Kde všade môžeme nájsť vitamín D?

danonino_lucia
27. feb 2014

Vitamín D je ďalší z veľmi dôležitých vitamínov, ktorý je nenahraditeľný pri vstrebávaní vápnika a fosforu z potravy. Vitamín D sa tvorí v koži človeka vplyvom UV žiarenia. Preto je množstvo vitamínu D závislé na geografických podmienkach, napríklad v našom zemepisnom pásme je v zimnom období vitamínu D zo slnečného žiarenia nedostatok. Vitamín D ale môžeme tiež prijímať z potravy. Veľmi dobrým zdrojom sú ryby, vajíčka a mäso. V materskom mlieku a aj všeobecne v cicavčím mlieku je vitamínu D málo, preto pediatri podávajú aj deťom dojčeným od druhého týždňa života prídavok vitamínu D. Do dojčenských formúl je vitamín D tiež pridávaný.
V detskom tvarohu Danonino je v 100g 25% odporúčanej dennej dávky vitamínu D3.

meluela
28. feb 2014

@danonino_lucia

Vigantol sa podľa charakteristických vlastností lieku odporúča podávať dojčatám v druhom roku obzvlášť v zimných mesiacoch, niektorí rodičia teda pokračujú v jeho podávaní na odporučenie lekára aj po dovŕšení 1. roku.

V prípade, že rodič podáva dojčaťu vigantol aj v druhom roku, prípadne podáva aj cholekalciferolom fortifikované mlieko, nehrozí riziko hypervitaminózy D? U dojčiat vo veku 1-3 roky je maximálna bezpečná dávka 63 mikrogramov (2500IU). Vigantol sa podáva v množstve 500IU, 1000IU v prípade predčasne narodených detí. V prípade, že denná dávka presiahne 1000IU alebo sa podáva dlhodobo, je potrebné u lekára sledovať hladiny vápnika, pretože môže dôjsť k vysokým hladinám vápnika v krvi, prílišnej kalcifikácii kostí, mäkkých tkanív, srdca a obličiek.

Aké množstvo cholekalciferolu (vit. d) v jednotkách IU obsahuje Danonino?

danonino_lucia
autor
28. feb 2014

velké tvarohy Danonino -1,25mikrogramů /100g, takže 50 UI/100g - 25% dennej odporúčanej dávky pre jeden rok.
drinky Danonino - 0,9 mikrogramů, takže 36 UI