icon

Buď EK0,0 a RECYKLUJ! P.S.: Možno získaš odmenu 👏

petra_bazant
Moderátor
15. jún 2018

Náš svet, bohužiaľ, čoraz viac zaplavuje odpad. Čo môžeme urobiť pre to, aby sme to zastavili alebo aspoň spomalili? Jednoducho recyklovať!

Jedna plechovka dokáže toho naozaj veľa:
- ušetrí toľko energie, koľko je potrebných na 3 hodiny prevádzky vášho počítača
- je 100 % recyklovateľná a možno ju recyklovať nekonečne veľakrát bez straty kvality
- opätovné použitie kovov z nej ušetrí až 95 % energie potrebnej na výrobu plechoviek z primárnych surovín
- je efektívny obal na transport a distribúciu, pretože auto s plechovkami prepraví 2x viac nápoja ako auto s fľašami

Plechovky, do ktorých plníme vaše obľúbené Radlery a pivo, sú preto predurčené na recykláciu. Ešte stále neviete, ako ich správne recyklovať?
VYPIŤ – STLAČIŤ – TRIEDIŤ!

Na Slovensku je zatiaľ síce iba niekoľko miest, ktoré používajú špeciálne kontajnery na triedený zber kovových obalov, ale nápojové plechovky môžete s čistým svedomím vhadzovať do žltých zberných nádob určených na PET fľaše a plasty. Predtým, než plechovku vyhodíte, vždy ju stlačte, aby ste čo najviac zmenšili jej objem. Ušetríte nielen miesto u seba doma, ale aj v zberných nádobách a vozidlách.

Vedeli ste, že je tu ešte jedna možnosť, ako dať plechovkám druhý život? Môžete si z nich vytvoriť niečo pekné a užitočné do domácnosti, napríklad takýto krásny kvetináč na svoj obľúbený kvietok Čo vy na to? Do it yourself! 😎

Žienky tvorivé, ukážte nám, ako doma recyklujete plechovky vy! Zapnite fantáziu a vyskúšajte aj vy vytvoriť z plechoviek niečo pekné. Pošlite nám fotku svojho výtvoru a jednu z vás odmeníme balíkom 150 Radlerov.

Buď EK0,0 a RECYKLUJ! P.S.: Možno získaš odmenu 👏
Strana
z2
tinka13
17. jún 2018

@petra_bazant kým sme nemali v obci nádoby na kovy, preferovala som fľaše. Teraz mi je to jedno, ale nemôžem sa ubrániť porovnaniu chutí. Fľaškový je rozhodne lepší.

zbt138
17. jún 2018

@petra_bazant u nás klasika,okvo pred vchodom máme kontajneri na Plasty,Sklo,Papier,ale co ešte mimo toho a som na to hrdá a "ženiem " do toho stále aj inych,je -zbieranie plastových vrchnakov pre vozičkárov,škôlky...z plechových krabic od UM (nechcem robiť reklamu 😆 ) mám krásne nádoby na múky,cukor...pomocou servitkovej techniky. A "recyklukeme" aj oblecenie. Z mojich starých siat,sú krásne siatky pre moju malú 👸
Konkrétne z pivovych plechoviek nerobím nič.

petra_bazant
autorModerátor
17. jún 2018

@lucanka49 to je aký super fashion tip! 👏

sabusik321
17. jún 2018

Moja mamka sa nostalgicky vrátila do školských lavíc, na pracovnom vyučovaní vraj takto tvorili ❤️
My s drahým sme sa inšpirovali a tu je výsledok, spojili sme príjemné s užitočným 🙂 (áno ten krásny kvetovany svietnik vytvoril môj CHLAP 💪)
(To že som musela plechovky loviť z vreca kde ich triedime je detail, hlavne že moja kreatívna a súťaživá duša zaplesala😂)

cevrik5
17. jún 2018

Nevymyslam nic ale separujeme a dokonca aj oplachujeme

cevrik5
17. jún 2018

Vlastne jednu vec mame ale to moj muz vytvoril http://www.frantisekbohunicky.com/en/sculptures...

Strana
z2