icon

Jak se připravujete na Velikonoce?

lidka_hipp
30. mar 2015

Nevím, jak u vás, ale tady je hrozná zima a dokonce má i chumelit, a tak to vůbec nevypadá, že Velikonoce jsou za pár dní 😕 Jak se na ně připravujete? Uklízíte? Zdobíte byt? Nakupujete dobroty a pečete domácí koláče a moučníky? Budu moc ráda, když se s námi podělíte o své zaručené velikonoční recepty 🙂

Jak se připravujete na Velikonoce?
Strana
z2
betka22betka
30. mar 2015

na Veľkú noc musíme mať " Žerbó rezy ", kto nepozná- dám recept :
Rezy môžeme upiecť na plechu ale aj v tortovej forme, kde vyzerajú naozaj fantasticky.
Na cesto potrebujeme :
50 dkg múky
15 dkg práškového cukru
15 dkg masla
2 balíky vanilkového cukru
1 šálka smotany
1 vajce
5 dkg droždia
mlieko na kvások

Na plnku potrebujeme :
15 dkg práškového cukru + 20 dkg mleté orechy= pomiešame
kôra z 1 citróna
3,3 dl pohár marhuľového lekváru
voda
Na polevu :
1 čokoláda na polevu/ môže byť aj biela/
Príprava :
Vo vlažnom mlieku s troškou cukru spravíme kvások. Múku s maslom rozdrobíme medzi prstami, pridáme kvások, smotanu, cukor, vanilkový cukor a vajce.
Cesto rozdelíme na 3 diely. Necháme oddychovať, kým spravíme plnku.
Cesto vyvaľkáme na takú veľkosť, aby sa nám zmestila do pekáča/ tortovej formy./
Na spodok dáme vyvaľkané cesto, potrieme lekvárom, do ktorého sme primiešali postrúhanú citrónovú kôru. Posypeme orechami a cukrom. Položíme ďalšie cesto, ktoré popicháme vidličkou. Znova dáme lekvár, na to orechy s cukrom . Na vrch položíme tretie cesto , popicháme.
Necháme oddychovať podľa možnosti aspoň 1 hodinu. Pečieme 30 minút v stredne horúcej rúre. Po upečení a vychladnutí natrieme roztopenou polevou .

lidka_hipp
autor
30. mar 2015

@luchajda Tady během jednoho dne byla vichřice, slunečno, šílený déšť, kdy nebylo vidět na krok, opět slunečno, pak padal sníh a teď je obloha temně modrá a mezi mraky prosvítá slunce, takže očekávám opravdu proměnlivé Velikonoce, kdy užiju tričko s krátkým rukávem i zimní kabát.

@babatkoo Přeji hodně úspěchů při skládání nábytku 😉 a samozřejmě velkou radost z nového domova 🙂

@vroni Máte super plán!!! Všichni budou spokojení, to se mi líbí 🙂

@katka708 Hned jsem dostala hlad, když čtu, co všechno budete vařit a péct 😉

@strociatka Tak u Lexaurinu platí, že je jen jednorázová pomoc v nouzi nejvyšší. Ale chápu, že takový nápor rodiny dá zabrat. Budete mít aspoň chvilku jen sama pro sebe?

@fazulka17 Díky za tip! Ráda vyzkouším.

@tunylyk Jste opravdu moc šikovná!!! Takto ozdobená vajíčka jsou nádherná 🙂

@betka22betka Děkujeme za recept i s fotkou! Řezy vypadají k nakousnutí 🙂

strociatka
30. mar 2015

@lidka_hipp 😀 obavam sa, ze ani na wc

tunylyk
30. mar 2015

@lidka_hipp dakujem 🙂

babatkoo
30. mar 2015

@lidka_hipp dakujeme 🙂

zuzin78
31. mar 2015
martinkaha
31. mar 2015

@strociatka
Wau! Pekne si to napísala, mohla by si publikovať! 😀 Vôbec ti nezávidím, asi si začnem viac vážiť naše pokojné sviatky doma. 🙂
U nás pôjde manžel so synčekmi šibať po rodine na dedinu aj do mesta, takže sa vrátia až neskoro po obede. A ja budem doma s dcérkami čakať na nejakých ďalších rodinných šibačov. Našťastie pre mňa ich veľa nepríde, lebo bývame dosť "odruky", no staršia dcérka je trošku sklamaná, že len tak málo ich chodí. Aspoň pozrieme nejaké rozprávky a pokojne si budeme maškrtiť veľkonočné dobrôtky. 🙂 Budem piecť karamelové tyčinky (oblátky a karamel s orechami), koláč s nutellovo-mascarpone krémom a možno aj gaštanové guľôčky (pečiem len to, čo máme najradšej). Chystala som sa umyť tento týždeň okná, no počasie mi nepraje, tak upratujem doma, čo sa dá. Manžel sa chystá upliesť šibáky, no som zvedavá kedy zoženie v tom lejaku prúty... 😀 😀 😀

strociatka
31. mar 2015

@martinkaha dakujem, no to mas tak, ked mi "basnicke" crevo funguje lepsie, ako hrube 😉

lidka_hipp
autor
31. mar 2015

@martinkaha Pěkně jste mě namlsala 🙂 Dnes u nás chumelilo, přišla obrovská vánice, a tak jsem se rozhodla, že mytí oken počká 😀

ada510
31. mar 2015

@lidka_hipp ano pripravujeme sa ja upratujem Patko zamnou hned rozhadzuje ja zdobim on odzdobuje ja pecem on mi do toho rýpe Patko v sufliku muž v chladničke takze stale neviem co to tu bude o par dni 😀

topier
2. apr 2015

@rachel123
@lidka_hipp
Trošku sa zapojím do vašej debaty o metrovom koláči 🙂 Ja robievam tiež, ale nepečiem cesto, zliepam plnkou Be-Be keksy na striedačku vanilkové a čokoládové. U nás je obľúbený a mám ho za chvíľu hotový 😀

lidka_hipp
autor
2. apr 2015

@ada510 Spolupráce s dětmi je někdy náročná. Ale myslím si, že děti si nepamatují to, že maminka měla vždycky uklizeno, ale že čas strávený s maminkou byl příjemný 🙂

@topier Metrový koláč je něco, do čeho se budu muset pustit 😉

@evamarek77 Koukám, že u vás velikonoční zajíček nenosí vajíčka, ale děti 🙂 Máte krásné velikonoční plány 🙂

zuzin78
2. apr 2015

@lidka_hipp mas pravdu ja rada peciem s detmi, ten neporiadok v kuchyni je velky , ale radost ,ze oni nejaky kolacik urobili , je neopisatelna 🙂 aj skusanie cesta, olizovanie, to im ja dovolim, 😀 ved to robim aj ja,. 🙂

ada510
2. apr 2015

@lidka_hipp bohuzel u nas teda ked som bola mala bol cas s maminkou to ze stale upratovala a my s nou stale musel byt poriadok mali sme to velmi prisne v sobotu kym sa dom neblistal nemohla som ist ani von ...zbadala by chlp na zemi a konec a stale ju to drzi ked neni v robote skoro vzdy ju najdem doma upratovat no a potom narieka ze ju setko boli otec tvrdi ze ma marikozu 😀 no ja som teraz uz davno odstahovana a stastna vo svojom bordeli... 😀

Strana
z2