SOUTĚŽ o LEGO DUPLO Můj první autobus
Učení může být velká zábava. S naší stavebnicí LEGO DUPLO Můj první autobus děti zažijí spoustu legrace a ještě si procvičí důležité dovednosti. Jízda se školním autobusem je naučný zážitek. Nechybí ani barevná tabule a figurka školáka. Speciálně navržené kostičky jsou vhodné už pro batolata od 1,5 roku. Skvěle padnou do ruky a inspirují k dlouhým hodinám hraní a učení současně.
Právě o deset stavebnic LEGO DUPLO Můj první autobus si teď můžete zasoutěžit. Napište sem do fóra, jak se s dětmi učíte objevovat svět. Deset vybraných odpovědí odměníme krásným balíčkem 🙂

My sa učíme formou hry a názorných ukážok 🙂 knižky s obrázkami, o ktorých sa rozpávame, chodíme do prírody a samozrejme škôlka dáva veľa. No najviac rodičia a správna hračka , ktorou je aj LEGO 😉
Naši traja chlapci objavujú svet každý po svojom. Najstarší 5,5 ročný cez príbehy, ktoré strašne rád počúva a necháva sa všetko vysvetliť. 3,5 ročný svojou nespočetne krát zopakovanou otázkou "PREČO?" a najmladší 9-mesačný cez všetko, ku čomu dolezie a na čo dosiahne. Všetkým trom sa Lego duplo veľmi páči a my sme radi, že je stále prínosnou a zábavnou a bezpečnou hračkou pre všetkých troch.
Nas drobec Samko je vyslovene technicky typ, vonku, ale aj v knizkach objavuje a uci sa ako veci funguju a je velmi rad, ak ma nahodou doma aj to o com cital, alebo videl. Ci uz bager, miesacku, motorku,... Kedze ale nechcem aby s tymi hrackami len jazdil, ale sa ich snazil aj zostrojit, lego Duplo je prenho v tomto veku uplne idealne. Odkedy som sama objavila caro tychto skladaciek, stale nieco dokupujem, aj ked som si uz naposledy povedala ze STOP. Momentalne je uz Samko vo vyssom leveli, dokaze z tych kociek zostavit aj veci, ktore som este mozno nikde nevidela, ale ktovie, mozno sa s nimi raz v buducnosti stretnem🙂, cize je to taky maly vynalezca!
mam cerstvo 3-rocnu a v brusku maleho betara, takze o objavovanie zazrakov zivota a prirody nie je nudza... naj su samozrejme zvieratka, a tych mame u prababky na dedine neurekom - psy, macky, zajaciky, sliepky, holuby, hrdlicky a nedavno pribudli 2 kozy, z ktorych kazda bude mat co nevidiet kozliatka, takze zverinec ako vysity 😀 a este je k tomu pradedko vcelar 🙂 no a samozrejme objavovanie aj pomocou spolocnych hier, prve Lego Duplo bol darcek k Vianociam pred 2 rokmi, priznavam, ze zo zaciatku to viac bavilo nas dospelakov a dcerka nam to aspon burala 🙂 ked sa naucila spajat dieliky, uz je ona hlavna "architektka" a my skor asistenti, i ked casto sa ja alebo manzel tak pohruzime do hry a skladania, ze pomaly zabudneme, ze je to jej hracka a nie nasa 😀
Synček dostal prve Duplo minuly rok na Vianoce a teraz? Mame uz zopar serii, farmu, zlodeja s policajtom, hrad...
Nas Misko to zboznuje a kedze sa neda inak, kazde rano balim lego do kufrika aby sme ho mohli zobrat do skolky, ma uz sice 2 roky ale autobus by ho velmi potesil a hlavne pomohol nam, pretoze ked chodia na plavanie zo skolky autobusom, boji sa a takto by sme ten strach vedeli obratit na radost, pretoze ved isiel by vlastne autobusom takym ako ma z lega 🙂
Svet objavujeme tak ze syncekovi vysvetlujeme, ropravame sa s nim a ucime ho s kludom a hravo robit veci tak aby boli vizualne krasne ale taktiez aj tak ako maju byt, v tomto je lebo super, pretoze vsetko si najprv postaviame podla obrazku a potom ideme z pameti 🙂
Inak ho zaujimaju vsetky auta, zvieratka (chrobaciky, macicky..) vsetko co stretne a zbada je vaaau🙂
momentalne mame obdobie motorizmu, traktory, motorky, auta...len ma velmi mrzi ze autobusu sa naozaj boji..
@bara_lego Chodíme s chlapcami na ihriska, do parku, k rieke, zbierame listy, krmime kačice. So starším synom si fotíme zaparkované motorky v meste, so starým otcom sleduje vlačiky z nadjazdu, chodíme aj plávať do kúpeľov. Radi si zájdeme s nimi do zoo do Bojnic, aj k zámku. V lete už deti zoberieme na väčší výlet.
samozrejme ze s LEGO DUPLO
Len začíname objavovať 🙂 Vníma prvé zvuky, obrazky, pohyby. takže sa len prechádzame , ukazujeme na nové veci a rozprávame 🙂
Na duple je najkrajsie to, ze sa s nim dieta zahra same, ked ho prestane bavit iba sa odlozi a po case sa moze zasa vybrat. Najlepsie je, ze je jedno kolko ma dieta rokov, bavi ho uz od roku a vzdy ked ho vyberiem tesi sa z neho akoby ho videl prvy krat.
Mojho syna vzdy lakalo cestovanie vlakom...az kym nevyskusal jazdu skolskym autobusom.To ho priam nadchlo.Tak a odvtedy sme mu museli stale kupovat lego,alebo stavebnice kde bol autobus,alebo nieco co bolo podobne 🙂 .Zaujimaju ho aj zvierata,ale hlavne dinosaury.Tie vie preskumat do spiku. 😀 Objavuje a skuma v tom svojom detskom svete stale nieco nove.
Ako objavujeme svet????? Najlepšie všetkými zmyslami 😀 no a čo že je večer špinavá jak cigánska hračka, keď mi večer povie "to bol ale kjááááásny deň" to je "najváááááááác" 😉 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
S manželom máme 3 deti (9,6 a 2) každé má svoje špecifiká a teda aj formy spoznávania sú rôzne. Najradšej spoznávame svet vonku, ak sa dá, prostredníctvom našej záhradky, ovoniavame bylinky ktoré zbierame na potulkách, u starých rodičov na dedine máme možnosť pohladkať zvieratká, kŕmiť ich s dedkami. Veľa cestujeme, ak nám to zdravie a financie umožňujú, radi si čítame, deti sa pokračovania príbehov vyslovene dožadujú. Veľkou láskou je aj medzinárodná hra geocaching, kde pátrame po pokladoch a vždy pritom spoznáme nejaké zaujímavé miesto a súvislosti. Doma má medzi hrami prvé miesto práve LEGO, aj prostredníctvom neho spoznávame a učíme sa nové veci, i my dospelí, keď obdivujeme fantáziu najstaršieho syna, ktorý z Lega dokáže vymyslieť neuveriteľné veci. Inšpiruje sa niečím, čo vidí napr.v rozprávke a bez návodov, našich usmernení postaví veľkého lietajúceho draka, rôzne vozidlá, budovy, tank....Asi tak🙂
Detom staci byt sprievodca pri objavovani sveta, oni chcu same zistit co a ako funguje, chcu zazit aj neuspech aby sa mohli naucit aj ako chuti uspech, najlepsie ked nieco zaziju, to si najlahsie zapamataju a naucia sa, smiech a radost, zaujem u nich je, staci neznicit ho a v ramci moznosti im dovolit skumat 🙂 toto sa snazime doma praktizovat, ci uz teda s hrackami, dennymi pracami, hrami alebo vyletmi von a do prirody, aj pred domom je tolko zaujimavych veci, rastlin a chrobacikov, vtacikov ...
tak moja 3 ročná slečna teraz objavuje najradšej svet zvierat a všetkého čo s tým súvisí a malý 6 mesačný drobec ten ešte len začína objavovať svet ale tešili by sme sa 🙂 autobus ešte nemáme
So synom sme duplo objavili v roku. S nim je vsetko take krasne. Najviac si pamatam zazitok ako som mu po prvykrat nachystala prstove farby. Naivne som si myslela aky novy objav to ptenho bude, ako sa mu to bude pacit a ako sa skvele zabavime... Ano, namocil prst do farby, dvihol ho vysoko nad hlavu a plakal, az kym so ho neumyla 😀 Dalsie nase objavovanie bolo,ked sme nasli na ceste dazdovku... Mama ju dvihla a dieta uslo 😉 so slimakmi sme to mali podobne. Ale minuly tok si spravil vypravu za objavovanim sam. Bol s muzom na dvore a zrazu dietata nikde. Hladal ho kade tade... A potom nasiel trcat nohy zo zajacnika. Objav to bol velky, nastastie vliezol k tej najmierumilovnejsej samici aku mame. Ale to bolo radosti. Vzdy radi nieco naplanujeme prenho, co by mu poskytlo nove podnety, nove zazitky. Naposledy sme sli na trenciansky hrad az hore na vezu. Cely tyzden o tom hovoril. Rad objavuje nove veci, rad vymysla, dyplo mame doma a kolkokrat za mbou pride a mama pomoz mi postavit autoumyvaren - boli v nej s tatinom, mama teraz vezu, domcek ideme postavit, garaz, pokladnu,... Som rada,ze ma rad lego,tak ako ja a aj to,ze umoznuje vela moznosti hrania a podnecuje neho predtavivost a v6myslanie novych vozidiel,
Aj moke deti objavujú svet. každé na svojej úrovni. Najstaršia napr. skúša miešať farby, spolu niečo pekné si aj so synom vyrobime. Stredný syn je maniak na zbrane a ja sa mu snazim vysvetlovat, ye realny svet nie je o zbraniach.
A najkrajsie je objavovanie mojej najmladsej rocnej dcerky- pre nu je vsetko nove. Stale sa snazim jej rozpravat- to je mokre , to je suche, to je teple, to je zimne a tie jej reakcie su velmi mile- vzdy sa nad tym potesi. Vela objavuje svet na svojej koži- zistila, ze krokodil jej moze pricvaknut prsteky, ze z postele sa obcas pada, a ze laska surodencov obcas boli. Je to ten najuzasnejsi vek.
Deti sa snazim brat vela medzi ludi, aby skusili na vlastnej kozi socialne kntakty, vela do prirody a snazim sa upoyornovat na to co ma zaujme a vela necham na ich rozhodovani- ak nejde o zivot, necham ich aj padnut a aj zaspinit- ved to k detstvu neodmzslitelne patri a ani oni neziju, ani nebudu zit vo vakuu
My zatial objavujeme svet na prechádzkach a výletoch do prírody 🙂 Samozrejme veľa listujeme v knižkách, ukazujeme si všetko čo máme doma a aj na návštevách pochodíme koľko nám dovolia 🙂 Momentálne u nás frčia lísty a gaštany 😀
Lego? Starsi syn ho zboznuje od malicka, neustale sme museli nieco stavat, auta, lode, domy a samozrejme on mal vzdy najkreativnejsie vytvory 🙂 . A ten mladsi syncek? Vsetko opakuje po tom starsom. Dokazu sa s legom hrat cele hodiny a kedze sa rada hram s nimi, nepoznam lepsiu zabavu. Aj svokra sa zo mna smeje ako sa s detmi dokazeme zabavit 🙂 🙂
Syncek ma 9 mesiacov a praktizujeme Montessori metodu, je noseny a dojceny a vsetko robi so mnou. Zacal sa zaujimat o kocky a nakolko sme mu uz cele tehotenstvo zbierali Duplo, ma krasnu zbierku, ucime sa z Dupla o zvieratkach, o roznych zamestnaniach. No a tento tyzden absolvoval svoju prvu cestu autobusom, tak by nas autobus velmi potesil 🙂
Máme štyri malé deti,
život nám s nimi rýchlo letí.
Keď sa nám prvá dcérka narodila,
svet sa objavovať hneď pustila.
Hľadala mliečko – obživu,
ak nenašla, dala sa do kriku.
Zistila, že to funguje,
mliečko už mamička „pumpuje“. 😀
Kúpili sme kolotoč, ba i hračiek veľa,
no dieťatku toho veľa netreba.
Postačí mu vareška,
ba i vrchnák od mliečka.
Spoznáva svet v kuchyni,
na stole i na skrini.
Najmladšia má 1 a pol roka,
bez Dupla nespraví kroka.
Drží kocky, panáčiky,
ďalší stavajú domy, autá i vláčiky.
Stačia im vždy jednoduché hračky
najlepšie sú však psy a mačky.
Vonku odtrhnú si trávu, kvet,
objavujú skutočný, krásny svet! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Na fotke sú 2 dievčatká + 2 chlapci = naše detičky...aj takto začali objavovať svet... 😉
Svojim trom princeznám som od narodenia pomáhala objavovať svet s láskou. Každý deň sa naučia niečo nové, objavujú svet, spoznávajú prírodu, zvieratá, nadväzujú priateľstvá. Je toho veľa čo ešte môžu objaviť a ja im veľmi rada robím sprievodcu životom a vychutnávam si ich radosť z objavované-ho. Lego Duplo bola prvá hračka,ktorú dostali na prvé narodeniny a nesmie nikdy chýbať pod vianočným stromčekom 😉
Keďže je to školsķý autobus, tak ma napadá, že my s 21 mesačným synom už "študujeme" slepú mapu sveta 😉 a pravidelne listujeme v atlase zvierat 🙂 . Robíme celkom pekné pokroky. takže školský autobus by sa nám náramne hodil.
U nás sú to hlavne autíčka a samozrejme Lego. Hráme sa s nimi aj mi a snažíme sa ich čo najviac naučiť avšak najväčší učiteľ je život ... 😉
Naše objavovanie je nekonečné, jedine co sme poriadne nepreskumali je spánok 😎 zaujímavé je najmä to čo robia všetci ostatní ;) niekedy ma vie riadne zarazit keď na niečo príde skôr ako ja ;) ako väčšina detí ma už pod palcom domácu elektroniku , teoreticky vie aj vymeniť žiarovku a isto vie o autách viac ako ja 😎 hračky ma zatiaľ na 5 min. , no v aute sa vyhrá hodinu, rovnako super nám idú domáce práce , a pri praní uz doplnam iba prášok ;) milujeme byť vonku, aj hodiny , za každého počasia,uz konecne bavia aj knihy,a lego začalo fungovať tiež !!! Z toho ma tiež obrovskú radosť tatino 😎😉 takže musím napísať Ježiškovi 😉
Cas strasne leti ked sa vratim v spomienkach dcerku velmi bavilo stavat z lega vysoke veze.Ako rock pribudali veze sa zmenili na domceky pribudli zvieratka starala sa o ne ako keby boli zive.Teraz je uz trosku vacsia zvieratka nahradili babiky tuzi po lego friend mozno jezisko donesie.Drobcek zatial spoznava veci okolo,velmi rad pozoruje sestricku ako stavia z lega coskoro aj postavi prvu mini vezicku 😉
Ako my objavujeme svet??? Veľa čítame knižky, najviac nás bavia knižky o dopravných prostriedkoch a o zvieratkách... Staviame si garáže z lega Duplo (ktoré je v našej rodine dlhodobo najobľúbenejšou hračkou), vyrábame rôzne vecičky, napr. autíčka z roliek toaletného papiera. Malý zbožňuje autobusy, vždy keď počuje autobus, stojí v okne a pozerá, fascinujú ho kolieska. Keď vystúpime z autobusu, musíme utekať ku predným kolesám a stáť na zastávke, kým autobus neodíde, aby malý videl, ako sa kolieska krútia. Lego Duplo autobus by ho určite potešilo. Ďakujeme 🙂
Naša 2-ročná dcérka je veľká výmyselníčka a musí mať všetko pod kontrolou. Keď zbadá niečo nové, musí to hneď preskúmať a keď na to náhodou nedočiahne, musíme ju zobrať na ruky. Samozrejme má nekonečné množstvo hračiek, ale ešte radšej sa hrá s kuchynským náradím, káblami .... Jej najobľúbenejšia stavebnica je LEGO vláčik. Má ju už rok, ale hrá sa s ňou vkuse. A zakaždým z nej postaví iný výtvor hodný umelca 🙂
Objavujeme svet kazdy den, od okamihu otvorenia ociciek rano, po ich vecerne privretie (konecne). 🙂 Inak mame neustale co objavovat, tvorit a nekonecne sa na vsetko pytat. Skusat, vyrabat, stavat, modelovat, objavujeme permanentne gravitaciu, mechaniku, kinetiku.. nuz fyzika nepusti 🙂 A skusame nemozne, resp. posuvame hranice nemozneho az na: "nasa to aj tak rozobrala.." A teraz uz mame na rozoberanie deti dve 🙂
Objavujeme vztahy, objavujeme rozmery lasky: "Maminka, ja ta lubim najviac na svete, ako tatinka." Objavujeme buducnost: "Tatinko, ty mas skarede zuby (ma este amalgamove plomby). Vidis? Ja mam krasne, mna caka skvela buducnost..!"
Milé maminky, tatínkové, fanouškové 🙂).... Moc děkuji za úžasné příspěvky!! Bude opravdu těžké vybrat ty nejlepší 🙂...

Aj my sme krasnou rodinkou. Mame tri nadherne deticky a kazde z nich je ine. Objavuju svet kazdu minutu svojho zivota. Niekedy maminka a tatinko su z ich objavovania priam soknuti. Najstarsi syncek sa vsetkeho od mala bal, preto sme museli niektore veci skusat viac krat. Ma vsak dobru vlastnost, ze ked uz nieco objavi a zapaci sa mu to, miluje to. Tak objavil v dvoch rokoch lego duplo a uz v troch rokoch objavil lego city. Toto jeho kazdodenne tvorenie nielen podla navodov, ale podla fantazie dokaze prekvapit a vyvolat usmev na tvari. Niekedy sa vsak na seba s tatinkom prekvapene pozrieme KED OBJAVI v casopise od lega, ktory pravidelne listuje, stale nieco nove .... a vyslovi veticku: Maminka, tak toto este nemame 🙂
Nasa dcerka objavila v casopise, ze lego je aj pre dievcatka a tak sme jej sen o ruzovych kockach museli splnit na narodeniny.
No a nas najmensi drobec sa pozera na svet len ockami 4 mesacneho dievcatka, ktore vidi poletovat nad sebou Lietadlo z edicie Lego Duplo Cars.
Samozrejme, ze objavuju svet roznymi sposobmi, ale Lego stavebnice su perfektnym spestrenim hier doma. Uz teraz prosia Jeziska, aby im nejake to lego doniesol 🙂