icon

Trstinový, hnedý, biely, kandizovaný ... Ako najradšej jednotlivé druhy cukru používate?

radovan_cukor
6. júl 2015

Dobrý deň prajem všetkým maškrtníkom 😝 Používate aj iné druhy ako tradičný biely kryštálový, alebo je práve tento druh u vás doma stálicou? Radi by sme vedeli, či ste už vyskúšali aj nejaký netradičný cukor, napríklad hnedý, kandizovaný, alebo trstinový. Podeľte sa s nami o vaše tipy a nápady, ako využiť škálu rôznych druhov cukru pre vylepšenie chutí rozličných pokrmov!
Každý z cukrov exceluje v inej oblasti ...

jaruska8
6. júl 2015

@jabadaba Možno sa aj my raz dožijeme.😜😜👿

nela_cukor
6. júl 2015

@jaruska8 Zaujímavý nápad s tým práškovým trstinovým! Určite by ocenili viacerí 🙂

gretocka
6. júl 2015

u nas musi byt vzdy krystalovy biely cukor a tiez praskovy. A okrem toho trstinovy tmavy cukor, ktory pouzivame do caju ci obilninovej kavy. A okrem toho pouzivam aj agavovy a javorovy sirup. V plane mam este odskusat brezovy cukor.
V zasade klasicky biely pouzivam do pecenia a na dosladzanie beznych drobnosti pouzivam hnedy alebo nahrady. 🙂

pepedra
6. júl 2015

@jaruska8 ja mam pocit ze v DMke maju aj praskovy (zn. Alnatura)...mala som ho tak davnejsie, tak ak ho neprestali predavat tam mali 🙂

gretocka
6. júl 2015

jasne a med som este zabudla, ten pouzivame v zime do caju takmer vyhradne..

jabadaba
6. júl 2015

@jaruska8 no snad.... Ak budes mat cestu smer BA a bude sa vam chciet skocit do AT, tak v Merkuri ho maju. Je v prirodnom hnedom papierovom vrecku, navrchu s obrazkom slahacej metlicky. 😉 Ma sice dost vyraznu vonu, nemusi byt prijemna kazdemu, ale je mimoriadne chutny v kolacoch. 😉

jaruska8
6. júl 2015

@pepedra Minule som tam bola. A nevidela som ho, musím pozrieť pozornejšie.😊

jaruska8
6. júl 2015

@nela_cukor No, treba ten nápad zrealizovať.😊

pepedra
6. júl 2015

@jaruska8 Oni to tam dost menia a nie vzdy vsetko maju, tak hadam budu mat 🙂

maryah
6. júl 2015

@nela_cukor tiež sa mi zdá, že trstinový cukor je taký sladší, chutnejší, neviem prečo sa im zdá slabší. Možno sú to výhovorky, celkovo majú iný názor na zdravšie stravovanie tak im už nedávam "prednášky " o zdavšej variante stravovania. Do džemu dávam len trstinový cukor a je perfektný.

jaruska8
6. júl 2015

@jabadaba Niečo poriešime. Lebo drahého naj jedlo-makové slíže súrne potrebujú práškový cukor (dalvam hroznový) a moja bábovka tiež.😜

sjuzi
6. júl 2015

Ja už 2 roky po sebe som robila aj džemy s trstinovým a sú super. Ale zato zavárané marhule sa mi všetky poháre do jedného pokazili - skysli... ☹ Tak to už riskovať asi nebudem.

sjuzi
6. júl 2015

Ja drahému (tiež miluje makové slíže, makové gule slivkové...) dávam na rezance pomletý trstinový s makom. Meliem na kávovom mlynčeku už aj rovno s makom a super! Odporúčam... 😀

jabadaba
6. júl 2015

@jaruska8 noooo, na tie makove slize mu moze trosku prekazat prave ta velmi vyrazna aroma tohto cukru. Tak neviem...do babovky ho vsak davam aj ja. Vlastne do kazdeho kolaca co peciem. V ceste a po upeceni vobec vona neprekaza, akoby sa stratila. Zvlastny oder je to....ale ak si privonias k melase a ochutnas ju, uz vies nasledne odkial vietor fuka. 😉

danna85
6. júl 2015

@radovan_cukor ak uz potrebujeme sladit, asi v 95% pouzivame med, zvysok steviovy cukor.

radovan_cukor
autor
6. júl 2015

@guinevre Máte vcelku pravdu , že veľký rozdiel medzi bielym, hnedým a trstinovým cukrom nie je. Hlavný rozdiel medzi trstinovým a repným cukrom je v tom, že sa každý vyrába z inej rastliny, čo spôsobuje, že majú rozličnú chuť. Z hľadiska zloženia sa však v oboch prípadoch jedná takmer o 100%-nú sacharózu, ktorá je svojim zložením identická. Aj kalorické hodnoty sú preto rovnaké. Trstinový cukor spravidla obsahuje aj zostatkové minerálne látky, preto sa o ňom často zvykne hovoriť, že je zdravší. Toto množstvo je však z výživového hľadiska pre ľudský organizmus zanedbateľné. Zjednodušene povedané, priemerný človek neskonzumuje také množstvo trstinového cukru, aby účinok minerálnych látok prevýšil dôsledok veľkého kalorického príjmu. Je dobre že si sladidlá obohacujete o iné druhy, ako med, agave sirup či stéviu. Množstvá cukru je dobré mať pod kontrolou. Keďže sa jedná v podstate o koncentrát, treba s ním zaobchádzať v rozumnej miere hlavne kvôli kalorickým hodnotám.

radovan_cukor
autor
6. júl 2015

@sjuzi proti chuti žiadna ... 🙂 Práve chuť a arómu trstinového cukru vidím ako hlavný dôvod na jeho použitie.

domin85
6. júl 2015

presli sme roznymi variaciami- aj biely aj kandizovany aj hnedy ale ujal sa u nas trstinovy- pouzivam vsade, aj do pecenia a varenia 😉 a veru to co tu zaznel napad s praskovym trstinovym- stoji za uvahu, mna by to potesilo 🙂

edie63
6. júl 2015

@nela_cukor Cukor z kokosovych kvetov pouzivam iba do kavy, obcas do dezertov (iba ak je v recepte). Ma taku karamelovu chut a kupujem ho v bio obchode. Vanilkovy Cukor robim iba od oka, nemam na to recept. 🙂 Vacsinou pouzivam ten cierny vanilkovy prasok z bio obchodu a ked pouzijem vanilkovy struk, nevyhodim ho ale dam ho do van. cukru. 🙂

radovan_cukor
autor
6. júl 2015

@danna85 - med je výborné sladidlo, len treba naň mať dobrý zdroj, lebo často sa bohužiaľ stáva, že kvalita voľne predávaného medu je pochybná. Stéviový cukor je tiež prírodné sladidlo výrazne sladšie ako cukor. Ak neprekáža trochu iná príchuť, je to dobrá voľba.

kaja73
6. júl 2015

u nas sa poziva kokosovy cukor...hlavne pre deti-ale sladime celkovo malo, dalej xylitol a stevia....to zas ja s muzom.
Biely,hnedy,trstinovy....doma nemam vobec. A este som zabudla na med..domaci ....ale to len obcas.

maryah
6. júl 2015

@kaja73 prosím ťa, aký je to ten kokosový cukor a kde ho kúpiť? Ďakujem 🙂

kaja73
6. júl 2015

@maryah je z kokosovych kvetov..ma mierne hnedu farbu,inu-ale pre mnas prijemnu aromu ,obsahuje mineraly a vitaminy...a kupujem ho v zdravej vyzve.

maryah
6. júl 2015

@kaja73 ďakujem. A aká je jeho cena? Pôjdem si ho kúpiť, ten sme ešte neskúšali.

kaja73
6. júl 2015
nela_cukor
6. júl 2015

@sjuzi Ahoj sjuzi! To ma mrzí s tými marhuľami :( Toľká škoda. No čo už, niekedy sa to jednoducho stane...Ja robievam kompóty aj džemy vždy s bielym cukrom. Z viacerých dôvodov 😉 Mám dojem, že sa menej kazia (ale to je len moja skúsenosť). S bielym cukrom lepšie vynikne prirodzená farba ovocia ale aj jeho chuť. Trstinový sa mi zdá trošku aromatický a môže jemne prevážiť nad chuťou ovocia. (Používam ho skôr do miešaných nápojov, alebo do pečenia s orechmi.) Biely dávam aj preto, že výsledný produkt (džemík, alebo kompót) má ozaj lokálny charakter. Náš cukor sa získava z našej repy, ktorá rastie na Slovensku, teda pre nás v prirodzenom prostredí. Páči sa mi, že aj ovocie aj repa dozrievali v našich klimatických podmienkach a nemuseli za mnou cestovať cez polku sveta. 🙂

gubiko
6. júl 2015

my od istého obdobia používame do všetkého len trstinový cukor. urobila som z neho aj vanilkový cukor - rozmixovala som ho s vanilkovými luskami. chuťovo nám trstinový najviac vyhovuje. iný nepoužívame. biely cukor nám doma stojí už nejaký čas a zatiaľ neviem, čo s ním.

ivankajar
6. júl 2015

Dobrý deň
vyskúšala som trstinový , ktorý je super pretože nie je až taký sladký 😉 a včera dokonca citrónový cukor - výborný do tvarohových koláčov.

nela_cukor
6. júl 2015

@domin85 Ahoj domin. Hej, už viaceré dievčatá písali, že by ocenili takýto produkt 🙂 Klasický práškový ale tiež nie je zlý. Výhoda je, že napríklad pri pečení nemení celkový chuťový charakter koláča a jedná sa o kvalitný slovenský produkt. Píšeš, že si už mala aj kandizovaný cukor, aké máš s ním skúsenosti?

nela_cukor
6. júl 2015

@gubiko Ahoj gubiko! Si naozaj kreatívna, domáci vanilkový cukor je super. Na Vianoce určite krásne rozvoniava 😉 Ten biely cukor, ktorý máš doma kludne vymíňaj. Slovenský repný cukor je kvalitný produkt, ktorý sa tradičným spôsobom získava z na Slovensku vypestovanej cukrovej repy. Jedná sa teda o lokálnu produkciu, ktorá je pre náš organizmus prirodzená. Slovenský cukor má dokonca viacero ocenení za kvalitu. Zaujímavosťou možno je, čo málokto vie, že repný a trstinový cukor sú takmer 100%-nou sacharózou, majú teda rovnaký kalorický obsah. Trstinový cukor obsahuje navyše aj stopové minerálne látky, ktoré sú však vzhľadom na skonzumované množstvo pre náš organizmus zanedbateľné. Pravdou je, že rozdiel je v chuti. Trstinový cukor je aromatickejší a pre mnohých z nás má chuť exotiky 🙂 Tak či onak, s cukrom treba narábať opatrne, či je repný alebo trstinový. 😉 Je kaloricky veľmi výdatný, jeho príjem si treba strážiť.