icon

Aké ingrediencie vám najviac vadia v potravinách?

dusanplichta
30. jún 2016

Množstvo alergii a intolerancii narastá. Na individuálnej úrovni ľudia riešia lepok, kaseín, laktózu, konzervanty, éčka, cukor...
Ktoré zložky riešite pri nákupe potravín a prečo?

buckeye
1. júl 2016

@dusanplichta usa, vsetko je tu hrozne sladene 🙂 raz sme chceli ochutnat cupcake, ja mam rada sladke ale mala som problem to zjest 🙂 tak ked som mlsna (resp manzel) peciem domace🙂 ghee sa da zohnat bez problemov, aj kokosovy tuk, co som nevidela este(ale sme tu len rok) je klasicka mast, za to sojovy olej hadam vo vsetkych olejoch tekutych

wewussh
1. júl 2016

@dusanplichta wsetko ostatne moze byt aj kmin ale len draeny ale ked uz je cely w chlebiku abo tak tak ee 🙂

hettinka
1. júl 2016

@dusanplichta ja som si to uvedomila o tej sóji vtedy, keď syn mal potravinovú intoleranciu na mlieko a sóju a my sme nemohli jesť skoro nič .,. soja je fakt skoro všade

mamutka
1. júl 2016

@dusanplichta jasné, kokosovy používame v kuchyni aj v kúpeľni 🙂

kattarinn
1. júl 2016

@katrin21 kurkuma je super, ja som si dlho nemohla zvyknut na to aby som ju pouzivala. Neustale som sa jej vyhybala, ale raz som vyskusala a uz ju davam kde mi napadne 🙂

dusanplichta
autor
1. júl 2016

@katrin21 vsetko jasne...len nemam rad, ze davam telu co si ziada...to je realne podla mna velmi vagny argument ...a je velmi malo ludi co si to vie vyhodnotit realne na zaklade znalosti funcional medicine...a preto je vzdy lepsie mat system a do nejakej miery disciplinu....U mna 80/20 🙂

stardust
1. júl 2016

@dusanplichta tak ten margarin nie je nic ine ako stuzeny tuk emulgovany vodou. Do vela potravin sa dnes dava vela vody, aby vyrobcovia maximalizovali svoje zisky a v konecnom dosledku zakaznik za taku vodu zaplati ovela ovela viac ako za cistu vodu z vodovodu. A netyka sa to len potravin, ale aj kadejakych pekne sfarbenych gelov na sprchovanie, samponov a podobne.

Nekvalitne suroviny, to predsa poznate...najlacnejsie potraviny v supermarketoch...to ani nemusim rozvadzat.

sense
1. júl 2016

kukuricny sirup, glukozovofruktozovy sirup a palmovy tuk...

evittam
1. júl 2016

@dusanplichta Ja tiež preferujem skoro všetky bylinky - ako si písal - mám rada koriander,kmín,fenikel, oregano, bazalku,.....milujem indickú kuchyňu, ktorá je plná chutí koriandru a všetkého ostatného..... 😉 Môj muž nemá rád práve koriander - hlavne čerstvý - ešte ak spravím garam masalu tak zje - ale len raz za čas... 😀

evittam
1. júl 2016

@stardust Fuj margarín - máš pravdu - to nekupujem, keď už tak len normálne obyčajné maslo....A potom bravčovú masť - raz za čas - mňááám taká domáca s pažítkou zo záhradky s chlebíkom celozrnným - no, už sa mi slinky zbiehajú.... 😀 😀 😀 😉

sense
1. júl 2016

@evittam si mi narobila chute s tym chlebom s mastou a pazitkou...

tajka1986
1. júl 2016

@dusanplichta neriesim,nemam ziadnu potravinovu alergiu a dam si to,na co mam prave chut...

evittam
1. júl 2016

@sense 😝 😝 😝 Mi hovor......

stardust
1. júl 2016

@evittam ja tiez nekupujem ziadne nahrazky. Nezijeme predsa vo vojne.

angelheart
1. júl 2016

absolútny top je glukózovo-fruktózový sirup, nasledujú umelé sladidlá, a potom modifikovaný škrob, palmový tuk ... našlo by sa aj viac, no tieto mi vadia fakt najviac.

katrin21
1. júl 2016

@dusanplichta ano ano suhlasim, ze nema sa jest vsetko co si telo ziada... ale myslela som to tak, ze momentalne sa neviem tak uplne psychicky nastavit na to 100% spravne... takze zhrešujem... bohuzial.... aj ked viem, ze by som nemala..

evittam
1. júl 2016

@katrin21 Raz za čas treba aj zhrešiť. Sme ľudia. 😉 Ja-my sa tiež snažíme ale raz za čas si doprajeme niečo "nezdravé".....🙂

katrin21
1. júl 2016

@evittam no len ja momentalne vela zhresujem.. a keed to tak pojde dalej, bude mi zle.. takze uz sa odhodlavam vratit sa k tomu , co je pre moje telo lepsie.. len co, ked to vsetko take chutne je nezdrave,resp. mne to urobi viacej skody ako osohu... TO je dovod , preco je to take tazke.... clovek musi zmenit nastavenie, musi to mat v hlave, byt presvedceny a proste zmenit svoje stravovacie navyky a zivotny styl... mam vyskusane, ze sa to oplati.

veronicka88
1. júl 2016

Farbivá,konzervanty, modifikované skroby, mliečne zložky a hlavne typ muky(pesničku konzumujeme minimálne)....

evittam
1. júl 2016

@katrin21 Tak to určite - máš pravdu. Ja sa tiež snažím ale dám si ak mám chuť...Niekedy sa stane, že častejšie niekedy mi to nechýba aj mesiac-dva...... 😉

buckeye
1. júl 2016

@evittam a na domacom chlebe, esteze som si pred hodinkou jeden upiekla :D

alotrie
2. júl 2016

@buckeye ak by si chcela masť, musíš si vytopiť slaninu... v obchodoch, v ktorých rozoberajú mäso, je pri mäsiarskych pultoch zvonček, zazvoníš, príde mäsiar/ka a požiadaš o slaninu... ak by náhodou nemali, odložia ti... takto funguje PUBLIX a WINN-DIXIE, dostaneš ju zadarmo (a napečieš škvarkové pagáče 😀 ) predpokladám, źe slaninu vyhadzujú aj v iných obchodoch, nie len v mnou spomenutých

buckeye
2. júl 2016

@alotrie ja som si ju skvracievala aj na svk, ale tu ju maju ako drobulinke kococky aj s masom (wholefoods) no skusim sa spytat 🙂 dakujem

zuzitko74
2. júl 2016

@dusanplichta Ja sa vyhýbam všetkému pikantnému a presolenému. A ešte sa vyhýbam nízkotučným mliečnym výrobkom.

stellamaris
2. júl 2016

@dusanplichta mne vadi vsetko umele v jedle,preto kupujeme kvalitne potraviny a snazime sa varit a jest zdravo.Nakolko mame v rodine problemy s lepkom,oreganom a bazalkou,musime obzerat a citat na vyrobkoch zlozenie.Nakupujem v bio obchodoch alebo u farmarov.Niet nad dobre bio potraviny a bylinky.
Maslo ghee pochadza z Indie,sestrina rodina ( je vydata za Inda) si ho pripravuje sama a stravuju sa vylucne vegetariansky.Zdrava strava,mozem potvrdit,akurat musim pripravovat bez kurkumy,manzel ma na nu alergiu.Doma pripravujem aj sushi a ine dobroty z kvalitnych surovin.Na zdravi to pocitujeme najlepsie.Aj na penazenke,ale na druhej strane potrebujeme ovela menej liekov.Kvalitna strava sa skutocne oplati.
Este k bravcovej masti: poznam dost vegetarianov,ktori si obcas na chlieb natru prave tuto mast.Vraj pre zmenu🙂Myslim skor,ze taka nezdrava urcite nie je,ak si ju obcas dame.Ja milujem skvarkove pagace v glutenfree verzii a s minimom skvariek 🙂

stellamaris
2. júl 2016

@dusanplichta inak margarin...................jeden chemik mi vravel,ze ma podobne zlozenie ako igelitovy sacok,takze ho takto" odporucam" znamym a kolegom. 😀 V 90tych rokoch,ked margarin jedli skoro vsetci,lebo bol "tak zdravy",som ho odmietala jest a robim to dodnes.Niet nad kvalitne maslo 😉

ellca123
2. júl 2016

@dusanplichta uplne vsetky sladkosti /uz nie len tie lacne keksiky

dusanplichta
autor
3. júl 2016

@evittam a čo poviete skor na pravy kvaskovy chlieb ? myslim si že je ovela viac hodnotnejší ako nejaky možno na oko celozrný chlebik 🙂
ináč bravčová masť ! to sa mi páči a je super 🙂 treba dať tiež pozor aku lebo na trhu je toho veľa, najlepšie od dôverných zdrojov 🙂 a kombinovať s velkou kopou zeleniny ! 🙂

dusanplichta
autor
3. júl 2016

@zuzitko74 vyhybanie nizkotučným jedla mje zaklad .. to je pravda, teraz sa opýtam na to presolenie, vadi vam sol ? lebo sol je inač velmi doležita a ked máte nejaku doma kvalitnejšiu ako je morska sol a pod priam si to telo žiada, pikantne tiež ako myslím ak človek to ma rád a ma po ruke dobré chilli prečo nie 🙂

womankc
4. júl 2016

@dusanplichta áno oproti minulosti si dávam dosť pozor, čo nakupujem snažím sa zvoliť kvalitnejší výrobok , niečo nepoužívam vôbec - vegeta a dochucovadlá