Prečo sa novorodencom podáva vitamín K2 hneď po narodení?

janka_naturamed
21. apr 2017

Počas tehotenstva sú deti ohrozené nedostatkom vitamínu K2 pri nedostatočnom prechode tohto vitamínu cez placentu počas tehotenstva. Preto je potrebné, aby ho mala matka dostatok v strave, prípadne ho dopĺňala vhodnými výživovými doplnkami. Aj po narodení treba dbať na dostatok vitamínu K2, pretože sa dostáva aj do materského mlieka a prostredníctvom neho aj k bábätku.
Novorodenci a dojčatá totiž ešte nemajú črevá dostatočne „osídlené“ batériami tvoriace vitamín K a počas dojčenia zväčša neprijmú dostatočné množstvo. Aj preto sa v súčasnosti každému novorodencovi podáva do svalu po narodení vitamín K ako prevencia krvácavej choroby novorodenca. Pediatri obvykle podávajú 1 kvapku vitamínu K deťom po narodení najneskôr do 12 hodín, potom sa dávkovanie upravuje podľa potreby, spravidla počas prvého polroka života dieťaťa.
Nedostatok vitamínu K sa prejavuje spomaleným zrážaním krvi, krvácaním z nosa a nedostatkom krvných doštičiek. Týka sa to najmä detičiek s narušenou črevnou mikroflórou a vplyvom užívania antibiotík.

didi35
21. apr 2017

Preco sa novorodencom podava v injekcnej podobe a nie kvapka do ust? Injekcia je pre novorodenca podla mna zbytocny stres a obsahuje neziaduce konzervanty, ktore zatazuju nezrely organizmus.

Ake su rizika predavkovania vitaminom K?

janka_naturamed
autor
21. apr 2017

@didi35 tam je na výber injekčne alebo orálne teda do úst, predávkovanie môže spôsobiť poškodenie pečene, mozgu, ale aj smrť novorodenca

sardinka336
21. apr 2017

@didi35 ale prosím ta aky stres..stresujete akurat tak vy zeny. Podávaju to aj oralne. Ci radšej hemoragická choroba novorodenca? To by uz nebol stres? Ty riziko....ešte som nepočula, ze by v porodnici nejake dieta predavkovali ,,káčkom,, ale tak niektoré budete furt hladat a hlavne vytvárat len problémy. Si predstav ze mojmu synovi par dni po narodení na chirurgii nastrihli uzdu na jazyku, cvak, trocha krvi a je to. Dnes ma 11 rokov a je to uplne normalne, spokojné dieta bez ,,traumy,, ani netuší ze mu niečo strihli.

didi35
21. apr 2017

@sardinka336 Asi to tak vyplynulo z mojho prispevku, ale na predavkovanie som sa nepytala v suvislosti s novorodencom, ale vseobecne, ked tu vidim kopec novych reklamnych tem na vitK.

A pokial ide o injekciu (akukolvek) novorodencovi, citala som v ofic.medicinskom casopise, ze tej sa treba vyhnut u novorodencov, nevedia spracovat tie konzervanty a pod. Takze stres pre telo, jasne ze si to napamata, to je hadam jasne, nie?

@janka_naturamed Ked som pred 6 rokmi v porodnici na Kramaroch ziadala, aby to synovi podali oralne, nie injekcne, tak na mna pozerali ako na blazna, primarka ma chcela udat na policii (to sa len tak vyhrazala) a do konca pobytu mi dala pocitit svoj negat.postoj. Aj tak som si presadila svoje, dali mu do ust kvapku. Teraz je to standard, ked pises ze je to na vyber??? To uz tak pokrocili? Lebo oralna forma bola aj vtedy, ale ona na mna hucala, ze novorodenec to moze vygrckat a pod... A ze musime dat injekciu... Bolo z toho hrozne halooo na oddeleni.

janka_naturamed
autor
21. apr 2017

@sardinka336 presne novorodenci to vôbec tak nevnímajú, niekedy sme my matky viac citlivé ako naše deti 🙂

janka_naturamed
autor
21. apr 2017

@didi35 toto je strašne individuálne a všetko to záleží od jednotlivého oddelenia

tyelde
21. apr 2017

Hmmm,v zahraničí, aspoň teda u nás nedávali nič...

abbey1
21. apr 2017

@janka_naturamed Prečo zastávate názor, že novorodenci to tak nevnímajú? Len z dôvodu, že dokážu reagovať len plačom? Prekvapil ma tento váš postoj.
Ak je na výber, prečo nezvolit šetrnejší spôsob?
Rovnako by ma zaujímalo, prečo sa tento vitamín podáva paušálne všetkým novorodencom len v niektorých krajinách a prečo niektoré pôrodnice rovno uprednostňujú injekčné podanie, a matky väčšinou vôbec nie sú upozornené, že ích dieťaťu bolo niečo podané.

didi35
22. apr 2017

@janka_naturamed
@abbey1
Tu je v 6.1 napisane, ake pomocne latky obsahuje ta injekcia. Naco je potrebne ho takymito latkami zatazovat? A v 4.2, ze sa podava bud 1mg intramuskularne alebo 2mg oralne. Moja volba je jasna a pri dalsom porode budem vyzbrojena informaciami...

https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/kanavi...

abbey1
22. apr 2017

@didi35 To ja všetko viem, preto ma zarazila odpoveď odborničky. :(

aristka
22. apr 2017

@didi35 aky je rozdiel v zlozeni oralneho kanavitu a podaneho im ....kedze v tom vidis rozdiel...

janka_naturamed
autor
22. apr 2017

Mile damy ja sa zaoberam vyzivou deti od 1roka vyssie. Co sa tyka vitaminu K u novorodencov viem ze u nas sa to podava pusalne na novorodeneckych oddeleniach. Ako sa im to podava si urcuju oddelenia. Blizsie som sa tym nezaoberala kedze nerobim vyzivu novorodencov a deti do 1 roka. Vitamin K 2 sa im podava lebo dieta ho po narodeni nedostatok.

didi35
22. apr 2017

@aristka Coze? Ved to je jasne! Je podstatny rozdiel, ked sa napr. polysorbat dostane priamo do tela cez vpich, nez ked sa dostane do traviacieho traktu! Ked sa dostane do do krvi nespracovany, vyvola burlivu reakciu...

abbey1
22. apr 2017

@janka_naturamed Škoda, ze ste teda zaujali jednoznačne stanovisko, keď sa touto problematikou nezaoberate. Preto som na vas adresovala svoju otázku, otázku na odborníčku.
Tým dom nechcela sspochybniť dôležitosť vitamínu K u detí. Sama som si už pre rokmi zháňala K+D pre dcérku zo zahranicia. U nás táto kombinácia nebola dostať

aristka
22. apr 2017

@didi35 vit k nikto nepicha iv ,ale im to poprve ,z travenia sa ti vstrevava priamo do krvi ...takze aplikacia im je setrnesia ,ale to sloboda v ocku nepise ,kedze to pise iteckar ....

didi35
22. apr 2017

@aristka intramuskularne, len v tazkych pripadoch intravenozne. Z travenia sa do krvi dostane az v tenkom creve, cize po jeho spracovani, rozlozeni, to je dost podstatny rozdiel. Tu sa asi nezhodneme, myslis, ze nie je jedno, ci si napr dzus alebo inu tekutu stravu vpichnes intramuskularne alebo ho vypijes/zjes? Ja tam rozdiel vidim. Pre mna jednoznacny zaver, radsej kvapku do ust ako <ml vitK a cistenej vody s polysobatom a octanom do svalu mojmu dietatku.

aristka
22. apr 2017

@didi35 ty si laik ...ti si vycitas av zvasty ,ja nie ...a im podanie a peroralne je rozdiel v strebatelnosti ,kde per os je rychlejsie a priamo do krvi ...ale darmo vysvetlovat ak mas nieco nahuckane z av stranok.A ja si dzus nedavam pichat ,pretoze by som z neho moc nemala .

aristka
22. apr 2017

@didi35 este by ma zaujimalo co vyvola u novorodenca hemoragiu ,aby mu museli podat iv kanavit ,nehovoriac by ma zaujmala davka...

didi35
22. apr 2017

@aristka nechapem co utocis? Co si potrebujes dokazovat? Islo mi od zaciatku o slusnu diskusiu. Necitam zvasty, ale pribalovy letak na kanavit v kvapkach, pozri si aj na www.ads.sk. A hlavne pouzivam svoju intuiciu, ja som svoju volbu urobila ako postupovat v porodnici a to je vsetko, ty odbornica!

didi35
22. apr 2017

@aristka
Tu si pozri, ze aj novorodencom sa mize podat oralne, bod 3
https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/kanavi...

Volim teda setrnejsiu formu

aristka
22. apr 2017

@didi35 takze budeme si citat pribalovy letak a z neho vies co vycitat a ako uplatnit v zivote ...fakt si myslim ,ze sme dohovorili ...a necitaj moc iteckara v slobode v ockovani lebo on sam v tv povedal ,ze nemoze brat zodpovednost za svoje prispevky lebo medicina nie je neomylna ...takze aj on sa moze mylit .

loginexistuje
22. apr 2017

Kanavit sa podaval v kvapkach aj pediater tak predpisuje aspon co mam skusenosti ja a z mojho okolia

Preco by mal byt podavany injekcne ved na to neni dovod u zdravych novorodencov ?

aristka
22. apr 2017

@didi35 apropo ta setrnesia forma ,je len tvoj nazor ...

didi35
22. apr 2017

@aristka tu to mas, pred chyrurg zakrokmi aj intravenozne

https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/kanavi...

didi35
22. apr 2017

@aristka samozrejme moj nazor, ale citala som o tom, zial neviem tu studiu najst, pisali tam aj o rizikach leukemie v dosledku vysokych davok vitK nivorodencom

didi35
22. apr 2017

@aristka necitam Iteckara, pribalovy letak si viem najst a precitat aj ja sama

Inak teda nerozumiem, takze preco vlastne kanavit v kvapkach nie je dobry? Preco presadzujes injekciu? Stale si sa nevyjadrila. Oni v letaku klamu a per oralne to nefunguje ci co?

didi35
22. apr 2017

@aristka nie si nahodou doktorka, ktora sa boji o svoju poziciu guru na vsetko? Lekari sa citia ohrozeni tymi, ktori si vedia cosi nastudovat a urobit si svoj nazor. Ja nie som ovca, pre ktoru je lekar vsevedko. A precitat si prib letak, to je fakt minimum, ktore by mal kazdy urobit

aristka
22. apr 2017

@didi35 takze ,aby sme sa pochopili ...vstrebatelnost vit.je dana aj osidlenim crevnej flory ,novorodenec ju osidlenu nema a hladina vit je miziva ,preto je inj.forma logicka ....co sa tyka chir.zakrokov ,je to pro poruchach kolagulacie po antikolagulacnej liecbe ,co sa hadam deti netyka tj.novorodencov a pri poruchach kolagulacnych faktorov ,co sa tyka deti ,chlapcov napr.hemofylikov ...a davky su urcite dane ,nie len tak od buka ,pretoze aj hypervitaminoza ma svoje velke rizika.

aristka
22. apr 2017

@didi35 a bud taka laskava neurazaj ma ...reagujem len na tvoje prispevky ,ktore su dezinformacne a su len nazorom mamicky ,ktora si precitala av stranky a pribalovy letak,ktoremu nerozumie.

didi35
22. apr 2017

@aristka dakujem za vysvetlenie, cize oralne podany vit nebude plne vstrebany?. V letaku pisu v bode 4.2, ze o sposobe podania iv, im a or rozhodne lekar podla stavu novorodenca, iv sa pouziva aj u predcasne narodenych. Pri oralnom sposobe pisu, ze ho treba o 4-7 dni zopakovat, asi kvoli tomu co pises. Tak na to budem pamatat, ale ja inj odmietnem.

https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/kanavi...