Ako sa nestať cumlíkom pre 10 dňové dieťa?
ahojte. isto tu bude bilion nazorov. mam 10dnove prvorodena. uz je4hodiny hore. z toho aspon 2.5hodky striedavo na prsnikoch. stale nie a nie zaspat. stale hlada prsnik ako babo zraloka. pritom je polozaspata ale ak ho aj pusti tak co sa stalo raz tak zas ho hlada... ako vlastne uspat dieta ked idealny scenar polhodka/hodka dojcenia a potom spanok nefunguje?? ako ho nenaucit na prsnik/na nosenie na rukach/na kocikovsnie?
Podla mna toto nie je problem ze sa stavas dudlom, lebo chce stale dudlat. Taketo malinke. Skus najst skor pricinu,, napr. hlad. U nas to bolo obdobne,, a dovod bol, ze mlieka nebolo dost. Za toto sa do mna asi niektore pustia, ale ak ti to nevadi, skus aspon vyskusat po kojeni ked este zacne plakat, zarobit um a dat striekackou (ako v porodnici davaju), ci bude chciet a odsleduj kolko vypije um este k tomu kojeniu. A ci sa to nezlepsi. Alebo si pred krmenim odsaj a daj jej pit aby si videla, kolko vypije. Predpokladam, ze vies kolko ma 10 dnove dietatko vypit. Drzim palce
@daganov tak viem si predstaviť, že možno na bradavky to môže byť v 10. deň trochu zaberak, čo vedie k takýmto myšlienkam. Zrejme ich mala každá dojčiaca matka. Možno komentáre z druhej strany majú tiež pridanu hodnotu. Možno si sama posúdi, ci radšej prejde bez veľkého rozmýšľania pár momentov diskomfortu alebo bude skúšať tie iné metódy utisovania. Samozrejme, aj adoptivni rodičia, aj muž, aj fľaška a všeličo by situáciu vyriešilo, ale myslím, že prsník je eso z tých všetkých kariet, čo existujú na 10 dňové deti 😀 samozrejme, kľudne nech skúsi iné karty, budu tiež fungovať
@janula12345 koľko má 10 dňové akože vypiť? Na to je nejaká tabuľka? Ja, že toľko čo chce...
Aj hodina dojčenia je veľa a nie ešte to, čo píše niekto iný.Dieta saje prvé minúty a potom spi občas cucne povytiahnes bradavku začne zase o dušu jest😀len sa tak hra.Neviem ja som nakojila z jedného dala odgrgnut z druhého a na tom už spal po vybratí prsníka som dala cumel a spal.
Dávaj pozor nech Ti nerozhryzie bradavky tým dlhým kojenim.Dieta vždy hľadá prsník aspoň také maličké.Ja som si po kojeni vždy k nemu ľahla pritulila či chytila za ruku a ležali sme.Na rukách som nenosila nebol placlivy skôr som ho tlapkala po zadku, alebo mu dala k sebe moje tricko, keď som odišla.A tiež ako niekto písal prsník bolo jedlo nie cumlík aj tak som za začiatku mala z odsávania krvavé bradavky a bála sa, že to bude ešte horšie.Mne povedala pediatricka, že dieťa sa naje za 5 min
@janula12345 mne pediatrická povedala, keď dám obe prsia a ešte pýta dať mu zase prvé, alebo si odsať a to použiť v prípade nudze
@bluka2 netreba sa chytat kazdeho slovicka, ci su tabulky atd.. Samozrejme, ze dietatko ma vypit, kolko potrebuje. Chcela som tym povedat, pomoct, ze ak by si napr odsala, a tym este dokrmila po kojeni alebo dokrmila um- a vypije po kojeni este napr 50 ml-- tak asi bolo ocividne malo napapane a kojenim si nepotiahlo dost. Toto bola pricina u mna, ze som kojila aj hodinu, striedala prsniky, myslela ze ako len papa.. a plac. Ked som si odsala medzi kojeniami, a skusila jej po kojeni odsate ponuknut, tak vsetko stiahla. Co bol jasny znak, ze mala malo. Ved jej dieta ma iba 10 dni, mliecko sa mozno nespustilo este dostatocne, alebo si nevie poriadne vytiahnut. A napr ja som odvtedy dokrmovala uz stale. A zrazu dieta spokojne odgrglo, zaspalo.
@eliska13 vidis, a mne to pediater zakazal, ked som mu povedala ze to tak robim🙂 povedal mi, ze dieta ma byt najedene za 20 minut. Ostatne je len hranie. A ked neni do 20 minut najedene, bud je mlieka malo, alebo zle saje.
@eliska13 ak je prisatie dobre tak neexistuje aby dojcenie bolelo, dieta kludne moze byt aj hodinu pricucnute a bradavke nic nieje. Presne toto som.cakala 😀 aby prso mslo dieta v ustach to nie ale kus plastu tak to uz je ok...
@janula12345 ťažko povedať, autorka si už nie o vyberie, čo sa jej hodí z týchto myšlienok. Dokrmovanie UM sa mne nezdá cesta, pokiaľ bábo teda prospieva normalne s váhou. Veď to funguje na systéme dopyt ponuka, takže keď dáš iné, prsia menej vytvoria a si stále v probléme, ktorý by sa inak upravil sám rýchlejšie.
S tou odsavackou v tom vidím výhody aj nevýhody, ale nech skúsi, možno to pomôže
@xjakubikovak čo si čakala?😊tak prepáč, že som mala tak citlivé bradavky z neustáleho odsavania, že mi tiekla prvé dni krv vôbec to nebolo zlým prisatim.Ano som za cumel, kŕmila som prvé dni striekačkou, odsavala, fľaškou a nakoniec aj popri cumli a všetkému som kojila vyse 2,5 r.
Väčšina žien má po pôrode citlivé bradavky
@eliska13 tak mozno to praveze bolo z toho odsavania, co vlastne aj sama pises a nie z kojenia, niektore odsavacky su dost agresivne.
Akože mať dieťa hodinu na prse, prípadne 8-12 hod cez deň, by som to asi neprežila... To je podľa mňa veľa a po hodine cucania už neje, ale sa len dudluje a ukľudňuje... v nemocnici som bola zásadne proti cumľu a nechcela som jej ho dávať... aj naša mala asi po týždni až dvoch z pôrodnice obdobie, že poobede od cca 16.00 do 19.00 v kuse buď plakala alebo chcela byť len na prse... ale to sa nedá dlho vydržať... jednoducho som odmietla robiť zo seba cumeľ a v tomto čase a období som ju normálne nakojila, dieťa sa za nakojilo za 10-15 min ( veď to vidieť, kým prehĺta a kedy už len žužle a a upokojuje sa a vôbec neprehĺta) treba si všímať bradu a krk (na nete sú videá, kde to vidieť... takže po najedení som odpojila a nedala už, lebo potom už by som robila len cumeľ .... a radšej som skúsila dať cumlík na nevyhnutnú dobu ... a v pohode, ona si podudlala, upokojila sa a zaspala... takto sme fungovali asi mesiac, kým sa nezmenilo obdobie.... Dlhé dojčenie a následné dudlanie sa dieťa naučí a budeš mať väčší problém... Ja som cumeľ využívala len vtedy, keď bolo zle alebo plakala v kočíku a nemohla som ju vziať na ruky (takže len stavy núdze, ale dieťa aj matka boli spokojné) a asi od polroka už cumeľ nevidela a v pohode dojčenie sa nepokazilo a dojčila som do 20 mesiacov. A ohľadom naučenia si dieťaťa na niečo? Po 20 mesiacoch som si vzala z tohto doterajšieho spolužitia s drobcom asi toto.... Netreba byť striktne zásadová a hovoriť, toto nikdy nebudem robiť, alebo toto nidky nechcem... nebyť proti všetkému a snažiť sa prispôsobiť situácii tak aby to vyhovolo každému aj tebe aj dieťaťu a skúšať rôzne varianty... Dieťa sa vie naučiť veľa vecí, ale treba si nájsť rozumnú mieru pre všetko,aby ste dokázali fungovať.. Naša spala aj v kočíku aj doma, boli obdobia, keď sme sa viac nosili v nosiči, spala aj tam a aj ja som si doma porobila, navarila a ona bola pri mne, cítila ma a bola spokojná. Zaspávala vždy na prsníku aj počas dňa aj v noci až do 20 mesiacov, ale bol to najrýchlejší spôsob uspatia a upokojenia dieťaťa... keď sa chcela nosiť, nosili sme s mužom, lebo išli zuby, nevedela zaspať a pod., ale netreba asi nič preháňať a skúsiť si nájsť zlatú strednú cestu... keď dlho plakala a nevedela zaspať, pomohol biely šum, u niekoho vysávač a na počudovanie aj moje spievanie (neviem spievať) a dodnes sa jej páči keď jej pred spánkom spievame... takže treba skúsiť čo zafunguje a byť možno naklonený aj viacerým veciam a skúšať.... Prepáč za dlhý text, ale keď som bola novopečená mamička, tiež som nevedela, čo mám robiť a bola by som rada, keby by niekto povedal, že treba skúšať a skúšať a robiť kompromisy, ale zlatá stredná cesta je vždy taká, že musí byť spokojné aj bábätko aj mamička... Držím palce, aby ste si aj Vy našli zlatú strednú cestu 🙂
@trinneo dakujem. chcela by som to podobne. mala cumel odmieta
tak potom ešte možno skúsiť aj tým UM či to pomôže, čo ti radia vyššie ...možno je hladné alebo je to v niečom inom... nepovedala by som to, ale kamoška mala tiež problém, že dieťa asi mesiac ryčalo po kojení a jednoducho mala naozaj málo mlieka a dieťa bolo hladné.... dieťa má 15 mesiacov a stále fungujú na kojení a následne ju dokŕmi UM (aj to je cesta) a s tými cumľami možno skúsiť viac typov, ak to nepomôže, tak možno problém bude inde ... držím palce, aby si na to prišla "kde je pes zakopaný"
@trinneo dakujem ticpekne za podporu. prcek bol hore 17 30 az 24 00 s jednym 30 min slofikom. 11dnove babo... zobudilo ju ze nalozila a potom nie a nie zaspat. nakomiec sme dali aj um... uz spi. darcek na den otcov ze sa nechala uspat po6hod. skusime objednat ine cumliky
Plakala či len bola hore?
@luccija bola ticho par minut a plac. asi trikrat bola nakojena ulozena ale do minutky plac. takto na striedacku. potom uz plakala intenzivne a nakoniec sme ju teda dokrmili... neviem preco jej moje mliecko v noci nestaci. nakoniec ju manzel po um dodrncal zavinutu na fit lopte. spala potom az 4.5hodiny co je pre nu netypickd vacsinou max 3hodky... ale po tych 6hodinach a um ju chapem. iz som mala naliate prsia tak sa teraz kojila 40min a mozno este pospinka kusok. bola neuspatelna. 21 00 po kratkom zdriemnuti ju zobudilo ze sa pokakala a pitom 22 00 dalsivpokus zaspat dostala stikutku a potom iz uspat neslo napriek vela kojeniu.. vzdy vyzerala ze uz uz zaspi ale zacala plakat. tlapkali sme zadocek sisikali pouzivame white noise... znizene svetlo cely cas..
Odkial prosim ta mas tieto nazory? Dieta, babatko chce byt tam, kde mu je dobre, take v tvojom naruci, a ked je to stastie, ze mozes dojcit, Tak na prsniku, kde sa upokoji, Citi bezpecie. Co ine si priat? Moje druhe dieta chcelo byt nonsto na.orsniku, cumlik nnechcel, a cuduj sa svete, islo to aj popri starsej dcerke, ktora ma tiez potrrebovala.
U dietata v jeho veku je to bezne. Ja mam teraz druhe, prve som dojcima do 3,5roka, druhe ma 3 mesiace, a okolo seba mam vela dojciacich zien. To co tvoje babatko robi je uplne normalne. Prvych 6 tyzdnov je pre zenu, novu matku, naozaj tazkych. Necakaj ze bude babatko mimo teba, bude mozno pricucnute den aj noc, ale casom sa to bude zlepsovat. Dieta cloveka sa rodi uplne nesamostatne a zavysle na matke, navyse je to pre neho obrovsky sok prist do tohto sveta. Nez sa zladite, nez naberie istotu, nez zacne byt trocha vnimavejsie a samostatnejsie si pre neho cely svet, vnima vas ako jednu bytost a ked sa vzdialis citi sa ohrozene. Prve tyzdne nic nerob. Druhe dieta nemas, mozes si to dovolit. Nechaj si dovazat jedlo, a cele dni oddychuj a les v posteli s babatkom. Citaj si knihu, premyslaj, pozeraj si veci pre babatko, pozeraj filmy a nechaj ho cuckat kolko potrebuje. Neboj sa, o par tyzdnov to prejde. Je to cas pre teba a tvoje babo, nedaj si ho vziat "povinnostami"
@wewe7771 dakujem. mama mi vozi jedlo kazde dva dni.
nemôže byť zle prisatá?že pohltá veľa vyduchu počas kojenia?a takéto malinké detičky zvyknú byť na prse dlho, ona si z teba nerobí dudlík, len chce byť pri tebe.môj malý bola taký istý,som mala pocit že len kojím 🙄 po pár týždňoch sa to upravilo.
a nie som z mamily a netvrdím že dieťa má visieť na "cecku" nonstop ale nestopovala by babatku ako dlho je, plus prso slúži aj na ukludnenie, neboj nebude to trvať večne 🙂
Tak nech sú dudlá, je strašne maličké, moja tiež bola prvé týždne viac na mne ako mimo mňa. Potom sa to ustálilo...Keďže je to tvoje prvé dieťa, tak sa mu môžeš naplno venovať 🙂
Máš 10 dňové dieťa, ktoré ťa absolútne potrebuje. Ty si jeho istota, tvoje prsia jedine čo potrebuje.
Mám dve dcéry viem o čom píšem.
Dojčím s prestávkou čo som bola tehotná už štyri roky.
Dám ti radu, budeš spokojnejšia, keď prestaneš riešiť koľko, kedy ako chce tvoje dieťa byť s tebou a na prsníku.
Keď toto prestaneš riešiť a dáš mu, čo potrebuje zbadáš, že dieťa bude spokojne, veď má 10dní, časom už to bude lepšie. Samo sa odpojí. A spať bude, neboj sa, spánok potrebuje.
Len mu treba mať istotu, že je pri tebe.
Naučiť na ruky? To tiež dieťa potrebuje, kúp si šatku, dieťa atdd spokojne, bude u teba a ešte len ho uviažeš už bude spať.
Dojčenie je super. Mne trvá uspatie hocikedy hocikde pár minút, upokojíš bez problémov hocikedy hocikde. Len mu daj čo potrebuje a hlavne nerieš čas.
@stanislavicenka no možno nie každý tuzi po tom, aby bábätko ocucavalo 8 hodín v kuse bradavku, ale chce ísť aj na záchod, osprchovať sa a podobne veci v rámci zachovania duševného zdravia, a áno aj takéto matky bezhranične milujú svoje deti.
U nas bol cumel a jedlo.... Normalny cumel sme nemali...zaspavali na orsniku...na ruky som ich neucila...mam len jeden chrbat a zaspavaju id idstavenia same v postielke

Moj 17 mesačný sa stále koji (aj keď cez deň už zpravidla iba na zaspanie) a niekedy si aj podudloval, nic zle na tom nevidim. Cumel nema, co sa teším, lebo nemám moc rada plasty všeobecne. V pár slabších chvíľkach som ponúkla, ale nechcel. Okrem tých pár chvíľok ma to nijako neobmedzovalo, sme spokojní. 10 daňovému by som prsníka dala koľko chce... Ten čas aj tak hrozne rýchlo ubieha