Je kojení věda nebo úplně přirozená věc?
Mateřské mléko je bezpochyby to nejlepší, co můžete svému miminku dát. Obsahuje vše, co vaše děťátko potřebuje a to nejen živiny, ale i vitamíny, minerály a esenciální mastné kyseliny. Také poskytuje ochranu před celou řadu chorob. Ale někdy se i přesto, že se moc snažíme, kojení nedaří a maminka i miminko prožívají stres. Co vám v takové chvíli pomohlo? Byla to kamarádka, laktační poradkyně nebo váš pediatr? Cítily jste ve svém okolí podporu, když se se rozhodly kojit a kojily i odrostlejší dítě? Zkoušely jste nějak podpořit tvorbu mateřského mléka, třeba pitím speciálních čajů pro kojící maminky?

@majdus Být se svým miminkem co nejblíž už v porodnici je určitě jeden z velmi důležitých kroků k úspěšnému kojení. Navíc je krásné koukat na svoje děťátko takto zblízka 🙂
@nika1020 Moc děkuji za dojemný příběh! Máte pravdu, že to hlavní, co maminka potřebuje, když se rozhodne kojit, je láskyplné a podporující prostředí.
@womankc Myslím, že jste udělala všechno, co jste mohla, abyste mohla kojit. Jste skvělá milující maminka a to bez ohledu na to, jakým způsobem vaše děťátka dostávala mléko.
@siska53 Způsob porodu hodně ovlivňuje to, zda nakonec bude kojení možné, ale je to jeden z mnoha faktorů, rozhodně ne jediný. Je moc dobře, že se vám podařilo kojit, i když jste rodila císařem.
kojenie je uplne prirodzena vec, ja mam stastie ze som kojila aj kojim 🙂 úpo prvom porode som mala neplanovanu sekciu po velmi tazkom a dlhom porode dcerku mi priniesli ukazat vecer a na druhy den a kojit som zacala az po 2 dnoch ked som ju mala na izbe, kazdu hodinu ztahala a zvracala, prsia neskutocne boleli bola som vycerpana, dcerkami nespala ani den ano noc od okolia daj UM som pocuvala no vydrzala som dcerka priberala 400g/tyzdenne kojena, aele stale mi nespavala len zvracala potokom ale po pol roku sa to daku unormalizovalo, pomahal mi v noci manzel ale prvy mesiac som bola hotova, zle som sa hojila, depresia a neviem co vsetko az som kojila 15m 🙂, zive dieta bez potreby spanku, talentovana na sport, bicykel, plavanie, beh. dcerka je uzasna zdrava. teraz mam druhu a ta priberala strasne malinko ale teraz ma 11m a stale kojim aj napriek tomu ze je malinka a menej pribera ale je dlha 🙂 druhe dojcenie je uplna radost uz pre mna 🙂 chem kojit aj budem min 15m ako druhu
obe som dojcila az 2dni po porode, dovtedy dieta zilo zo zasob z bruska
manzel ma v dojceni podporuje, aj na verejnosti. strasne je nato hrdi lebo je to krasne a prirodzene
jedna rada maminkam nepocuvajte rady ze treba um ze dieta nespi, malo pribera a ze po sc je nemozne dojcit.
Tiež súhlasím, že je to hlúposť, že po cisárskom je väcsie riziko ze dieta nebude kojené. Rodila som neplánovane cisárskym. Úplne krásne sa rozbehlo kojenie a to som bola v nemocnici 10 dní. A na izbu mi dali bábo len na 6. deň, dovtedy mi ho nosili len 2-3krát denne na kojenie, dokrmovali ho. A stále kojím, má už 6 mesiacov a plánujeme min. 1 rok alebo aj viac ak sa zadarí. Podľa mňa je to skôr individuálne a každá matka má inú laktáciu 🙂
@lidka_hipp no všetko isto nie , ale v tom konkrétnom momente to bolo maximum , čo som dokázala . Stejne mi je to stále ľúto, že som nevydržala dlhšie 😝 , ale spokojnosť detí , bola na prvom mieste a mňa to tak vyčerpávalo, že to malo neblahý vplyv na celú rodinku
Asi neexistuje maminka, která by nedostávala "zaručené" rady okolí a nevyslechla by si, jak tím či oním svému dítěti škodí. Troufám si tvrdit, že můžete být sebelepší máma a stejně se objeví někdo, kdo se na vás bude divně koukat ☹
Nemyslím si, že po císaři nejde kojit, spíš jde o to, že pokud jsou maminka a dítě od sebe déle odděleni nebo se u jednoho z nich objeví nějaké zdravotní potíže, je kojení těžší. Ale určitě ne nemožné.
To hlavní, co každé dítě potřebuje, je spokojená maminka! 🙂
urcite je to prirodzene aj ked u nas s kojenim boli velkeeee problemy a uz v porodnici ma sestricky odpisali ze ja kojit nebudem dlho co ma ako prvorodicku velmi vystrasilo ....kojili sme sa s klobucikmi ktore neboli vobec prijemne ale vyhladala som laktacnu poradkinu a ta mi moc moc pomohla s malym sme sa klokankovali na mojej holej hrudi a aj naha som spavala skusali sme rozne polohy pri kojeni a zabralo jednu noc sa maly krasne sam prisal a kojili sme sa nadhernych 22 mesiacov comu som neskutocne stastnaaa
pila som rozne caje na podporu kojenia a pomohly lebo sme mali aj rastovy spurt ale netrapil nas dlho asi len dva dni a bolo zas dobre 😉
@naty1987 Je skvělé, že se vám povedlo takto dlouho kojit i přes počáteční problémy. Ad sestřičky v nemocnici. Myslela jsem, že ty jsou tu od toho, aby maminkám co nejvíce pomohly, aby mohly kojit, takže si neumím představit, že některou maminku "odepíšou" jako nekojící ☹
@lidka_hipp niektore sestricky boli naozaj nepríjemné ale jedna sa mi venovala a pomohla mi priniesla mi klobuciky a diky nim sa maly nakojil ja som vtedy netusila ze nejaké klobuciky existujú a laktacna poradkyňa mi pomohla zbaviť sa klobucikov a kojit bez nich
Pre mna bolo kojenie vedou pri prvom dietati. Rodila som sekciou takze mliecko sa rozbiehalo pomalsie. Nik v nemocnici nemal na mna cas. Laktacna sestra sa zastavila na 1 minutu a ked sa nedarilo malej prisat nechala to tak lebo mala kopec inej prace. Ja, odhodlana kojit som bola z toho vsetkeho rozcarovana... plakala som kazdy den, ze som neschopna matka lebo neviem kojit. Predtym som absolvovala kurzy kojenia, ale prax je uplne ina. Mala rapidne chudla. Proste hormony mnou lomcovali. Prisla som domov a zavolala laktacnej poradkyni. Ani ta velmi nepomohla. Az druha laktacna poradkyna priniesla CN1 hadicku a tak som kojila a prikrmovala cez cievku. Mala zacala priberat a postupne sme to rozkojili. Trvalo to skoro mesiac. Dost sme sa natrapili.
Pri synovi kojenie islo uplne prirodzene i ked som opat rodila sekciou. Uz som vedela ako na to a najma maly sa hned krasne prisal 🙂

@lidka_hipp nastastie pre mna prirodzena vec,napriek tomu,ze som sa na dojcenie specialne nepripravovala a maleho som dojcila 1.x po vyse 24hodin po cisarskom,2.x az o dalsich 24hodin a az na 3.den,sme sa zacali intenzivne dojcit. Totiz pre nedostatok miesta bolo vela mamin na inom poschodi ako ich deticky. Laktacia sa pekne rozbehla,dojcili sme sa 11m.,ked sa mi zacali tvorit podliatiny,tak som maleho na radu dr.odstavila.
dcerku som mala po cisarskom 1.x prilozenu po 4hodinach,opat sa laktacia pekne rozbehla,odstavena bola 12 dni pred 2.narodeninami,pretoze som zacala byt coraz castejsie chora a doktori to pripisovali dojceniu,ktore bol do,jej 20.m velmi intenzivne.
som teda ten,stastlivec,ktory dojcil napriek,cisarskym.
kamoska,co,rodila prirodzene,zial,dojcit prve dieta nemohla a druhe len,nieco vyse 5mesiacov a napriek neuveritelnemu usiliu aj za pomoci laktacnej poradkyne,uzivani prostriedkov na podporu dojcenia to neslo.
mne nastastie stacilo dost pit a pila,som caje na,podporu laktacie.