icon

Ako zmierniť bolesť pri dojčení?

lucia256555
Dnes o 18:23

Ahojte,

ocenila by som pár rád. Momentálne som 4. deň po pôrode. Ale dojčenie je taka bolesť že to neviem ani opísať.
V pôrodnici sa mi teda s tym snažili "pomôcť" ale to len prišli pomačkali mi bradavky, až tak že som nedokazala ani rozpravat len plakat (na co mi povedali, ze mam utriet slzy a pretrpiet).
Odporucili mi klobuciky, je to s nimi o nieco znesitelnejsie ale boli to aj s nimi. Skusila som odsavačku, to tiež bolí ale dá sa to pretrpieť aj keď cítim každý jeden sťah.

Dieťa dokrmujem UM lebo inak sa nedá. Všetko boli... používam lanolín aj kompresne náplaste ale nič... už je to tak zle že už aj na "pohlad" bolia.

Viete mi niečo poradiť? Oplatí sa aj pri takomto probléme investovať do laktačnej?
Klobučiky mám canpol babies, je s nimi ťažká manipulácia ale aspon nieco.

petronela1985
Dnes o 18:31

@lucia256555 ono je ťažké pre bábätko naučiť sa dojčiť a pre teba ťažké správne prikladať a nájsť si vhodnú polohu pre dojčenie. Pri dcére som dojčila cez klobúčiky, vydržala som 5 mesiacov, syna dojčím bez klobúčikov 20 mesiacov a stále to nejako ide. Ale dojčenie nemá bolieť, ide o to správne nasmerovať bábätko aby si nemala bolesti. Veľmi odporúčam laktačnú konzultantku, ja som mala doma priamo lekárku z neonatológie, ktorá robí aj laktačné poradenstvo. Ukázala, vysvetlila, dojčím doteraz. Držím palce.

moze
Dnes o 18:41

Odhodit klobuciky a potrapit sa s dietatkom a naucit ho prisavat. Bradavky budu boliet 2-3 tyzdne. Po kojeni som si ich vzdy namastila Bepanthenom a vetrala, normalne som chodila doma hola, nech su na vzduchu a netvoria sa mi ziadne plesne. Neboj sa, bradavky si zvyknu a bude vsetko v poriadku.

greta2017
Dnes o 18:45

Jeeeeezis jak ja ti rozumiem... PRESNE som mala to co opisujes...
Mam ale 2 otazky. Mas ich aj krvacajuce? A druha najdolezitejsia mas "pekne" bradavky na kojenie? Myslim take "stupliky" ktore babo pekne vie vziat do ust? Alebo ploche/vpacene bradavky?

lucia256555
autor
Dnes o 18:55
@greta2017

Mam ale 2 otazky. Mas ich aj krvacajuce? A druha najdolezitejsia mas "pekne" bradavky na kojenie? Myslim take "stupliky" ktore babo pekne vie vziat do ust? Alebo ploche/vpacene bradavky?

@greta2017 lavu bradavku mam uplne plochu, sestricka mi povedala ze pred prikladanim ju mám odsavackou vytiahnut von. Lavy prsnik neviem nikdy ani poriadne vyprazdnit, vzdy zostane este trosku naliaty. Ten mi aj trosku praskol, ale ranka sa rychlo zacelila.
Prava je o nieco vystupenejsia ale rozdiel v bolesti nie je.

Tie klobuciky ich ale aspon trosku dostanu von z toho prsnika, mozno aj vdaka tomu to o trosku menej boli.

anonym_28c3bf
Dnes o 18:59

Mna to tiez bolelo ja som ani jedno dieta nedojcila

greta2017
Dnes o 19:13
@lucia256555

@greta2017 lavu bradavku mam uplne plochu, sestricka mi povedala ze pred prikladanim ju mám odsavackou vytiahnut von. Lavy prsnik neviem nikdy ani poriadne vyprazdnit, vzdy zostane este trosku naliaty. Ten mi aj trosku praskol, ale ranka sa rychlo zacelila.
Prava je o nieco vystupenejsia ale rozdiel v bolesti nie je.

Tie klobuciky ich ale aspon trosku dostanu von z toho prsnika, mozno aj vdaka tomu to o trosku menej boli.

@lucia256555 myslela som si....ja som tiez mala obe ploche...ale lavu az vpacenu. Kup si na 100% "formovace bradaviek" ja som mala od Medely. Je to TOPKA....mne to zachranilo kojenie. Bez toho by som to 1000% vzdala. Prsia si casom aj zvyknu ale tie formovace si fakt kup.
Za mna osobne klobuciky nepomozu. Ale su zeny co nedaju dopustit na nich no pri plochych bradavkach tie formovace tu fakt neskutocna zmena. Vyskusaj co najskor😊 dufam ze ti pomozu

anonym_80e8ab
Dnes o 19:19

Pre mna bolo cele kojenie najvacsie utrpenie z materstva. Syn bol kojeny 3m- okrem toho, ze ma to bolelo som to celkovo neznasala, tak som sa samovolne odstavila. Dceru som kojila 2tyz. mala som asi slabe mlieko, lebo som ju nakrmila a po pol hodine total plac- takze smer DM- Sunar a spokojna ja- spokojne deti. Obe deti su uz velke, kojene v kocke minimalne, zdrave bez alergii a pod. Urob si to tak, aby si ty bola spokojna a v pohode a potom bude aj babo 🙂 Drzim palce

glorikarebeka
Dnes o 19:29

Toto iste som mala aj ja pri prvej dcére bolesť jak hovädo, vydržala so mesiac a prešli sme na umelé mlieko
Pri druhej dcére som sa bála veľmi, že sa to bude opakovať,ale teda to bolo úplné iné kojenie, krásne sa chytila....žiadna bolesť
Tak z toho usudzujem, že prvá dcéra bola zle prisatá a nevedela sať....ja by som vyskúšala laktačnu lebo zas to kojenie je predsa jednoduchšie ako behať s fľaškami....a keď to nepôjde tak si môžeš povedať, že so spravila pre to všetko ....umelé mlieko nieje žiadna tragédia...keď budeš v pohode ty bude aj dieťa

anonym_d1bbcf
Dnes o 19:35

99% bolesti bradavky pri dojceni je zle prisatie.

anonym_f78d56
Dnes o 19:43

Ahoj, to bolo aj u nas, pri prvom aj takmer 6 tyzdnov, druhe uz "len" nejake 2-3. A obe deti sa dobre a spravne prisavali takze ziadne blaboly typu "zla technika zle prisatie atd". Ked som sa nasledne bavila s mnohymi zenami v okoli, potvrdili mi ze u nich to bolo obdobne, proste tie prve tyzdne hroza.

A samozrejme bez ohladu na maste ci kremy, ktore odporucaju. Pre mna to bola taka bolest ked sa dieta prisalo, ze mi niekedy az slzy vyhrkli a do pery som si zahryzla. Sucitim s Tebou, drz sa.

anonym_fa5917
Dnes o 19:47

Máš pocit, že má to dieťa v ústach snáď žiletky,pichlava rezavá bolesť. Bradavka si musí zvyknúť, 4 deň po pôrode je veľmi skoro, je to úplne normálne aj ragardy ( popraskané)sú bežné. Treba si nájsť vhodnú polohu, vložiť správne bradavku do pusy bábätka aj s časťou dvorca, milión videí nájdeš na to ako presne má vyzerať správne prisatie, budeš počuť či ťahá a prehĺta. Pre tvoj pokoj či dostatočne pije sleduj počet pocikaných plienok, prípadne môžeš ho vážiť pred a po kojeni.
Odsávačka je absolútne nevhodná na poškodené bradavky, len si ich viac zničíš. Neexistujú nevhodné bradavky na kojenie tie ,,štupliky" si bábo vyťahá, nepotrebuješ klobúčiky ani laktačnú poradkyňu ( keď už tak na doporučenie ) všetko si vieš nájsť sama a iný figel v tom nie je, len vyhovujúca poloha pre teba a bábo a správne prisatie. Čím bude väčší dopyt tým sa bude tvoriť viac mlieka až sa ti ustáli tvorba na potrebu bábätka.
Zameraj sa na starostlivosť o bradavky, MAM náplaste sú super na bradavky a masť a vždy kojit na striedačku len z jedného prsníka, druhá bradavka sa regeneruje zatiaľ.
A áno kým si zvykne bradavka a nájdete správnu techniku treba zaťať zuby a pretrpieť, také sú prvé dni a týždne.

anonym_646f7f
Dnes o 20:44
@greta2017

@greta2017 ale babo sa ma prisavat na dvorec, stupliky vobec netreba a to viem, o com hovorim. 4 odkojene deti s bezstuplikovymi bradavkami.

anonym_646f7f
Dnes o 20:52

Ja zas nebudem zatracovat klobuciky, moje 3 deti zo 4 sa nevedeli prisat vobec, prvy mesiac som dojcila s klobucikmi a dokrmovala, postupne som klobuciky dala prec, nebyt toho, tak nedojcim vobec.
Ale zo zaciatku to vie byt doooost citlive, len sa treba snazit, aby to babatko co najviac otvorilo ustocka a prisalo sa na dvorec a nezuzlalo bradavku. Ak dojcis v perinke, vyzliect, opriet cele telickona seba a babatko zaklonit hlavcku, spodnou perou by sa malo opriet o dvorec a bradavka tak smerovat kus dohora ako keby. Nasmerovat. Ale to si treba pozriet radsej videa, zle sa to opisuje achce to cvik. Niekedy vie aj laktacna pomoct, ale mne nepomohli moc, hlavne to, ze zahodit klobuciky a cievky pouzivat, mne to neslo s obrovskymi prsiami, musela by som mat 2 dalsie pary ruk, a deti ked neotvorili pusu, tak som nic nezmohla. Robila som si potom po svojom. A slo to.