Mám nárok na výmenu implantátov od Mentoru po 15. rokoch?

Zodpovedané
13. okt 2018

Dobrý deň,

chcela by som sa Vás opýtať na radu.

Mám 15 rokov implantáty Mentor a kapsulárnu kontraktúru.

Mám nárok na výmenu implantátov od Mentoru?

Nie som si istá, či sa táto záruka týka len novších implantátov.

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

obávam sa, že na Vaše implantáty sa záruka na vznik kapsulárnej kontraktúry nevzťahuje, a to kvôli dobe 15 rokov od operácie. Každý výrobca /značka/ implantátov si záruky výmeny stanovuje individuálne na základe vlastnej obchodnej stratégie.

Z môjho pohľadu sa nedá na základe typu záruky a podmienok výmeny implantátov pri vzniku komplikácie, ako napríklad kapsulárna kontraktúra alebo ruptúra implantátu, jednoznačne posudzovať ich kvalita. Ani vznik kapsulárnej kontraktúry nie je spôsobený nekvalitou implantátu, to treba zdôrazniť.

Stvrdnutie jazvy obklopujúcej implantát je spôsobené kombináciou faktorov ktorých presný mechanizmus stále nepoznáme. Preto výmena implatátov v rámci záruky sa považuje za ústretový krok výrobcu ku klientke za účelom dobrého firemného mena.
V tomto môžme ako analógiu prirovnať "servis zdarma" u konkrétneho výrobcu automobilov.

Výrobca Mentor aplikuje záruku PatientCare Promise aj na ruptúru aj na kapsulárnu kontraktúru, ale obmedzenie platnosti do minulosti sa pohybuje až po dátume vašej operáciie (cca od mája 2013) a týka sa doby maximálne 10 rokov od operácie.

Bude potrebné nájsť údaje o Vašich implantátoch a na základe ich výrobných čísel zistiť, či sa na nich vzťahuje výmena zdarma. Upozorňujem, že zdarma sú len implantáty, nie cena operácie. A aj pri implantátoch sa dopláca rozdiel ceny ak nové implantáty sú cenovo drahšie, iného typu. Každý výrobca to má nastavené trošku inak, aby zaujal čo najväčšie množstvo klientov. Samozrejme pri zachovaní ziskovosti firmy a udržateľnosti príjmov a nákladov.

Kapsulárna kontraktúra vie byť aj bolestivá, ale považuje sa za najmä estetickú komplikáciu, ktorá sa vyvinie v malom percente u žien po viacerých rokoch od operáciue aj bez nejakej rizikovej aktivity.
Napriek tomu sa dá relatívne jednoducho vyriešiť operačne. Často sa táto operácia využíva aj na zlepšenie estetického stavu, kedže po takej dobe sa zvykne aj telo a tvar prsníkov zmeniť, a tým pádom vyžadujú aj iný typ a veľkosť implantátov, či úpravu kože a prsného tkaniva.

Prajem pekný deň a držím palce 😉