icon

Pôvod mlieka v Danonino

meluela
24. feb 2014

Dobrý deň danonino_lucia. Mala by som štyri otázky:

1. Na stránke danone sa píše, že spolupracujete s českými farmármi. Je mlieko použité na výrobu danonino výlučne z českých fariem, alebo časť pochádza aj z iných zdrojov?
2. Akým krmivom sú kŕmené kravy, z ktorých pochádza mlieko z ktorého sa vyrába danonino? Môžete na 100% zaručiť, že sa nejedná o GMO krmivo (ktoré je bežne a vo veľkom rozsahu používané aj v čr a sr)?
3. Aký pôvod majú ostatné suroviny - napr. jahodová zložka? Nejedná sa o koncentráty z číny?
4. Akú výhodu má podávanie danonina ročnému dieťaťu ktoré ešte nepreferuje sladké a zafarbené veci oproti tomu, keď si ho od začiatku naučím na domáce jogurtovo-tvarohové dezerty?

Ďakujem vopred za odpoveď.

zuzkat1
25. feb 2014

@meluela presne...aj moja uz vybera vyrobky co najviac pocmarane... Potom jej to ani nechuti a vyhadzujeme to...

zuzkat1
25. feb 2014

@fidka79 ja mam jogurtovac. Robim z litra mlieka+biely jogurt so zivymi kulturami. Ak chces hustejsi tak mozes dat sus.mlieko este k tomu.alebo trochu zahusteneho mlieka. Vraj sa da aj v trube urobit.

mamainprogress
25. feb 2014

@zuzkat1 ja robim jogurt tak ako ty ale bez jogurtovaca, len si flasticky v noci pospia pod dekou na gauci a rano je jogurt hotovy.🙂

babatkoling
25. feb 2014

@kvetinqa
zlozenie danonina, ako si tu napisala...
uplne zle podla zakona tu v UK. Ano, uviedli tvaroh a smotanu na prvom mieste, len by ma zaujimalo, na ktorom mieste by podla mnozstva skoncil ten cukor 😒
A paci sa mi to posledne - mliecne bielkoviny - ak su sucastou uz uvedenych prisad, tak sa neuvadzaju samostatne. Cize podla mojej logiky tvoria samostatnu pridanu zlozku?!? A citala som dobre? Vsak znizuju mnozstvo bielkovin v tvarohu aby to nedrazdilo detom zaludky (pricom odstrania tak velmi potrebny tuk a vsetky vitaminy v nom rozpustne / pritomne) tak naco pridavat samostatne? No spanielska dedina pre mna ta ich tabulka...
A vanilkova zlozka? - preco nie jednoducho vanilka? Vanilkovy organicky jogurt tu v UK nema glukozo-fruktozovy syrup...
My citame zlozenie potravin v obchode a moj drahy sa tomu syrupu vyhyba viac ako cert krizu 😀

meluela
autor
25. feb 2014

@fidka79 chodilo do jasli, lizatok a brumikov od rodicov sme mali plnu skrinku, nastastie im to nedavali jest tam. Ale sladke tucne vyrobky priamo v jedalnicku, ale dieta povedalo svoj nazor 😀 V skolke a skole to uz bude tazsie, ale preco nam to este stazuju plagatmi a skolskym programom a preco to gumovanie mozgov mam este platit zo svojich dani? Mne nikto neprispeje na biely jogurt pre dieta, preco prispievaju z nasich penazi skolam na farebny jogurt od velkych korporacii?

zuzkat1
25. feb 2014

@mamainprogress Ano,uz som viackrat citala ze aj tak sa da. Ale ja som rada za ten jogurtovac. Ma 7 flasticiek. Aj tak taky domaci vydrzi len par dni. Vysiel ma na 24e a super investicia🙂

slaskou
25. feb 2014

my danone vobec nedavame...danone je najotrasnejsi jogurt,aky moze byt....plny umelin,a neviem coho...absolutne tomu chyba prirodna zdrava chut mlieka-nielen na jazyku,ale aj na vonu

doma kupujeme iba smotanove biele jogurty,grecke jogurty a ochucujeme to medom,grankom,dzemom,ale vacsinou samotne....

v skolke dostavaju vzdy v piatok danone jogurt na domov a deti to vobec nechcu,vzdy to skonci v kosi... 😅

kvetinqa
25. feb 2014

@babatkoling odpoved poznas... Lebo je to umelina..

kvetinqa
25. feb 2014

@meluela som zvedava, ci ti pani z danone aj odpovie... Podla mna uz si trieskaju hlavu, ze urobili mesiac s danone

babatkoling
25. feb 2014

@kvetinqa no oni neodhadli, ze ak sa nase maminy do nieco zahryznu tak nepustia 🙂 Trochu slapli mimo... Inak je to dost nezodpovedne od kona davat priestor len jednej znacke... Uz sa to v minulosti stalo?

kvetinqa
25. feb 2014

@babatkoling tak je to platena reklama, takze kto si zaplati, ten ma... Kon da priestor hoci komu.
Konecne zacinaju maminy sledovat aj zlozenie potravin, ktore nakupia a uz neveria len tomu, co vidia v reklamach...

meluela
autor
25. feb 2014

@kvetinqa 😀 Tiez som zvedava ci odpovedia. Podla mna ked sa niekto na stranke hrdi tym, ze pouziva kvalitne mlieko, tak by nemal mat problem povedat cim su krmene kravy od ktorych to mlieko pochadza. Lebo mlieko od krav krmenych gmo sojou z brazilie pre mna rozhodne nie je kvalitne mlieko.

Tento argument zo stranky danonino.sk je tiez vtipny 😀
"Prečo sa do Danonina pridáva cukor ? Danonino je výrobok špeciálne vyvinutý pre deti – je obohatený vápnikom a vitamínom D, čo sú živiny, ktoré často v každodennom jedálničku detí chýbajú. Danonino preto môže plniť dôležitú úlohu vo výžive detí – aby ale deti Danonino rady jedli, výrobok im musí chutiť, a preto je sladený."

Takze chcu povedat ze 12m dieta neda do ust nesladeny mliecny vyrobok? Myslim ze tato kampan je uz pomaly aj na podnet na radu pre reklamu.

@slaskou Tak to su fakt ucelne minute verejne prostriedky a peniaze rodicov na stravu... deti sa bud napchaju nezdravym dezertom alebo to konci v kosi ... Tesi ma ze tvoje deticky su dokazom ze na domacej strave zalezi a ze sa zda, ze im to co sa naucia v rodine ostane aj do dalsieho zivota ... dufam ze aj nam sa to podari aj v skolskom veku

kvetinqa
25. feb 2014

@meluela to uz asi ani nie je vtipny... nechapem, kto tie somariny pise, 12mesacne dieta v tom lepsom pripade cukor ani nepozna...

zuzkat1
25. feb 2014

@meluela dobra hovadina to s tym cukrom...moja v roku nevedela co to je a nestazovala sa

mikys1
25. feb 2014

@kvetinqa ja viem pýtam sa všeobecne 😉

hori
25. feb 2014

@kvetinqa tak marketingovi pracovnici v danone asi nepoznaju, co je toto za forum a ake mamicky tu diskutuju... 😀 fakt ze slapli vedla a zbytocne ich to stalo vela penazi... 😉 alebo aj negativna reklama je reklama?

danonino_lucia
25. feb 2014

@meluela
meluela Dobrý deň danonino_lucia. Mala by som štyri otázky:

1. Na stránke danone sa píše, že spolupracujete s českými farmármi. Je mlieko použité na výrobu danonino výlučne z českých fariem, alebo časť pochádza aj z iných zdrojov?
2. Akým krmivom sú kŕmené kravy, z ktorých pochádza mlieko z ktorého sa vyrába danonino? Môžete na 100% zaručiť, že sa nejedná o GMO krmivo (ktoré je bežne a vo veľkom rozsahu používané aj v čr a sr)?
3. Aký pôvod majú ostatné suroviny - napr. jahodová zložka? Nejedná sa o koncentráty z číny?
4. Akú výhodu má podávanie danonina ročnému dieťaťu ktoré ešte nepreferuje sladké a zafarbené veci oproti tomu, keď si ho od začiatku naučím na domáce jogurtovo-tvarohové dezerty?

Ďakujem vopred za odpoveď.
Ahoj meluela,
Odpoveď na tuto otázku som konzultovala s Danone.
1. Vzhľadom k tomu, že je Danone nadnárodná spoločnosť, vyrába svoje výrobky predávané na ČR i SR trhu v rôznych krajinách, je to predovšetkým kvôli technologickej vybavenosti daného výrobného závodu, nie každý vie vyrobiť napríklad tvaroh. K výrobe svojich výrobkov používa výrobný závod vždy mlieko z lokálnych zdrojov. Je to predovšetkým kvôli zachovaniu čerstvosti mlieka a tiež z dôvodu podpory lokálnych farmárov v danej krajine. Inak mlieko od českých farmárov sa spracováva vo výrobnom závode v Benešove, kde sa vyrába aj väčšina výrobkov, napríklad Activia. Väčšina výrobkov ako napríklad Activia sa vyrába v závode v Benešove a tu sa spracováva výhradne mlieko od slovenských farmárov.
2. Všetky naše suroviny používané na výrobu Danone výrobkov v CR i SR sú výhradne GMO free, ak sa o tom chcete presvedčiť, môžete sa informovať na kontrolných orgánoch, ktoré na GMO robia analýzy.
3. Koncentrát Číny to rozhodne nie je, krajina pôvodu jahôd sa samozrejme mení podľa sezónnosti úrody.
4. Najväčšia výhra pre mamičku je, ak dieťa neodmieta biele jogurty a neochutené mliečne výrobky, ak ich odmieta, je Danonino vhodným výrobkom pre zaradenie do jeho stravy.
Lucia

kofoluska
25. feb 2014

@meluela No ty vole tak tato veta ma teda dostala (aby ale deti Danonino rady jedli, výrobok im musí chutiť, a preto je sladený). :D Akoze, krpec uz jogurt obcas dostane, zasadne biely, zasadne smotanovy (mliecne jogurty su casto zahustovane kostnou muckou). Ochuteny jablkom, hruskou, bananom. A zahusteny spaldovymi otrubami. Zmlsne si na tom a paradne kaka (vdaka otrubam). Aby som mu davala cukor? No ak treba, tak jedine bio trstinovy alebo glukopur. A ked vidim niekde v zlozeni glukozovo - fruktozovy sirup, tak sa mi nozik vo vrecku otvara.

@danonino_lucia preco ma Danone pocit, ze deti, aby zjedli nieco zdrave, musia to konzumovat v niecom nezdravom? (Narazka konkretne na to, co ma Danone na svoje stranke: aby ale deti Danonino rady jedli, výrobok im musí chutiť, a preto je sladený).

sarinka2012
25. feb 2014

@kofoluska Možem sa opytat ake a kde kupujete špaldove otruby? dcerka ma problem so stolicou,uz sme skusali vsetko a nic nezabera ,len kiwi a to samozrejme nechce jest kazdy den,inak nezabera nic,žiadne hrozno slivky (ani štava ani čerstve ani susene) ani lanove semiacka,kupila som aj vlakninu v prašku a tu mala nechcela ani za nic v nicom,vsade to spozna a odmieta ,ale špaldove otruby sme este neskusali 🙂 kupujete to v nejakom konkretnom retazci,DMke?? dakujem za radu 🙂

siska53
25. feb 2014

@sarinka2012 skus bioobchod alebo dm,tam,take nieco urcite maju.

kofoluska
25. feb 2014

@sarinka2012 Narazila som na ne uplne nahodou v Hypernove v oddeleni BIO ked som hladala spaldovu krupicu. 🙂 Malemu to velmi chuti. Predpokladam, ze by to mali mat aj v BIO obchodoch.
Inak na stolicu mozem poradit odvar z ovsenych vlociek. U nas funguje spolahlivo, nikdy nemal zapchu a kaka mi aj dva tri razy do dna (ma sedem mesiacov) bez ohladu na to, co papa (varena mrkva, ryza, banan...). Robim mu do toho vecerne UM. Zacala som 1cajovou lyzickou vlociek, tie som zaliala vriacou vodou a varila tri minuty. Scedila, nechala odchladnut a zarobila do toho UM. Ked si zvykol, tak som zacala robit cca 1polievkovu lyzicu vlociek a varim 5 minut. Cim dlhsie sa vari, tym je silnejsi a hustejsi. Ked mu ho dva - tri dni nahodou nestihnem spravit, ma potom tvrdu stolicu. Po nom vsak kaka krasne fakt kazdy den. Ale v jedalnicku mame aj pseno, to tiez pomaha. Vyskusajte a uvidite. 🙂

sarinka2012
25. feb 2014

@kofoluska Dakujem za radu..aj odvar z ovsenych vlociek sme uz skusali,tak isto nepomohlo,nazaj uz mame vyskusane snad vsetko ,ale tie špaldove otruby este nie,tak vyskusame 🙂

kofoluska
25. feb 2014

@sarinka2012 Aha. Taaaaak potom nic 🙂)))) Drzim palec, snad aspon tie otruby pomozu. Oni maju taku prijemnu orieskovu chut, rovnako ako spaldova krupica. Tak snad by jej mohli chutit.

siska53
25. feb 2014

@sarinka2012 inak nam babka radila,ked sme mali problem tlacit,masirovat si palec (robim tak,ze lavym palcom masirujem,sucham pravy,tu vonkajsiu cast praveho palca). A pomaha to,len,neviem,ci aj v pripade zapchy.
mozno aj zvysit prijem tekutin,niekto,odporuca teplu vodu na lacno..

jaruska8
25. feb 2014

Nie som biomaniačka, ale po článku v časpise Zdravie si už nikdy vedome nekúpim potravinu s glukózovo-fruktózovým sirupom... 😠

sarinka2012
25. feb 2014

@siska53 Dakujem,dcerka vobec nema problem tlacit (obcas musi viac obcas menej) ,stolicu mava pravidelne ,len problem je ze je tvrda a obcas sa stane ze poškodi konecnik a teda nachadzam na stolici krv (tak cca raz za dva tyzdnne sa to stane),konzultovali sme to aj s chirurgom,boli sme na vysetreniach ci tam nie je nejaky problem,ale nie,je to vyslovene len poškodeni konečnik,dcerku to nijak netrapi,neštipe ani neboli,ale predsa nema to tak byt a snazim sa uz pol roka najst co by jej pomohlo,zatial zabera len kiwi,ked spapa kiwinko,tak taka krasa v nocnicku až až ,ale to mi zje tak raz za tyzden,inak ovocie miluje,kazdy den ma nejaky iny druh ale ine ovocie ako kiwi nezabera 😒 ani taka klasika ako slivky,co som uz pisala.

tetapetra
25. feb 2014

@babatkoling bielkoviny sa neberu z tvarohu a pridavaju zvlast. Je mlieko, ktore sa ultrafiltraciou spracuje...vyfiltruju sa bielkoviny, tie sa zvyknu pridat do tvarohu, kvôli vytaznosti. Zvysok srvatky sa po uprave pridava do jogurtou. Nebudem rozpisovat slova permeat, retentat a podobne veci, aj tak by to bolo nadlho.

babatkoling
25. feb 2014

@tetapetra ved hej ale sama danone lucia hovorila, ze z tvaroh je odtucneny, lebo pri odstranovani bielkovin z neho idu aj tuky... Niekde som to tu citala...
Mne je vcelku fuk, co za cary-mary s tym robia, nechuti to dobre, nie je to az take zdrave, nekupujem... 🙂

atreyu
25. feb 2014

@danonino_lucia hmm...activia sa vyraba v besenove a mlieko je od slovenskych farmarov ale na etikete je jasne PL 🙄

silsil
25. feb 2014

@danonino_lucia neviem, ci ste mamicka aj vy alebo nie, ale my mamicky, myslim ze je to uplne prirodzene sa snazime davat svojim detom normalne ale zdrave potraviny, kym sa da. A teda preco by dieta nemalo chciet neochuteny biely smotanovy jogurt? Ked dieta nepozna sladke, nema preco ho odmietat. Ved biely jogurt s domacou vyzivou, ci ovocim je naj. Ziadny cukor, pridany atd a ine "ecka". Takze je to na nas ako si naucime deticky papat.