icon

Ako donútiť dieťa aby jedlo?

tatiana1985
26. okt 2011

zdravim vsetky mamicky. tuto otazku riesim uz asi 4-5-6? mesiacov 😒 😒 😒
napisem presne menu mojej dcery , nazor si urobite same:
RANAJKY: mlieko
DOOBEDA: suchy rozok,alebo 10koleckov salamy, alebo 6koleckov sunky, alebo 4piskoty,alebo poloviaca banana, stvrtka jablka, alebo musli keks,alebo cerealne polystyreny(ako ja to volam)
OBED: trocha polievky alebo doslova 6lyzic druheho jedla
POOBEDE:..............?..............zalezi od nalady..ale vacsinou take suchotiny ako na ranajky
VECERA: naj cast dna, kedy vypije do 400ml mlieka
---Zato mlieko dokaze pit aj cely den.

do roka jedla vsetko! ovocie, zeleninu, masko, jogurty, pomazanky, rozne kase papala atd atd.
teraz vsetko co jej ponuknem odmieta, odvrati hlavu, povie : NE!
dr. povedala ze jej mam davat to co jej chuti, .B-komplex zabral na 4dni. doslova je taka "vybita", ze radsej bude cmulat 3hodiny prsty, ako by mala jest nieco normalne.

co s tym? poradite nieco? 😒 😒 😒

mycats
27. okt 2011

@tatiana1985 U nas sa dnes ranajkovali dva parky, to je jedine co zje a teraz o 15teh jedol druhy krat a aj to len preto, ze nasiel cukriky 😀 😀 😀 , inak by asi nejedol nic. kojit do nekonecna som ho nemohla, to by isto jedol 😀 😀 😀

sante81
27. okt 2011

@tatiana1985 možno so mnou nebudeš suhlasiť, ale myslím že svoju dcéru vôbec nemusíš nutiť aby jedla, ked vypije denne tolko mlieka, a spapa všetko čo píseš, tak je zasytená.
dovolím si to porovnať so svojou skusenostou, kedže mne syn nejedol vyse mesiaca, ale doslova nejedol nič. žiadne polievky, nič, schudol vyše kila, trvalo to asi mesiac, hrozili infuzie do nemocnice, brali mu krv, vysetrenia, ale všetko bolo v poriadku.
potom som ho nechala nech papa sám, dala som mu do ruky lyzicku a od vtedy papa ako kyselina. na mlieku fičíme stále - mal 2 roky, na ranajky zle koláč, desiata bud banán alebo jablcko, obeduje to čo aj my, niekedy mu nechutí, nezje nič, ale ani nám dospelym nechutí vzdy jest, je jedno aky máme na to dôvod.
včera napr nevečeral nič, nechcel, nenutila som, ráno zjedol 2 porcie, lebo bol hladny.
ak by bolatvoja dcéra hladna, tak zje, ale jej asi ozaj stačí to mleiko, čo je v pohode. mne pediatrička povedala na poradni ked mal 2 roky, že decko ma právo vypiť v tomto veku liter mlieka denne.
takže len trpezlivost, ona sa rozpapa

tatiana1985
autor
27. okt 2011

@mycats 2parky od rana??? 😀 😀 paani...
a vobec za nim nelietas s jedlom? dakym? ja jej to davam , to..nic nechce..ja šííílim 😒 🙂 🙂

tatiana1985
autor
27. okt 2011

@sante81 hmm..tak asi fakt sa len obrnit bozskou trpezlivoswtou 🙂 🙂

hoogy
27. okt 2011

@tatiana1985 🙂 no mydnes z rana slabsie len mlieko,ale na olovrat vypil dva actimely a zjedol dva take mensie chlebiky a maslom. a na obed tanier polievky. mne asi niekto vymenil dieta:Da samozrejme po obede mlieko nesmie chybat 😝

mycats
27. okt 2011

@tatiana1985 nie, uz viem, ze aj tak nic z toho nebude, takze ho nechavam kym si sam nepovie, ze chce a co chce. Lebo ja som toto robila a bola som z toho na nervy, ze nic nechce ☹ ☹ a myslim, ze aj pre mna a j pre maleho je to potom zbytocne stresujuce. Na mojho napriklad zabera prechadzka po obchode, sam si vyberie a potom spapka 😀 😀 , vyskusaj. U nas by inak aj tak zabrali tie cukriky, tak co budem pobehovat. Podla mna niekedy dieta omieta len preto, ze mu to dospely vnucuje, takze u nas je schodnejsia cesta pockat, kym sam povie, ze chce.

uankab
27. okt 2011

@tatiana1985 , a kolko ti mala vazi a meria? pretoze ak je v ramci normy a nie je vychudnuta, vobec by som sa nad tym velmi netrapila....
ak ma rada mliecko, tak jej skus dat na ranajky ceralie zaliate mlieckom (namiesto toho aby ho len vypila)... Magdalenka ich ma kazde rano, nieco jej necham aj suche a ona si ich po zrniecku papa pocas toho ako ju krmim...
na obed mame tiez len polievku alebo druhe... ked bola mensia, tak spapala pred spinkanim polievocku a ked sa zobudila druhe, ale teraz posledne mesiace po spani uz nic nechce... na olovrant ma ovocie, sladky zemiak alebo ryzovy chlebik.. na veceru cestovinu, chlebik podla toho co mam... na desiatu jej pripravim ovocie, ale niekedy ho nechce... inak papame vzdy v stolicke, teda okrem desiaty a olovrantu cez den... ja nie som moc za behanie po celom dome, ak je hladna spapa a ked nie, tak ju nenutim... vacsinou jej chuti papat vonku ked sme na prechadzke, hlavne poobede ako sa zobudi...

hoogy
27. okt 2011

@sante81 ja s tebou suhlasim, len mi trvalo dllllllllllllllllho kym som si to pripustila. tiez si myslim ze mlieko je fajn a je podla mna aj zdrave a boli casy ked som bola rada,ze mlieko existuje 🙂 aj mne hovorila pediatricka ze dieta v tomto veku este ma narok na poriadnu porciu mlieka.

hoogy
27. okt 2011

@mycats a u nas zabera aj ze pod uvarime si 🙂 to tiez potom vsetko zje lebo si to uvaril :D

hoogy
27. okt 2011

@tatiana1985 jaja a vies co amtko este lubi zje za misku ceralii(suchych) a potom to zaleje flasou mlieka. .

aduskatt
27. okt 2011

mozno jej staci to co ma a nutenim ju len znechucujes................ak jej chuti mlieko, dopraj jej ho........podla mna z toho vyrastie.tiez som mala problemy s jedenim a same sa to upravilo🙂

lizatko1009
27. okt 2011

moj sa naucil v skole jest, tiez doma nechcel jest a ked jedol, tak sme museli pozerat bambulku, alebo jest na balkone a stale nieco vymyslat, od kedy chodi do skolky, ziaden problem, sam si vezme sadne za stolicku a svoj stolck a tam vsetko sam aj zje.

tatiana1985
autor
27. okt 2011

@uankab no ona meria a vazi dobre... nepatri medzi deti s faldikmi..je chuda, ale v norme...
diskusiu som zakladala lebo som si myslela ze dostanem nejaku dobru radu, pripadne ze mi napisete ako papate doma vy s detickami.a som prekvapena kolko bab ma doma ten isty problem ako ja 🙂 🙂

stvura
Odpoveď bola odstránená
sante81
27. okt 2011

@tatiana1985 ja sa učím teraz trpezlivosti na to ako ho naučiť kakať do nočníka. ono je to celé hlavne o trpezlivosti, vychova , celá materska dovolenka, ja som sa za tie 2 roky naučila, že čím vačšmi budem ako sa hovori tlačiť na pilu, tym menší vysledok, tak to bolo aj s tym jedením, alebo s nočnym spánkom, teraz s kakaním na nočnik, niekedy je naozaj lepšie nechať všetko tak, nech sa to časom vyvinie samé

hoogy
27. okt 2011

@tatiana1985 🙂 matko veru tiez nikdy nemal faldiky lebo ja som mala najprv malo mlieka tak este chudol. potom do toho roka a pol si to pekne dojedol a teraz mal zase rok dietku :D myslim ze vela zien ma taketo problemy. najhorsie je ked si zvyknuta,ze dieta pekne je a potom zrazu bum a neje.

katka226
27. okt 2011

no ráno mlieko, potom jablko, trochu ovoc. výživy, na obed trošku ryže a maska, potom 3 lyžičky polievky, a odvtedy len piškotky. Akurát mu idem spraviť krupičku, snáď niečo z nej zje...

katrinka8
27. okt 2011

@rolak - no, ona sa sama krmi asi tak 25 sekund a potom uz krici dost 😀 A dnes mala taky den, ze jedla asi uplne vsetko, co videla, ale tak, ze 2 - 3 hryzy a dost... no jedno cez druhe... ach, niekedy je to na nervy 😀

katrinka8
27. okt 2011

@rolak - juj, nasa ani cokoladu 😉

lucka1987
27. okt 2011

len tak som si kukla nazov diskusie.. tak ja vam poviem ako mna, segru a mojho bracha donutil otec aby sme jedli.. na stole bola varecha a jednoducho sme museli... sedeli sme za tym stolom , kukali na tanier plny studeneho jedla.. a znechutene do seba nasilu pchali lyzicku po lyzicke.. a taketo krmenia trvali ceel hodiny.. rpeto bolo to jedlo studene 😀 😀 😀

luciferkax
27. okt 2011

Ahoj, a koko váži tvoja malá ? AK priberá dobre, nemá zdrav. problémy, atk by som mu nenútila, možno má obdobie "nejedenia"": Môj zas bol vždy velký papkáč, a miluje mlieko, lenže... ked pil veeeeeľa mlieka, nemal chuť už na nič iné... skús nedať tolko mlieka, radšej ovocný alebo zeleninový džús.... 🙂

karmelka77
27. okt 2011

@tatiana1985 my sme toto tiez riesili cele leto, nechcel skoro nic jest, asi ako vy...tak som nosila so sebou von stale nieco a priebezne mu ponukala, zistila som potom ze ranne mlieko ho tak zasytilo ze som vypustila desiatu, no vypustila, my sme davali na desiatu jogurt a ked mi nechcel potom obedovat tak som mala pocit ze nie je hladny, tak som prestala davat jogurt a zobrala som so sebou von jablcko, to chrumal na ihrisku, lebo aj ostatne deti chrumali + som mu davala bebe dobre rano do ruky a s tym behal a odjedal, potom zacal jest obedy, ale pri nasich obedoch sme dlllho museli robit opicky, poviem ti nadludsky vykon, hracky na stolceku a stale zabava, teraz papame tak je ma pred sebou tanier v ruke lyzicku, alebo vidlicku a snazi sa nabrat, a ja mu zatial davam druhou lyzickou do ust z jeho taniera🙂)) a olovrant tiez dam pred neho chlebik s niecim alebo nieco z obedu a pomaly sa krmi sam...treba len skusat a vymyslat co s nimi...ozaj a este ma napadlo...co jej davas pit?? lebo ja som sa stazovala na toto jedenie lekarke a najprv ma odbil tym ze nevyzera ze by nechcel jest a potom sa pytala co mu davam pit, kupovala som take hipp napoje a riedila vodou, ale ze aj tak tam kde je cukor aby som nedavala lebo ten ho zasyti a potom jasne ze nechce jest...tak varim sackove caje teraz neochutene a v poslednych dnoch sa tak rozjedol, ze mu zacinam to jedlo korigovat🙂)) drzim palce

miluska.h
27. okt 2011

@rolak ahoj, von chodime az popoludni. tak sme zvyknuti. doobeda sa vybeha aj doma, brazdi cely byt, takze unavi sa aj tak, dokonca poobede aj spinka 😉

janka79
27. okt 2011

@tatiana1985 do obeda jej toho das asi vela...mne sa to zda dost pre take male dieta, teda aspon, co sa tyka toho rozku, ci salamy a sunky...to ostatne doobeda(jablko, banan) v tych davkach co jej davas, sa mi zda v pohode...piskoty by som jej dala, len ked by jej nestacilo to ovocie, aj to len max. 4
na obed by som davala len jedno jedlo...na vecer vypije toho mlieka tak vela asi preto, ze uz je za cely den hladna
my sme davali v tom veku na rano asi 200ml mlieka, na desiatu jogurt(120g alebo 150g), obed husta polievka alebo len druhy chod, olovrant nejake ovocie a vecer kasa
a ked radsej bude hladna ako by zjedla nieco normalne, tak ju nechaj hladnu, nedavaj jej potom ani ziadne piskotky na zahnanie hladu, nech pocka do dalsieho riadneho jedla

adula3334
27. okt 2011

@tatiana1985 tak mi dnes rano anglicky rozok..cely! najprv objedol slaninku,a potom hned pytal druhy,nastastie bol posledny,tak pekne dojedol...ale za asistencie psika,takze tak uplne cely nezjedol... 🙂 na obed par kuskov masa,poobede som si odbehla,bol s drahym,ten sa zmohol mu dat bebe kekse,ale zjedol dost...a na veceru si vypytal rozok,tak zjedol... krasny jedalnicek...a pred spanim mlieko,o chvilu bude hore,a bude pytat svoju davku.... 🙂
a inak ahojte

jaaty
28. okt 2011

Otvorila som túto tému, pretože naša Hanka tiež žiaden jedák nebola a ani nieje a tiež som bola zvedavá na tipy a rady.
V škôlke majú hodnotenia za papanie má vždy ten horší "bodík". Nikdy som to však nepovažovala za katastrofálne, dôležité pre mňa bolo, že je ad1 zdravá, ad2 adekvátne veku rastie,ad3 motoricky i psychicky je vyspelá minimálne na svoj vek, ak nie na viac. Nikdy žiadne zdravotné problémy nemala -prvé ATB dostala 2 týždne po nástupe do škôlky -odvtedy máme pokoj). Prvý rožok zjedla , keď mala 1,5 roka- dovtedy ich odmietala. Sladkosti odmieta doteraz - od kedy chodí do škôlky však nepohŕdne 1 či 2 lentilkami alebo raz do týždňa si vypýta kinderko. Žiadne cukríky, keksíky, sladké jedlá- buchty, palacinky- to nezje vôbec.
Prekvapuje ma však, čo dávate svojim deťom jesť -sorry ale 1,5 ročné deiťa a 2 párky alebo rožok so slaninou 😝 . Nezdá sa Vám o skoro?
Naša Hanka sa naje, ak chce a ak môže pritom niečo robiť -hrať sa, kresliť,...... proste ju jedenie nebaví a má kopec iných vecí na robote ako sedieť pri stole 😠 . Som však presvedčená o tom, že sa to zmení a čo jej bude chudtiť to zje a čo bude telo potrebovať, to si vypýta 😀

langkofel
29. okt 2011

@hajanka
tak to co si opisala to je asi jedalnicek mojej 6 rocnej dcery, az na to ze tie rozky vynecham 🙄 , (v nasom pripade zemle) to nezje ani polovicu...a obed maju v skole jedonchodovy...tiez som sa pytala opatrovatelky a mi povedala, ze zjest zje, ale velmi malicko (ju poznam, odhadujem ze tak 10 makarovnov) a tot vsio...Ja sa snazim vecer varit teplu veceru, tiez tomu moc neda, ale ma rada varenu zeleninu tak brokolica, karfiol alebo varene cukiny to este istia 🙄 ale maso, zemiaky...mozem zabudnut...

vendulka15
29. okt 2011

ahojte, moji chlapci pekne jedli asi do 20-tich mesiacov, teraz som rada, ked niečo poriadne do nich dostanem, Šimon je mliekový na raňajky aj večeru vypije po 300ml mlieka, potom papá až desiatu - jogurt cca 250g (obaja veľmi radi jedia jogurty - ovocné, to by mohli aj celý den jest) ale potom málokedy zjedia obed, až po spaní ale len jeden chod, najradšej majú polievky, potom nejaké ovocie alebo keksík, na večeru rožtek (asi 1/2 každý) alebo chlebík aj to nie každý deň, pred spaním mlieko
Matúš mlieko len 100ml, ale potom si dá trošku chlebíku, žiadnu šunku mi nezjedia, len Malokarpatskú salámu s tatinom sem - tam ale bez chleba, zemiaky len s kečupom, mäso veľmi málo ešte tak pečené kura s ryžou, aj to len pár lyžíc (asi tak 6)
aj ja dúfam, že sa to časom zmení, švagriná má 2,5 ročnú dcérku a tiež v tomto období veľmi málo jedla, teraz je to už lepšie, možno je to len prechodné obdobie a ako tak čítam tak ním prechádza dosť detičiek 😉

asandys
Autor odpoveď zmazal
rebecca2006
30. okt 2011

@tatiana1985 nechaj to tak, a sa ti dá. Možno má dcérka len také obdobie, ak by to pretrvávalo, tak ju pre istotu vezmi k pediatrovi, nech jej odoberie krvný obray, či náhodou nie je chudokrvná- to môže robiť nechutenstvo. Ale ak ťa poteší, tak váš jedálny lístok sa mi neydá až ako taká tragédia, celkom toho popapá, je pravda, že blbosti vačšnou, ale aspoŇ niečo. Ja som mala také isté trápenie, Maťo mi okolo roka- roka a pol nejedo takmer nič a s každým jedlom sme sa len trápili, boli fakt veYľmi zlé obdobia, mierne sa to zlepšilo odstavením v 13m, ale tiež nič moc....Keď som bola y neho najviac na nervy a už som nemohla, tak som ybalila kufre a šli sme na návštevu k mojim rodičom, krmila ho moja mama a a ja som sa nestarala, to sa vždy dobre "rozpapal". Teraz je to oveľa lepšie, je pravda , že rozhodne nie je jedák typu "zjem čo mi navaria", a máme fakticky len pár jedál, čo tolčím dokola, ale už sa vie napapať. Inak poznám presne, ak mu dávam niečo, čo nemá rád, tak radšej bude hladný, ale nezje za svet. Inak musíme pozerať pri jedle rozprávku, ja viem, des. ale inak to nejde. ...