SOUTĚŽ o LEGO DUPLO Můj první autobus
Učení může být velká zábava. S naší stavebnicí LEGO DUPLO Můj první autobus děti zažijí spoustu legrace a ještě si procvičí důležité dovednosti. Jízda se školním autobusem je naučný zážitek. Nechybí ani barevná tabule a figurka školáka. Speciálně navržené kostičky jsou vhodné už pro batolata od 1,5 roku. Skvěle padnou do ruky a inspirují k dlouhým hodinám hraní a učení současně.
Právě o deset stavebnic LEGO DUPLO Můj první autobus si teď můžete zasoutěžit. Napište sem do fóra, jak se s dětmi učíte objevovat svět. Deset vybraných odpovědí odměníme krásným balíčkem 🙂

dieťa má právo spoznávať svet okolo seba, treba dávať pozor aby si neublížilo,aby neublížilo iným alebo aby nekazilo veci okolo seba, a týmto sa my riadime. Ak niečo nechcem dovoliť, hľadám vhodnú alternatívu...a tak môj snyček s nami robí každodenné práce v domácnosti, vonku, zapája sa tak do všetkych činností,ktoré bežne robíme,samozrejme sa aj hráme..stačí len sledovať o čo prejaví záujem. 🙂
ani neviem, ako začať, keďže mám doma troch krpcov. Najviac času objavovať svet a teda plno sa venovať, som mala s najstarším Matejom. Veľa sme čítali, kopec knižiek mal, ako 1,5 ročný už vedel povedať aké zvuky vydáva ktoré zvieratko. A ten je asi najväčší cestovateľ, keď som bola tehotná, tak som cestovala vlakom, to absolvoval cestu v brušku a ako dvojmesačný aj naživo cestu vlakom. Dnes ho najviac upútavajú autá, autobusy, policajti a hasiči a ešte vojaci. Lego máme po celom byte, má 4,5 roka, ale čo všetko dokáže postaviť, to som v nemom úžase.
Stredná princezná je Sárinka, tá bude mať ochvíľu tri roky, ale teda je ostrieľaná úplne. Tá by len na prechádzky, ale zaujíma ju všetko. Stále sa vypytuje a prečo toto a prečo tak. A tá už skladá klasické lego s tým starším. Je veľmi šikovná.
No a doma máme ešte jednu princeznu Dianku, tá ma čerstvých 1,5 roka. No a s tou už snáď ani nemusím skúmať, lebo tá sa všetko učí od starších súrodencov, je to malé šidlo, ale vnímavé a na všetko sa vypytuje: "Čo to je" (jej najnovšia otázka). Tak jej odpovedáme a ona sa učí. Už nám frčí aj na motorkovom odrážadle. No a určite by ju potešilo toto krásne lego duplo, lebo už teraz berie malé lego súrodencom. 🙂
🙂 zacinali sme dotykmi, laskanim, neskor ochutnavanim 😀 aj pocuvanim, maminka spievala o vsetkom pesnicky 🙂
🙂 pokracovali sme knizkami, prvy rocik sme oslavili prvym duplom 😉
...inspiraciu hladame vsade okolo nas, v prirode, v tvorivych dielnach, v rozpravkach, v oblubenych knizkach - atlasy sveta mame 3 🙂
🙂 od 1,5r. sa spolu ucime cudzi jazyk bez prekladania, ktory bol uplne novy aj pre mna, aj pre malu = rovnaka startovacia pozicia - pomaly zacina byt lepsia, ako ja 😀
🙂 teraz mame princeznovske obdobie, velmi rada sa hra na princezne, ale aj na ostatnych clenov rodiny - najma obe babky neustale napodobnuje 😎
...hladame dobre priklady nielen v oblubenych rozpravkovych vzoroch, ci zvieratkach, sme v tomto rovnako doleziti, takze sa snazime s kludom, laskou, porozumenim a usmevom ustat vsetky ocakavane, aj neocakavane situacie, ktore nam nas poklad denne nachysta 😀
U nas je to trosku naopak. Moj syn uci objavivat svet mna. Zila som hekticky zivot cele dni len v robote , az pri nom som si uvedomila ake je krasne chodit kazdy vecer s baterkou zdravit hviezdy a mesiac... Zbierat popadane orechy, polievat kvety, kreslit na chodnik... Deti su anjeli zoslane z neba aby nam pripomenuli na co sme dospelaci zabudli. Uz od malicka ma taha za ruku s pokynom " mama garaz stavat" mame velke lego duplo . S policajnym autom z lega sa hravame pred domom kde ma svoje parkovacie miesto. Nikdy by som si nemyslela ze s legom sa mozu deti hrat aj na dvore 🙂
Samozrejme aj vianoce sa blizia a nejake to lego urcite poriesi Sv . Mikulas.
Objavujeme svet kazdy den viac a viac.. ma 21 mesiacov a ja niekedy stojim s otvorenymi ustami a pozeram co uz dokaze, co sa nove naucil a odpozeral od nas a chce byt uz velkac 🙂 doma je teraz top prave Duplo, ktore stavame, prekladame, rozoberame a tak dokola - super je ze sa s nim uz zahra sam a nepotrebuje mat spolocnost cely cas pri sebe.. potom je to vlacik a drevene kolajky, ktore nam zaberaju miesto v celej obyvacke (na vianoce pribudne aj duplo vlacik s kolajami - viac sa tusim bude tesit tatinko 🙂) vonku skuma zakutia pri dome a u susedov a velmi rad chodi hadzat kamienky do vacsieho potoka za dedinou, sledujeme vsetky zvierata co sa okolo nas pohybuju a kazdy den zazijeme nieco nove 🙂
Naši dvaja chalani objavujú svet denne už od malička. Duplo majú radi a postupne sa im ich zbierka rozrastá či už o nové sady alebo tu z bazárika..... Tiež sa niekedy divím čo všetko dokážu postaviť a vymyslieť.
ako sa ucime objavovat svet? laskou v ociach a usmevom na licach pohladime kazdy jeden detail detskeho bytia. objimeme, pohladime, ochutname, oblejeme, ohundreme, objavime, uzivame, pospinkame a pustime sa do toho opat 😊
My so syncekom objavujeme svet prirodzene a to kazdy den. Od mala v suflikoch v kuchyni,v skrinkach v obyvacke,v restauracii na zemi po styroch...miloval sa hrat s ryzou,presypavat ju, a potom to vysavanie ach. To som zase objavovala ja v sebe vysoku davku trpazlivosti 🙂 kazdy den povysavat ryzu z podlahy bola "zabava".
Ano aj my mame duplo,dostal od dedkovcov a potom sa doplnali jednotlive temy z dupla. Fakt zvoznuje ho a stale stavia garaz a domceky 🙂
moja malá sa narodila skôr..podstatne.. už v 25tt...a tak som začala objavovať každý vysnený deň s ňou..a pokračuje to dodnes.. ...a dovtedy? Hoci som už bola mama a mala jedno dieťa, ktoré malo vtedy 7rokov..som asi ani svet neobjavovala.. proste som žila život /ako celá naša rodina, náš anjelik nám zmenil život a spolu začíname celá rodina objavovať tie najkrajšie veci na svete...
Moja rebecka ma sice 10 mesiacov, ale je velmi sikovna a vnimava. Miluje hudbu, knizocky a zvieratka. Chodievame vela vela von, pozname vela zvieratiek vsetky su sice havo ale velmi sa im tesi. Vela veci sa ucime pomocou hudby a orfovho instrumentaria. Rozvija si nie len zmysel pre rytmus ale aj jemnu motoriku. Najcastejsie je to ale velky vymyselnik a lakaju ju kolieska, auticka a vsetko co sa da rozdelit, vysrubovat 🙂 som velmi hrda ze mam takuto sikovnu dcerku 🙂
Chodime co najviac von a k starym rodicom do rodinnych domcekov, aby deti videli stromy, zvieratka, mohli sa zablatit, zaspinit, vybehat a vyjasit... clapkame sa vo vode, objavujeme zubrienky, zabky, kamienky, hady, doma chytame pavuky do krabicky a pustame von... hadzeme kamienky do vody... vyliezame, preliezame... ale samozrejme aj telku, pocitac a moderne hracky spoznavame... a snazime sa o vsetkom sa rozpravat ako co funguje... 🙂 hlavne vsetko zazit a obchytat ak sa da...
Ako sa s detmi učíme objavovať svet? Veľa sa spolu hráme, kreslíme, staviame, striháme. Pri kreslení objavujeme, že postava človeka sa skladá z hlavy, krku, ramien, bruška, rúk a nôh. Pri stavaní rozvíjame fantáziu, učíme sa farby, smejeme sa 🙂 Pri strihaní precvičujeme jemnú motoriku. Chodíme na prechádzky a vždy sa nájde niečo, keď sa nás naše baby opýtajú čo to je? prečo to tak je? načo to tak je? kto to vymyslel? no nekonečne veľa otázok, ktoré sa snažíme opísať ako najlepšie vieme.
Krásne detstvo mať,
znamená s rodičmi sa hrať.
Všetko krásne spoznávať,
veci nepoznané objavovať.
Mama keď sa s nami hrá,
je to super zábava.
Červená, zelená, modrá, žltá, biela,
staviame farebné komíny z lega.
Nám to ale nestačí,
chceme sa viac naučiť.
Postaviť si veľký hrad,
v ktorom býva veľký had.
Princeznú v ňom treba zachrániť,
a čajík pri tom navariť.
Maminka je na nás pyšná,
milujeme tieto dobrodrúžstva.
Aj s telefónmi radi sa hráme,
že sme veľké predstierame.
Maminka na nás s láskou pozerá,
je to pre ňu nádhera.
Chvíle neopakovateľné spolu si užívame,
so zvieratkami pri tom sa hráme.
Rôzne zvuky vydávame,
od srdca sa vždy smejeme.
Spoznať chceme celý svet,
nauč nás to mama hneď.
Na prechádzke v prírode,
a či doma pri krbe.
Rodičia naši jedno kúzlo majú,
často si ho rozprávajú.
Keď ležíme v postieľke,
a je tmavá noc,
tatinko hovorí mamičke,
že nás ľúbi moc.
A z ich hlasov,
letí nám tou tmou,
že najlepšie učenie,
je naša škola hrou 🙂
Najlepsie sa nam objavuje svet nazivo vo vsetkych smeroch. Chodíme pozerat zvieratka, ktore mame v dedine - koniky, ovecky, kozicky, sliepocky... spoznávame strmy, kvety - teraz na jesen sme spznavali hlavne plody - ovocie, ktore sme jednili priamo zo zahrady - jablka, hrusky, slivky, marhule, jahody, maliny, rajciny...pri rajcinach si maa sadne do zahrady, sama si ich trha a hovori si: papam jajcinky 🙂 blizko nas je male sportove letisko, tak casto vidíme rozne lieajuce stroje - rogala, male lietadla, padaky - tak spoznávame stroje 🙂 ked nie je vonku dobre pocasie, tak sa ucime objavovat svet napodobnovanim veci - stavame ohradky pre zvieratka, stavame cesty pre auta, stavame domy a to zo vserkeho co mame po ruke 🙂
Naša bambuľka má ešte len 5 mesiacov, ale zato je veľmi vnímavá. V kočíku už nechce ležkať. Chce sedieť a pozerať sa. Všetko sleduje, niekedy sa až tak zahľadí, že nič iné nevníma. Páči sa jej lístie na stromoch, autá na ceste, pobehujúce zvieratká navôkol (najviac štekajúci psíkovia), deti....Všetko so záujmom sleduje a stále objavuje niečo nové.
svet objavujeme hlavne na vyletoch, velmi radi chodime cela rodina na nove miesta, najma do prirody. teraz uz je vacsi a na odrazadle zvladne aj dlhsie trasy, takze moznosti sa rozsiruju. velmi rad ma aj zvieratka, vsetky by najradsej krmil a hladkal.
Náš synček má 9 mesiacov a svet objavuje každým dňom. Prišiel na to, že ručičky sú na papanie, búchanie, ťahanie, trhanie a dnes prišiel na to, že má i nožičky a že sa môže v postieľke i postaviť, trvalo to síce len pár sekúnd ale úsmev bol na nezaplatenie 🙂 . Pri prechádzkach v kočíku stále vykuká von a so záujem všetko sleduje, tak mu vždy rozprávam čo práve vidí, že ide autíčo, šteká havko, zvoní kostolík...., tak isto si rád pozerá leporelá so zvieratkami.
So staršou dcérou pomaly 6 ročnou slečnou chodíme do prírody na prechádzky, keď rastú hríby, tak je vášnivý hubár(vždy nájde najviac hríbov zo všetkých 😀 ), rada cestuje autobusom i vlakom, cestou dáva nespočetné množstvo otázok na to čo práve vidí. Pozná už všetky písmenka a čísla lebo ona to proste chce vedieť, učíme sa i nejaké výrazy po anglicky, rada tancuje, bicykluje sa, kreslí a najnovšie ju chytilo modelovanie z plastelíny. Veľmi rada sa zvŕta i v kuchyni a pomáha pri varení a pečení(dnes už plánovala pečenie vianočných medovníkov). Veľmi dlho sa dcérka hrávala s autíčkami, staviala im garáže z kociek ale už sa z nej stáva dievčatko a začínajú ju zaujímať i dievčenské hračky ako sú bábiky, koníky, spoločenské hry a tiež našla záľubu i v Lego friends, začínajú ju baviť hračky ktoré rozvíjajú motoriku a myslenie.
Každý jeden deň majú obaja veľa podnetov, aby prežili niečo nové, zaujímavé a pre nich v ich veku veľmi podstatné 😉
Ako sa učím objavovať svet,
to Vám rozpoviem ja hneď,
vonku, keď je slniečko,
neváhame ani máličko,
vybehnúť do prírody,
kde sú tie správne záhady.
Či je to les a či lúka,
veľa krás sa mi tam núka,
zvieratko či kvetinka,
dôležité je tam byť spolu ako rodinka.
Aj keď sa slnko za mrak schová,
náladu to nepochová,
začne pršať, vietor fúkať,
nejdeme mi telku kukať.
Doma sa dá tiež veľa naučiť,
z Lega Dupla čo to postaviť,
môj prvý obchod,
je ten, na ktorého som sa tešila príchod.
Aj knižku si rada pozerám,
zvieratká tam spoznávam,
čítať ešte síce neviem,
ale vždy sa tam niečo nové dozviem.
Aj v kuchyni sa rada hrám,
maminke pri varení pomáham,
potom si už len k stolu sadnem,
a dobrého obedu si zajem.
My máme 3 deti a každé je niečím iné. Najstaršia dcéra je taká naša " hyperaktivita ", miluje všetky športy, ale rada aj kreslí a hrá na hudobnom nástroji, asi nie je nič, čo by ju nebavilo, najradšej by chodila na 100 krúžkov, rada sa učí a je úžasne kreatívna. V podstate sme tomuto jej rytmu prispôsobili aj ten náš, chodili sme na výlety, do kina, lyžovali, plávali, ale keďže od malička sa hrávala s mladším bratom, milovala autá a tiež lego. Jej prvé lego duplo bola farma a postupne sme dokupovali ďalšie (zoo, polárny svet ... Druhorodený je syn, ten jej skôr taký náš "filozof", ten od malička miluje lego - akékoľvek, prvé zdedil po staršej, neskôr sme dokupovali ďalšie už len pre neho, lebo lego je jeho najobľúbenejšia hračka, keď na Vianoce dostane rôzne krabice, nepohne sa skôr, kým ich všetky neposkladá. Najmladšia bude mať 11 mesiacov. Tá teraz zbožňuje knižky - riekanky a leporelá o zvieratkách, ale aj o autách, rôzne kocky, vkladačky, pesničky na počúvanie, aj detské pri ktorých sa dá tancovať. Je to naše "slnko" a ona si našu pozornosť vyslovene užíva!!! Pri nej nás lego ešte len čaká, aj keď prvé kocočky už skúšame skladať, teda ona ich skôr rozhadzuje 🙂 Ale už aj pre ňu máme na narodeniny pripravené lego duplo - domček pre bábiky. Nemohla som mu odolať 🙂 🙂 🙂 Pre nás je lego absolútne top hračka. 🙂 🙂 🙂
Milujeme zoo a prirodu. Vela sa naucila z prechadzok a potom to zacalo aj hrackami,knizkami a rozpravkami. Vie napodobnit uz velmi vela zvierat a to skor ako zavala rozpravat...zbiera kamienky pali e a to ich mame aj vsade po byte 🙂 a lego duplo je nasa mania asi od leta. Dali sme jej k druhym narodeninam ruzovy box a potom pribudli lesne zvieratka,kaviarnicka,zmrzlinar s ke auto a samozrejme bez podlozly to nepojde 🙂 tak mame aj tu....a jezisko prinesie asi doktorku plysakovu 🙂
My objavujeme svet za kazdeho pocasia🙂 Ked je vonku znesitelne,obliekame sa a vyrazame von doobedia aj poobedia (pieskovisko,parky a krmenie kaciek,k babkam na dvor,vylety do Zoo...) a ked je skaredo tak sme doma s Duplom 🙂 alebo im stale vymyslim aj nejake domace dielnicky a tvorime a objavujeme co sa da vytvarat z papiera,farieb,roliek z toaletaka a pod🙂 takto vytvorime aj vzdy nejaky pekny darcek pre babky a dedkov k sviatkom,ktorym sa potesia akoby to bol top luxusny dar!🙂)) Objavovanie Dupla u nas zacalo,ked sme dostali Lego Duplo Creative Cars a kedze nasi dvaja chalani su moto-maniaci,tak ich to veeelmi chytilo a momentalne uz vo veku 4 a 2 roky si stavaju samostatne podla plagatiku,ktory je nalepeny na skrinke🙂))alebo objavia,ze sa da byt este ovela kreativnejsi a tak mame aj mega dlhe cisternove vozidla ba dokonca kombajn🙂))
veľa chodievame do prírody, na prechádzky, k starým rodičom na dedinu, chodím s ním na nákupy do potravín, syn má za chvíľu 3 roky takže už sa o veľa vecí zaujíma, ak chodieva do obchodu, povieme si čo ideme variť a pomáha mi v obchode hľadať potraviny, u starkej a starkého pomáha pri zvieratkách a v záhrade, v prírode máme teraz tému jeseň a padanie lístia, takže svet objavujeme na každom kroku
Ja,manzel a nas 2,5 rocny Denisko staviame lego Duplo snad kazdy den. Syn zacal objavovat caro lega asi v 1 roku a teraz je z neho uz pan stavitel 🙂 Staviame vsetko co nam napadne, najcastejsie garaze, rozne auticka, cerpaciu stanicu, komin,pistolky a lietadla,cestu, rozne prekazky pre auticka...je toho vela. Pritom sa zabavime cela rodinka 🙂 A Jezisko ma priniest Velky Kamion z Lega Dupla 😉
My s našou Hankou objavujeme svet neustále, keďže má 2 roky, tak ju zaujíma naozaj všetko. Veľmi radi chodíme do prírody, kde jej ukazujeme zvieratká, stromy, kvety, hráme sa s vodou, kamienkami. Veľa chodíme na detské ihriská, kde sa stretáva s ostatnými deťmi a buduje si kontakty. Keď sme doma, tak veľa čítame knižky, staviame kocky, lego, teraz ju veľmi zaujíma kreslenie a tancovanie. Takže u nás je každý deň objavovaním nových vecí a zážitkov. 🙂 🙂
Moja 11mesačná dcérka objavuje svet hlavne cez svojho "veľkého" 3,5 ročného bračeka. Všetko po ňom opakuje a najradšej skladanie lega duplo, kreslenie ceruzkami a pišťanie 🙂 Keď nie je braček doma, tak objavuje "domáci" svet vo všetkých šuflíkoch a skrinkách; s rodičmi v knižkách, riekankách a vonku v prírode, ale už aj v materskom centre.
My s Livinkou velmi vela citame rozne knizocky, ma 16 mesiacov a velakrat si sama ide zobrat knizku, uz krici "a,e,i,o,u" otvori si a blaboce 🙂 okrem toho ked sme vonku stale jej rozpravam co vidi okolo seba, chodievame casto na vylety pozerat prirodu aj zvieratka, hlavne jej stale vsetko rozpravam a vysvetlujem, ked chce nieco robit, necham ju, pokial to nei je nebezpecne - co po tom, ze ja som chcela do obchodu, ked su predsa vonku napadane listy, ktore su ovela zaujimavesjie ako regaly v obchode - ukazujeme si, ako sustia, zbierame ich, skaldame na seba, fukame do nich - no hlavne sa jej venujeme na 100 % alebo sa aspon o to snazime 🙂
Byvame na dedine, takze ked je krásne pocasie, sme vonku - na dvore, ci ideme na prechádzu - tam im vsetko ukazujem, pomenujem - hladáme slimáky, pozorujeme autá - aké majú farbu, co robia ludia atd. alebo ideme k babke - oni majú ovce, kozy, sliepky - tak ich tiez pozorujeme, pomenujeme. A starsi rád pomáha dedkovi s prácou okolo zvierat ci v záhrade - vzdy nieco nové nauco aj pritom 🙂 Chodime aj na vylety, napr. do zoo.
Potom doma pozeráme knihy, pomenujeme zvieratká, farby, povieme co robia atd. a samozrejem vela sa spolu hráme - dáme auticka do jedného radu, staviame Lego, rozdelujeme kocky podla farieb, velkosti - ved deti ucia hlavne s hrou 🙂
Nase deti ucime objavovat svet vsetkymi zmyslami. Od mala sa im venujeme a su to dve sikovne baby, kt. maju rady prirodu, zvierata, hranie sa v piesku.... Ak je volna chvila podnikame vylety, kt. nas vzdy niecim obohatia a este na dlho zarezonuju v nas a vzdy si odtial nieco prinesu, raz je to kamienok, inokedy listok, kvietok ci pierko z vtacika... A aby som nezabudla, kazdy den objavujeme nieco nove co obohacuje nas zivot a za co my dakujeme, ze tato moznost je nam dopriata.

Ja s dcerou objavujem svet denne, pretoze stale sa najde nieo, co je pre nu nove, nezname..ci uz je to svet mimo nasho bytu, mesta, statu.. vela pozorujeme, co sa kde deje, ako co funguje, neustale odpovedam na jej zvedave otazky a preco, aj ked niekedy sa stane, ze aj sama neviem, preto sa spolocne pozreme na google, lebo ten vie vsetko🙂
samozrejme, ako kazde dieta, dcera rada cestuje..ci uz mestskou dopravou, vlakom, autom alebo lietadlom. Dokonca, ked ideme na vylet do Bratislavy, tak sa vzdy jedno doobedie vozime iba elektrickou cez tunel pod hradom, tam a spat, rekord mame 10x🙂
Svet spoznavame aj cez rozne pokusy, ktore dcera zboznuje.. Vela cestujeme, chodime do prirody, vystavy, muzea, atrakcie..
Moje heslo znie, radsej raz zazit ako o tom stokrat pocut..