Výživové doplnky a tehotenstvo. Áno či nie?
Mne lekár odporučil užívať kyselinu listovú. Ale niekde som čítala, že pre zdravý vývoj bábätka je dobrý aj vitamín K2. Čo je na tom pravdy?
@ulicnik92 Áno je to tak. Vitamín K je životne dôležitý pri tvorbe niektorých bielkovín a normálne zrážanie krvi a dieťaťu ho treba podať hneď po narodení ako prevenciu krvácavej choroby novorodencov a dojčiat. Pediatri podávajú 1 kvapku vitamínu K deťom po narodení najneskôr do 12 hodín. U zdravých dojčiat, ktoré sú dojčené, nie je podávanie vitamínu K potrebné, pretože ho dostávajú od matky z materského mlieka
Áno užívala som pri obidvoch tehotenstvách, + ešte železo, z toho som mala poriadny úbytok.
Doplnky som užívala, dieťatko si totiž od maminy berie výživu a niekedy to mame chyba. Ja som mala problém s klbami,kosťami,chýbal mi vápnik,rovnako ako aj po pôrode pri dlhodobom dojčení. Nie som zástanca liekov,ale niekedy je to nevyhnutne. Nebrala som doplnky cely cas a telo sa samé ozvalo ak bol problém. Tiež som okrem vapnika brávala omega mastné kyseliny.
@mily7 Chválim takéto rozmýšľanie. 😀 Vápnik a omega 3 mastné kyseliny sú naozaj počas tehotenstva a aj v období dojčenia veľmi dôležité. Aby sa však vápnik dostal tam kam má - teda do kostí, je potrebné aj dostatočné množstvo vitamínu K. Spoločnosť Naturamed má výborný vitamín K2, ale tiež OmegaMarinForte+ - omega 3 mastné kyseliny s vitamínom D3. Všetky potrebné informácie o daných produktoch, ale aj ostatných, ktoré spoločnosť ponúka, nájdete na www.naturamed.sk.
Magnezium. To som brala vo forme vyzivoveho doplnku. Inak nie. Snazila som sa pri oboch tehotenstvacb vela vela zeleniny a tym zabezpecit dostatok zivin sebe a babatkam. Vratane milovanej cvikle. Nemala dom zoadne problemy, dokonca ani zelezo som.nemusela brat vo forme kapsul.
@janka_naturamed Ziadne. Pestra strava. Teda okrem zeleza-bola anemicka na zac.3.trimestra.
*bola som
Ja som uzivala kyselinu listovu, magnezium a po porode zelezo.
@jabucko šťastná to žena 😀 najlepšie je keď je všetko v poriadku. Ver mi, ani ja nie som za zbytočné "dopovanie sa ". No ak mám toho veľa ( stres v práci, veľa práce a s tým spojené aj ponocovanie, málo spánku, väčšiu fyzickú námahu - športujem), vždy sa snažím dopĺňať si potrebné vitamíny a minerály, aby moje telo nešlo do deficitu. To, že mne nič nie je ešte neznamená, že mi nič nechýba. V jednej zaujímavej štúdii, ktorú som robila (50 klientov a z toho 25 psoriatikov s nadváhou a 25 ľudí s nadváhou), som zistila, že aj ak mali ľudia pestrú stravu a nič im nebolo, pri krvných rozboroch sa im často zistili nedostatky niektorých minerálov a vitamínov. Preto naozaj pri bežnom fungovaní a dobrej strave je to OK, no pri námahe a záťaží na organizmus ( kde ja radím aj tehotenstvo a dojčenie) je dobré si dopĺňať potrebné vitamíny a minerály
@janka_naturamed ano.mala som pocas tehotenstiev stastie. Ale je pravda ... obdobie kojenia je fyzicky aj psychicky namahave. Pri prvom synovi som skolabovala. A veru, vdaka za pripomenutie, musim tomu predist aj tento raz (synko ma 3 mesiace) a zacat doplnat mineraly a vitaminy.
@janka_naturamed ahoj dobrá práca. 🙂 Zaujali ma výsledky tvojej spomínanej štúdie A chcela by som vedieť o aký deficit minerálov a vitamínov sa najčastejšie jednako.? Teda pokial to mozem vediet? Predpokladám že to bol selén, zinok, jod ci vápnik a kyseliny listova
@tuusfatum ahoj. Trafila si sa, okrem toho to boli aj vitamíny C,D,K. Deficit bol veľmi individuálny, u niekoho to boli skôr vitamíny, u iného minerály
Ďakujem. Dobré vedieť 😉
@janka_naturamed používala som komplex vitamínov, minerálov, stopových prvkov, karotenoidov, flavonoidov a antioxidantov s 95% vstrebateľnosťou. Bola som chudokrvna mesiac po používaní boli dobre výsledky lekárka nechápala. Pýtala sa ma čo sa zmenilo vravela som jej tak vravela len že mám v tom pokračovať a opýtala sa či viem takto pomôcť aj iným čakateľkam a ženám samozrejme že som pomohla a stala sa na základe svojej skúsenosti pravidelným zákazníkom 🙂 Čo má však zarazilo bol test niekoľkých vraj kvalitných Omega 3 kde v priebehu 48h vyžrali v polystyréne dieru samozrejme tie moje nie 🙏 odporúčam si spraviť takýto test vo vlastnom záujme každému stačí vytlačiť Omegu na kúsok tvrdeného polystyrénu (ružový, modrý) a pozrieť to po 48h ak tam bude diera porozmýšľať čo to spraví v tele

Milé maminy, podeľte sa s nami o vaše skúsenosti s výživovými doplnkami počas tehotenstva. Teším sa na vaše osobné skúsenosti.