icon

VEĽKÁ SÚŤAŽ: Vyhrajte kôš plný najchutnejších produktov z Tesco rady špeciálnej výživy

janette_tesco
23. feb 2016

Aj vy si vymýšľate doma vlastné recepty, ktoré neobsahujú múku, cukor či laktózu? 🙂 Pošlite nám fotku aj s vašim vlastným receptom a vyhrajte darčekový kôš plný najchutnejších produktov z Tesco rady špeciálnej výživy! Čas máte do piatku večera.
-------
Ďakujeme za množstvo inšpirácie a za všetky vaše príspevky! Výherkyni @sunsflower srdečne blahoželáme.

VEĽKÁ SÚŤAŽ: Vyhrajte kôš plný najchutnejších produktov z Tesco rady špeciálnej výživyVEĽKÁ SÚŤAŽ: Vyhrajte kôš plný najchutnejších produktov z Tesco rady špeciálnej výživy
Strana
z2
fazulka17
24. feb 2016

250 g jemný tvaroh odtučnený
275 g hrudkovitý tvaroh odtučnený
4 PL biely jogurt
3 ks vajcia
1 bal. vanilkový puding
2 PL kakao
všetky suroviny okrem vajec a kakaa miešame 2 min do hladka postupne pridávame vajcia a dôkladne miešame.
Cesto si rozdelíme na dve časti do jednej si dáme kakao.
A začneme vrstviť jednu kakaovú jednu obyčajnú
Pečieme 20 min na 175 stupňov a potom ešte 30 min na 150 stupňov

minulin
24. feb 2016

@petrah3 ou asi som sa pozabudla... pardon. 5 ks alebo 7 ak su velmi male

petrah3
24. feb 2016

@minulin dakujem, upeciem 😊

martina374
24. feb 2016

Kokosová roláda s príchuťou banánu a čokolády
Čo potrebujeme:
Na cesto:
- 6 celých vajec
- 30 g kakaa
- 50 g špaldovej múky
- 2 PL nalámanej horkej čokolády
- 180 g trstinového cukru
Na plnku:
- 1 zrelý banán
- 100 g strúhaného kokosu
- 150 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 3 PL sójového mlieka
- 250g masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 170 stupňov C. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme trstinový cukor, žĺtky, kakao, horkú čokoládu a múku. Cesto upečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Keď je cesto upečené, vyklopíme ho na vlhkú utierku a zatočíme do rolády. Pokiaľ cesto vychladne pripravíme si plnku. Do hrnca dáme mlieko, práškový cukor a žĺtky a varíme na miernom ohni. Do vychladnutého krému primiešame mixérom maslo, strúhaný kokos a nakoniec banán. Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme pripraveným krémom, z ktorého si trochu odložíme na potretie rolády.
Roládu zvinieme, vrch potrieme zvyšným krémom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie (kokosom, prípadne čokoládovými hoblinkami). Dobrú chuť.

purinkaa
24. feb 2016

***CITRÓNOVO-MAKOVÉ SUŠIENKY 😉 ***

BEZ LEPKU, BEZ LAKTÓZY, BEZ PRIDANÉHO CUKRU 😉

Potrebujeme:
* 1 zrelý banán
* 1 bio-citrón (šťava+kôra)
* 2 vajíčka
* 1 šálka ovsených vločiek, najlepšie jemných
* 3/4 šálky mletého maku
* 1/2 šálky brusníc, možu byť aj hrozienka, oriešky,.....

POSTUP:
Roztlačíme banán, primiešame všetko ostatné, vytvárame sušienky, zvládne to aj 3-ročné dieťa 😉 , viď foto....zažili sme veeeeľa zábavy 😀.....
Pečieme na 180 stupňov 10 minút z oboch strán a ďalších 10 minút na spodný ohrev......
Len čo som ich dopiekla....už pomaly mizli.....kombinácia citrón, mak a brusnice nám chutí, vyskúšajte aj Vy 🙂 😀 😉 😎 .........

martinkaha
24. feb 2016

@fazulka17 Ahojky, prosím ťa, žiaden cukor ani med tam nejde? 🙂

butterfly22
25. feb 2016

RAW ČOKOLáDOVO-MALINOVÁ TORTIčKA

KORPUS:
- šálka cez noc namočených mandlí /ideálne tam idú vlašské orechy, no bola to narodeninová tortička pre dcérku, radšej som neriskovala/
- 1/2 šálky namočených , nepražených kešu orieškov
- 3/4 šálky namočených čerstvých ďatlí /bez kôstky/
- 4 PL strúhaného kokosu

POSTUP:
mandle, aj kešu poriadne osušíme po tom, ako sme ich nechali cez noc namočené vo vode... spracujeme v mixéri, spolu aj s ďatlami, nakoniec vmiešame strúhaný kokos... hmotu natlačíme na dno tortovej formy

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM A BLEDÝ KRÉM :
– 4 zrelé banány
– hrsť kešu orieškov (cez noc namočených v vode a dobre osušených)
– 2PL kokosového oleja
– polovica vanilkového lusku
- ako sladidlo som použila agáve /nie veľa, banány sú dosť sladké/
– 2-3 PL raw kakaa /na čokoládovú časť/
- 1/2 šálky strúhaného kokosu /na bledú časť/

POSTUP:
Všetko okrem kakaa spolu rozmixovať na hladký krém..Potom hmotu rozdeliť na polovicu... Do jednej polovice primiešame kakao... na korpus poukladať maliny a potom ich zaliať čokoládovým krémom. Potom odložíme všetko do chladničky na hodinku, dve. Vyberieme z chladničky, nalejeme aj bledý krém, do ktorého som ešte vmiešala strúhaný kokos.... a zase šup do chladničky 🙂

MALINOVÁ POLEVA:
– 2 zrele banány
– misku malín
– 1PL kokosového oleja ak chcete aby poleva stuhla

POSTUP:
banány a maliny spolu rozmixujeme a nalejeme na tortu ... Môžeme ešte posypať strúhaným kokosom, alebo naukladať na tortičku maliny /mne už nevystali 😀/

dobrú chuť 🙂

fazulka17
25. feb 2016

@martinkaha nie ja som nedala nič ale podľa mňa s troškou medu nič nepokazíš

vonava007
25. feb 2016

Moje muffinky bez múky🙂
Recept je veľmi jednoduchý. Ja som ich robila teraz do formy Brumik,aby aj deti mali radosť.
Potrebujeme ovsene otruby,asi tak 2 veľké lyžice,4 vajíčka, 2 biele jogurty,3čajové lyžičky pernikoveho korenia,3 polievkové lyžice Xylitolu-čiže brezoveho cukru, celý prášok do pečiva a 8 polievkovych lyžíc suseneho mlieka. Dávam Zajic alebo pohankove🙂 Môžeme pridať aj citrónovú kôru🙂 všetko zmiešame,vylejeme do formiciek a pečieme. Keďže som robila Brumikov,dala som trošku cesta nabok a pridala doň kakao a toto cesto som vlievala najskôr ako labky a potom ostatné🙂 mnamka🙂

greta123
25. feb 2016

Kokosovo-banánová torta nepečená
Korpus: 1/2 šálky namočených hrozienok /asi 1 hodinu v teplej vode/,1 šálka vlašské mleté orechy, 1 šálka kokosová múčka strúhaná, 2 polievkové lyžice kakao, 1 polievková lyžica med /1 šálka-250 ml/
Plnka: 3 šálky strúhaný kokos, 1/4 šálky kokosový olej rozpustený, 1/4 šálky med, 3 banány
Poleva: 2 polievkové lyžice rozpustený kokosový olej, 2 polievkové lyžice med, 2 polievkové lyžice kakao
Postup: v mixéri so sekacími nožmi zmixujeme orechy, kokos, kakao, scedené hrozienka a med. V prípade potreby ešte pridáme med. Hmotu roztlačíme do tortovej formy, trochu aj na boky, cca 1 cm.
Moja mala priemer 23 cm, môže byť aj menšia. Odložíme do chladničky.
Plnka: najskôr mixujeme kokos,pridáme ostatné suroviny a zmixujeme, môžeme pridať aj 2-3 lyžice vody, aby plnka nebola suchá a znovu premixujeme.
Na korpus poukladáme na hrubšie kúsky pokrájané banány. Rozotrieme kokosovú plnku, mierne pritlačíme. Polejeme polevou, keď začne tuhnúť posypeme kokosom a odložíme do chladničky na 2 hodiny, aby stuhla. Dobrú chuť, je výborná! Len sa tak po nej zapráši.

aluxka
25. feb 2016

Keď mi doktorka poradila aby som do jedálnička pridala pohánku, povedala som si ok 🙂
Lenže už pri varení mi "čudne" voňala a pravdu povediac po prvej lyžičke som už bola plná 😀 Tak som si vymyslela tento recept:
1 šálka pohánky - robím z lúpanej
1,5 šálky vody
spolu asi 10 minút povarím a odstavím z ohňa, ešte dojde pokial si spravím túto zmes:
1 plátok oravskej slaninky pokrájanej na kocky
1 menšia cukina alebo polovica veľkej
3 strúčiky cesnaku
polovica č.lyžičky morskej soli s bylinkami
slaninku si opečieme na panvici, pridáme nakrájanú cukinu, posypeme morskou soľou, chvíľu popražíme a odstavíme. Pridáme pohánku, vajíčko, zmiešame, dáme na plech a 15 minút pečieme vo vyhriatej rúre na 200.

Kto chce môže vysmažiť, kto chce môže namiesto cukinovej zmesy pridať hovedzie mäso a spraviť si fašírky. Každý si ho môže prispôsobiť a určite sa aj pohánka bude ľahšie jesť napríklad aj deťom 🙂

pekkka
26. feb 2016

Akože syr - teda náhrada syra na napr.pizzu, cestoviny a pod.

Tento recept mi zmenil, život, vďaka nemu som znova začala pripravovať naše obľúbené pokrmy ako je pizza, špagety a podobne. čakala som, že aj bude trocha ako syr, ale je to v podstate niečo, čo nám zlepí ostatné ingrediencie dokopy, ak je to potrebné.

v hrnci rozpustime 2PL margarinu bez mlieka, alebo kokosoveho oleja
Pridáme 3PL múky ( kukuričná bola super , aj gaštanová je zaujímava chuťovo) a miešame

50 ml vody, alebo akehokoľvek rastlinného nápoja ( používam ovsené mlieko) a ochutíme 1 ČL horčice ( ja dávam 1PL kremžskej) a ČL soli ( podľa oka najlepšie chutí )
Potom vmiešame 4 PL drožďových vločiek
100 ml tekutiny ( vody alebo ovseného nápoja )

dobre premiešame a chvíľku ešte povaríme

hotovu syrovu náhradu rozvaľkáme na papieri na pečenie , nakrajame na večšie kúsky a ukladáme na pizzu.( ja len PL odoberám kôpky a ukladam na pizzu)

mňam mňam!

Foto asi nestíham , keďže pizzu plánujem až v sobotu , no možno sa mi podarí aj dnes si na to nájsť čas 🙂

no prikladám aspoň foto z našej včerajčej večere: palacinky s makom a jahodami

dávam od oka, tak nepíšem množstvá🙂
špaldová múka, sójový nápoj v prášku ( zajac), vajce, voda , mak, soľ - všetko rozmixovať a robiť palacinky na rozpálenej panvici s kúskom kokosového oleja ( pri prvej a potom pri cca ďalšej 4-5- veď viete a vidíte, kedy treba pomasťiť 🙂 ) na záver domáce jahôdky z mrazáka chvíľku povaríme s medom a škoricou a prelejeme palacinku namazanú jahodovým domácim džemom. 🙂 podvádzam, mala som otvorený domáci ringlotový 🙂

dobrú chuť !

Na záver nútené zmeny z mojej kuchyne pre intoleranciu laktózy, ktoré nám aj chutia :

namiesto masla : Veto - zelené original, perla , kokosový olej, avokádo, banán
namiesto syra : vaječné bielko uvarené na vode, akože syr ( náhrada z horneho receptu), tofu
namiesto jogurtu: rastlinné mlieko so želatinou ( aby bolo hustejšie ) alebo chia semienkami, puding bez laktózy na rastlinnom mlieku alebo vode.
náhrada mlieka : na pite ryžové, sójové ochutené, na varenie ovsené, sójové, ( kokosové a mandľové nám vôbec nechutí, no občas pridám do varenia) Z ryžového neodporúčam variť napr. puding- vždy z toho vyjde blbá konzistencia - skor ako rosol, želé než puding

náhrada čokolády : kakaové maslo(kokosový olej), cukor( med, agave sirup), kakao, všetko zmiešať a krátko povariť - naliať do formy na čokoládu a môžeme rôzne dozdobiť - orechy, sušené ovocie a pod.

dobrú chuť ! 🙂

martinkaha
26. feb 2016

Zdravšia verzia Tiramisu 
Cesto:
1 hrnček ražných vločiek, 3/4 hrnčeka mandľovej múky, 1/4 hrnčeka mlieka , 1/2 hrnčeka medu, 80g jablkového pyré, 1 vajce, 2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva alebo vínny kameň, 3 kvapky mandľovej arómy.

Krém si vyrobíme zmiešamím 500g gréckeho jogurtu a 3 PL medu.

Ešte budeme potrebovať:
1 malú silnú kávu a
kakao na posypanie

Postup:
Vločky rozmixujeme na jemnú múku a primiešame zvyšné ingrediencie. Vzniknuté cesto vylejeme do formy vystlatej papierom na pečenie (asi 20x20cm) a piškótu pečieme 20 minút na 180 stupňoch dozlatista.
Vychladnutú piškótu prerežeme na polovicu. Jednu časť piškóty poukladáme na spodok formy (tej istej alebo menšej), pokvapkáme uvarenou kávou a potrieme vrstvou krému. Na krém položíme druhú časť piškóty, pokvapkáme kávou a zas natrieme krémom. Nakoniec tiramisu posypeme preosiatym kakaom.

Nech Vám chutí! 🙂 🙂 🙂

rybkaa
26. feb 2016

Môj domáci írsky chlebík - 500 g špaldovej múky, 500 g domáceho bieleho jogurtu bez cukru (ak si ho nerobíte doma, môže byť kyslá smotana alebo grécky jogurt z obchodu), 1 ČL soli, 1 ČL cukru a 1 ČL sódy bicarbony a rôzne semienka (ja som dala slnečnicové, tekvicové a ľanové), všetko sa spolu zmieša vidličkou, aby sa suroviny spojili - POZOR, nemiesi sa! Vytvarujeme bochník a pečieme vo vyhriatej rúre v sklenenej alebo hlinenej nádobe, ktorú si vystelieme pečiacim papierom, vrch chlebíka ešte môžeme posypať semienkami alebo pomúčiť. Pečieme na 180 °C cca 45 minút, kým nie je kôrka pekne hnedá. Po upečení necháme na mriežke vychladnúť, chlebík je vnútri mäkký a má chrumkavú kôrku, vydrží niekoľko dní. Je fakt výborný, ľahký a vhodný aj pri diete, keďže je zo špaldovej múky a neobsahuje kvások 🙂

irenaliza
26. feb 2016

Dobrý deˇˇn rada by som poďakovala Janette_tesco za krásne dni a TESCU za super nápad s dňami so špeciálnou výživou. My aj keď doma nemáme vďakabohu nijaké obmedzenia aj tak môj manžel, ktorý rád a výborne varí a pečie, rád používa iné suroviny ako klasické- on ma naučiť napr. používať špaldovú, kukuričnú múku, pohánku, veľmi rád z nich pečie a , keď uvidel tvaroh, mlieko, alebo smotanu bez laktózu povedal skúsme uvidíme ako chutí, a som rada, že tieto dni sú, škoda, žeteraz nemám pri sebe manžela, lebo sme s dcérkami museli oddísť súrne k mojim rodičom, lebo dedkovi sa zhoršil stav, ale manžel si po večeroch pozeral a , že určite nebehne do TESCA obkukať nejaké Vaše novinky. VĎaka, recepty a fotky veľmi teraz nemá, ale aspoň niečo. Robievame napr. pizzu so špaldovej múky, .
TVAROHOVÁ Pomazánka z tvarohu bez laktózy- vymiešame tvaroh natrieme a pre obzvláštnenie sme napísali aj meno toho kto to bude jesť.
Alebo sme robili Paprikáš so smotanou bez laktózy.
bravčové mäsko sme nakrájali, dali na olej s cibuľkou, dusili asi hodinku, potom pridali smotanu bez laktózy s trochou papriky a priali dobrú chuť.
Na oslavu dcériných narodenín sme urobili chladenú tortu ale tiež sme skúšali a použili smotanu kyslú bez laktózy a musím povedať, že bola výborná a pochutnali sme si na nej všetci bez rozdielu.
do tortovej formy sme dali piškúty bezlepkové, nato smotanu kyslú, potom marhule, opäťsmotanu, ďalšia vrstva piškótiek a navrch smotana, dali do chladničky schladiť a krásne narodeniny.
@janette_tesco vďaka aj všetkým mamičkám za super recepty, ktoré určite vyskúšame, už vidím manžel ako mu oči svietia nad novinkami a teším sa,keby sa na nás šťastie usmialo a kôš bol náš, možno, ak nie nevadí, bolo to super.

tin007
26. feb 2016

Pri vareni a peceni nemozem pouzivat mlieko ani mliecne vyrobky; takze aj klasiku ako je ryzovy nakyp viem urobit chutny a bezmliecny; miesto kravskeho mlieka davam ovsene a miesto masla kokosovy olej. Navrch polievam jahodovou drenou.
Na vianocne sviatky sme spolu s detmi "piekli" zdravsie kolaciky; deti si uzivali, ze mohli miestit, valkat, gulat, obalovat a zdobit. Kolaciky su zmesou orieskou, suseneho ovocia, medu, pripadne kaka. Chutili vynikajuco; najvacsi uspech mali datle plnene orieskami a obalovane v cokolade.

maminatimka
26. feb 2016

Táto je naša najobľúbenejšia bábovka a je bez múky 🙂
Prísady:5 vajec, 1,5 dcl oleja, 2 dcl kryšt.cukru, 1/2 prášku do pečiva a 3 rôzne pudingy ( ja som použila malinový, banánový a čokoládový najlepší je dr.oetker) Puding použijeme nevarený, čiže prášok namiesto múky.
Postup:Je to nenáročný a veľmi chutný múčnik. Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme olej a prášok do pečiva, postupne zašľaháme ( už ručne ) sneh z bielkov. Zmes si rozdelíme do troch misiek a do každej pridáme iný pudingový prášok. Potom jednu po druhej nalejeme do formy a upečieme.Ja pečiem tak 40-45 min. na 180C ...a hned sa zaním popraší 🙂 😀 😉 😝

marijka221
26. feb 2016

Makový višňový koláč. 😀

Potrebujeme:
150g masla
200g práškového cukru
5 vajec
1/2 vanilkovéhu cukru
kôra z polovice citrona
200g pomletého maku
60g mletých mandlí
lyžica strúhanky
višne
trošku masla a hladkej múky na plech

Maslo vymiešame s cukrom, žltkami, vanilkovým cukrom a citronovou kôrou do penista.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Pomletý mak zmiešame s mandľami a strúhankou.
Sneh zľahka zamiešame do cesta striedavo s makovou zmesou.
Cesto rozotrieme na vymastený a hladkou múkou vysypaný menší plech. Poukladáme naň vykôstkované a odkvapkané višne a upečieme.
Upečený trošku vychlanutý koláč posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť 🙂

annika1124
26. feb 2016

BÁBOVKA - naša obľúbená! 🙂
350gr jogurtu-bieleho bezlaktózové,60gr cukru - trstinového,4 vajcia - Mko,100gr ryžovej muky,hrnček oleja,1 sáčok prášok do pečiva,50gr kokosu,Paru kvapiek citrónovej šťavy.
- Všetko zmiešame dokopy a vylejeme na formu.

Strana
z2