6 týždňové bábätko veľa papá
ahojte kocky, mam s malym mensi problem stal sa z neho velky jedak a nie preto ze by som ho nasilu stale stopala proste mu tak chuti. Narodil sa v 39 t s vahou 3840 g a 53 cm cize ziaden drobcek a uz mesiac co sme boli doma mal 4,7 kg teraz ideme mat 6 tyzdnov a uz 2t mi pravidelne papa 120 ml co je davka pre 2 mesacne deticky ako nic a niekedy mame problem vydrzat tie 3 hodiny. Dr mi povedala ze vela pribera ze to nie je dobre a ze mu mam davat 90ml a ak by si este pytal tak caj alebo ho nechat plakat 😢 . No mali ste vidiet ten randal skusali sme to a nefungovalo to po 2 hodinach bol hore nezabralo ani kocikovanie ani nosenie na rukach ani zabavanie ani caj proste nic trosku pocuckal a za 5 min este vacsi krik. a doslova si isiel zjest rucicky. neviem ako to mam riesit ci ho nechat plakat co mi srdce neda lebo to je taky strasny plac ked je hladny ci mu davat 120 vody a len 3 odmerlky mlieka ci co, som miestami uz zufala poradte mi prosim ak mate alebo ste mali podobny problem. Dakujem za vsetky rady a postrehy 🙂
hmmmm, tabulkova lekarka..............toto ja raz nepochopim.ved kazdy ma inu potrebu jedenia..tak dieta ako aj dospelak.....kym jednemu staci jeden rozok, dalsi potrebuje 4 a nikto sa nad tym nepozastavuje, tak preco je problem, ze niektore babatko potrebuje papat viac ako ine?.................
@tea333 ani raz som ho nenechala plakat zakazdym len zacal plakal asi 2 minuty a uz som bezala urobit mliecko jednoducho mi to nedalo proste materinsky cit vyhral nad blbymi radami. Len clovek ma prirodzenu obavu ze asi sa moze nieco stat ked to hovori dr .... a este k tomu je to nase prve mimco a nie som otukana a sledujem vsetko dvojnasobne 🙂
Mala bola od 9 tyzdnov na UM a nikdy nevydrzala dlhsie ako 2,5 hodiny!!! A tlsta nebola. Dokonca sa stalo ze aj po 1,5 hodine bola hladna, tak sme potom zvysovali davku. Raz mala cez den pauzu medzi jedlami asi 7 hodin, co nechcela jest, muz ju vonku vozil, nukal jej, ona sa len usmievala a ja v panike som volala pediatricke, ze co mam robit, ze nechce jest (kojenec). 😀 6 tyzdnove babo obmedzovat a riedit mu mlieko, velmi zaujimave. Ved ma asi rastovy sprint. Ozaj si nedokazem predstavit nedam mu papat.
@siska2027 hehe, ze vela pribera 🙂 krasne rastie a prosperuje.. vobec sa neznepokojuj..pani pediatricka je zjavne zo starej skoly, kedy deti mimo tabulky bolo potrebne "znormalizovat" aby sedeli statistiky CSSR. ;)
Nasa sa narodila 4200g - 52cm a pol rocna mala 9kg. Rocna 12. Teraz ma skoro tri roky a ma 17kg. Je z nej krasne pevne dievcatko bez faldov a trciacich kosti. Papka dodnes pekne, nevybera, no je pravda, ze nepapa sladkosti..ale to sem nepatri 🙂
tak hlavne pokoj a daj babatku papat, ved rastie a v telicku sa mu deje mnoho zmien na ktore potrebuje energiu ;)
@siska2027 tak mne dceru označil ortoper v jej 6m. za obeznu napriek vylučnemu kojeniu važila cez 8,5kg podla pediatričky krasna vaha vsetko ok v roku mala 13,8kg teraz ma 23m. a 14kg podla našej pediatričky je to ok je stale kojena tak preto to neriešila... do roka jedla vsetko ukažkovo v roku zacala strajkovat a teraz už nezie hoci čo..ale nenutim ju k tomu čo jej nechuti polievky miluje tiež omačky,cestovinky maso na štave pokial je dieta hladne tiež by som ho neobmedzovala ved prve 3m. som kojila hadam každu 1,5h.a plakat uz vobec nenechala je jasne dokazane že deti ktore plaču a v prvom roku a nieje vyhovene ich potrebam maju strasne vysoke stresove hormony čo nieje dobre....dokonca som čitala že este po 3h od utišenia-zaspatia od plaču maju stresove hormony velmi vysoke.vobec ju nerieš čo je pre jedneho lekara ok pre druheho nemusi bit.
neviem prečo stresuješ,ja mám dvojičky narodili sa 36+3 a jeden drobec mi papal už neviem v akom mesiaci dávku,ktoré malo papať dieťa oveľa staršie,,,dávkovanie je len orientačné,neriadila by som sa tým
dôležité je čo potrebuje dieťa,ak je hladný a chce papať daj mu,
@siska2027 - ryzove vlocky na zahustenie ako prve, ale aj to po 4.mesiaci... nespekuluj a davaj mu normalne papat, kolko ziada, jednotkou mliecko skutocne nemas co pokazit.
@siska2027 aha,to ma nenapadlo 😉 ,no ja som davala tu vodu z vlociek plus sunar,ale od tretieho mesiaca,lepok som neriesila 😉
dovtedy som kojila,no dalej sa nedalo,skoro ma vycical,mal vtedy uz 7,5 kg
skor by som davala pri papani UM pozor nato aby ho nezapieklo,predsa je to umele
moj s travenim a kakanim nemal doteraz ziadny problem klop klop 😉
alebo to UM zriedit s vodou kde bola prevarena rasca,aj to som tak raz za den davala,fenikel nie,ten moze robit zaludocnu kyselinu
@anjelicek26 ved preto sa radsej pytam
ahoj nemam rada tabulkove detske lekarky. 😠 ved kazde babo pribera inac a teraz ste v obdobi rastoveho sputru dalsie sa objavi v 3mesiacoch a potom v 6mesiacoch. moja mladsia za jeden mesiac pribrala 1250g .detska sa ma spytala ci jej davam uz rezen 😀 ked tak pekne pribrala . je stale kojena a ked bola malinka tak sa kojila aj kazdych 20minut ako ona chcela. starsia dcerka tak isto. a v roku mala mladsia ledva 8600g a starsia 8400g a narodili sa 3250 a 3100g . hlavne davaj tolko popania kolko chce . 😉
dievcata tak dnes sme boli u pani dr pikoska dna maly pribral presne pol kg za 2 t a je v strednej hranici tabuliek 😀 klamala som jej do oci kolko mu davam jest a povedala ze prosperuje krasne teraz by mal papat 110 ml a my uz davno tlacime 135 ml kazde 3 hodky dalsia hlaska mam mu davat len 2x v noci papat ze nech si zvyka ..... nuz takze zase si robim posvojom vsak maly vie kolko potrebuje 😉 dakujem za vsetky rady a moralnu podporu 😵
@siska2027 jasne, babo vie kolko ma papat. Aj ja mam doma velkeho jedaka. Neviem sice kolko papa, lebo ho kojim, ale este v porodnici papal 90 ml. Takze teraz urcite viac. Pribral mi kilo za dva tyzdne. Doktor povedal, ze ma perfektny rastovy prirastok. 🙂 Tak vidis, kazdy dr ma iny nazor. 😉
@siska2027 ahoj siska, no tak ja mam so svojou 5 tyzdnovou dcerkou rovnaky "problem". niekedy mam obavy ze to naozaj prehanam s krmenim a ze do nej tlacim mliecko aj ked netreba, ale ked je hladna tak co narobim. intervaly nedodrziavame, niekedy papa kazde 3 hodiny, niekedy kazdych 5, to je najcastejsie v noci, niekedy uz po hodine sa mrvi a je nepokojna, tak robime mliecko a mala si len tak cucne a je spokojna 🙂 inokedy jej dam 120ml a potom dorabam este 30, potom dalsich 30, a este dalsich 30... 🙂 mozno to je vela, ale v noci zasa vela spinka, tak cez den to takto dobiehame. niekedy sa az zlaknem pri prebalovani, ake ma obrovske brusko, je to v poriadku? inak, stolicu ma niekolkokrat denne, nikdy nezvracka, reflux nema, tak dufam ze s tym krmenim je vsetko v poriadku...inak, porodna vaha bola 3445 g, dlzku neviem, kedze tu v UK sa nemeria, ale uz napohlad bola dlha, my s priatelom sme obaja vysoki, takze mozno nam rastie mala modelecka 🙂
@slavik79 neboj to sa upravi samo ona si najde svoj rezim a pekne sa to ustali len jej skus davat aj bud vodicku alebo cajik medzi mlieckom moze byt smadna preto len tak cucne ale kazdopadne daj jej tolko mliecka na kolko ma chut ona vie kolko potrebuje nas pribera kadzy mesiac kg teraz uz mame skoro 9 :D a to nema ani pol roka haha. A brusko pokial kaka a nema zapchu ani koliky myslim si ze sa nemusis bat. My sme teraz prestali tak dobre papat lebo nam idu zubky uz mame 3 ☹
@siska2027 ahoj neviem ci sa mozem zapojit do diskusie ale tak skusim..ako som citala tak davas umele mlieko..ja sice nasho maleho kojim a to sme zacali uz 5 mesiat ale mame skoro 9kg...ked sa narodil tak mal 4kg a 51 cm sice schudol pol kiĺa ale potom to rychlo dobehol...ved zo zaciatku mi kazdy mesiac pribral 1kg aj 1,5kg..ale doktorka mi nikdy nepovedala ze mu mam obmedzovat papkanie alebo ze mu nedat..a to sme sa kojili skoro kazdu hodinu alebo kazde dve hodiny...jedine co mi povedala je ze na svoj vek vazi az az..ale tak neviem ako je to pri UM...ale tak ja neviem ci by som dokazala nedat mu papat ked vidim ze je hladny a cajik nechce (my ale cajik este nedavame)....a ani si to neviem predstavit pri mojom co ked nedostane pod minutou papat tak place jak tur :( ja si myslim ze kazda mamicka vie co je pre jej babo dobre...a doktorky nemaju vzdy pravdu, hlavne ak ide o doktorky ktore su uz starsie....takze moj nazor ked vidis ze place a cmula si prsteky tak mu daj papat mliecko nech mas pokojnucke babatko...
@mgk111 tak tak suhlasim, ved nie je nic krajsie a lepsie ako spokojne babtko...a nie vsetci doktori vedia co robia...niektori sa riadia podla tabuliek..
@siska2027 a este ked mozem ja by som na tvojom mieste urcite zmenila lekarku kebyze mi toto povie ale najprv by som jej to pekne vytmavila a hladala si niekoho ineho...lebo toto by doktorka nemala povedat...ja som na taketo veci dost hakliva, takze cirkus by som jej spravila riadny...ale tak ja mam chvalabohu dobru doktorku...
@siska2027 nooo v minulosti sa to tak robilo ze babatka hoc plakali tak dostali papat az o 3 hod.a moja sesternica to praktizovala tiez podotykam ze ma 30 rokov a babo ma rok...ja by som nemohla babo nechat plakat ked je hladne
@svetlusska ja som si aj tak robila po svojom a dalsi krat mi povedala ze pribera krasne :D ze vidno ze dodrzujeme jej rady hahaha moj muz sa len smial maly papa tolko kolko si pyta a neriesim davku vie kolko potrebuje. Kasicky papa od 3 mesiaca radila som sa s lekarnickou a povedala ze mozem ryzovu davat a krasne spaval az do tych nestastnyh zubov ach jaj ☹
kazda mama ma ten 6 zmysel ze presne vie co jej drobcek potrebuje, len ho treba pocuvat 🙂

@siska2027 to sa zdalo ze vela pribera??? moj maly sa narodil s vahou 3210g a za mesiac ked sme sli do poradne mal 4900g! sa ma dr. pytala ze ci ho dokrmujem a ked som povedala, ze nie, ze papa len moje mlieko tak bola prekvapena, ze ako deti dokazu priberat.... na dalsej poradni o mesiac pribral na 5830g - vyzera to tak, ze nastastie to uz nie su dve kila za mesiac ale len jedno 😉 papaval aj kazdu hodku ked bol mesacny - proste chcel, pocula som skvrkanie v brusku a nenechala by som ho plakal od hladu take male babenko..