SOUTĚŽ o LEGO DUPLO Můj první autobus
Učení může být velká zábava. S naší stavebnicí LEGO DUPLO Můj první autobus děti zažijí spoustu legrace a ještě si procvičí důležité dovednosti. Jízda se školním autobusem je naučný zážitek. Nechybí ani barevná tabule a figurka školáka. Speciálně navržené kostičky jsou vhodné už pro batolata od 1,5 roku. Skvěle padnou do ruky a inspirují k dlouhým hodinám hraní a učení současně.
Právě o deset stavebnic LEGO DUPLO Můj první autobus si teď můžete zasoutěžit. Napište sem do fóra, jak se s dětmi učíte objevovat svět. Deset vybraných odpovědí odměníme krásným balíčkem 🙂

Synček objavuje svet nepretržite - doma ho je plný byt - otvára zásuvky, prezerá si ich obsah, vyhadzuje skrine, zaujíma ho všetko nové...samozrejme sa rád hrá aj s hračkami, LEGO autobus by ho určite veľmi potešil 🙂 keď sme vonku, radi spolu chodíme na prechádzky a turistiku - vtedy sa neustále okolo seba obzerá...
U najstaršího Davídka pomocov lega dupla. Tak sa naučil počítať najlepšie. Teraz je v prvej trídě a matika mu nedělá problém. Svet sa snaží pochopit pomocov logiky a objevuje pomocí objevov a znalostí. Mladší Lukáško je náš pracant. Keď ideme von a najde hromadu listí, tak by ju najradšej odkludil pomocí hrablí. Neustále je od niečeho špinavý a neustále zaneprázdněný. Najmladšia Nelinka , tak to je naša princezna. Neustále krásněo oblečená, ráda sa stará o panenky. Najviac ju baví objevovat pomocov jazyka. Neustále niečo pichá do pusenky. Chodíme s děťůrencama stále na procházky a do prírody. Kolkokrát sa mi zdá, že neučíme poznávat svet my ich, ale oni nás. Svet podla dětí by bol naozaj krajší.
Naseho synceka sa snazime viest k samostatnosti. Ked zacal lozit, rozobrali sme postel, ustlali si na zemi na matracoch. Zda sa to nepohodlne, no prenho je to idealne. Ked sa rano zobudi, moze sam zliest z postele, vybrat si hracku alebo knizku alebo len tak objavovat priestor. Prostredie pre jeho rozvoj sme upravili aj v inych izbach s rovnakym cielom, aby sa dostal kam chce s ohladom na beznecnost. Snazime sa podnecovat v nom zvedavost a vieru vo vlastne sily a schopnosti, pri objavovani vsetkych zmyslov (chut, cuch, zrak, hmat, sluch) a fyzikalnych zakonitosti. V tomto obdobi sa zaciname hrat s kockami. Postupne si uvedomuje rozmery, hlbky, vysku, sirku, mozno uz aj gravitaciu, ked kocky padaju na zem 🙂 Tesime sa na dalsie spolocne objavy, casom isto aj s kockami Lego 🙂
Našu princeznú od malička vedieme k tomu, aby sa snažila sama čo najviac objavovať svet. Vôbec sa neriadime novodobými metódami, nenútime ju nič robiť nasilu. Nakoľko máme šťastie, že v našom okolí a u starých rodičov máme dostatok prírody a zelene, najradšej sa prechádzame a dávame možnosť malej samej si ochytať a otestovať čo všetko má okolo ... A ona s radosťou chytá rastlinky, kvetinky a chrobáčiky 🙂
Ked je pekné pocasie,ideme von.Deti lezú na stromoch,hrajú sa v piesku,pozorujú vtáciky,lietadlá,ako lístie mení farby a padá,ideme do Zoo...Ked je horsie pocasie,ideme na plaváren,kreslia si,stavajú z kociek vselico,co by ani mne nenapadlo,robia si bunker😊cítame knihy,pozeráme náucné programy aj so zvieratami.Snazíme sa,aby vyskúsali co najviac vecí.Zhadneme svetlo a s lampou krúzime po izbe,necháme ich,nech nám pomáhajú,napr.pri varení,radi sa zúcastnujú,ked ich otec alebo dedko nieco opravuje.Vzdy ich vsetko zaujíma a tak sa najlahsie spoznáva svet😊
dobry den, my sa ucime na realnych veciach. 🙂 to znamena dlhe prechadzky pesi alebo v kociku po meste, lese, lukach, ZOO a takisto nam pomahaju aj duplo kocky, kedze maly je maniak do skladania a hrania sa s Legom Duplo.
Naša malá začínala objavovať svet keď už vedela sedieť a pokúšala sa chytiť si hračku do rúk alebo,čo sa stávalo častejšie ochutnať všetko čo jej prišlo pod ruku, či už to bola hračka, papier,ovládač od televízora, no proste všetko chcela spoznať. Potom keď už začala loziť tak spoznávala svet z iného uhla. A teraz keď už vie chodiť tak je to zas o inom. Spoznáva čo máme v skrinkách, aké veci má v zásuvkách, čo je za dverami, pod posteľou atď. Samozrejme chodíme s ňou aj vonku,kde jej ukazujeme či už zvieratká na dvore, stromy, iné deti, autá a všetko čo je pre ňu zaujímavé 🙂 A keďže hračku lego duplo ešte nemáme určite by výhra potešila 🙂
S mojimi dvoma dcerkami objavujeme svet rozne. Ked je vonku krasne pocasie vyuzivame ten cas na prechadzky - peso, na bicykloch a odrazadlach, kolobezkach... ked je vonku uprsane pocasie ideme s dazdnikom a gumakmi a je to najlepsie pocasie pre moje bambulky :D
po veceroch hlavne teraz ked sa uz stmieva skoro , staviame si prave lego duplo , ktore dostali od Jeziska minuly rok. maju tam vlacik, lietadlo, auto, a prave autobus by sa im do zbierky zisiel, kedze musime vymyslat rozne postupy aby sme ho nejako nahradili... je to najlepsia hracka aku mame. kocky lezia v boxe, v obyvacke a patria medzi jedine ktore sa v obyvacke nachadzaju. ostatne hracky su v herni . Prave aj toto svedci o tom, ze je to bola dobra investicia... snad sa nam zbierka rozsiri ... 😉
kedze sme vcelarska rodinka, tak syncek chodi casto s ockom k vcelam, ma svoj overalik, velmi sa mu tam paci, dalej chodime do Arboreta nedaleko od nas, su tam i zvieratka, ktore sa mozu krmit, okolo Arboreta su jazierka, hadzeme kamienky a malemu sa to velmi paci, zbierame sisky, kamienky, kyvame konikom....stary rodicia maju velky dvor s mnohymi zvieratkami, maly na nich ukazuje a napodobnuje ich, ale najviac sa mu paci psik, toho priam miluje, dalej casto chodime do skolky za detickami, mame ju na skok, Teo sa zoznamuje s detickami, dava im pusinky, hladka ich, stekli ich, uci sa podelit sa s hrackami, strasne rad ich sleduje ako sa na dvore hraju a behaju....ked je zle pocasie tak mu vymyslame hry a aktivity s po domacky vyrobenych pomocok....zistujeme,ze magnetky sa nelepia iba na chladnicku, ale na mnoho veci v kuchyni, zbierame viecka z vyziv a vrchnaky z PET flias a hadzeme och do starej sklenicky od cukru, na ktory som mu vyrezala otvor...snazim sa aby cim viac vnimal, sledoval a objavoval svet, zial u nas v dedinke toho moc nie je na vyber z detskych aktivit a hier, ale zvieratiek je az-az 🙂
Mám dceru volá sa Laurinka. Na vianoce bude mat 3 roky. 1
Objavujeme spolocne svet hlavne vonku,ak to pocasie dovoli. Ale ani doma nezahalame. Nase deti maju najradsej cinnosti,ktore vidia aj na nas dospelych. Chcu hrnce,varesky,naberacky,ked my varime...kladivko a detsku vrtacku,ked nieco opravujeme...liecit s detskou lekarnickou,ked je niekto chory...,ale ostava im cas aj na samostatnu hru,kedy radi tvoria ci uz s vytvarnymi pomockami,konstrukcnymi,atd.lego samozrejme tiez patri medzi ne.
mam synceka a ten je velky stavitel, neustale staviame a nikdy nema dost kociek Lego, stavia budovy a do nich zariadenie - nabytok, je velmi tvorivy a dokupujeme postupne dalsie a dalsie lega duplo a aj ostatne lega, novemu prirastku by sa len potesil 🙂
Bývame v malom mestečku, kde nás obklopuje krásna príroda a množstvo zaujímavých námetov na spoznávanie života. Naše deti objavujú stále niečo nové a pozoruhodné, a my im v tom pomáhame, nakoľko deti potrebujú vo svojom veku nielen počítač alebo televízor, ale práve naopak, mali by vidieť krásu kvetov, stromov, celého svojho okolia, živých zvieratiek a vtáčikov. Samozrejme že ich zábavnou formou a hrou vedieme k zodpovednosti a plneniu povinností. Rôznymi hrami a skladačkami ich učíme vytvárať a modelovať predmety, ktoré spoznávajú. Týmto sa tiež vraciame k svojmu detstvu a rozvíjame detskú aj svoju predstavivosť.
"Objavit neobjavitelne" je heslo nasho syna. Neboji sa takmer nicoho a rad veci objavuje aj sam. Takto casto krat najdeme co sme mesiace hladali 😀 alebo zistime ze taky obycajny strom na zahrade u dedka je uplne multifunckna zalezitost. Nie len ze sa pri hre da napapat 🙂 ale je to aj hojdacka, preliezka, tajny ukryt, nekonecna "palicova" zbran ci miesto na chytanie chrobakov 🙂 ......Nie my ucime objavovat svet jeho ale on uci nas.....
Ako s deťmi objavujeme svet? Výletmi a výpravami do prírody a trávením spoločného času. Vonku je zaujímavé všetko, 3 ročný všetko pomenuje a pýta sa a prečo, a prečo a prečo. Ročný synček je pravdaže malý a zvedavý, toho zaujíma úplne všetko. Ale najviac sa spolu bavíme pri pečení. Urobím cesto a je úžasné ako každý svojim vlastným vnímaním skúša, čo sa s cestom dá urobiť a aké to je keď je to upečené. Pravdaže, ja pri takejto aktivite vždy nanovo zistím ako sa dá zababrať kuchyňa a kde sa to cesto dokáže dostať.
Spoločný čas strávený s deťmi je na nezaplatenie, tá radosť v tých očkách a zvedavosť.... nádhera...
Nasa dcerka ma skoro 3,5 mesiaca. Je v obdobi kedy ju zaujima vsetko co je okolo nej. Na prechadzkach jej vysvetlujem, okolo coho prechadzame, co vidime. Doma sa spolu hrame nielen s hrackami ale aj s predmetmi na kazdodenne pouzitie (vareskami, sitkami, ...). Tiez jej vela citam a ukazujem obrazky v knizkach. Babicka jej vela spieva a recituje basnicky a aj tak spoznava svet. Ja si ale pamatam ako sme s bratom ako deti stavali rozne "projekty" z Lega a inych stavebnic a vytvarali sme si svoj vlastny svet 🙂. Myslim si, ze Lego uzasne podporuje kreativitu a predstavivost deti.
zatial mame jednu princeznu..amme radi lrirodu,prechadzky,vylety..ucime sa hrat zo vselicim nemoznym 😀 ma rqda varenie ked moze pomahat i pri peceni ale este radsej majstruje z dedenkom,v povnici..kladivo,srobovak a ine nastroje to je jej..babiky nie su to prave ☹ ona radsej auta,motorky,traktori,lietadla..chcela som,chlapca ale zrejme ma,muzske vlohy...hoc ma rada aj kozmetiku a vsetkych nas doma kremuje,maluje,stara sa o nas..ponozky,papuce donesie,hreben,zubnu kefku je to,proste anjel
Tak od narodenia sa s nim snažím byť čím viac vonku na vzduchu. Bývame na dedine, v škole je malá ZOO a jazierko s rybyčkami tak sa chodíme pozerať na zvieratká. Rodičia majú obrovský dvor a tam sa vie do sýtosti vybehať a vyblázniť.... Keď sme dnuka tak sa vie zahrať pekne sám s autíčkami.
@bara_lego Moja dcérka uz od mala je velky badatel a paci sa mi, ze sa vie do hraciek zadumat a vymysla si sama pribehy, ci uz s kockami alebo legom. Lego ma velmi rada a uz sme aj pisali Jeziskovi ktore lego si prosi. Asi v roku sme objavili farbicky, neskor vodovky temperky, plastelinu, fixky, peciatky, dceru velmi zaujimaju knizky tiez od mala, okolo 1,5r. vedela napodobnit asi 30zvierat, tiez poznala odvtedy vsetky farby. Teraz vie zvieratka povedat aj po anglicky, vie skoro vsetky pismenka a zaujima ju ludske telo ( kosti, organy ). Objavujeme a objavovali sme svet asi ako kazdy rodic a dieta pri prechadzkach, detom treba vsetko vysvetlovat, komentovat, ked nieco povedia, treba to po nich zopakovat aby vedeli, ze ich vnimame a pocuvame. Myslim, ze to najviac co moze rodic dietatu dat je samozrejme LÁSKA a najmä ČAS.
Myslim ze deti sa sami naucia najlepsie ako sa svet objavuje, vacsinou len davam pozor aby si neublizil, alebo neublizil okoliu, Maxik sa dokaze pekne zahrat sam prakticky s cimkolvek co mame doma - najviac ho bavi tatrovka a hrnce v kuchyni s varechami, ked sa hra ze vari 🙂
pripájam sa k fanúšikom lego duplo 🙂 Môj mladší syn (3 roky) sa s ním hrá takmer denne. Vláčik dostal minulý rok na vianoce, teraz v novembri k 3. narodeninám si vybral hasičské auto duplo. Ešte aj veľké deti (12 a 13 rokov) sa radi zahrajú - ak im ho požičia 😀. Pripájam jeho posledný, včerajší výtvor.
my tiez objavujeme svet 🙂 maly nieje velmi aktivny , nebavi ho lietat na odrazadle, za to miluje knihy, stavebnice, kocky.. mame aj lego moj prvy vlacik s cislami, ma 22 mesiacov a pozna cisla od 0 po 9 , vdaka knizkam spoznava pismenka, chodime aj na montessori dielnicky a vdaka roznym hram , didaktickym hrackam a kartickam , pozna farby, geometricke tvary a zvieratkA, vonku zbierame gastany, zalude, listy... pozorujeme auta, znacky, fascinuju ho ŠPZ ;)
nerada kupujem hracky len tak... vyberam take hracky aby mu mali co dat, nieco ho naucit, okrem roznych monte pomocok, mame doma aj vela vytvarnych pomocok ( vodovky, voskovky, plastelinA, fixky, prstove farby) a mame doma aj lego, nieje to len super hracka, rozvija jemnu motoriku, deti sa na nom mozu naucit farby ( nas priprad , vhadzujeme lego podla farieb do poharikov ), fantazia, mame kopec duplo zvieratiek, staviame pre nich stajnu a ucime sa ze lev je z afriky a tak by nemal mat stajnu tucňiaka lebo ten v afrike nezije 🙂 kazdy den spoznavame svet , ci vonku, ci doma, ci v aute ci na bicykli 🙂
Nasa 2,5 r. dcerka objavuje svet opatrne, postupnymi krockami, raz sa vrti v kuchyni, druhy raz robi poriadky v byte, inokedy zase z odrazadla ani nevysadne. Objavujeme knizky, mysky, tvare ludi, preliezky, a ked nas to uz vsetko nudi, zatancujeme si podla hudby. Velmi sa jej paci objavovat stare repetacke pesnicky a zaprasene recepty v policke, prehrabavat sa v skrini a robit bunkre spod periny. Ten detsky svet je veru pestrofarebny, kazdy den je iny.
Mňa učí objavovať svet môj syn. Nikdy som sa na veci nepozerala tak, ako sa pozerám teraz, odkedy ho máme. Snažím sa mu sprostredkovať svet a on ma zas učí dívať sa naň jeho optikou. Je to také vzájomné a krásne. Nechávam ho slobodne si vybrať čo ho zaujíma, nechávam ho slobodne bádať, skúmať, skúšať, zisťovať, ohmatať, ochutnať, ovoňať a ja sa na oplátku nestačím diviť koľko rozumu, citu, vôle a vytrvalosti je v tak malom človiečiku 🙂
U nás objavujeme svet najradšej spolu, či už vonku v prírode alebo v teple domova. Duplo nám rado robí spoločnosť pri aplikovaní fantázie a poznatkov, ktoré sme pri objavovaní sveta získali. Milujem chvíle, keď sa moje dve malé myšky zahrabú v izbičke do krabice s duplom a spolu skladajú, rozoberajú, majstrujú, štebocú a vymýšľajú príbehy. Priznám sa, občas sa pri nich zabudnem aj ja dlhšie ako som plánovala a s veľkou chuťou si staviam vlastné farebné kreácie, duplo som si obľúbila viac ako klasické lego a vychutnávam si jeho pestrosť, variabilnosť a zároveň jednoduchosť, ktorú ponúka. U nás je duplo top hračka pre malých aj veľkých a aj keď som si myslela, že staršia dcérka uprednostní lego pre "veľkáčov", to zatiaľ ostáva s dlhým nosom na poličke 🙂. Na ukážku prikladám foto, ako sa u nás duplo ochutnáva, aj ako sa z neho stavia airbus. 🙂
Dobrý deň, mám dve detičky, 6-ročného syna a takmer 3-ročnú dcérku. Svet objavujeme najmä pomocou knižiek, farebných hračiek, kreslením, spoločným tvorením, objavovaním a skúmaním prírody... a najmä podľa mňa najlepší spôsob ako pomôcť dieťaťu objavovať svet, je trpezlivo a pravdivo im odpovedať na každú z ich nekonečných otázok 🙂
I keď má naša dcérka len 7 mesiacov a týždeň už teraz je s nej veľký objaviteľ. Všetko musí vidieť, všade chce byť 🙂. Je veľmi zvedavá a nič jej neunikne. Veľmi nám v tom pomáha nosič, ktorý je účasťou nášho dňa. Malinká má veľmi rada varenie a pečenie takže jej neunikne ani jeden môj pohyb v kuchyni, kde sme jej vytvorili pojazdný autobus s košíka na prádlo. Doma máme kocúrika, na ktorého sa musíme každý deň chodiť pozerať a každé poobedie keď sa vybúvame, tak pred tým ako sa vráti tatino s práce musíme ísť vyprevadiť vláčik. Veľa spolu čítame a snažíme sa každý deň spoznať niečo nové. Už teraz sa teším na jej prvé slová a kroky, pomocou ktorých bude naše objavovanie ešte zaujímavejšie.
Dobrý deň.
Všetky deti sú prirodzene zvedavé, takže už len svojimi neustálymi otázkami "A PREČO?" nás rodičov zapájajú do svojho objavovania sveta.
Buď spoznávame svet vonku na prechádzkach a výletoch, alebo doma pri hrách, pozeraní TV, alebo večer v posteli pozeráme detskú encyklopédiu.
Ale pri jednom synovi mi veľmi pomohlo práve LEGO DUPLO. Dlho sa nevedel naučiť farby, počítanie a tvary, bol aj menej zručný a chýbala mu sústredenosť,trpezlivosť. Psychologička mi poradila aby som mu kúpila kocky a na Vianoce dostal prvé Lego Duplo. Zo začiatku mu to skladanie moc nešlo ale postupom času bolo úžasné sledovať ako mu pracujú pršteky a vznikajú prvé vežičky,neskôr si staval garáže, naučil sa farby kociek a dokázal spočítať postupne 10 kociek. Čím ďalej tým dlhšie vydržal stavať a bol aj kľudnejší. A jeho mladší braček sa hráva spolu s ním už od 1.roka, a asi len pri týchto kockách sa dokážu spolu dlho a hlavne bez hádky hrať 🙂
Takže aj vďaka Lego Duplo synovia spoznávajú svet (farby, počty a tvary...) a nemusia ísť ani von.
Takže veľmi ďakujem stavebnici Lego Duplo a odporúčam ju všetkým, lebo aj pomocou Lega môžeme poznávať svet.
S pozdravom Majka J.
Náš synček ho objavuje hlavne z kočíka, všetko okolo seba pozoruje, palčekom ukazuje na to, čo ho zaujíma. Páčia sa mu zvieratká, stromy, kvietočky, bábätka .... Doma sa hrávame s hračkami, ktoré sú určené pre jeho vek. Najčastejšie sa hráva s hovoriacim psíkom Fisher Price, toho zbožňuje a aj s ním spinkáva. Počas kúpania sú to gumené zvieratká a knižôčky, mamička je potom celé mokrá a on veľmi spokojný 🙂 Keď sme na návšteve u známych, tak ho zaujímajú hračky určené pre staršie deti, tak snáď aj k nemu bude Ježiško štedrý a možno si pod stromčekom nájde aj nejaké lego 🙂

My objavujeme svet aj doma aj vonku. Syn ten ma rad knihy o zvieratkach a dinosauroch a k tomu ma aj hracky zvierat plastove ale aj z lega duplo stale ich uklada podla obrazkou a ked zisti ze nejake nema uz aj pise jeziskovi aby mu na vianoce priniesol, radi chodime do zoo a do dinoparku tam ma zas zvietka nazivo a aj dinov lebo sa hybu a vydavaju zvuky. Dcerka ta zas miluje vlacik z lega duplo lebo objavila ze to ma kolesa a tie sa hybu.