Ako ukončiť dojčenie bez stresu? Skúsenosti a tipy
Ako ste skončili s dojčením? Mala ma 2 roky a stále ju dojčím. Ráno po zobudeni, pred obednym spánkom, po spánku a večer pred spaním a ešte aj v noci. Skúšala som že aj nedať proste to minimalizovať lenže ona plače a mne to proste nedá :| chcem ísť na to pomaly len neviem ako. Nie je ani boh vie aká jedačka tak som rada že ma aspoň to mlieko
Prosím nepíšte mi že mám dať malu cez noc niekde alebo mám ísť na cely deň preč ja nechcem ísť týmto štýlom.
Napíšte mi ako ste skončili vy a ak máte nejaký tipy 🙂
@anonym_autor v 3,5 roku a povedala som mu, ze ma to uz boli a neni to prijemne. Hlavne jeho to budilo x krat za noc. V3,5 roku sa na mna uz nemoze hnevat ani najzarytejsi fanatik kojenia
Inak dva dni to bude rev, na to sa priprav, ale za dva dni si na to ani nespomenul a teraz uz vobec nechce, po 5 rokoch mame babatko
@anonym_autor aj ja som sekla.zondna na deň posledný klinec do rakvy bol , že som nemohla ani nedeľnú polievku jesť lebo mi visel na céčku, potom som ho šla usspat a a po polhodine z toho nič nebolo tak som vyliezla z postele zalepila leukoplastom , mamina má Bobo, nedá sa do štvrtku som mala prelepené bradavky , lebo stále kontroloval , potom zabudol ... Ale poobedny spánok šiel do hája odvtedy nespí , predtým tak 50/50 mal dva a pol roka
Ahoj, prekopírovala som Ti svoj skorší príspevok.
Ja som takto fungovala 64 mesiacov (2 deti mám). V noci som spala s malým a obslúžil sa sám, keď bol väčší, ja som len podvedome ho vnímala, dá sa to. 10-13x v noci sa pricucol. Museli sme prestať, keď išli do škôlky, lebo bez prsníka nezaspali. Žiadne natieranie kečupom (sestra takto odstavila) nepomohlo. Až pri návšteve u mojej lekárky (malý bol so mnou) som sa posťažovala, že neviem ho odstaviť a ona malému povedala: “Mamka je teraz chorá, bude papať tabletky, ale teraz Ty nesmieš piť mliečko, lebo by Ťa veeeeľmi bolelo bruško. Dobre? Môžeš, až keď popapá všetky tabletky.” Malý súhlasil, veď lekára treba poslúchnuť a ja som doma otvorila mega balenie B-complexu a malý mi každý deň dávkoval 2. Jasné, že slzičky v očiach pri zaspávaní, lepil sa po mne (nezabudnem nikdy na vetu “Mami, mozem aspoň duzať?” a hladkal mi prsník😉) , stále sa vypytoval, či ešte som chorá (liekov bolo stále veľa). Po 2-3 týždňoch začal zabúdať, no mlieko som už nemala. Vtedy som povedala, že som zdravá, len mlieko mu už nešlo. Ale bol už zvyknutý zaspať bez prsníka.
U nás to išlo postupne a bez plaču. Keď začala v 2,5 roku chodiť do škôlky, tak tam už pred poobedným spánkom nemala - ostatné detičky išli tiež po jedení spinkať. Dojčenie zostalo len na večerné uspávanie a večer som jej čítala, tak niekedy sa pricucla a postupne toho bolo menej a menej až to okolo 3 rokov skončilo úplne.
Ale do postele nosí fľašu so slamkou, keby sa chcela v noci napiť.
Ja som tiež zvolila leukoplast ako finálne riešenie, cez deň som mu ukázala prsia, že mám bobo, neide mliečko, budeme zaspávať bez mliečka, ale môžeme sa pritulit a mojkat sa, či držať sa za ruky. Pred spaním som mu to pripomenula, a zobral to v pohode. Co sa týka denných spankov, tak som sa snažila odpútať pozornosť (síce mal iba 1rmes, u 2 ročnej je to už asi iné). Proste ráno sme sa nemojkali v posteli, hneď sme vstali a robili ranné úkony. Takisto cez deň, odputala som pozornosť. 2rocnej už môžeš vysvetliť, že je ti to nepríjemné. U mňa u oboch detí sa kojenie zrušili, keď mňa zo už neskutočne iritovali, čiže hľadala dom rýchle riešenie. Staršieho som takto odstavila za 3 týždne - najprv teda cez deň, úplne na konci s leukoolastom som riešila večerný spanok (počas odatavovanua začal orespavat nič, čiže to nočné kojenie sa vyriešilo samo).
Druhé dieťa malo 19mesiacov, tiež v noci 5-6x, cez deň niekoľkokrát..... Tam som odišla na 1 noc, proste som mala 2 mesiace dopredu kúpený lístok do divadla, bola to babska jazda s mojou kamarátkou v Budapešti, proste brala som to tak, že to nejako určite zvládne. Čiže som bola 1,5dna preč, on bol s babkou, žiadny problém nebol (predtým už viackrát zaspal s babkou bez problémov bez prsníka, keď sme niekam išli s manželom). Keď som prišla domíov, opäť som zalepika prsníky a ukázala som mu, že mám bobo, tak ako pri prvom. Plakal 20min večer, keď si to uvedomil, no jed sme išli spať, bez sĺz a mrncanua zaspinkal. Este asi 3 dni som mala zalepene, občas si ich pozrel, konštatoval ze mam bobo a hral sa ďalej. Žiadny plač.
Chceš, aby sme nepísali, aby si isla na noc preč, lenže možno je to jednoduchšie a menej drastické aj pre dieťa. Je pravdepodobne, že keď nie si doma, tak dieťa do na mlieko ani nespomenie. Veka deti chodí do jasiel/škôlky a tam mlieko nemajú, a keď prídu domov k mame, tak si to vyžadujú. Takže vidí ťa - chce mlieko, keby ta nevidi, tak ta túžba taka ani nie je.
Keď vidíš čokoládu v obchode, dostaneš na to chuť a keď ho máš pred sebou, ťažko odolas.... Keď tu čokoládu nemáš okolo seba, tak si na to s veľkou pravdepodobnosťou ani nespomenies. Takto nejako. Takže by som túto možnosť úplne nezatazovala, skúsila by som nad tým aspoň uvažovať.
Samozrejme, viem aké je to stresujúce, kým nemáš dieťa odstavené a nevieš, ako to zvládne. U nás v oboch prípadoch deti zvládli omnoho ľahšie, ako som čakala, a dllllho som overthink-la celé odstavenie a zbytočne som z toho bola frustrovana dopredu. Držím palce, nech to ide hladko!
Nočné kojenie je veľmi veľmi rizikové na vznik zubných kazov. Toto si povedz a už nejakú cestu nájdeš.
@anonym_autor
Ahoj, v prvom rade som bola rozhodnutá aj keby tanky padali. Už sa len hral a odmietala som byť cumel 2 ročnému. Plakal, hneval sa. Týždeň trvalo, kým v kľude zaspal bez plaču. Najskôr som zrušila denne a potom nočné kŕmenie. Ide o to prežiť ten plač a neboj, žiadne životné traumy nespôsobia. Des som mala z toho kojenia v noci a zázrak - po týždni sa zrazu nezobudil na nočné. Ranné kojenie. Začal aj lepšie jedávať potom. Tiež mak 2 roky.
Druhý mal rok a bolo to jednoduchšie. Asi 3-4 večery a hotovo. Zrazu spal až do rána bez budenia. Tento druhý sa aké takmer viac a veru agresívnejšie domáhal. On veľmi kusal a neprestal. A k tomu som bola aj tehotná a bol to blbý pocit. Ale ten mladší bol super jedál už v roku.
Držím palce.
Naučila som ich zaspávať pri spievaní a túlenie.
Ja som akurát v procese. Ma dva roky s už to bolo neúnosné. Budila sa horšie ako novorodenec. S leukoplastom som to skúšala v januári, ale vtedy extrémne plakala, tak som jej večer zas dala, teraz po mesiaci nastali iste veci, beriem 2 antibiotika a ďalšie 2 lieky a nechcem to dávať do nej a druha vec, o mesiac idem do práce a ja nemienim celú noc kojiť a ísť do roboty. Dva roky nedokázala ani obézny spánok spať bez zobudenia na prsník, a zas sa douspať. Už stačilo. Jednoducho som si išla kúpiť sťahovací fač so svorkami, zaviazala som sa a povedala som, že mám bó. Ľutovala ma. Dva dni predtým som jej vravela, že jej bracek sa nekojí, že aj ona je už veľká. Pripravovala som ju na to a ona opakovala - (meno) sa nekojí….
Cez deň slečna vydržala ale noc som hrozná. Budila sa každú hodinu s placom. Hnevá sa na mňa, nechce sa mojkať so mnou, nedá mi pusu, kopala v posteli, nervacila. Proste skúša čo sa dá, hlavne večer. Už neustúpim. Treba vydržať aj mne to je ľúto srdce mi ide vyrvať - a navyše ma boli prsnik( kojila som len z jedného) ide mi prasknúť takže odsavam.
Ja som akurát v procese. Ma dva roky s už to bolo neúnosné. Budila sa horšie ako novorodenec. S leukoplastom som to skúšala v januári, ale vtedy extrémne plakala, tak som jej večer zas dala, teraz po mesiaci nastali iste veci, beriem 2 antibiotika a ďalšie 2 lieky a nechcem to dávať do nej a druha vec, o mesiac idem do práce a ja nemienim celú noc kojiť a ísť do roboty. Dva roky nedokázala ani obézny spánok spať bez zobudenia na prsník, a zas sa douspať. Už stačilo. Jednoducho som si išla kúpiť sťahovací fač so svorkami, zaviazala som sa a povedala som, že mám bó. Ľutovala ma. Dva dni predtým som jej vravela, že jej bracek sa nekojí, že aj ona je už veľká. Pripravovala som ju na to a ona opakovala - (meno) sa nekojí….
Cez deň slečna vydržala ale noc som hrozná. Budila sa každú hodinu s placom. Hnevá sa na mňa, nechce sa mojkať so mnou, nedá mi pusu, kopala v posteli, nervacila. Proste skúša čo sa dá, hlavne večer. Už neustúpim. Treba vydržať aj mne to je ľúto srdce mi ide vyrvať - a navyše ma boli prsnik( kojila som len z jedného) ide mi prasknúť takže odsavam.
@anonym_6549a7 pdsaj si lwn trosicku, do uvolnenia najhorsieho tlaku. Za par dni budes mat po tom, drzim palce.🫶
Autorka, ja som sNa vydrzala skoro tri roky kojit, s tsm ze na nocne som ho oducila v 2,8 roku, uplne bez problemov, par sni som ho na to pripravovala, ze v noci uz nedam prso, iba na uspavanie. A uplne hladko to bolo, na noc som mu chvilu davala kapsicky.🫣 a potom po par mesiacoch som mu povedala, ze uz proste ho nemozem dojcit ani cez den, narodilo sa mi babo a uz mi bolo vrcholne neprijemne konit tandem.
No a teraz ma to caka a dvojrocnou, planujem proste nedat a.´ vydrzat tie revy, to je vsetko
@anonym_autor prečo chceš dojčenie ukončiť ak smiem vedieť ?
U mojich detí zmizlo do stratena, neviem presne kedy som dojčenie skončila. Vyhovovalo to mne a myslím si, že aj im. Už sú v puberte, ani náznak toho, že by im dlhodobé dojčenie nejak uškodilo. Pri starších som ešte študovala, chodievala som preč na celý deň, niekedy aj na noc od 1 roka, pri mladších som chodila do roboty tiež cca od roka a zvládla som to aj vďaka dojčeniu. Pri manželovi našťastie spali v pohode. Bol to pre nich ukľudňovák, v chorobe, pri úrazoch, u lekára, pri cestovaní, v strese... pre mňa veľká pomoc. Boli roky, kedy som dojčila dve deti súčasne, bábätko aj batoľa.
@joesvk nemusí to byť pravda, prvý kaz sa objavil u jedného vo veku 10 rokov, u ďalšieho v trinástich. Odvtedy majú zuby v poriadku, tak snáď to tak aj ostane. Áno, mohli byť úplne bez kazov, no žiaľ, stalo sa.
prestala som dojčiť keď mal rok, zo zdravotných dôvodov, jednoducho som povedala že mama je chorá, nemôže kojiť, asi ma ešte aj poľutoval 😏 obrazne, lebo sa nedomáhal ale sa túlil ku mne že mám bobo …
Ja som vynechavala vzdy postupne. Najprv cez den. Tak v noci. A naoniec iz ani uspavat netrebalo.... uplne bez placu. Bez cirkusu. Ono ale som sa poucila ze cim starsie tym horsie 🤣 to uz ani nebola potreba ale zvyk.
@anonym_6549a7 pdsaj si lwn trosicku, do uvolnenia najhorsieho tlaku. Za par dni budes mat po tom, drzim palce.🫶
Autorka, ja som sNa vydrzala skoro tri roky kojit, s tsm ze na nocne som ho oducila v 2,8 roku, uplne bez problemov, par sni som ho na to pripravovala, ze v noci uz nedam prso, iba na uspavanie. A uplne hladko to bolo, na noc som mu chvilu davala kapsicky.🫣 a potom po par mesiacoch som mu povedala, ze uz proste ho nemozem dojcit ani cez den, narodilo sa mi babo a uz mi bolo vrcholne neprijemne konit tandem.
No a teraz ma to caka a dvojrocnou, planujem proste nedat a.´ vydrzat tie revy, to je vsetko
@majlo1234 áno, odstriekavam len donulavy a už dnes vidím rozdiel. Chvalabohu. 😊
@anonym_autor znižovanie dávok pár dní. A vysvetli mu to, dvojročné už chápe a nebude chcieť niečo, čo je máme nepríjemné, preňho si ešte stále stred vesmiru a tvoje šťastie nadovšetko. Ale keď skončis, už žiadne kroky späť, nedávaj mu viac. Hlavne o tom musíš byť ty stopercentne presvedčená, nepochybovat, dieťa to vycíti. Keď bude chcieť, stačí sa túliť a poskytnúť mu blizkost, po pár dňoch ho to prejde. Všetky deti som odstavila takto prakticky zo dňa na deň s minimálnym protestom z ich strany. Zhruba v tomto veku, čo píšeš.

Zo dna na den pri vsetkych. Ale mne luto nebolo 😉 kedze nastal prirodzene cas dieta odstavit. Uz mliecko nie je a hotovo. To si asi citat nechcela, ale tak urcite Ti prispeju aj Tebe sympatickejsimi pribehmi