icon

Čo si myslíte o Halloweene?

simi_linola
29. okt 2016

Poďme teraz trošku na inú tému 🙂 Už hodnú chvíľu na nás odvšadiaľ vyskakujú povyrezávané tekvičky, ježibaby, strašidlá od výmyslu sveta a onedlho príde ten povestný Halloweensky deň. Čo si myslíte o Halloweene vy? Zvyknete si s detičkami vyrezávať tekvičky, vyzdobovať príbytky alebo sa dokonca prezliekať za príšerky?

Čo si myslíte o Halloweene?
ivetkab.
29. okt 2016

@sisaka určite sa budem snažiť v budúcnosti byť menej agresívna ... 😀 popracujem na tom. Vďaka za radu ... 😀 Ešte šťastie, že chodíš na MK a že mám možnosť častejšie čítať Tvojej príspevky ... 😀

sense
29. okt 2016

Nezijeme na svk ale Halloween neoslavujeme ale tekvice vyrazavame, robili sme to aj ako deti za cias komunizmu... Detom dvere neotvaram...deti nemaju v skolke ani helloweensku party, a takisto nevidim suvislost medzi helloweenom a "dusickami" ,na cintorin nepohdem, mozno v ramci prechadzky pojdeme do hory ku kaplnke zapalit sviecku....takisto v kantone kde zijeme je to sviatok kedze je to katolicky kanton ale vo vedlajsom kantone kde pracujem je 1.11. Normalny den ako.kazdy iny...

A riadim sa heslom zi a nechaj zit ak niekto chce mat party nech ma a kto nechce nech ide na omsu do kostola

margarita
29. okt 2016

@jana_eyre
len pre presnost, Cyril a Metod nam nepriniesli krestanstvo, to tu bolo cez franskych misionarov uz dlho pred nimi, ale vidno, ze dejepisne skratky a stokrat opakovane frazy zapustili silne korene....
😉
hej, H. je povodom keltsky sviatok, ktory sa v 7.storoci papez Bonifac IV. snazil prebit tym, ze presunul Sviatok vs.svatych z 13.maja na 1.november. aby tak nenasilne prekryl strach z mrtvych predkov a ich zahananie niecim krestanskym. a cez irskych vystahovalcov do USA sa v 2.pol 19.st dostal tento povodny sviatok tam a odtial zase spat ku nam.

a etymologicky naozaj Halloween je Predvecer sviatku vsetkych svatych, ak Ta to vazne zaujima, pozri Alholowmesse,Al-hallowmass alebo Halloween v dobrom vykladovom slovniku.

kvetinka75
29. okt 2016

@jana_eyre ja nezatracujem sviatky iných krajín a nelipnem na niečom len preto, že to bolo takto v mojom detstve. Ak mi niečo nesadne, nepáči sa mi to, nemám potrebu to praktizovať. Dcére sa tento sviatok páči a robí si s kamarátkami hallowenské párty ale ja sa nezapájam, mňa to jednoducho neoslovilo. Tak isto je to aj s niektorými inými sviatkami. Čo sa mi páči praktizujem, čo nie nechávam tak. Napr. našu klasickú šibačkovskú veľkú noc, som vymenila za hľadanie vajíčok po okolí a tiež to nie je náš zvyk ale pre deti to je spestrenie Veľkej noci , čo zase nemusí niekto iný uznávať.

jana_eyre
29. okt 2016

@margarita tak vies, niekedy sa spolieham len na svoje vedomosti (resp. spomienky) co som ziskala v škole a tak to potom vyzera, ze si pamatam len 100x opakovane frazy... 😉 alebo musim googlit pred každým prispevkom do konika aby som vyzerala mudrejsie? 😁

@kvetinka75 no a tak to ma byt, nech si každý praktizuje "sviatky" ake chce a ako chce..

lauricka
29. okt 2016

mame male deti, ak sa deti zabavia, ziadny problem. Nie som namakko z amickych sviatkov, podobne ani z Valentina, ale OK. Jasne, vyrezavame dyne, nosia ich do skolky a vezmeme ich na karneval. Doma si strasidelnu vyzdobu nerobime.

lauricka
29. okt 2016

esteze maju slovenske zeny co riesit 😀

mibi41
29. okt 2016

Skuste si precitat clanok... link som pridala vyssie.

sisaka
29. okt 2016

@lauricka tak "americke" sviatky su vzdy vdacnou temou na pohadanie, zaradujem do kategorie kojiť/nekojit, ockovat/neockovat, dedina/mesto, vydať sa/nevydať sa.....

anega79
29. okt 2016

@sisaka pekny prispevok, a preco zubari vykupuju tie sladkosti, co potom s nimi robia? zahodia ich?

sisaka
29. okt 2016

@anega79 nie nezahodia, rôzni zubári majú rozne akcie, niektorí za pól kilá dávajú dolár, k tomu decká dostanú zadarmo kefky, môžu vyhrať iPad ci nejaké hračky, čím viac sladkosti, tým viac lístkov do súťaže. Vyzbierané sladkosti buď darujú nejakým charitam, jeden zubár za každé pól kilo sladkosti daruje pól kilá jabĺk do food bank (tam sa zbierame na jedlo pre chudobných) a sladkosti da na vyrobenu ethanolu.....Ja časť sladkosti nechávam a potom to doma vyjedame po troche cely rok 😊

mrsbrown
30. okt 2016

ja sa nerada montujem,ale tie desive poznatky o halloweene nie su nahodou z nejakych krestanskych clankov a stranok,lebo co viem o halloweene je presne napisane tu:
http://plnielanu.zoznam.sk/c/2651/americky-hall...
alebo tu:
http://www.teraz.sk/magazin/historia-halloweenu...
...cize v skratke...v tu noc jedinu mali mrtvi priepustku na zem a ludia sa obliekaju za strasidla a mrtvych aby si mrtvi mysleli,ze aj oni su navratilci a neublizili im...
...branite sa tu pohanskym sviatkom,zatracujete ich a vianoce slavite? ...valentina,prvy maj...tradicna sibacka.... jojooooj... 🤐

cobhan
30. okt 2016

my zijeme v Irsku, takze Halloween oslavujeme. Obaja sa zajtra prezlecieme a pojdeme s malou trick-or-treat po susedoch rovnako ako ostatni rodicia malych deti. Pre nu to je obrovsky zazitok, rovnako ako vyrabanie netopierov a ostatnych dekoracii, vyrezavanie tekvic a mne sa to osobne paci viac ako stravit vsech svatych v smutnej nalade pri svieckach alebo v zapchach na cestach. Ked prideme z obchodzky tak si zapalime sviecky a spominame na tych, ktori tu uz nie su a rozpravame malej o jej dedkoch a babkach, aki boli, co mali radi, pozerame rodinne albumy, hovorime jej, co sme s nimi zazili, vsetky srandovne pribehy a pre nu je to prilezitost spoznat svojich predkov a pre nas moznost si zaspominat.

henikav
30. okt 2016

Osobne si myslim ze detom je to sumafuk odkial ktory sviatok pochadza, hlavne aby bola zabava, lebo deti sa chcu hrat a tvorit a nie rozjimat nad mrtvymi , ktorych ani nepoznali. Ale tak je to na kazdom z nas ako slavi ktory sviatok. My to nejako neprehaname, ale mala je stastna ze sa mohla do skolky prezliect, mame aj par drobnosti v byte, ako tekvicu, mala sa strasne tesila na to ze ju budeme vyrezavat, lampion v podobe tekvice, netopiera, co robili v skolke.... Ako sa dni skracuju a je po veceroch skor tma, nastupuju vselijake sviatky kde su zakladom svetielka. Ako teraz lampiony, ci tekvice. Potom to bude Vianocna vyzdoba a detom sa to paci. Mne osobne je to uplne jedno odkial ten sviatok pochadza, ci je keltsky ci americky, snazim sa zo vsetkeho vybrat to pekne, malej urobit co najpestrejsie detstvo, nie som fanatikom, riadim sa svojimi zmyslami a tak by to mal robit kazdy z nas, oslavovat to na co ma chut a v takej miere ako sa mu to paci. Tiez nemusim mat na zahrade vyliezajuce mrtvoly ci kostry akoze na ozdobu. No a deti co k nam pridu, cukriky dostanu, mam pripravene, ale my nezbierame cukriky, ja mam rada pod kontrolou co moje deti jedia, ked sa aj cukrikom nebranime, nechcem cukriky ktore sa ktovie kde povalovali, ludia su vselijaki, tu je kopa starych ludi, su schopni vytiahnut cukriky , co sa im par rokov povalovali v skrinke.

pumpkincake
30. okt 2016

Skor je to zvyk nie sviatok. Sviatok su "dusicky" ci krestansky - vsetkych svatych . Ja osobne mam rada aj halloween. Je to mile, detom sa to paci a preco sa nezabavit ? Naco sa hrat na nejaky nacionalizmus a tvarit sa ze co je nase a co neni? Nepochadza to z ameriky, ale z irska. V irsku to zvyklo z cias sviatku mrtvych - samhain. A ak by sme chceli byt presni tak aj tu na nasom uzemi boli kelti. Nech si oslavuje kazdy co chce ak ho to tesi. Nic zle na tom nie je 🙂 🙂 mne sa to paci , najma tie tekvicky rozziarene 🙂

bianus
30. okt 2016

Mne sa nepaci.. totalne blbost. starsej dcerke ano a mladsej dcerke neukazujem, aby nemala nocne mory ....z toho...

domin85
30. okt 2016

Helloween je povodom pohansky sviatok tuna z europy, tusim od keltov. Prichodom krestanov ktori nasilim pretvarali pohansky svet na svoj obraz tento sviatok pozmenili- nevolal sa viac halloween ale vsech svatych a zakazali sa klasicke oslavy- ku ktrym patrilo aj chodit poobliekany ako strasidla. Povodni verili, ze takymi oslavami a hodovanim a plakanim pri hroboch si udobria mrtvych a vyzenu zlych duchov- ostalo len plakanie pri hrobe a ticha spomienka na mrtveho..

Chapem ze vacsina ludi sa narodila do prekrestanizovaneho slovenska, a boli vychovavani v style krestanskych sviatkov, ale tie uuz vobec nie su "nase povodne". Nemam rada odvolavanie na tradicie, pricom o svojich povodnych dokopy nic nevieme. Kazdy nech si oslavuje ako chce a nech to nevycita nikomu druhemu. Pre mna zamna aj keby to malo byt prebrane z africkyh kmenov- ked je s tym niekto stotozneny preco nie? (konieckoncov joga je tiez filozofia a je akceptovana spolocnostou ale za sviatky sa tu vedu nekonecne spory..)

U nas sa Helloween slavit nestihal- v tento den ma totiz moj otec narodeniny a zvlastnou hrou okolnosti aj muzova babka ma narodeniny, takze oslava narodenin akosi vyhrava nad "oslavou" mrtvych 😉

bonitka7
30. okt 2016

Ja osobne nemam Halloween moc rada, ale doba je taka, ze o 10 rokov to bude pre vsetkych absolutne normalna sucast posledneho oktobroveho vikendu. Hlavne deti od skolky si zvykaju, zvyky sa prenasaju do skoly, rodicia sa musia prisposobit a tak sa casom nikto nebude zamyslat ci ma rad / nema rad...proste Halloween uz je teraz a potom kazdorocne bude ☺

zuanach
30. okt 2016

Ja halloween neriesim, kostry a strasidla mi nepridu pre deti az take zabavne, pred chvíľou som videla na fcb fotky nejakych zmalovanych de ti a tvarili sa fakt "zabavne" .... a potom citam fora, ze moje dieta ma strach, v noci sa budí, sniva sa mu to a hento.....urcite v tomto nebudu mat moju podporu.....klasicky karneval ok, ale toto je moc 😉 peace

siska53
30. okt 2016

@simi_linola My maximalne tak vyrezeme tekvice, ci doma alebo v skolke, je to pekne,tie svetielka v tme.
Nic ine nepraktizujeme,ale kto chce,nech si to oslavuje ako chce.
Nastastie nasim to zatial staci.

gir
31. okt 2016

Škoda že máme svoje tradície a "opičíme " sa po Amerike. Snažím sa deťom vysvetliť že si spomenieme na ľudí čo sú v nebíčku ako nejaký festival duchov a strašidiel.

fokuska
31. okt 2016

@gir joj keby ste vsetky co tu spominate opicenie sa po Amerike aspon naozaj ovladali fakty. Uz to tu bolo v X prispevkoch vysvetlene aky je realny povod nie len Halloweenu ale aj inych sviatkov. 🙄

Skoda ze sa opicime za Izraelom a slavime Vianoce a nie nas stary pohansky Slnovrat, kde sa oslavovala zivotodarna slnecna energia...ach 🤐

jabucko
31. okt 2016

@sisaka
Sama som Dlho zila v USA a zazila som vela roznych zvykov, ktore sa domestifikovali. Tym, ze je to kotol zmesi kultur a narodov. Paradox je, ze Z povodnej indianskej kultury si terajsi domaci okrem peceneho krocana nevzali.

Keltska kultura je silna. Avsak nie tak zaryta v nasich koncinach. Aj ked tu kelti zili (vid archeoskanzen havranok na liptove). Nebolo to tu, nasi predkovia jesenne obliekanie do kostymov zazite nemali.

Kostymy a oslav sa predsa ba skovensku robili. Suvisia s oslavou prichodu Jari.

Tekvice sa vyrezavali davno, ked skoncila uroda.

To, ze si Ludia myslia, ze Halloween je USA sviatok je podla mna uplne prirodzene. Pretoze vplyv telly, filmov. Oni to orezivaju podstatne viac ako UK ludia, kde vplyv keltov bol masivny.
Nehovorim, ze sviatok je zly. Kanada je tiez kotol zmesi kultur a narodov a lahko sa etabluje. Slovensko je ine. Prilisna zmes tu nie je. Doniesli to obchodne retazce, nie narod, ktory sa tu usadil.

V USA sa oslavuje 17.3 st . Patrick's day. Je to kvoli Velkej irskej komunite, ktora tam zije a zdomacnelo. Neznamena to vsak, ze za to, ze je to zabava a zeleny oddych sa budeme na skovensku tvarit, ze aj my to oslavujeme, lebo je to stranse super. 🙂

Kazdpadne, opakujem. Halloween nie je nieco zle, skodlive. Ale nie je to Nas sviatok, neviaze sa ku ziadnej tradiicii Ci zvyklosti. Je to nieco, co sa len za poslednych par rokov udomacnuje. A nevidim v tom zmysel. Je to moj nazor. Nikomu ho nevnucujem a respektujem oststnych. Ocakavam, ze ostatni budu respektovat moj. 🙂 vsjo. 😉

Ps:chyby co su tu, ospravedlbujem sa. Pisem cez mobil.

cobhan
31. okt 2016

Vela tradicii sa na Slovensko dostane, lebo sa detom pacia. Ja nevidim na Halloweene nic zle, radsej pojdem s malou po domoch a cestou budeme stretavat inych rodicov a deti oblecenych do masiek ako doma smutit. Detom sa to paci, lebo dostanu sladkosti, ktore spolu s nasim slovenskym Mikulasom (pre ine krajiny je to Black Santa) a Jeziskom (u nas chodi Santa) nadobudnu taky objem, ze je to Velkej noci vystarane 🙂. Mne sa napriklad viac paci Easter Egg Hunt ako nase slovenske tradicie, kde chalani dostali peniaze a sladkosti a baby sa prezliekali 10x za den, smrdeli ako pojazdna drogeria len cakali kedy to preboha skonci.
Zivot je o detoch a ked si porovnam svoje detstvo s tym, co ma mala, tak je to 100 a 1. Pre mna Vsech svatych znamenalo 6 hodin v autobuse na hroby, upratat hrob, tvarit sa smutne, pozerat ako su vsetci bez nalady, potom 6 hodin zase cestou spat, vsade kopa ludi, obcas sa stalo, ze nas autobus nezobral alebo sme museli cakat na nocny, co asi pre mamu s malym dietatom tiez nebola nejaka slast. Teraz ma mala uz od piatku nejaky halloweensky program, najprv halloween party so sutazami pre deti, v sobotu charitativny ghostbusters beh, vcera vecer na hrade s programom a dnes bude trick-or-treat. Ja to beriem tak, ze sviatky sa daju oslavovat roznymi sposobmi a mne tento vyhovuje viac

gazah
31. okt 2016

Tu niečo k tomu úžasnému sviatku. Načo máte Google? http://jezismaria1.webnode.sk/halloween-diablov...

salfusco
31. okt 2016

@gazah už len ta stranka posobi velmi doveryhodne 😀
nabuduce skus dat link na www.bosorka.sk

malinkaaninka
31. okt 2016

často tu čítam otázku či vziať nevziať dieťa na pohreb.lebo je to deprimujúce pre dieťa a taak.a tu zrazu príde helouvín a hybaj ho dieťa malovať za mrtvolu.však je to fajn zábava 😀 😀 😀

sardinka336
31. okt 2016

@cobhan tak vieš...ake si to spraviš tak take to más...u nas sa nikto nemusi tvarit smutne ani nič take...u nas máme párty ,,všetkých svätých,, so sutazami a hrami pre deti len oslavujeme dobro a nie zlo. Ale tak pre tých čo tomu duchovny vyznam nedavaju tak je to jedno si myslím, či pojdu za strašidla.

moni244
31. okt 2016

@malinkaaninka alebo vziat nevziat na pohreb, ale urobit s nim tour de cintoriny nevadi