Dieťa v smere jazdy

smajluska
26. apr 2021

Maminky od kolkych mesiacov moze sediet dieta v autosedacke v smere jazdy? Niekde som citala, ze od 15 mesiacov, ale nie som si ista.

vevesh
26. apr 2021

Podla zakona? Ked ma na to prislusnu sedacku, co su zvacsa sedacky skupiny II. (9-18kg), cize od 2-3 rokov podla vysky/vahy.
Podla bezpecnosti- co najneskor, cize od 5 rokov+.

sapetka
26. apr 2021

@smajluska moj sedel od 10m

smajluska
autor
26. apr 2021

@vevesh Mame autosedacku Lionelo Sander 0-36 kg

ofzuza
26. apr 2021

@vevesh 9kg maju deti aj skor ako v roku 🙂

s_a
26. apr 2021

Tak v záujme bezpečnosti dieťatka tu sedačku výhod a kúp niečo bezpečne, proti smeru jazdy 🙂 a hlavne nie s takým.velkym rozpätím ☹️

ivangeline
26. apr 2021

Nas cca od 2 rokov.

vevesh
26. apr 2021

@ofzuza to je pravda, ale same sa posadit nevedia. Do sedacej sedacky by malo ist dieta az vtedy, ak sa dieta vie same posadit a vytrvat v tejto polohe dlhsiu dobu a tam je skala siroka...

ofzuza
26. apr 2021

@vevesh no ako ktore. Sed v roku nie je nic vynimocne.

evaachesa
26. apr 2021

@smajluska tak ako už bolo povedané, tú sedačku by som nepoužívala a kúpila buď protismernú, alebo otočnú, nech je dieťa minimálne do 4 rokov v protismere. Je to oveľa bezpečnejšie.

ukulela
26. apr 2021

Baby, kam chcete 4-5 rocnému dieťaťu v bežnom aute v protismere nastopat nohy? Moji sedeli v otočnej v protismere 0-18 kým im kolená dovolili. Ale teda nebolo to ani do 2 rokov....
@smajluska dieťa sedí v protismere aj preto, lebo je to bezpečnejšie v prípade nárazu. Ťažká hlava, slabý krk, nezlomí si väzy. Je to bezpečnejšia poloha. A sedačky 0-36 sú ozaj najhoršie pre malé deti. Skús ešte aspoň na čas zohnať nejakú bazarovu do 18kg napr.

evaachesa
26. apr 2021

@s_a išla som poslať to isté 😃👍
@ukulela syn má čisto protismernú sedačku do 25kg, cca 6 rokov...videla som už aj 7 ročné a úplne v pohode. Pásové protismerné sedačky majú oveľa viac miesta na nohy ako otočné keďže nie sú obmedzené isofixom.

sono2
26. apr 2021

Určite od minimálne 18 mesiacov
Moja od 21 mesiacov už nemala kde dať nohy veľká je ako 2,5 ročná
Ak by bola buračka jej stavce by to nevydržali, toto si treba uvedomiť alebo extrémne silné zabrzdenie

ukulela
26. apr 2021

@evaachesa tak aj moja je na pas - bez isofixu, ale obe decka presli v zime do smeru jazdy napr kvoli topankam ... sediet v tureckom sede obuti v oteplovackach je dost nerealne (nehovoriac o tom, ze sme na dedine a na stavbe, takze co den, to blato/daky slepacines a pod). Ale ako som pisala, ja som ich drzala proti smeru maximum, ako nam/im to slo. to iste bude platit o sedackach a presune na podsedak.

nikiki29
26. apr 2021

@ukulela ani v oteplovačkách nemá čo dieťa robiť v autosedačke. Totálne nebezpečné. Ja som vždy vyzliekla z kombinézy (vyzula samozrejme) a šup do sedačky a na to deka. Keď je blato tiež vyzúvam a navyše mám chránič sedadiel proti takejto špine. Tiež sme z dediny 😊 a ani podsedák nie je 2x šťastná voľba...

evaachesa
26. apr 2021

@ukulela určite super že tak dlho boli v protismere 👍 čo sa toho zašpinenia týka, tak máme takýto chránič sedadla a aj keď len ledva dotiahne, trošku sa predsa už obtrie špičkami takže nemusím sa báť že zašpiní. Teraz má 1,5 roka a v zime ešte nedotiahol, no ďalšiu zimu už kúpim aj návleky na topánky od Emitexu ak bude zablateny napríklad. V oteplovackach by som tiež nedávala, jednak to nie je veľmi bezpečné a isto to nie je ani pohodlné pre dieťa. Keď som vedela že pôjdeme autom, malého som neobliekala do overalu ani oteplovaciek. Podsedak by som dávala jedine v prípade že by sa už do žiadnej sedačky nezmestilo na šírku...váhu môže kľudne prekročiť keďže pásy udržia aj normálne zapásaného človeka, čiže prečo nie dieťa v sedačke do 36kg ak aj tu váhu prekročí? 🙂

yanni
26. apr 2021

@ukulela takto napriklad. Takmer 120 cm, 19 kg, v lete bude mat 6 rokov. Nohy mave v roznych polohach. Väcsinou je opierka sikmeksie (vzadu boli deti od susedov), takze ma este viac miesta na nohy. 800 km cestu na Slovensko dava uplne v pohode. Dokonca vyspinkana do ruzova.

yanni
26. apr 2021

@ukulela v sedackach dieta nema co byt zapasane v oteplovackach. Ved si precitaj nějaké odborné clanky. Zapas dieta v "tucnej" bunde. Potom tu bundu vyzlec a posad dieta přesně tak isto do ten sedačky a zapni. Uvidíš kolko este musíš pritiahnut (hovořím teraz o protismernych s 5 bodorym vnutonym pasom a vajickach. Tam totiz po vybrati dietata sa pas nestiahne. Ja vzdy vsetko az po tricko popr. tenky pulover vyzliekam.Ziadne bundy, ziadne oteplovacky. V zime sme topanky tiez vzdy vyzuvali. Na dlhsie trasy tak ci tak bez topanok.

ukulela
26. apr 2021

@yanni @nikiki29 oteplovacky su u mna zateplene nohavice, nie kombineza, nie bunda, to ovladam 🙂 ono je ine, ked idem autom na dlhy presun 100 km a ine 5-10 km, ked to auto ani nevykurim poriadne (jop, sme v podhori, este stale nam tu mrzne a nemame 30litrove auta, co su hned teple 🙂 a teda idem z exterieru do exterieru. a takych kratkych presunov mame mrte. ... ako som pisala, kym som to povazovala za unosne, boli v protismere (este aj vtedy, ked sa uz muzovi zdalo, ze im tam je tesno s nohami) . tak som kupovala aj sedacky. Sama sa cudujem a hlava mi neberie, ked u nas spoluziaci mojho 6r uz veselo na podsedakoch a ten moj stale 5 bodovo pripasany ...

yanni
26. apr 2021

@ukulela 5bodovo v smere jazdy je nebezpecne. Telo je fixovane ale hlava nie. Pri naraze, jedno ci vy celne narazite alebo niekto do vas nabehne zo zadu, telo sa nepohne ale hlava ide dopredu a zlomi mu väzy. Preto sa odporuca v protismernych minimalne do 4-5tich rokov a potom prejst uz na plnohodnotnu sedacku ale priputat 3bodovym pasom auta.
Co sa tyka vożenia v zime. Ja som aj vtedy vyzliekala. Skolu ma moja 5rocnica (ano chodi uz do prvej triedy) 7 minut autom (6 km). Tiez sa auto nevyhreje. Ale mame deky, prikryju sa. A celkovo je sediet takto pohodlnejsie ako natrepany v hrubych bundach v sedacke. Aj dospelaci by si mali vzdy bundy vyzliekat.

ukulela
26. apr 2021

@yanni nohavice nevyzliekam, skratka deku nechce, lebo (naozaj neviem to ma po otcovi) - tak ostane v nohaviciach. ja sa prikryvam, moji chpali odmietaju, v kazdom aute 2deky a kaslu na ne - pre chlapa som kralovna diek ... a zasa to nie su paperove gate, ale zimny softshel, bunda sa da obliect rukavmi aj na zapasane dieta a zakryje ho. to o 5 bodovom som nevedela, idem to nastudovat a starsiemu uz potom pasy zhodim a pojde na obyc pas. (mala som zafixovane, ze co najdlhsie 5 dobove) Mne by napr nevadilo sediet s pokrcenymi nohami, ale niektore decka to netoleruju. o bezpecnosti - o tom so mnou diskutovat nemusis. Chcelo by to do toho protismeru vymysliet nieco praktickejsie...

yanni
26. apr 2021

@ukulela Softshell je ok, pokym gate nie su 3 cisla väcie. Ked dobre sedia a nevytvaraju velmi záhyby, tak je to ok: Ide hlavně o zimne veci. jedno ci paperka alebo s vatelinom. No moja este hadam rok vydrzi v protismere a potom ide normalne do sedacky a zapaseme pasom auta. Mladsia ma 2 roky a 4 mesiáše, 90 cm a 11 kg, a ta je dokonca este v protismernej do 18 kg na isofixe. Ta tam tiez este mozno tak rok bude pasovat a potom pojde do tej po starsej.

evaachesa
27. apr 2021

@yanni treba si dať ale pozor aj na životnosť sedačky ak ju chceš dať mladšej...cca 7-8 rokov životnosť majú pokračovacie, treba pozrieť manuál danej značky. Tie pokračovacie väčšinou poslúžia len pre jedno dieťa. Preto sa ani neodporúča kupovať ich z druhej ruky, lebo zvyknú už byť po životnosti.

yanni
27. apr 2021

@evaachesa väčšina výrobcov udáva najviac 2 deti a najviac 10 rokov. Treba si to vzdy pozrieť k danej sedačke. Akurát čo sa týka “pokračovacich”. Tento vyraz sa v DE používa na sedačky v smere jazdy, ktoré sú použiteľné až do konca, pokým dieťa nespĺňa podmienky byt transportované bez sedačky, čiže 150 cm alebo 12 rokov. A presne tu sa odporúča kúpiť novú, keďže v nej dieťa sedí zhruba tých 8 rokov (4-12 rokov). Reboarderi, čiže na Slovensku protismerne, do tejto kategórie nespadajú. Tie sa používajú tak 2-3roky Pri jednom dieťati. Römer udáva 10 rokov. My sme mali pri každom dieťati vzdy 2 reboarderi. Prvý po vajíčku, do 18 kg na Isofix, od ca. 1,5 roka do 3. Staršia dcéra má teraz Druhý reboarder, do 25 kg, Britax Römer Max Way plus, rok výroby 2019(to mala 4 roky). Čiže v pohode môže mladšia prejsť do tejto budúci rok. To bude mat ca. 3,5 roka a podľa výšky tiež bude v nej najviac 3 roky. Čiže Dokopy 2 deti a ca. 6 rokov. A NIkDY by som nekúpila použitú sedacku. A hlavne nie od cudzích ľudí.

evaachesa
27. apr 2021

@yanni tak super potom 👍

jolana2804
27. apr 2021

@smajluska Tu sedačku snad radši vyhoď. Lionelo jsou jedny z nejhorších sedaček na trhu.

ukulela
27. apr 2021

@evaachesa
@yanni baby, díky za zorientovanie. A to som sa považovala za "osvietenejsiu" v téme. Minimálne za tie info o 5 bod zapínani mi táto diskusia stála.

smajluska
autor
27. apr 2021

@evaachesa Lionelo Sander je otocna a da sa pouzivat aj v protismere jazdy. Doteraz sme s nou boli velmi spokojni. Nebol ziadny problem. A ma viac poloh, cize male babatko do 1 roka v nej moze byt v polosede ako vo vajicku. A ma aj ISOFIX.

jolana2804
27. apr 2021

@smajluska Ne dítě tam určitě není jako ve vajíčku, taková sedačka, která má stejnou polohu jako vajíčko je jen jedna Klippan Kiss 2 plus. Lionelo Sander je hrozná sedačka se špatnou boční ochranou. Kvalitní otočné sedačky do 36 kg prostě neexistují. Navíc už jen to, že sedačku prodávají samý pochybný obchody a hračkárny něco o ,,kvalitě” vypovídá. Nehledě na to, že je to zbytečný rozpětí 0-36, protože tahle sedačka dýl než 5-6 let nevydrží ani omylem

tehulka2011
27. apr 2021

@yanni ahoj prosim ta ma v tej autosedacke Max-Way Plus ovela viac miesta ako v tom prvom reboarderi? My mame teraz Maxi-Cosi Pearl One