Aké dávky jedla má mať 2 a 4 ročné dieťa?
ahojte, vie mi niekto odporucit literaturu ktora by mi poradila ake mnozstvo jedla je spravne pre 2 a 4 rocne dieta?
To sa pýtaš vážne??? A doteraz jedávali ako? 😕 Alebo sa ti zdá, že jedia inak ako ich rovesníci?
Neviem aké dávky. Držím sa toho, že varenej stravy - nie rezňov, ale mäsko na zelenine, príloha, šalát - môžu zjesť koľko chcú. Obmedzujem skôr sladkosti. Ovocie a zeleninu tiež neriešim. Ak majú chuť mlsať, kupujem vlárky tyčinky pohánkové a aj vlárany chlebíky, prípadne niečo vhodné. A tak mi lekárka vždy hovorila, že v normálnej strave netreba veľmi o bmedzovať.
D8m tolko, kolko im chutí a kolko s chuťou zjedia.. načo viac alebo načo menej?
malej dám tolko kolko si vypýta nenútim ju o nič viac.ked nechce jesť neje aj polku dňa
tiez sa mi to zdalo cudne, doteraz jedli ako im chutilo a kolko si ziadali, niekedy viac, niekedy menej, ale dcera v skolke nechce jest. riesila som to s detskou psychologickou a s ucitelkami, dcera doma ranajkuje o pol osmej napr. 2 dl kakaa (niekedy menej) a platok vianocky, jeden rohlik s pomazankou, alebo platok chlebika, teda sa necudujem ze o pol deviatej v skolke neje, ale neje ani obed, podla personalu skolky jej davam velke ranajky. a tvrdia ze jeden cely jogurt na olovrant je tiez vela, vraj to mam detom rozdelit, ale davky obeda v skolke sa mi zdaju rovnake ako doma. ostala som z ich zaveru prekvapena, ale predsa len mam pochybnosti.
@szighardt mne mala ako rocna zjedla cely jogurt + 100g vyzivu do neho. zjedla to s chutou, ziadne nutenie. teraz ako kedy, niekedy viac, niekedy menej. takze pre 2-4 rocne dieta mi tovobec nepride vela.
pytala si sa jej preco nechce jest obed v skolke, ja som v jasliach nejedavala nic, babka nakoniec zistila, ze to jedlo bolo presolene, hnusne. olovrantuje tam aj? mozno jej naozaj nechuti, alebo ju nutia a ona z trucu nezje...
@jasminet pokial viem ich do jedla nenutia, a v chuti do nebude, je to chutne sama som z toho jedla, aj sme bravali obed domov v miske a obcas ho doma z jedla, zatial je v skolke len doobeda, kedze tam nechce spavat a hystericky plakavala, tak mi odporucili ju nosit na obed domov kedze som este na materskej s druhym. Dnes tam prvykrat zjedla desiatu aj obed, mozno je to vsetko len psychika, len ma prekvapili vyjadrenia uciteliek a psychologicky ze jeden rohlik, alebo jeden joghurt je pre dieta vela a nech sa necudujem ze v skolke neje, aj ked domov prisla vyhladovana. Niekedy mi na olovrant zje aj dva milaciky a syn 1-2 jogurty, pritom dcera vazi 13,5 kg, meria 106 cm, syn vazi 12,5 a meria 92, patria skor medzi stihlejsie deti.
moj je uz skolak, a ranajky mu nikdy nesli 🙂 proste na rano mi vela nezje, pol krajicka chlebika s tazkou biedou a caj ... zato desiatu mu davam vecsiu .... na obed - aj v skolke a teraz aj v skole a aj ked je doma - ked mi zje celu polievku tak z druheho mi zje tak polovicu ... takze vikend riesime tak, ze na obed polievka a druhe o 2-3 hodinky neskor /alebo naopak/.... vecera chlebik, rozok, puding alebo jogurt .... proste to nie je jedak 🙂 riesila som to aj s Mudr, ze ci nejak malo nezje a ta povedala, ze dieta tazko donutim zjest ci nezjest ... a tlakom nic nedocielim 🙂 hlavne ze je zdrave
@szighardt tak moje decka jedlu az tak vela neublizia ked im nechuti, ak chuti tak sa najedia. Starsia dcera tiez ked chodila do skolky tak rano mala len kakao cca 2,5 deci, v skolke ranajky nejedla, teda uplne malo kedy, na obed jedla len to co jej chutilo, ked nechutilo tak porypala a olovrant tiez nic moc. Mladsia dcerka je este so mnou doma, teraz za poslednych par tyzdnov tiez nezje na obed vela, na olovrant zje normalne cely jogurt, co si myslim nemoze byt vela, ale je to tak akurat. To ze tam nejedava moze byt aj psychicky docasny problem ak len zacala chodit do skolky. Ja mam znamu ktorej dcera nejedla vobec nic v skolke cele 3 roky, proste neriesili to neplatili jej stravu a bolo
Starsia je druhacka, ranajky zje z donutenia aspon pol krajicka chleba a kakao, v skole desiatej moc neublizi a obedu urcite tiez nie
@szighardt aa este som chcela dodat ze kamoska ma dvojicky dievca a chlapca 2 rocne a chlapec papa normalne vsetko a od narodenia je stale na ATB co byva chory, ale vazi a meria tak ako by mal a jeho dvojicka sestra nezje dokopy za den nic, nebola este ani chora, teda okrem nadchy.
Proste nieje to o tom kolko ma zjest,ale je tolko kolko ono samo chce 🙂
@szighardt tak moja zje rano (o 6.30) jeden jogurt alebo vypije pohar kysleho mlieka a tak ide do skolky, keby zjedla rozok alebo chlieb, tiez uz tam nebude ranajkovat ci desiatovat, ci ako to volaju...Tak skuste rano nieco mensie na ranajky, prip. ranajkovat skor ak stihate...A mozno je to len psychika, to vsetko sa casom upravi.
K vyjadreniu uciteliek a psychologicky k mnozstvu jedla sa radsej nevyjadrujem 😎
@szighardt a to vážne majú v škôlke desiatu už o 8.30? 😕 To je dosť skoro. U nás v škôlke dávajú desiatu až okolo 9.30 - 9.45, po pohybových a relaxačných cvičeniach, to deťom vyhladne, aj keď raňajkujú napr. o 7.30....
A jeden rožok pre 4-ročné dieťa sa mi nezdá veľa. Veď raňajky majú byť najsilnejším jedlom dňa, nie? 😕
@szighardt ahoj 🙂 no tie vyjadrenia učiteliek a psychologičky prekvapili aj mňa, kúsok vianočky s kakaom alebo celý jogurt je podľa mňa pre 4ročné dieťa úplne v pohode. myslím, že to "nejedenie" skôr súviselo (ako píšeš aj ty) s psychikou tvojho dieťatka, s jeho adaptáciou sa v škôlke.
@marecek1 aj u nás funguje škôlka už od 6.30 a desiata je takto neskôr. U vás sa výjde v ústrety tým rodičom, ktorí nosia dieťa do škôlky skôr a zas sú ukrátení tí, ktorí chodia neskôr, lebo keď sa doma naje o 7.30, tak jasné, že o hodinu nie je hladný. Potom by som to ako rodič asi fakt riešila slabšími raňajkami, alebo sa dohodla s učiteľkami, nech jej desiatu nedávajú...
Moja 4-ročná dnes napr. zjedla na raňajky misku cereálii s mliekom a za tým ešte celého Dráčika 🙂
Ale inak súhlasím s tým, že v pripade szighardtinej dcérky to súvisí skôr s psychickou stránkou (stres z nového prostredia, odlúčenia, možno sa hanbí jesť pred toľkými deťmi atď....)

@szighardt neviem ci nieco take je 😕 ale jednak by som sa toho vobec nedrzala.kazde dieta je ine, jedno potrebuje vela jest, inym zase staci velmi malo 😅 moj je chaby jedak, inokedy sa napraska dost vela.dam mu tolko, kolko chce