Ja pečiem oblátky od prvej adventnej nedele. Robím jednu dávku oblátok k štedrej večeri a dve dávky trubičiek. Oblátky sú pre mňa slávnostnejšie, tie si hneď odkladám, aby sa nepoškodili a nezjedli! Pri trubičkách musím rátať s okamžitým úbytkom: heart_eyes: Pečenie trubičiek mi trvá skoro 4 hodiny, mám zväčša popálené prsty z toho, ako natáčam upečenú oblátku na drevenú paličku, ktorou ich rolujem.
@kika7786 ked budeš vyberať vzor, odporúčam si vybrať taký nie velmi prekombinovaný... odporúčam z nových vzorov ten zvonček napríklad, alebo tá zasnežená dedinka (ten mám ja) lahšie sa oplatky podberajú. ten starší mám vesele vianoce s betlehemom a nabudúce by som brala asi niečo jednoduchšie
pozeram ze je dalsi recept - mozno niektora chce vyskusat. ale ja by som robila len polovicnu davku. ked robim z litra a mam dva stroje tak mi to trva 2-3 hodiny.
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky špeciál
2 ks vanilkového cukru (dávam bourbon)
50 ml oleja
60 g kryštálového cukru
1,5 litra vody
0,5 litra plnotučného mlieka
1 vajce
1 ČL škorice
Všetko zmiešame dohladka mixérom, chvíľu to však trvá, buďte trpezlivé. Cesto musí stáť v chlade 24 hodín, vtedy je akurát. Stroj musí byť poriadne rovnomerne rozohriaty (ten môj má na to svetielko). Potiera sa troškou včelieho vosku a prvé dve – tri oblátky sa vyhadzujú. Do formy sa leje zhruba 1 polievková lyžica na stred, pritlačením stroj cesto rozleje sám. Pečie sa pár sekúnd, kým sa nevyparí voda. Na internete nájdete zopár videoukážok.
@jarmila_cukor oktorej firmi sa da kupit
@sarinka15 firma Magropom, ale priprav sa na dlhú dodaciu dobu
Zdravím.Ako vidím gazdinky sa činia a vianočné oplátky sú neoddeliteľnou súčasťou vianoc.Ja mám na vás jednu veľkú otázku.To vám vážne nevadí , že pri vysokej teplote pri pečení dochádza uvoľňovanie hliníku do oplatok??Žiadna z vás už určite nepoužíva hliníkové lyžice,ale vedeli ste že pri pokojovej teplote sa až toľko nekontaminuje hliníkom potrava ako pri pečení?Preto sa chcem opýtať.Rad by som potešil moju žienku a tiež túži po oplatkovaci.Viete o nejakom ktorý by bol z nereze?Ale nie len kryt ale hlavne teleso.Vopred ďakujem za odpoveď.
@kika7786 ja mám dva strojčeky magropom a jeden od wafee.sk. wafee je len okrúhly, treba vedieť nalievať cesto, ale roztláčanie je velmi jednoduché a zvládne piecť aj moja 8r, vid príspevok kúsok vyššie. stoja 285 e a v cene bola aj doprava aj čistiaca sada s kefkou a voskom. váži 10 kg, je to fakt masív. Magropom strojky sú z nejakej lahšej zliatiny, majú polovičnú hmotnosť, sú skladnejšie. základná verzia stojí +- 240 eur + príslušenstvo+ 8,50 e pošta. roztláčanie cesta bez toho mechanizmu je pracnejšie ale nič čo by sa nedalo zvládnuť. do okrúhlej formy sa lahšie dávkuje cesto. a Magropom má velmi vela vzorov v ponuke. ponukový list radi pošlú emailom ked sa im ozveš. Wafee je teraz vypredaný, magropom berie objednávky na apríl (včera si objednávala kolegyňa). Sama neviem, ktorý by som odporučila viac. oba sú super (Wafee prišiel ako tretí v poradí a tam sa mi páčil ten retro dizajn)