vhodné hračky. Ono je to dosť sranda, keď sa to dieťatko okolo roku naučí samé napr. odšróbovať vrchnáčiky z krémikov, alebo z fľašiek a potom treba zachraňovať, čo sa dá.Deti sú fakt zručné - vyťahujú káble zo zásuviek, vypínajú a zapínajú el. spotrebiče, vyzliekajú si, čo sme im práve obliekli, lovia v tráve chrobáčiky a pod gaučom zakotúľané cukríky, vyberajú si z rizota po jednej svoje obľúbené kukuričky, kradnú maminke z taniera nejkrajšie kúsky mäska, prestrihávajú si bodynka, čmárajú po stene...chce to len trpezlivosť , veď oni si len cvičia jemnú motoriku...a našťastie z toho rýchlo vyrastú.

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

@zuzitko74
To je prístup ako z nášho článku a ja s tím súhlasím. A na steny odporúčam umývateľnú farbu a vám kopec trpezlivosti 🙂
Objavovanie je na detstvu to najkrajšie a keď má dieťa bezpečné a podnetné prostredie, tak je to absolútne dostačujúce. Navyše si užijete kopu zábavy a stačí raz za čas dodať novú hračku, aby sa rozvíjal ďalej a všetko je v poriadku. Každopádne dúfam, že máte všetko dôležité dobre poschovávané, lebo váš chrobáčik s hádam dostane všade 😉

zuzitko74
17. jún 2014

@danonino_lucia Najmladší chrobáčik už z toho pomaly vyrastá a v septembri pôjde do škôlky. Normálne mi to bude chýbať. Keby sme na to mali vek a peniaze, tak sa dáme aj na štvrté.
K tým stenám - my síce máme obyčajnú maľovku, ale gumou na gumovanie tie farbičky v pohode idú dole. Fixky máme schované.

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

@zuzitko74
Ono potom s tými deťmi budú iné zážitky, nie lepšie alebo horši ale iné. Ale úplne vám rozumiem, aj ja najradšej robím s takto malými deťmi 🙂

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

Idem na obed, o chvíľu som tu.

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

Už vaše dieťa skúšalo navliekať korálky? Kedy podľa Vás dať deťom korálky a aké veľkosti?

lucinocka
17. jún 2014

@danonino_lucia my sme navliekali prvykrta ,ked mala Sofi 18 mesiacov...islo jej to dobre, ale lavou rukou a doetarz vsetko lepsie robi lavou🙂

zuzitko74
17. jún 2014

Moje deti majú tie veľké drevené, priemer asi 2cm.Prvýkrát navliekali okolo roku a pol.

danonino_lucia
autor
17. jún 2014

@lucinocka
To je dobré, že ste si toho všimli 🙂 Dakedy v škole majú tendenciu si toho nevšimnúť. Ja napríklad som preučený ľavák a doteraz s tím mám problémy ☹
A ako veľké používate?

lucinocka
17. jún 2014

@danonino_lucia kupila som jej z 1euroveho obchodu take drevene pocitadlo :D samozrejme kvalita jak hrom, roztrieskala ho hned na druhy den:D tak tie gulicky z toho :D male, mensie ako necht... do mna stale huci rodina, ze prekladaj jej do pravej ruky, ale ked jej dam do pravej hned si prelozi do lavej, alebo z lyzicky vsetko vyleje, vobec si ju nevie chytit...v tomto by som to nechala na nu, ved to je jedno aku ruku pouziva, hlavne ze pouziva aspon jednu :D

lin123
17. jún 2014

najnovsie papa burizony, vysypeme na tanierik, zbiera a papa. Alebo hadzanie kamienkov do jazera..a je to taky nas maly smetiar, zbiera vonku odpadky a hadze do kosa. Mala som snahu ho to odnaucit, ale vzdy velky rev,krik...tak som to vzdala a len davam pozor co chyti do ruky aby si neublizil.

danonino_lucia
autor
18. jún 2014

@lucinocka
Tak to bolo lacnejšie, ako kúpiť špeciálne pre deti 🙂
Ja by som tomu nechala voľný priebeh. Snažila by som sa nezanedbávať ani jednu ruku, dávala by som hry, ktoré zamestnávajú obidve ruky, aby pokiaľ možno pracovaly obidve ruky dohromady, ale cielene by som jej nič neprekladala. Ona sa teraz vyvíja a ona sama vie, čo teraz potrebuje. Ak je ľavák, jej mozog je odlišný od ostatných, nie lepší, alebo horší, proste iný ako štandard a potrebuje sa rozvíjať inak. Nech si kto hovorí, čo chce, ona sama vie, čo je pre ňu teraz najlepšie a ja by som tomu zatiaľ nechala voľný priebeh 😉

miracle
18. jún 2014

Ja som tiez skoro prisla na to, ze najlepsie hracky a vzdelavacie pomocky su nehracky. Jemnu motoriku precvicujeme hrou v kazdodennom prostredi s ohladom na rocne obdobie, napr. teraz luskame hrasky, zbierame jahody, maliny a ine jedle bobule...a synova najoblubenejsia aktivita je chytanie hmyzu....akehokolvek...brrr

Strana
z2