„DŽEMUJEME“ a ZAVÁRAME vo veľkom! Z čoho všetkého robíte džem, či kompót?

nela_cukor
9. júl 2015

Zaváracia sezóne je v plnom prúde. Ak aj vy a vaša rodinka patríte k milovníkom domácich ovocných pochúťok, podeľte sa s nami o vaše obľúbené recepty! Čo všetko zavárate? Aké neobvyklé kombinácie ste už skúšali a čo je u vás osvedčená klasika? Môžete samozrejme pridať aj fotku! Tešíme sa 😉

@nela_cukor My sme závarali melon aj žltý ale aj vodový 😉 ale naša klasika sú jablká, marhule, broskyne ale aj nektarinky egreše,jahody a mnoho iného 🙂

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@zachrannazdravotnasluzba Ahoj! vidím, že u vás je chuť leta uchovaná v pohárikoch na celý rok 😉 Ako najradšej robíš džem? Klasicky, roztváranie s bežným kryštálovom cukrom, alebo si už niekedy skúsila aj želírovací cukor? Zaujal ma ten melón, žltý aj červený. To ide skutočne zavariť???? Akoby na marmeládu?

nikenzi
9. júl 2015

Včera robená marhulová výživka pre drobčeka - 8kg ocistených marhul, 3l vody, 5 zl.klasy, 5 van.cukor a 1kg cukru krys. 🙂 vyslo 100ks 2dcl flasticiek 😝

mawka
9. júl 2015

nase komba: jahoda+kiwi, jahoda+ceresna, jahoda+ribezle, potom robime marhulovo broskynove, slivkove, trnkove, rakytnikove, cernicove, jablkove a hruskove. hruska s jablkom alebo zvlast alebo hruska+ citron 🙂 proste podla toho coho sa kolko urodi. kedze je tatko diabetik, tak cukru davame minimum. mamka dava zelirovaci. celkovo mame radi kyslejsie dzemy, preto tie kombinacie. rakytnikovy je extra kysly a vyborny do sladkych palaciniek 🙂

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@nikenzi Ahoj! tie výživy vyzerajú perfekte! Drobček bude mať výborné domáce a zdravé maškrty. Poháriky sterilizuješ v rúre? Ja som to chcela tiež vyskúšať (pri uhorkách), ale nevedela som, že akú teplotu, či dať poháre do horúcej, či studenej vody, koľko tej vody vlastne má byť... Tak som radšej zostala pri klasickom zaváracom hrnci. Tento Tvoj spôsob sa mi ale zdá praktickejší 😉

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@mawka to je úžasná džemoová nádielka!!! Jahoda + kiwi vyzerá veeeľmi lákavo 😉 Trnkový a rakytníkovy by som rada ochutnala, keďže sú kyslejšie môžu byť výborné aj do sladkých lineckých koláčikov.

nikenzi
9. júl 2015

@nela_cukor staci 20min pri 100stupnoch. a vody len tolko aby sa ti nevylialo z plechu- cize cca 1,5cm pri 2cm vysokom plechu 🙂 a jasnee bude papat povinne. 😀 este sa chystam na slivky a jablcka - vycitime babkinu zahradu 😀

mawka
9. júl 2015

@nela_cukor rura je prakticka, vsetko tiez zavarame v rure. rakytnika maju nasi na dvoch stromoch a totalne obsypane kazdy rok. takze zavaraju, dzemy robia a da sa aj surovy jest, tatkovi po nom klesa cukor 😀
este su zelene, ale bude zase kopec.

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@nikenzi ...tie záhrady u starých rodičov, to je to najlepšie BIO, čo môže byť 😉 Píšeš, že budeš robiť aj slivkový lekvár. Skúšala si už niekedy ten recept s octom, taký že vraj sa nemusí miešať? Mne sa to veľmi nezdá, predsa len, keď už je raz pridaný aj cukor, podľa mňa to má vždy tendenciu sa trošku prichytiť...Ale možno nie 😉
Inak ďakujem za ten tip s tou rúrou, tiež sa chystám robiť výživy, tak to otestujem 😉

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@mawka Nádherná záhrada! To je zaujímave, že ten rakytník má na diabetika takéto účinky. Prajeme otcovi veľa zdravia!
Ešte si písala, že mama používa aj želírovací cukor, ako je s ním spokojná? Ja mám skúsenosť, že džem je potom taký jemnejší, nie príliš hustý a tiež menej sladký. Ja s ním celkom rada robím.

nikenzi
9. júl 2015

@nela_cukor Slivkovy lekvar robim len z octom - na spodok smalt.hrnca das ocot, prisypes slivky (ktore vykostokovane a posypane cukrom odstali celu noc) a zakryte nechas bez miesania varit/dusit hodinu. potom pomixujes, pridas konzervant a polhodinu miesas. a mas hotovo. ocot sa vypari a necitit ho.

mawka
9. júl 2015

@nela_cukor ano, presne, nie je uplne husty, je tekutejsi a nie je presladeny. v rodine v nemecku, kde robim robia tiez len so zelirovacim, ribezlovy, je vynikajuci. mne chuti cisto ako ribezle, cukor tam nie je ani citit. dedkova dcera musi vzdy zavarit dzem aj pre nas 😀 ja jej nosim zase nase. a ine prisady nasi nedavaju ani oni, cize dzemy su skutocne ovocne a bez umelin kadejakych. rozhodne sa domaci dzem neda porovnat s tymi z obchodu. len u nas uz po pol roku su aj dzemy fuc aj zavaraniny 😀 😀

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@nikenzi takže predsa to funguje!!! Prosím Ťa koľko dávaš cukru na kilo sliviek? Mne sa minule urobil hrozne kyslý, vymíňa som ho najmä do varenia.

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@mawka u nás sa zase tak míňa sirup. Musím aj porozdávať a do Vianoc je už fuč. Teraz som robila z domácej mäty a je fakt výborný.

ivankajar
9. júl 2015

U nás je najobľúbenejší jahodový džem a klasika slivkový. 🙂

nikenzi
9. júl 2015

@nela_cukor na kilo sliviek 200gr cukru. 🙂 ale samozrejme ked slivky su kyslejsie tak aj viac.

katenka858
9. júl 2015

ja robím slivkový lekvár v rúre....a je taký hustý, že mám problém ho dostať von z pohára 🙂 MŇAM.....len slivky, trošičku octu na spodok pekáča a cukru podľa chuti sliviek (ale až ku koncu pečenia)..nechať v rúre piecť 2-3 hodiny, bez miešania a otvárania a potom horúce dať do pohárov a zavrieť

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@katenka858 To sa mi páči, mohla by si kludne volať aj "pečený slivkový lekvár" 😉 Dievčatá tu píšu, že tá rúra je ozaj praktická. Vidím, že jej využitie je naozaj rôznorodé.

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@ivankajar jahodový musí byť. Prvý sa varí a často sa aj prvý zje 🙂 Aký cukor používaš pri príprave? Si skôr za klasiku, alebo za želírovací cukor?

dkethe
9. júl 2015

Mam hotovy ceresnovy, visnovy a marhulovy. Poctivo priznam vsetky s gelfixom 3:1 aby slo co najmenej cukru. A zaujimave kombinacie - mam par sklickov ceresna+vanilka(pravy extrakt) a marhula+levandula (kvietky)

mawka
9. júl 2015

@nela_cukor to znie vyborne, maty mame velmi vela. napises recept alebo je tajny? 😉

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@mawka jasné, že nie je tajný! No robila som dvoma spôsobmi. Na jednu várku som použila nový Korunný cukor na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek (dala som trochu viac vody ako je písané na obale), inak som išla presne podla postupu na obale, nič viac nebolo treba dokupovať, stačil len ten cukor. Výsledkom je príjemný voňavý koncentrovaný sirup.
Druhý som robila tak, že som natrhala matu (odstopkovala, premyla) a zaliala som to prevarenou a úplne vychradnutou vodou, tak aby boli pekne pokryté všetky lístky, v mojom prípade to vyšli 3 litre. Pridala som šťavu z citróna a dala do chladničky tak na dva dni. Potom som to precedila a na tie tri litre vody som dala tak 1,5 až 2 kg cukru - kryštálový a samozrejme slovenský 😉 + kyselina citrónová podľa chuti. Ja nedávam veľa KC, do limonády vždy ešte rada vytlačím čerstvý citrón. Povarila som to tak 3 minútky a naliala do fľaštičiek. Tiež je výborný.

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@dkethe To predsa nevadí, že si robila z gelfixom, tento 3:1 ozaj nechá vyniknúť chuť ovocia. Nie každý má rád veľmi sladký džem. Marhuľa + levanduľa??? to znie perfektne. Tie kvietky si tam len tak nasypala?

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@nela_cukor ha ha-že vychradnutou vodou 😀

nela_cukor
autor
9. júl 2015

@dkethe pýtam sa na tú levanduľu preto, lebo mám na dvore takúto "fešandu" a rozmýšľam, čo s kvietkami. Napadol ma aj sirup...Ale aj ten nápad s džemom je super. 😉

olinka19
9. júl 2015

Jej. Super napad zalozit takuto diskusiu. Moj drobec ma uz 4 a dcera 12, este stale lubia ale vyzivy🙂 Ja som zavarila vzdy len v rure a vrelo odporucam. vyzivy som robila len so solou, riadila som sa pravidlom ked nemusi byt cukor naco deti zvykat🙂 Lekvare robim rozne, skor kombinujem. Vcera bol malinovy so skoricou a este sa mi podarilo aj 6 poharov marhuloveho pikantneho catni🙂 Lubime k masku a grilovanym syrom.

ivankajar
9. júl 2015

@nela_cukor tento rok som prvýkrát použila zelirováci cukor a zatiaľ som spokojna.

mawka
9. júl 2015

@nela_cukor dakujem, vyskusam 🙂 uz cez vikend.

pekkka
9. júl 2015

ja zavaram tak , ze pohare oplachnem v umyvacke riadu, dzem mi spravi ,,takmer sama" pekarnicka na chlieb uz to len hotovy dzem zhotoveny podla navodu naliat do flias a zatvorit. co sa tyka ovocia ceresni a podobne tak volim postup - umyvacka, ovocie , cukor, studena voda, uzatvorit a umyvacka riadu ( na najvyssi stupen - program)

vsetko raz - dva hotove .... len to zbieranie ovocia a cistenie ...

1962viliam
9. júl 2015

Rada pridám aj ja nejakú skúsenosť so zaváraním, zaváram pre synčeka bez cukru / možno pridať min. množstvo medu /.
Odkôskované ovocie -čerešne a višne / môžu sa aj pomiešať/ som časť odšťavila a zriedila s vodou v pomere 1:1 , potom v tejto šťave povarila 1-2 min. ostatné čerešne/višne a hneď plnila do zav. fliaš, sterilizovala 20min. , otočila dole vrchnáčikom a zabalila do deky na 24hod.
Chutia vynikajúco, nakoľko bez pridania cukru si zachovali svoju prirodzenú chuť.
Skúsila som ešte jeden spôsob a to naplniť zaváraninovú fľašu ovocím , zaliať vodou a pridať štipku soli a sterilizovať / opäť bez cukru / . Ochutnali sme a sú vynikajúce.
Uprednostňujem zaváranie bez pridania cukru, nakoľko naše ratolesti majú cukru až-až všade a na každom kroku a ovocie aj zelenina majú cukor v prirodzenej ľahko stráviteľnej forme.
Prajem krásne dni pri zaváraní, s pridaním štipky korenia Lásky svojim najbližším...