icon

Čo si myslíte o Halloweene?

simi_linola
29. okt 2016

Poďme teraz trošku na inú tému 🙂 Už hodnú chvíľu na nás odvšadiaľ vyskakujú povyrezávané tekvičky, ježibaby, strašidlá od výmyslu sveta a onedlho príde ten povestný Halloweensky deň. Čo si myslíte o Halloweene vy? Zvyknete si s detičkami vyrezávať tekvičky, vyzdobovať príbytky alebo sa dokonca prezliekať za príšerky?

Čo si myslíte o Halloweene?
tomaskova
29. okt 2016

My uz mame vyrezane tekvice na schodoch.malej sa to velmi paci ako ich zapalime a oni pekne blikaju. A dnes bol s nou muz na hroboch a okolo vsetkych hrobich co isli avy sa dostali k tomu nasmu, museli zaoalit sviecky kde nehoreli. Chcela aby vsetkym svietili ziiiiskt 🙂

tomaskova
29. okt 2016

Ziiiisky

hettinka
29. okt 2016

neoslavujeme, len syn mal niečo v škole ... ale to mimo mňa

salfusco
29. okt 2016

@lypka halloween je tradičny europsky sviatok starych keltov niekde zo severu europy...to aby si niekto nemyslel,že to je americky ci aky sviatok 🙂

stardust
29. okt 2016

O Halloweene si nemyslim nic, neoslavujeme a tekvice papame.

jabucko
29. okt 2016

Je to zapadny sviatok. Paradox je, ze nie je original americky. Ale pochadza Z britskych ostrovov.

My sme Z mala narodov, ktore si rychlo privlastnili aj cudzie sviatky. Ini tak necinia. Ale je to tlak spotrebitelskeho spravania a predajcovia, samozrejme, cxu predat 🙂

ja1980
29. okt 2016

pokiaľ tým nezaťažujú rodičov finančne či v škôlke, alebo škole tak mi to nevadí 😒

sisaka
29. okt 2016

@jabucko nie, prave naopak, Slováci su z mala národov, ktorý sa bráni uplne apriori všetkému. Starý keltský zvyk sa rozšíril kadetade, len Slováci sa budú hrdo byt do hrude, ze nič "americké" nechcú. My žijeme v Kanade a Halloween oslavujeme. Ani nechcem písať, ze je to sviatok, lebo sa normalne pracuje, aj deti su v škole a trick or treating príde az večer. Je to pekná príležitosť na zabavenie sa, ci uz deti, alebo dospelých, do školy môžu prist deti v kostýmoch, aj my do práce, mávame potluck ľudia prinesú rozne druhy jedál, snažíme sa aby to malo nejaký Halloween motív, ozdobime si domy, decká idu po susedoch a ja čakám doma a rozdávam sladkosti. Je to tiež dobrá príležitosť porozprávať sa so susedmi, kedze s malými deťmi ide vždy nejaký dospelý.... Na druhý, tretí den zvyknú zubári sladkosti vykupovať, takze kto ich nechce môže sa ich elegantne zbaviť. Vyrezávanie tekvíc deti zbožňujú, krásne voňajú, ked v nich horia sviečky, robievam aj polievku a jadra si vždy opražíme . Čuduj sa svete, prezlečené chodia aj deti iných kultúr a náboženstiev, ide tam predsa len o zábavu, niekedy sa treba aj trosku uvoľniť a zabaviť a netreba do všetkého hneď ťahať politiku, národnú hrdosť a pod. fakt nevidím nič zle na tomto "sviatku"

eliniatko
29. okt 2016

@sisaka to je krásne, presne tak si to predstavujem že to má byť 🙂

kataina
29. okt 2016

@sisaka
No Ty v tej Kanade asi nemaš predkov na cintoríne.... či?
U nas je zvykom postarať sa o hroby vopred upratať a skrášliť, ponavštevovať babky, ktoré sa staraju o hroby prapredkov, ktoré (tie hroby) by som bez babiek ani nepoznala...
Na ten sviatok sa pripravujeme vopred a v tichosti duše k tomu patrí sv. omša

Halloween sa mi zdá v tom období tak trošku kŕčovitá zábava, ked myslíš na dávno, alebo len nedávno zosnulých predkov

Nech každý oslavuje ako chce, je mi to jedno, toto bol môj názor na halloween

bjeremiasova
29. okt 2016

@kataina pekne si to napisala👍❤

sisaka
29. okt 2016

@kataina asi ta prekvapim, ale ako v USA tak aj v Kanade žije veľa katolíkov, mame tu napr. popri štátnych školách aj katolícke a títo ľudia oslavujú 1.novembra Den všetkých svätých, neviem ako to zvládajú ale su schopní 31. poslať deti do ulíc prezlečených v maskách a 1. ísť na slávnostnu omšu, pomodliť sa za zosnulých priateľov, príbuzných.

kataina
29. okt 2016

@sisaka
neprekvapila, mam doma televízor, aj internet 😀

gennara
29. okt 2016

@kataina Halloween je staroanglický kresťanský sviatok. Citujem časť z vyjadrenia kňaza Juraja Vitteka, ktorý o tom napísal širší článok, ale momentálne tá stránka je v prerábke, tak len takto, čo z toho vytiahli novinári. Inak citujem niečo, čo dáva logiku: "Je úplným nezmyslom povedať, že Halloween je pohanský sviatok,“ povedal Vittek s tým, že Halloween je len staroanglickou verziou nášho sviatku Všetkých svätých. „Pohania všetkých svätých predsa neoslavovali. Oslavovala ich Cirkev už od prvých storočí,“ konštatoval Vittek.
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/334779-ha...

kataina
29. okt 2016

@gennara
V názve témy sa pýtaju na môj názor na Halloween,
Ja preberám zvyky našej rodiny, dokonca na štedrý večer máme asi iné jedlá ako Vy, preto lebo to tak robila moja babka aj moja mama a aj moje deti tie zvyky budu poznať. Či ich budu dodržiavať je na nich.
Moji predkovia teraz žijuci vedia dosvedčiť asi tak 100 rokov dozadu ako sa u nas oslavovali sviatky mrtvych alebo svätych. Čo na to povie knaz Juraj Vittek, je už jeho vec.
Ešte raz: TOTO JE MOJ NAZOR.

Nikto sa nema pravo hadať so mnou, či mám pravo na svoj názor. A ten knaz popisuje historiu ale pochybujem že organizuje karneval v predvečer tak pietneho sviatku

gennara
29. okt 2016

@kataina Predstav si organizuje Párty všetkých svätých, rodiny sa s deťmi v maskách svätých zúčastnia omše a potom je malý večierok pre deti. Je to úžasné, milé a v úplnom rozpore s oslavami všetkých zombíkov. Nechápem, prečo si na mňa takto vybehla, ja som to myslela ako príspevok do diskusie, nie útok na tvoj názor. Ale ok, radšej končím, všimla som si že na tomto fóre rozširovanie obzorov nebeží, každý si srdnato verklíkuje len to svoje sväté presvedčenie. Táto viera vo svoj názor je neskutočná vec v dnešnej dobe, to sa fakt už nedá s ľuďmi vôbec komunikovať. Pekný večer prajem a nemyslím to ironicky.

janano
29. okt 2016

Historia Halloweenu
Halloween je “náboženský deň”, ale NIE je to kresťanský deň. Tom Sanguinet, bývalý najvyšší kňaz v Keltickej tradícii Wicca (witchcraft) povedal: “Moderný sviatok, ktorý voláme Halloween, má svoj pôvod v splne mesiaca, ktorý je najbližší 1.novembru, ktorý je novým rokom bosoriek. Bol to čas, kedy sa “duchovia (démoni) dostali na vrchol svojej moci a vracali sa na planétu zem.” Vo svojom výroku pokračuje: “Halloween je čiste a absolútne zlej podstaty a nie je tu niečo, čo by niekedy malo alebo bude mať spoločné alebo prijateľné s Pánom Ježišom.”

Pôvod Halloweenu je v keltickom festivale Samhain, pána smrti a zlých duchov. Dávno pred Kristom (minimálne 2000 rokov), Druidi v Británii, Írsku, Škótsku, Francúzsku, Nemecku a v iných keltických krajinách oslavovali koniec leta tým, že prinášali obete Samhainovi. Kelti považovali 1.november za deň smrti, pretože padalo lístie, začínalo sa ochladzovať a klesali teploty. Verili, že Muck Olla, ich boh slnka strácal silu a Samhain, pán smrti získaval nad ním moc. Ďalej verili, že 31.októbra Samhain zhromaždil duchov všetkých, ktorí zomreli počas predchádazjúceho roka. Týmto duchom bolo určené, že počas predchádzajúceho roka mali prebývať v telách zvierat, ako trest za svoje zlé skutky.

Mali dovolené, že sa môžu vrátiť do svojich pôvodných domovov, aby navštívili žijúcich ľudí počas večera (31.okt.), cez sviatok Samhaina. Druidskí kňazi viedli ľudí k diabolským uctievacím ceremóniam, v ktorých boli prinášané obete z koní, mačiek, čiernych oviec, kráv a ľudí. Tieto obere boli dané na záprah a spálené k smrti. Toto sa dialo, aby upokojili Samhaina a aby im duchovia neubližovali. Je úplne jasné, že HALLOWEEN BOL VŽDY OSLAVOU SMRTI.
Ako získavali tieto obete? Druidskí kňazi a ľudia chodili od domu k domu a žiadali vykŕmený dobytok, čierne ovce a ľudí. Tí, ktorí im darovali, im sľúbili úpech a tí, ktorí im odmietli, boli prekliati a zastrašovaní. To bolo ako pre všetých “putujúcich duchov”, ktorí boli hladní. Keď im niekto dal niečo na občerstvenie, tak toho neprekliali, alebo nepríjemne neprekvapili. Odtiaľ máme pôvod “Trick or Treat”, Obdarujte nás, lebo vám niečo vyvedieme. “Trick or Treat je znovuuskutočnením druidských praktík. Sladkosť nahradila staré ľudské obete, ale stále zostali uspokojením nenásytných zlých duchov. Tradičnou rekciou tých, ktorí nie sú obdarovaní je to, že im niečo vyvedú zlé. Keď dáte Halloweenovú sladkosť, v skutočnosti prinášate obeť falošným bohom. Tým sa zúčastňujete na modloslužbe.” hovorí bývalý najvyšší kňaz Wicca, Tom Sanguinet.
Vedeli ste, že dokonca vyrezané tekvice majú pôvod v týchto pohanských praktikách? V knihe “Occult Conceit” hovorí autor na strane 190: “Tekvica so sviečkou je znakom, ktorý slúži, ako označenie tých fariem a domov, kotré sympatizujú so Satanistami a žiadajú o zmilovanie, keď sa začne diať pohroma noci (trick or treat).” Svetová knižná encyklópédia hovorí: “Na prvý pohľad zdajúca sa nevinná tekvica so zapálenou sviečkou s vyrezanou tvárou je pôvodným symbolom prekliatej duše.”
A čo OBLEČENIE? Tiež súvisia so strašnými druidskými rituálmi smrti. Ako ľudia a zvieratá kričali v agónni počas spaľovania, pozorovatelia boli poobliekaní v kostýmoch vyrobených z koží zvierat a hláv. Tancovali, preháňali sa a vyskakovali cez plamene ohňa v nádeji, že odoženú zlých duchov.
Je zjavné, že Halloween je pohanský deň zakorenený v najhorších pohanských rituáloch a uctievaní. Biblia prikazuje kresťanom”…a nezúčastňujte sa neplodných skutkov tmy, radšej ich kárajte.”(Efezským 5, 11). Halloween nemá nič spoločné s Kristom. Je to pohanský obetný deň a Biblia varuje kresťanov “Ale že čo pohania obetujú, to obetujú démonom a nie Bohu. A ja nechcem, aby ste boli spoločníkmi démonov.”(1. Korintským 10, 20). Halloween je diabolský deň!

88patka88
29. okt 2016

Nijako neoslavujeme nezdobime ani nič podobné nezučastnujeme sa ani žiadnych nočných pochodov jednoducho haloween a takisto valentin u nás neexistuje .... nemám žiadny konkrétny názor na tieto dni v roku ...

kataina
29. okt 2016

ja ani pol slovom nepresviedčam nikoho, že ma mať rovnaky nazor ako ja. Nevybehla som na Teba, len som nepochopila Tvoj príspevok - článok knaza- že sa mam ním riadiť? Reagovala si totiž na mna (a nie len tak príspevok do diskusie).

Máš pravdu na tomto fóre sa nedá diskutovať.... a teraz si radšej kusnem do jazyka že prečo?
Tak pekny večer aj Tebe a veselý halloween

(myslím uprimne, rozšírila som si vdaka Tebe obzor o iných zvykoch, možno v susednej obci)

kataina
29. okt 2016

@gennara
to o 18,55 bolo pre Teba 🙂

kataina
29. okt 2016

@janano
waw, dakujem, nikdy som nehladala info o helloweene, mna to nezaujímalo, ale dobré vedieť
Vdaka

yollanda
29. okt 2016

Ja milujem halloween! Preco nie? Deti sa tesia, co je viac ako vesele deti?

ivetkab.
29. okt 2016

@janano súhlasím a tiež mám načítanú históriu Hallowenu. Nechápem, celé je to postavené na strachu, strašení a škaredých vecí, ako krvavé časti tela a pod. Ja nerozumiem, prečo deťom rozprávame krásne rozprávky a zrazu toto. A hlavne tváriť sa, že všetko oki. Bez rozdielu či duchovno alebo nie, ale nie je to postavené na ničom, čo by malo spôsobovať niečo pozitívne. Naše deti neboli ani na žiadnych tekvičkových slávnostiach v škole či škôlke. Vysvetlila som im a mali možnosť si vybrať. Teším sa, že mám tak rozumné deti ... 😎

natalka13
29. okt 2016

Kedze to nieje sviatok z mojho detstva nemam ho prebrany z rodiny. Alenevadi mi ze napr deti v skole maju vecierok prezlecene za strasidla.
zaujimalo by ma ci vsetky ktore ho uznavate a zijete na slovensku , ci chodite s detmi po susedoch strasit a susedia davaju detom sladkosti. Lebo keby som ja s detmi takto nabehla po okoli asi by na nas divne pozerali. Byvame v BA.

sisaka
29. okt 2016

@ivetkab. Môžeš napísať konkrétne, co si deťom ohľadom tekvickovej slávnosti vysvetlila a medzi čím si mali vybrať? Celkom ma zaujíma ako sa deťom znechucuje nejaká akcia v škole/škôlke aby nemali chuť ísť zabaviť sa s kamarátmi

moni244
29. okt 2016

Neslavime ti nejako extra, ale chodievame na lampionovy sprievod, aj tekvicu by som vyrezala, keby som vedela 😀 ale moja je este mala, uvidime, co bude neskor, v skolke si to len vyzdobili, nic ine nemali, nezatracujem ho, podla mna je to prijemne spestrenie jesene. A inac, ako tu citam pohorsene veriace, ze sa potlacaju nase sviatky, nejako si nepamatam, zeby v skolach riesili 1.11, kedze tie dni bolo volno, cize sme sa o tom ani v skole nejako extra neucili, cize dost dobre nechapem, ako moze zavedenie Halloweenu na niektorych skolach, skolkach, znamenat potlacenie nasho sviatku, ved ten je hlavne v rezii rodicov, ti maju ukazat, o com to je, aj my pojdeme zapalit sviecky, ale bohuzial nie k hrobom, tohto roku prvy krat sa nedostanem, lebo robime a nechce sa mi cestovat preplnenymi vlakmi, to radsej zapalim na sidliskovom cintorine sviecku pri centralnom krizi

sadul
29. okt 2016

nie.my nic take neriesime.je to ducharsky sviatok.s biblickou vierou a s Bohom to nema nic spolocne..davame od toho ruky prec..

ivetkab.
29. okt 2016

@sisaka asi tak ako to napísala @sadul je to duchárska akcia a porozprávala som im históriu ako celý halloween vznikol a čo jeho podstatou. Čo na tom nerozumieš? Nie som ovca, aby som sa po každom jašila a slávila, lebo je to radosť. Proste to radosť nie je a ani to s radosťou nemá nič spoločné. A neviem prečo Ťa zaujíma čo ja vysvetľujem mojim deťom. Ani mňa nezaujímajú tie Tvoje názory či vysvetlenia.

sisaka
29. okt 2016

@ivetkab. Ty si pekne agresivna, ak mas problem vysvetlit ako si to detom vysvetlila, preco nemozu sa ist zabavit a co Mali na vyber stacilo napisat, ze nechces pisat o com sa bavis s detmi alebo jednoducho nereagovat. JA nikde nepisem, ze nerozumiem tomu, co pises, Len som chcela vediet, co si povedala detom. JA mam napriklad deti, ktore sa radi zabavaju a radi chodia na skolske akcie, ci akcie organizovane komunitou.
Mna moze zaujimat kadeco a vobec nie si povinna ma chapat a je uplne v poriadku, ze Ta moj nazor nezaujima, ani ma tym neurazas, ani nemam potrebu vzbudit u teba nejaky zaujem.
A urob nieco s tou agresivitou, nazory sa daju prezentovat aj inak napriklad slusne.

salfusco
29. okt 2016

hadajte sa, hadajte,a tym,ktorí sa hadat nechcu prajem pekne sviatky