Čo si myslíte o Halloweene?
Poďme teraz trošku na inú tému 🙂 Už hodnú chvíľu na nás odvšadiaľ vyskakujú povyrezávané tekvičky, ježibaby, strašidlá od výmyslu sveta a onedlho príde ten povestný Halloweensky deň. Čo si myslíte o Halloweene vy? Zvyknete si s detičkami vyrezávať tekvičky, vyzdobovať príbytky alebo sa dokonca prezliekať za príšerky?

Ľudia majú extrémne krátku pamäť a nášmu národu ju vymazali sovieti. Preto toľko nenávisti. Tá má pôvod v neznalosti jednak našej kultúry a jednak celkovo pôvodu sviatku. Nuž veľmi podobný sme tu mali nedávno a prastaré matere by si pospominali na vyrezané zemiaky či iných svetlonosov. Halloween sa to síce nevolalo,ale na našom území sa dlhé stáročia uchovala aj táto tradícia. A k otázke : áno ,vyrezávam s deťmi tekvice lebo je to milé a príjemná aktivita s deťmi ,ktoré to milujú a keď je možnosť tak ich zavediem aj na Halloween sprievod s lampionmi. Nič zle na tom nie je , je to milé a netreba z toho robiť žiadnu vedu. Nie sme v stredoveku,aby sme sa báli nejakých bosoriek 😂
Ešte jedna vec, ktorá je tu každý rok a nevedia to ľudia na Slovensku pochopiť. To nie je americký sviatok. Europania do veľkej časti osídlili Ameriku a priniesli tam svoje európske sviatky a tie poznáme najmä z filmov ,ktoré tvorí zväčša Amerika.
Zástanca ateizmu sa nazýva ateista (iné názvy: neverec, neveriaci; pejoratívne bezbožník; expresívne bohaprázdnik, neznaboh, neznajboh).
Pohan - príslušník niektorého náboženstva uznávajúci mnohobožstvo; vyznávač nekresťanského náboženstva
Kedze pohan vyznava ine nabozenstvo nemoze byt ateista, pretoze ten neveri v ziadne nabozenstvo. Ateista, ktory nevyznava ziadne nabozenstvo nemoze byt pohan, pretoze pohan nejake nabozenstvo vyznava, ale nie krestanske
@viestta Pod písanou Tórou rozumieme hebrejskú Bibliu (v kresťanskom poňatí Starý zákon). Hebrejský zákon zahŕňa tri základné časti:
Tóru (v užšom slova zmysle),
Prorokov a
Spisy.
Hebrejské sväté písmo sa najbežnejšie označuje slovom Tanach.
Dostuduj si to ty. Citala si Stary zakon? Mozes mi povedat kde si ju krestanstvo upravilo?
@viestta Pohanstvo
človek, ktorý nie je žid ani kresťan, príp. ani moslim (iba v islame)
človek, ktorý sa nehlási k žiadnemu zo svetových náboženstiev.
vyznavač polyteistického náboženstva (antických náboženstiev, predkresťanských európskych náboženstiev alebo moderného novopohanstva)
vyznavač prírodného náboženstva.
Pohan je toto všetko takže tam patrí aj ten, ktorý sa nehlási ku žiadnemu svetovému náboženstvu...takže je to to isté, ale pohan ma ešte viac významov
@julca777 jasneeee 🤣 ty nič nevnucujes,iba svoj pohľad na vieru. Lebo ak nie je podľa teba je to cele zle. Ale choď už dakam. Aj normálnemu veriacemu sa z teba žalúdok prekrúca čo robíš. Takouto nenávistnou rétorikou nikoho k svojmu Bohu neprivedies,práve naopak. Preto toľko mladých ľudí z cirkví odchádza,kvôli takýmto nenávistnými tmarom ako si ty. Good job, zatlieskaj si. Nikomu cestu neukazujes len sa vyhrážas a zastrašujes a srdi ta, ak to na ľudí nefunguje.
@mizoko neviem čím zastrasujem a vyhrázam sa... Nič z toho nebolo zastrašovanie len krutá realita, ktorej nechcete veriť a naozaj som sa len vyjadrila a nič som nevnucovala... Začali ste ma označovať a rozpitvávať moje odpovede tak z toho vznikla len hádka. Pokojne nech si každý žije s tým, čomu verí. Na pravdu raz tak aj príde ci skôr či neskôr, len už potom môže byť neskoro, ale nevadí. To je vaše rozhodnutie. Všetci máme predsa slobodnú vôľu
@natalka13
Halloween je pôvodne pohanský keltský sviatok Samhain – koniec pohanského roka. Vznikol na území Írska ako pohanský sviatok Keltov, ktorí sa lúčili s letom a slávili príchod nového roku presne v tento deň. Boh Samhaina, ktorý bol podľa viery starých Keltov pánom smrti a zlých duchov. Sviatok Samhain sa slávil všade tam, kde nachádzame stopy po Keltoch, ako o tom svedčia archeologické nálezy.
Druidi boli keltskí kňazi, vedomci a veštci.
Druidi oslavovali koniec leta tým, že prinášali obete Samhainovi. Verili, že 31. októbra Samhain zhromaždil v podobe démonov duchov všetkých mŕtvych, ktorí zomreli počas predchádzajúceho roka a prebývali v telách zvierat ako trest za svoje zlé skutky. Mali dovolené vrátiť sa do svojich pôvodných domovov, aby navštívili žijúcich ľudí počas večera 31. októbra.
V noci Samhain prebiehali bujaré oslavy, všade horeli obrovské ohne, ľudia si na seba obliekli masky, aby sa chránili pred zlými duchmi mŕtvych. Ohne mali dušiam svietiť na cestu do sveta. Za úsvitu ich boh mŕtvych odviedol späť do ríše duchov. Nadvládu preberali staré čarodejnice prichádzajúce zo záhrobia, aby sa najedli a napili, ohriali a vypočuli staré príbehy. Preto sa počas tejto noci nesmelo o mŕtvych hovoriť nič zlé, inak by čarodejnice previnilca stiahli so sebou.
Druidskí kňazi viedli ľudí k diabolským uctievacím ceremóniám, v ktorých boli prinášané obete zvieracie aj ľudské, aby upokojili Samhaina, a aby im duchovia neubližovali.
Ako získavali tieto obete? Druidskí kňazi aj iní ľudia chodili od domu k domu a žiadali zvieratá alebo dieťa, či pannu ako ľudskú obeť. Obeť sa volala „Druidovo ponúknutie“ (treat). Ako vďaku za obeť nechali vyrezanú tekvicu s tvárou a zapálenou sviečkou vyrobenou z ľudského tuku. Keď nejaký nešťastník neuspokojil požiadavky Druidov, tak prišiel čas na nepríjemné prekvapenie (trick). Tej noci Satan alebo jeho démoni zabili niekoho v dome. Odtiaľ máme pôvod „Trick or Treat“ - obdarujte nás, lebo vám niečo vyvedieme. Trick or Treat je znovuuskutočnením druidských praktík.
Staré ľudské a zvieracie obete sú nahradené sladkosťou. Sladkost predstavuje v Halloweene spomienku na obete prinasane falosnym bohom.
Satan miluje Halloween, pretože okrášľuje moci zla a približuje deti do jeho blízkosti.
Toto moc krestanske nie je, je to sviatok ktory reprezuntuje zlo, nie dobro, evidentne to uz ludia maju na haku, hlavne ze je zabava. Ak to tebe nevadi je to tvoj problem. Krestan odmieta pohanske sviatky ktore oslavuju zlo a su pripomienkou zla. Zrejme by viacerych presla chut, keby tou napriklad zvieracou obetou bol ich domaci maznacik, asi by to uz kazdorocne s chutou neoslavovali.
@tilonka chybicka sa do toho opisu vloudila. Druidi nemohli vyrezavat tekvice, pretoze tie pochadzaju z Ameriky a do Europy sa dostali az v pokolumbvskych casosch spolu s fazulou, zemiakmi, paradajkami, kukuricou, paprikou, slnecnicou, kakaom, vanilkou a mnohymi inymi polnohospodarskymi produktami.

@julca777 obe znamenajú že si neveriaci? Ty si fakt mimo. Kvalitné ti vypratali hlavičku. Chcela si asi povedať že obaja sú neveriaci v tvojho boha 😜 a to je veľký rozdiel 😉 ale ja mám obavu že tebe to rozume nevezme. Teba naučili že kto neverí v tvojho boha tak neverím v žiadneho. Ty už radšej nič nepíš lebo sa hovadis stále viac a viac. Z takého človeka má ani nebaví si udrbavat lebo ty si vlastné strašne nešťastný človek a preto toto robis. Vlastne mi je tá po tomto skoro aj ľúto. Ale iba skoro 🤣😜