Štedrák. Nesmie u Vás chýbať alebo sa obídete aj bez neho?
Ja ho robím a je vynikajúci. Nie na darmo sa hovorí, že je to štedrák, pretože toho tam ide bohate: maková plnka, orechová plnka, tvarohová plnka a slivkový lekvár. A všade sa pridáva cukor, bez ktorého by štedrák nebol štedrákom, pretože náš prírodný cukor dáva koláču tú správnu chuť. Vydrží až do Silvestra, ak sa nezje.

vianoce bez stedraku by u nas vianoce veru neboli. Nenormalne sme si na to zvykli a nemienim tento zvyk menit. Na ranajky na veceru stedrak s kakaom vacsiu mnamku k vianocnym rozpravkam snad ani nepoznam 🙂
Ja som stedrak ani nepoznala, nie je súčasťou našich zvykov. Stretla som sa s ním pred pár rokmi u známej. Tá ho robí v takejto kruhovej forme ako
@megavega
Ako rezy, všetko dokopy si to neviem, resp. nechcem predstaviť 😒 bléé...
Ja som uz o stedraku pocula, u nas sa nikdy nerobil a teraz ho vidim na obrazku po prvy krat. U nas sa vzdy robili na vianoce medovnicky, mama robievala metrovy kolac a my s manzelom robime uz skoro desat rokov anglicky vianocny kolac - christmas cake.....zacali sme s tym ked sme zili v Anglicku a preniesli sme si tuto tradiciu aj naspat na Slovensko. A aby som nezabudla na linecke kolieska zlepovane dzemom, tie musia byt. 🙂
@anka2015 som odcestovana a mam ho doma v receptoch.ak nezabudnem tak v nedelu ho mozem napisat...popripade mi v nedelu napis, aby som nezabudla.je to parada, vela suseneho ovocia, ale treba ho robit tak styri tyzdne pred vianocami, aby odstal a pravidelne raz za tyzden polievat nejakou dobrou Brandy 🙂 je vela receptov na christmas cake....no pre mna je ten moj top.
@marthuska môžeš poradiť s tým vaľkaním, ak máš nejakú vychytávku? Ďakujem
@zirafienka dobre vypracujeme cesto, ak sa lepi, pridat trosku muky, pomucit dosku aj valcek, valkat, otocit, valkat atd. Az kym nie je cca pozadovany tvar. Potom navinut cesto na valcek a valcek preniesť na okraj plechu, a pekne rozvinut cesto. Vcera mi vyslo krasne cesto cca 2mm hrube
inak teraz ma napadlo, že u nás teda sa roky robieval bouche de noel - v preklade vianočné poleno, piekavala ho sestra frankofilka , taká výborná roládka čokoládová s banánom to je
https://www.google.sk/search?q=bouche+de+noel&e... pridávam pre predstavu
@marthuska Marti, ďakujem krásne, kysnutého som sa už niečo napiekla, chleby, žemle, bagety..., zo sladkého záviny, ovocné s posýpkou..., ale poviem ti pravdu, ku štedráku som sa ešte nedopracovala, nejako sa mi to zdá pracné, tak vždy skončím pri závine - makovom a orechovom, kakaovom, škoricovom. A je to aj preto, že to cesto netreba prenášať na plech🙂 Máš ho krásny, bohatý, skúsim ho na Vianoce aj ja. Pekný deň
@zirafienka ak si z ba, prid ochutnat. Je toho velmi vela. Ja si polovicu namrazim na silvestra, lebo staci maly kusok a clovek ma dost. Pracne su aj tie plnky ale polakovej na videu kuchynalidla to ide pekne odruky🙂)
Ďakujem za pozvanie, ale mám to trošku ďaleko, stred Slovenska🙂 Keby som bola bližšie, určite by som ti prišla pomôcť a že koštovku, neboj zblajzli by sme pri káve. Mám rada koláče, kde cesto je len rúčka a maslové nemusím. Toto je niečo pre mňa. Viem že je to sýte, toho sa moc nedá. A to video idem pohľadať
ani ja si vianoce bez stedraka neviem predstavit,a ko pisete je ozaj bohaty,nevadi 🙂po sviatkoch vybehame ,treba si aj dopriat 🙂
Vzdy sa na to chystam ale este som ho nerobila
Kolko dni pred vianocami robite stedrak a ako ho skladujete? Nijdy som ho nerobila, ani u nas nieje zvykom,ale vyzera neskutocne, tak tento rok bude u nas
To som mala čo otvoriť takúto tému takto večer, dostala som chuť na makový koláč alebo na štedrák, mňam, mňam🙂
prosím Vás, kolko mlieka ide do cesta, nemáte to v recepte napísané. ďakujem
greta123
U nás doma praktizujeme počas štedrej večere dokonca nasledovný zvyk so stedrakom: stedrak nakrájame na kocky (jednohubky) a do každej kocky,najčastejšie do makovej plnky, vložíme zrolovaný maly
papierik s nápisom:láska, peniaze, zdravie, šťastie...len samé pozitívne veci 🙂. Počas štedrej večere si potom každý vyberie jeden kúsok a prečíta si, co ho v nasledujúci rok čaká.
@bambulka712
@jarmila_cukor - no do mojej 30tky som o ňom ani nechyrovala. Pochádzam z juhu stredného Slovenska. Presťahovala som sa na sever a zachytila som ten názov kdesi v obchodoch. Priznám sa, ešte som ho nikdy nejedla a to mám fakt už dosť rokov. 🙂
u nás sa nikdy nerobil, prvýkrát som o tom počula od kolegyni, ale nejako mi ani nechutil, taký suchý mi pripadá, nemám veľmi rada takéto koláče, tak som ho ani nezačala piecť. Keď mám chuť na sladký koláč, radšej si spravím kysnutý slivkový alebo marhuľový s posýpkou.
ŠTEDRÁK recept, ktorý som pridala, 7. decembra, doplňte si prosím Vám 300 ml vlažné mlieko, ak by ste ho piekli. Ospravedlňujem sa🙂)🙂

posielam niečo pre inšpiráciu z lístkového cesta http://www.napadynavody.sk/vynikajuci-vianocny-...