icon

Trstinový, hnedý, biely, kandizovaný ... Ako najradšej jednotlivé druhy cukru používate?

radovan_cukor
6. júl 2015

Dobrý deň prajem všetkým maškrtníkom 😝 Používate aj iné druhy ako tradičný biely kryštálový, alebo je práve tento druh u vás doma stálicou? Radi by sme vedeli, či ste už vyskúšali aj nejaký netradičný cukor, napríklad hnedý, kandizovaný, alebo trstinový. Podeľte sa s nami o vaše tipy a nápady, ako využiť škálu rôznych druhov cukru pre vylepšenie chutí rozličných pokrmov!
Každý z cukrov exceluje v inej oblasti ...

Strana
z4
nela_cukor
7. júl 2015

Ahojte dievčatá, ďakujeme za všetky Vaše príspevky a skúsenosti. Ako čítam, mnohé ste si obľúbili trstinový cukor a sladíte tiež medíkom. 😉 Dokonca niektoré máte to šťastie, že stáčate vlastný domáci med. 😲 😝 Veru niet nad domácu produkciu. Nie každý si napríklad ale uvedomuje, že aj slovenský repný cukor sa radí medzi lokálne potraviny. Pre ľudské telo sú celkovo najvhodnejšie tie potraviny, ktoré sa vypestovali, alebo dochovali v preň prirodzenom prostredí. V prípade cukru to súvisí najmä s lokálne pestovanou cukrovou repou, z ktorej sa cukor získava. Na Slovensku sa táto plodina pestuje ekologickejšie ako vo väčšine krajín EÚ. Používa sa menej hnojív, ale aj menej prípravkov na ochranu rastlín - pesticídov a herbicídov. Výhodou tiež je, že výsledný produkt necestuje na náš stôl takpovediac cez pol sveta. Vďaka snehobielej farbe a kryštalickej štruktúre si stále veľa ľudí myslí, že cukor je akýmsi chemickým produktom. Nie je to však pravda. Cukor sa na Slovensku získava tradičným spôsobom, pri ktorom sa z cukrovej repy vyťaží sladká zložka, ktorou je práve cukor. Ten sa vo finále pred kryštalizáciou očistí, čím získa svoju charakteristickú belosť. Pri konzumácii akéhokoľvek cukru, alebo aj sladidla treba mať na pamäti, že sa jedná o veľmi kalorickú zložku potravy, ktorú treba vyvažovať vhodným pohybom a celkovo zdravým životným štýlom. Ako správne upozorňujete, pozor si treba dávať na sladené nápoje a iné potravy, ktoré obsahujú často alternatívne sladidlá a sú zdrojom skrytých kalórií.

janasipos
7. júl 2015

Dobry vecer! neviem ci este mozem prispiet aj ja. My sme asi "klasicka" rodinka s bielym praskovym a krystalovym cukrom. Radi pouzivame aj kockovy cukor najma na sladenie kavy. Do caju skor medik kvoli detom. Skusali sme aj trstinivy aj steviovy, ale vzdy sa nejak vraciame ku starej klasike. Moj dedko kedysi varil cukor v cukrovare, pochadzam zo Sladkovicova, kde sme mali velky cukrovar. Nosil nam z neho aj domov, pocas repnej kampane nam aj co-to poukazoval a vysvetlil ako sa cukor vyraba. Este dodnes moja babka opatruje vystavne homole cukru z Cukrovaru S.Majora v Sladkovicove. Bol to obrovsky podnik,skoda ze skoncil tak ako skoncil ☹
Zdravi Jana.

radovan_cukor
autor
8. júl 2015

Dobrý deň pani Janka, jasné že môžte prispieť 🙂 Sme radi že tu stretávame niekoho, kto má spomienky na cukrovar v Sládkovičove, keď ešte fungoval. Určite je škoda tých cukrovarov, ktoré sa pozatvárali. Slovensko žiaľ zaplatilo dosť veľkú daň za to že sme dnes v EÚ. Minimálne pre cukrovarnícky sektor to platí.
Z pohľadu, ktorý ste uviedli, sme aj my "klasická" rodinka keďže u nás doma neohrozene dominuje biely cukor.😀 Babka opatruje homole cukru, alebo formy na výrobu homolí?

nela_cukor
8. júl 2015

@janasipos Milá Janka, vidím a čítam, že ste naozaj sladká rodinka 😉 Slovenský repný cukor je veľmi kvalitný, takže rozumiem tomu, že na Vašom stoje nechýba. Cukrovarníctvo na Slovensku má naozaj bohatú tradíciu, do ktorej určite patrí aj cukrovar v Sládkovičove. Aktuálne už žiaľ, fungujú na Slovensku len dva cukrovary. Jeden je v Seredi a sa môže pýšiť skutočne bohatou históriou. Siaha až do roku 1844 a patrí medzi najstaršie zo všetkých slovenských cukrovarov. Aj cukrovar v Trenčianskej Teplej sa môže pochváliť viac ako storočnou tradíciou. Prvá kampaň sa v ňom uskutočnila už v roku 1901.
Inak, je škoda, že sa už také klasické homole, ako má Vaša babka, u nás nevyrábajú. Viete, že sa na to ľudia aj z času na čas pýtajú? Niekto má doma dokonca ešte taký "nástroj", do ktorého sa tá homola nasadí a slúži k sladeniu nápoja. Je to vlastne špeciálny držiak a nápoj sa volá „KRAMPAPULA“, alebo tak nejako 😉 . Je to vraj starodávny nápoj s priam diabolským názvom (odvodený od slova crampus – diabol). Tomu zodpovedá aj príprava. Do spomínaného držiaka sa vkladá homola cukru, poleje sa 80%-ným rumom a zapáli sa. Cukor karamelizuje a padá do nádoby, v ktorej je už zohriata zmes červeného vína, čierneho čaju, koňaku, škorice, citrónovej a pomarančovej šťavy. Poznáte to? Túto fotku nám raz poslala jedna pani, tiež v súvislosti so slovenskou tradíciou výroby cukru.

anicka245
8. júl 2015

ja pouzivam najcastejsie krupicovy cukor, pretoze robim penove torty a z neho sa robia najlepsie, vzdy ho mam nakupeny a ten pouzivam v podstate do vsetkeho, iba do kavy pouzivame trstinovy cukor... ak mozem pripojim vam aj fotku takej penovej torticky, ktorej korpus je vlastne iba cukor a bielok.. je teda sladka..ale vyvazena kakaovym kremom...

janasipos
8. júl 2015

@nela_cukor
Jeej to je super pristoj. Nie, este som taky nevidela. Stalo by za to vyskusat ho. Mozno ho aj nasi pouzivali, ale doma som ho nevidela. A este ma napadlo v suvislosti s dukrom, ze ako deti sme mali radi ten farebny kockovy cukor co bol v roznych tvaroch-tusim tie co su na hracich kartach. Mnaaam to bolo.
Prajem pekny den, obe deti mi spinkaju a ja si chlipkam kavu s cukrom.
Jana

janasipos
8. júl 2015

@radovan_cukor
Dobry den, formy nemame, iba tie homole.
S pozeravom, JS.

radovan_cukor
autor
8. júl 2015

Nevadí, ďakujem za odpoveď, homole sa už dnes často nevidia, preto Vaša babka vie prečo si ich opatruje 😉

nela_cukor
8. júl 2015

@anicka245 Milá Anicka, ideme si oci vyocit nad tou krehkou nádherou. Si nesmierne šikovná! Prosím, pripojíš aj recept? Píšeš, že používaš krupicový cukor, osvedčil sa Ti niektorý zo slovenských výrobcov?
Trstinový je do kávy výborný. Teraz aj v kaviarňach je často na výber celá plejáda cukru v takých úhľadných cukorničkách.

nela_cukor
8. júl 2015

@janasipos Janka, presne viem, to bol bridge cukor. Ten nesmel chýbať v žiadnej cukorničke 😉 Tiež je škoda, že sa už nevyrába. Inak tie homole mám dojem, že sa ešte niekde v rakúsku dajú zohnať.
Prejeme príjemnú pohodu ku kávičke 😉

topier
12. júl 2015

Ja asi budem trápna, ale ja stále používam klasiku - biely kryštálový.. 😀 Musím povedať, že my toho cukru až tak veľa neminieme keďže si nápoje nesladíme. Samozrejme, používame aj med, hlavne keď je niekto chorý.. No úprimne - chystám sa vyskúšať aj trstinový, len som sa k tomu ešte nedostala 🙂 Inak najväčšiu radosť v detstve sme mali, keď mne a sestre starká rozkrojila na polovicu jeden citrón, každej nasypala do mištičky cukor a my sme si tam ten citrón namáčali a olizovali ho 😀 Spotreba cukru bola síce riadna, ale pre nás to bol sviatok. Teraz som si na to vďaka vašej téme spomenula 🙂 Pekný deň vám.

radovan_cukor
autor
13. júl 2015

@topier prečo "trápna"? 😲 Ja to napríklad hodnotím kladne, ako som už niekde písal, u nás doma tiež jasne dominuje biely cukor. 🙂 Kľudne vyskúšajte aj trstinový, možno Vás osloví svojou chuťou. Problém cukru nie je v jeho zložení a je jedno o aký druh cukru sa jedná (biely, hnedý , trstinový). Jediným problémom, je len ustrážiť si primerané množstvo a to znamená sledovať zloženie potravín, ktoré konzumujeme a tomu prispôsobiť ďalší konzum cukru a cukrov. Na tú citrónovú mňamku si dobre pamätám 😝 , tiež sme ju ako deti mali radi. Pekný deň aj Vám.

nela_cukor
13. júl 2015

@topier Je úplne v poriadku, že hrá u Vás doma "prvé husle" biely kryštálový cukor. Je to kvalitný produkt a hodí sa tak do pečenia, ako i varenia. Aj zvykneš na pultoch vyberať slovenský cukor? Cukor vyrobený na Slovensku pochádza z našej repy, ktorá je pestovaná v súlade s prírodnými zvyklosťami a v prostredí, ktoré je nášmu organizmu najprirodzenejšie. Navyše slovenský výrobcovia ručia za jeho kvalitu. Tá bola dokonca aj viackrát ocenená v takých prestížnych súťažiach, ako je Slovak Gold alebo Značka kvality SK.

Trstinový určite vyskúšaj, má príjemnú akoby karamelovú chuť. Opäť však pozor pri jeho výbere. Trstinový cukor, ktorý sa v našich klimatických podmienkach neprodukuje je z dovozu. Pri týchto výrobkoch je dôležité všímať si krajinu pôvodu a údaje o výrobcovi. Ak sa dá, užitočné je skontrolovať aj štruktúru, či farbu samotného cukru. O kvalite veľa napovie aj to ako je cukor balený, či je obal dostatočne pevný, nepoškodený, bez nezvyklej arómy, nápadnej vlhkosti a podobne. Seriózny výrobca na obale uvádza údaje o distribútorovi a dátume výroby. Kúpou cukru neznámeho pôvodu, kupujeme takpovediac mačku vo vreci. Signálom môže byť napríklad veľmi nízka cena. Odrážať môže viacero podozrivých aspektov, ako je neurčitý pôvod suroviny, neznáme podmienky skladovania a výroby, dampingovú cenotvorba a podobne. Pri použití takýto produkt nemusí mať vlastnosti podľa očakávania. Oba naše slovenské cukrovary dodávajú na trh kvalitný trstinový cukor, za ktorého kvalitu ručia. Dostať ich pod značkou Korunný cukor a SweetFamily.
P.S. Citrón namočený v cukre je paráda!

jabadaba
13. júl 2015

@nela_cukor jej, ale toto je pekne! Aj ked farbeny cukor nemusim, asi by som neodolala uz len z estetickeho hladiska. 🙂

nela_cukor
13. júl 2015

@jabadaba Ja Ti ani neviem veru, či sa to dá niekde kúpiť. Spomínam si len (už sa aj opakujem), že moja stará mama ho mala v "zakázanej skrinke", čo mňa ako decko samozrejme lákalo. Zdobila ním okraje pohárov pre návštevy 😉

topier
13. júl 2015

@nela_cukor Samozrejme - na iny ako slovensky cukor ani nepozriem 🙂 Vzdy sa snazim podporovat slovenskych vyrobcov, aj ked nie vzdy sa to da.. Ale cukor jedine slovensky.. A dakujem za rady, urcite ho vyskusam a siahnem urcite po tom nasom 😉

koliecko
13. júl 2015

používam prevažne hnedý

nela_cukor
17. júl 2015

@koliecko Hnedý má veľmi príjemnú vôňu aj chuť 😉 Používaš ho len na prisladenie, napríklad do kávy, alebo aj na pečenie?

koliecko
17. júl 2015

@nela_cukor používam ho hlavne pri pečení, lebo normálne nesladím 🙂 ale na pečenie je výborný, a tiež upredňostňujem ten slovenský 🙂

kuracinarez
19. júl 2015

Biely cukor u nas nenajdete 🙂 Na pečenie trstinovy cukor,do napojov agavovy sirup,trstinova melasa,med 🙂

rebeka7501
19. júl 2015

Na pečenie, zaváranie, varenie, ochucovanie trstinový a hroznový cukor, prípadne med.

radovan_cukor
autor
20. júl 2015

Som normálne prekvapený aké množstvo rôznych sladidiel sa používa v slovenských domácnostiach, je fajn milé dámy že ste sa podelili o Vaše skúsenosti 🙂Ďakujem a prajem veľa pekných zážitkov pri sladení, varení, pečení či príprave dezertov 🙂

Strana
z4