icon

Aké rozprávky a príbehy čítate deťom pred spaním?

radka_pribinacek
Moderátor
30. okt 2017

Čo najradšej čítate svojim deťom pred spaním? Ja som teraz začala Malvínke čítať Autíčko Tydýt a vyzerá, že zatiaľ sa jej to páči. Čítava si s ňou aj jej ocko, je to ich pekná spoločná chvíľa. 🙂 Niekde som ale čítala, že výber príbehu závisí na tom, či chcete dieťatko predovšetkým upokojiť a uspať, alebo či chcete nejakým spôsobom formovať jeho vkus. Aký je váš názor?

Aké rozprávky a príbehy čítate deťom pred spaním?
Strana
z2
cupakabricka
30. okt 2017

ja malej pred spanim zatial necitam... cez den sa ich nalistujeme az az... ma vselijake knizky aaa bavia ju zvieratka a vselijake postavicky... vzdy si vsetko vie okomentovat tou svojou detskou recou... ak sa mi podari tak zajtra pridam fotky😉

katrin69
31. okt 2017

Minulý rok sme na vianočných trhoch kúpili staré knihy, ktoré likvidovala knižnica. Už sme prečítali od Márie Rázusovej Martákovej Druhý venček a teraz jej čítam Tatárske a Baškirské ľudové rozprávky (sú naozaj poučné). A v piatok večer, alebo v sobotu počas dňa, keď sme doma, jej čítam z detskej Biblie.
Večer si ľahneme do postielok a aj môj manžel si vedľa nás ľahne a po celodennej práce ako prvý zaspáva... 🙂
Ešte nás čaká minimálne 20 rôznych kníh. Počas dňa si pozerá zvieratká v tvrdých knižkách a niekedy natrafí aj na moje a v tých len listuje a listuje, ale žiadne obrázky. Asi ju baví len listovať 😀

beja6
31. okt 2017

Vselico ale najradšej ich vymýšľam
. Ľahneme si do postele , obijmeme sa A rozprávka sa môže začať. Občas ma deti dopĺňajú

malyanjelik
31. okt 2017

U nas to mame tak trochu podelene 🙂 mladsia dcerka ta ma rada vymyslene rozpravocky-tie su prve a starsi ma najradsej rozpravky od Pavla Dobsinskeho 🙂no a najmladsia 15 mes. najradsej pocuva mamickine spievanie na dobru noc 🙂

sperka
31. okt 2017

Momentálne si čítame Júrošíka, ale taká Slovenská klasika je tiež fajn. ;)

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

@katrin69 krásné 🙂 Jinak malou taky baví si listovat i v knížkách bez obrázků, asi je to pro ně dobrá senzorická zábava 😀

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

@beja6 na tohle se taky těším 😍

alicazazrakova
31. okt 2017

U nas ma momentalne veljy uspech Pipi Dlha Pancucha. Ale aj Pompomove rozpravky, pinocchio, Skriatok v pyzamku tiez odporucam... a cez den zas rozne vedecke encyklipedie s otvaracimi okienkami alebo s magnetkami. A este Albi to citame spolu s tym.perom.cela rodina 😉

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

Díky moc za všechny úžasné tipy! <3 Kouknu se i po těch slovenských knížkách, ať si rozšíříme obzory (a jazykové schopnosti 😊 ).

astarte123
31. okt 2017

Moja dcérka je ešte malá a tak nie vždy vydrží počúvať príbehy, preto som siahla aj po knižke šikovnej slovenskej autorky, ktorá je aj tu na MK - Ježko a jeho kamaráti. Je to knižka, vďaka ktorej zvieratká v podobe tieňov ožívajú a behajú nám po izbe. Človek by neveril, koľko zábavy sa dá s baterkou a knižkou zažiť 🙂 Vrelo odporúčam:
https://www.martinus.sk/?uItem=248145

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

@astarte123 na to se mrknu, díky za tip ☺️

victoria021
31. okt 2017

U nas funguju stare lp platne, ked čitam ja nepočuvaju a ked to pustim z gramofonu normal ticho a vedia aj o čom to je🙂 Asi sa im nepači moj hlas alebo ho maju po celom dni plne zuby😝

jany205
31. okt 2017

My dnes takto, bohužiaľ aj s teplotou 🤒😢

evu_lienka
31. okt 2017

my čítame teraz Bambuľku

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

@jany205 ať je dcerka brzy zase fit! 😘

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

@victoria021 to má zase úplně jiné kouzlo! LP desky jsem jako malá chodívala poslouchat ke kamarádce a vždycky to byl super zážitek 😊

foolie
31. okt 2017

Naša zbierka knižiek z ktorých si Samko vyberá čo budeme čítať pred spaním ;) Leví kráľ a Káčerovo sú ešte moje z detstva ;)

yanni
31. okt 2017

Chalani si citaju z sami a copani precitame, co si vyberie. Sme trojjazycna rodina, ma toho na vyber velaaaa vo vsetkych troch jazykoch.

tony_tony
31. okt 2017

Vačšinou číta u nas pred spaním tatino a podľa toho co si syn vyberie. Medzi jeho obľúbené patria Mimi a Liza, Zirafia mama, Hovornicek, Kamarátka Terka, Kamarát Kubko, V krajine divých zverov, o krtkovi ktorý chcel vediet kto sa mu vykakal na hlavu a potom detské okienkove encyklopédie od Svojtky. Knihy striedame a mame ich dosť veľa. Čítame pred spaním a počas dňa si ich aj sam prezerá ☺️ Syn ma 4 roky, čítame mu aktívne od 2 rokov dovtedy nejavil záujem o príbehy a zaujímali ho skor len obrázky ☺️

marusia12
31. okt 2017

Žiadne blbosti svojim deťom nečítam... reálne im rozprávam o biede na Slovensku, o úžerníkoch a podvodníkoch. Žiadne princenzné sa nekonajú... dnes sú to zmalované ludry a princov voláme doma Boris Kollár. Svet je dnes krutý a čím skôr dieťa pochopí, tým lepšie...

radka_pribinacek
autorModerátor
31. okt 2017

@marusia12 to je opravdu smutný příběh. Každá doba má své a myslím, že je důležité si zachovat optimismus a selský rozum a dětem být dobrým vzorem a příkladem. Držím palce, ať v životě najdete radost, kterou budete schopni předat i svým dětem. 😉

bluerose
31. okt 2017

U nas fici momentalne klasika Rozpravky o psickovi a macicke od J.Capka, dalej mame oblubene Ezopove bajky, Medove pribehy a Disneyovky (101 Dalmatincov, Pinocchio, Peter Pan...)

sticker
grundia
31. okt 2017

Čítame čo si mladá vyberie..má rôzne knižky..Masu a medveďa,všelijaké dopravné, básnickove,príbehy na dobrú noc,, veľa. Keďže mladého pána knihy nezaujímajú,tak zatiaľ je výber na dcére.

marecek1
1. nov 2017

Dcérka miluje zvieratká, takže u nás čítame najviac rozprávky o zvieratkách - mačičkách, psíkoch, myškách - domáce aj lesné, najlepšie také, kde je veľa-veľa obrázkov - máme plnú knižnicu po synovi, takže máme z čoho vyberať,
rada má napr. aj knihu Môj macík - z tej vie niektoré časti aj naspamäť, strašne zlatá je, keď nám ich recituje,

najnovšie si ale naša princezná vymyslela, že jej s tatinom máme rozprávať rozprávky o nej - tak sa s manželom hráme na rozprávkárov, a vymýšľame každý večer príbehy o malom dievčatku, ktoré dostalo nové ružové šaty /lebo parádne šaty, topánky sú u nás top/, alebo ktoré jazdilo na krásnom bielom koníkovi, možností je veľa-veľa, nevadí aj, keď sa niektoré opakujú 😉

reni1512
1. nov 2017

🙂 my citame zaradom co mame v knihovnicke, samozrejme k veku.. momentalne 100 rozpravok, uz sme skoro na konci a kedze sa blizia Vianoce, mamka vytiahla svoju knihu z detstva Veselé Vianoce a budeme citat tieto rozpravky 🙂. Dcera ma 4r ale najviac ju doteraz nadchli klasicke nase rozpravky o Cervenej ciapocke, Kozliatkach, Pernikova chalupka 🙂

jahodka84
1. nov 2017

U nás musí byť každý večer rozprávka, je to náš večerný rituál. Detičky si vyberajú samé z našej detskej knižnice. Naposledy sme čítali Ťuki a jeho dobrodružstvá.

kallanchoe
1. nov 2017

Už sa teším keď budem môcť malému (1,5r.) čítať pred spaním. Teraz rád listuje a listuje. .... takže zatiaľ čítať je pri nom nemožné.😒 už máme doma celkom peknú zbierku rozprávkových knižiek tak sa neviem dočkať 😉

radka_pribinacek
autorModerátor
1. nov 2017

@kallanchoe Malvínka taky nevydrží vždycky, taky ráda listuje 🙂 Myslím, že ještě tak půl roku a dočkáme se 😁 ☺

ajino
3. nov 2017

môj skoro 5 ročný syn má teraz v obľube knihu Atlas sveta a Ľudské telo, Riekanky a Slovenské rozprávky, každý večer sa tie knihy striedajú

Strana
z2