PÝTAJTE SA ODBORNÍKA: Ako rozvíjať malé deti?
Ako rozvíjať v deťoch pri hre najdôležitejšie schopnosti pre spokojný život? Väčšina rodičov sa zhoduje na tom, že si pre svoje dieťa prajú predovšetkým to, aby bolo v živote spokojné. Ukazuje sa, že na miere spokojnosti závisí mnoho ďalších vecí, ako je napríklad morálne myslenie alebo úspešnosť v zamestnaní. Čím spokojnejšia osobnosť, tým úspešnejšia kariéra – nie naopak! Zaujíma vás, čím podporiť spokojnosť vášho dieťaťa, ako ho naučiť spracovávať svoje emócie a rozvíjať medziľudské vzťahy? O tom všetkom sa môžete porozprávať s Paulou Fassati, odborníčkou na rozvoj detí, ktorá sa s vami rada podelí o svoje skúsenosti i závery vedeckých štúdií.

@anketkarka ako u nas 😅 je aj hodinu 🙂))) deti inak vnimaju cas, myslim, ze z urciteho pohladu je to tak aj dobre 🙂 nech si to este uzivaju 🙂 a ano aj ja musim kazde rano a aj vecer hovorit - jedz, jedz, jedz, vyzikaj sa, umyvaj sa, daj si sveter, proste kazdy ukon, lebo oni maju cas 🙂)
Ja sa chcem opytat za kamaratku. Ma syna 1.5 rocneho, ktory je strasny bitkar. Staci, ze sa ine deti len priblizia k jeho mame a uz ich bije pastami, taktiez je neskutocne haklivy na vsetky hracky, aj ked su napr.v materskom centre, vytrhne ostatnym detom z ruky, hadze ich o zem, aj do deti. Moja dcera sa ho zacina bat a ja tiez nie som dva razy nadsena z tohto jeho spravania. Kamaratka je uz zufala, nepomaha nic, nevsimat si ho, dohovorit mu, ani dat mu po zadku.
@paula_fassati a ako spravne trestat, ked vysvetlovanie a pristup 'nevychovy' ci "noami aldortovej" nefunguje?
@anketkarka Úplne ako u nás. Niekedy už naozaj strácam trpezlivosť a desím sa, keď začne chodiť do školy. Ale činnosti, ktoré je zaujímajú zvláda perfektne. A minule, keď bola s ňou moja mama a porezala sa, dcérka zareagovala výborne, rýchlo a prakticky, doniesla všetko potrebné na ošetrenie a aj pomáhala ranu ošetriť.

Sedemrocna dcera je velmi roztrzita a nesamostatna pri samoobsluznych cinnostiach. Zacne sa napriklad obliekat, ale po kazdom kuse oblecenia sa zamysli, niecim sa necha rozptylit. Umyvanie, jedenie a navsteva toalety je tiez o tom istom. Ak ju to necham robit samostatne, tak zistim, ze to neurobila aj po hodine a najdem ju ponorenu vo vlastnom svete fantazie, alebo uz robi nieco ine ako zacatu cinnost. Bez upozornovania a neustaleho pripominania - oblirkaj sa, jedz, umyvaj sa, vyjdi uz z toho zachoda nie je schopna dokoncit ziadnu cinnost. Niekedy si pripadam ako opakovaci papagaj, ale bez toho to s nou nejde. Ciste zufalstvo. Ale ak ide o cinnost, ktora ju bavi, tak sa dokaze sustredit a hrat sa, malovat, citat knihu, cvicit, tancovat, pozerat telku dokaze sustredene.