Aké ingrediencie vám najviac vadia v potravinách?

dusanplichta
30. jún 2016

Množstvo alergii a intolerancii narastá. Na individuálnej úrovni ľudia riešia lepok, kaseín, laktózu, konzervanty, éčka, cukor...
Ktoré zložky riešite pri nákupe potravín a prečo?

kathy7337
30. jún 2016

v prvom rade éčka, glukozovy sirup, fruktozovy sirup. cukor a nasledne aj lepok- toto riešim ako prve

katrin21
30. jún 2016

vadia mi modifikovane skroby uplne vsade, glukozovo fruktozove sirupy a umele sladidla a konzervanty.. Tieto zlozky su 100x horsie, ako prirodny lepok, laktoza ( tie vadia len alergikom) a klasicky cukor...

ellca123
30. jún 2016

palmovy tuk,je ten najhorsi a je v mnohych potravinach
asi koli nizkej cene

stardust
30. jún 2016

mne vadi prilis vela vody v produktoch, umele sladidla a nekvalitne suroviny.

womankc
30. jún 2016

mne vadí škrob, glutamánové soli , umelé sladidlá , dochucovadlá chuti všeobecne a tiež presolené výrobky a nenávidím, keď si kúpim ryby a vytečie z toho liter vody .............

andreah25
30. jún 2016

No....., obe moje deti majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka, synátor reaguje aj na bravčové a všetky výrobky z neho, vrátane želatíny, obaja reagujú na mnoho druhov éčiek, manžel má alergiu na bielkovinu kravského mlieka, plus má intoleranciu laktózy a od včera má potvrdenú histamínovú intoleranciu.
Takže keď idem so zoznamom v ruke na mesačný nákup, čo mám kúpiť, tak strávim v obchodoch štyri hodiny, pretože mnoho času strávim čítaním zložení a aj tak hromadu potravín nekúpim a keď sa mi podarí komplet nákup urobiť, tak finančne je to toľko, čo niekto nezarobí za mesiac, tak ja miniem ja stravu. A keď si predstavím ešte striktnejšiu úpravu jedálnička teraz kvôli tomu histamínu...... je mi do plaču.... plus odporúčanie imunologičky je aj vynechanie pšeničnej múky a nahradiť ju inými - špaldová, ražná, pohánková, čo som síce robila aj doteraz, ale nie v takej miere.
Už máme z jedálnička vyradené komplet bravčové a teraz musíme obmedziť ešte aj kuracie.
Na zajtra som si dala plán, že konečne vytiahnem tú požičanú pekáreň chleba od susedy a idem skúsiť upiecť chleba.
Ja neviem, čo budem za chvíľu deckám a mužovi variť ☹

stvura
30. jún 2016

Nikto z nas doma nema alergiu alebo intoleranciu no napriek tomu nekupujem nic modifikovane, obmedzujeme lepok - tyka sa to aj deti (samzrejme sa tomu v skolke nevyhnem), nejeme rafinovany cukor (varim prakticky bez cukru a muky).
Vyslovene mi vadia E-cka, ak vidim na obale viac ako dve vec nekupim, tiez nemam rada nizkotucne - umele veci...no a kedze som bola dlhodobo vegetarian strasne obmedzujem maso.

hettinka
30. jún 2016

sója ... vo všetkom je napchaná

janka54321
30. jún 2016

Cukor

janka54321
30. jún 2016

A tiez glutaman

buckeye
1. júl 2016

Kedze zijem v krajine, kde strasne lubia sladke, tak hlavne cukor..tu sladia priserne vsetko..chlieb i ked super bio eko, sladeny trstinovym i ked bio cukrom a medom, rohliky detto, chutia ako svk vianocka, preto si peciem vlastne, limonada na pitie(inak zlozenie bez nejakych extra konzervanov, stava z pravych citronov, nie umele prichutie, ale sladka ako sto certov, riedim si ju asi ako ked si niekto zaraba malinovku 🙂, domaci ju piju tak ako je, mne sa "kuceravia" dasna uz len pri pomysleni na neriedenu :D, inak no vseobecnosti, kedze nemame problem s lepkom ani laktozou ani kmb, tak tie mi nevadia, davam si ale zalezat na vybere masa, mlieka(jeho produktov) a vajec, kupujem v obchode, ktore ma prevazne lokalnych dodavatelov, volny chov zvierat, pasene na trave s pohybom, jednak take produkty maju preukazatelne vyssi obsah prospesnych latok (napr CLA) v porovnani s tymi stajnovymi a zmeskovymi a jednak maso je kvalitnejsie, stavnatesie, voni, ma inu strukturu🙂

wewussh
1. júl 2016

Éčka a kmín 😀

zuzkabeno
1. júl 2016

dávam si pozor na obsah cukru.

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@kathy7337 Ten sirup to je sila , ze v kolkych akoze zdravych veciach ho clovek najde nie ? A keby ludia vedeli, ze to je horsie ako cukor ...Toto urcite treba dat pozor. Najma sladke napoje ...

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@katrin21 suhlasim, sikovna ste! K lepku pomoze pravy kvasok a tak ...Ak by som mal chlebik a pecivo poradit. Kazdopadne ten sirup glukozovo - fruktozovy je pruser co? A co tuky ? Tie riesite?

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@ellca123 aj ano aj nie ...viem ze to teraz bude zniet divne, ale podla mna nie je najhorsi...glukozovo-friuktozovy sirup a mnozstvo cukru je horsie. I ked najhorsie je to ked je to spolu v kombinacii ...Aj preto si myslim, ze treba investovat do domaceho pecenia a kolacov a dat pozor na rozne cookies, keksiky a take veci komercne.
Ktora potravina vas zaskocila, ze ste si to uvedomila ?

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@stardust zaujimave...s tou vodou! Prosim ake konkretne veci myslite ?
A pri nekvalitnych surovinach , v ktorych konkretnych pripadoch ste sa presvedcila ?

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@womankc ano a viete povedat, ze ste zmenili vase navyky oproti minulosti? ze uz davate pozor co kupujete...vzdy to tak bolo ?

katrin21
1. júl 2016

@dusanplichta dakujem, čo sa tyka tukov..... nejaky cas som som bola na paleo, ale kedze mam chronicku gastritidu, tak mi to nerobilo po zdravotnej stranke az tak dobre , tolko tukov.... ale inak fajn, aj som schudla....
Ale zdravotne som sa nejlepsie citila, ked som sa stravovala podla GAPS, asi poznate ... je to podobne ako paleo, len este lepsie 🙂
Co sa tyka tukov, vtedy som ficala na kokosovom oleji, inak doma pouzivame olivovy, bravcovu mast a maslo ( jeden cas aj ghee, ale teraz nie) ... Ostatne oleje pomenej....
Tiez som si robila zelene smootie a do neho lanovy olej som davala.... vyborna vec ... aj ked zase lan obsahuje najviac Kadmia, bohuzial, takze sa zase clovek mozno zamori tymto...
Takze zlata stredna casta nejaka je asi najlepsia...
Co sa tyka chleba, robila som irsky spaldovy doma.... chutil nam..ale teraz si moje telo akosi ziada obycajne pecivo.. tak si ho davam.. prave som dojedla bublaninu 😀
Ale uz sa chcem zase zacat stravovat trochu zdravsie, tak ako predtym....

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@hettinka mi budeme kamarati! Ako nie, ze by som potreboval bojovat proti soji, ako niektory ludia proti masu...Mylim, ze ked to ma niekto rad a da si jednotofu tyzdenne tak je to uplne v pohode...ale fakt nevidim dovod pre sojove mlieka, jogurty a vseljake nahrady...navyse to podla mna nechuti 🙂 Vsimli ste si to pri snackoch, alebo ranajkovych produktoch ?

katrin21
1. júl 2016

@dusanplichta soja je strasny grc.. najviac GMO potravina.. brr

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@katrin21 vy ste super pokrocila a inspiraciou pre okolie...Ako Paleo ma zmysel, aj GAPS lebo to vie riesit imunitne problemy...potrebna je individualizacia a aj postupne spravne odhadnute davky makronutrientov...paleo nemusi byt extra len o tukoch , ale aj o nich...Z tych co pisete, uplne top, suhlasim...
Prave na gastrititu by som vsak pecivo, obilniny a strukoviny zvazil...Urcite budete mat viacej energie, ked sa opat priblizite GAPS ...a Paleu...
Kazdopadne tukov si dajte menej..a nepriklad Ghee je lahko stravitelne, aj kokos olej...skor dajte pozor na bravcovu mast a taketo veci tie su uz tazsie ..ako nie su zle ale su tazsie ...Ghee vam zaroven vyborne prispeje k hojeniu zaludka ak je podrazdeny.
Tu som spisal veci o ghee: https://www.dusanplichta.com/blog/spoznajte-ori...
Nech vam padne na uzitok 🙂

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@katrin21 ako tempech este dam 🙂 Aj sojovku kvalitnu k sushi 🙂 Takze vidime, ze spracovanie je dolezite a vysledne produkty...ale inak suhlasim, ze v niektorych veciach je ta soja nic moc.
Ak sa mam riadit mojim standardom : Chutna energia - skvely pocit ...tak mi to nesplna 🙂

mamutka
1. júl 2016

mne vadi palmovy tuk. Ostatne veci si clovek ako tak moze sledovat, vyhnut sa produktom, ktore to obsahuju, ale blby palmovy tuk ja takmer vsade, vratane kozmetiky.

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@buckeye super a kde zijete? Kazdopadne povod a chov zvierat je klucovy ...takto sme aj my riesili maslo Ghee, kde sme zhanali dodavatela az v Alpach...Ako aj na slovensku je chov zvierat, ale malokto chce riesit Bio certifikaciu, dodavky stabilne top masla s CLA. Taketo maslo je jedna z top potravin hlavne pre synergiu vitaminov ADEK a hlavne K2.
Ghee pouzivate ?

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@mamutka ano, ale tak aspon svetielko nadeje, ze v nasich produktoch nie je. Pracujeme s kokosovym olejom, ale tiez len z ekologickeho polnohospodarstva, kde mame vztahy s rodinnou firmou na Sri Lanke a nerobia to masovo...
TAky mozete pouzit aj ako kozmetiku...skusala ste ?

katrin21
1. júl 2016

@dusanplichta ano, viem, ze obilniny a celkovo sacharidy zaludku nerobia dobre. .. o to viac, ze u mna ta gastritida je zrejme autoimunitna, takze.... ale zatial som OK, nemam problemy, citim sa super..ale viem, ze by som mala stravu opat upravit ( pokazila som sa v tehotenstve, kedy som chcela dat telu to, co si ziada... x mesiacov pred tym som bola bez cukru a sacharidov , max. trochu ryze , alebo ten irsky chlieb, ked som si upravovala zdravie ).... lebo som sa rozjedla,,len je to tazke, lebo som gurman, rada si vychutnam dobre jedlo a chuti mi.... ale uvedomujem si a viem, co by som mala a nemala a chcem sa vratit ku gaps 🙂 len to musim dostat opat tak do hlavy, aby som to dala 🙂
Ono tu mast pouzivam minimalne, jeden kelimok mi vydrzi cele mesiace 🙂 takze... 🙂
a suhlasim, sojova omacka a sushi je mnaaaam.. ja milujem sushi, aj si ho doma pripravujem 🙂 tam ta sojovka musi byt.. ale inak soju nejem...

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@wewussh kmin, koriander, fenikel, kopor, oregano....Bud ho milujes, alebo nenavidis...Ja milujem a manzelka prave naopak 🙂 Takze chapem

katrin21
1. júl 2016

rascu tiez nemam rada, ale viem, ze je extremne zdrava.. napr. do zemiakov by sa mala pridavat vzdy... hlavne ak varime pre deti.... ak sa varia bez toho, mozu detom uskodit, ak ich konzumuju vela a casto.... bohuzial si nepamatam, co sa tam presne udeje v ich tele , ale nejake zdravotne riziko tam hrozi. a nejde len o solanin...

inak na travenie je uzasna kurkuma..

jancazvalova
1. júl 2016

vyslovene mi az tak nic nevadi, zjem vsetko co nezje mna :D :D