Ako zvýšiť tvorbu materského mlieka?
Dobrý deň, prosím, vie mi niekto poradiť, dať tip? Mali ste niektorá skúsenosť, že aj napriek všetkým možným opatreniam ste mali stále menej a menej mlieka? Synček má 3 mesiace, a posledný mesiac mám stále menej a menej mlieka 😢. Beriem bylinky 1500mg 3x denne, odvčera som pridala na 2000mg, benedikt, senovku, moringu, pijem čaj na podporu laktácie, zelený jačmeň, hroznovú šťavu, zázvor. Odsávam pravidelne každé 3-4 hodiny, niekedy sa stane, že nestihnem, tak neskôr. Synčeka prikladám často, aj počas spánku, na zaspávanie… som z toho veľmi nešťastná, pri staršom sme skončili na UM, veľmi by som chcela zachránit aspoň teraz dojčenie… 🙏 prosím poraďte čo Vám pomohlo 🙏
Ďakujem ❤️
Odsávaj častejšie a možno sa tým menej stresuj aj to ma niekedy vplyv 🙂 prikladaj každú hodinu keď sa dá…my sme tiež mali MM aj UM ale keď som prestala brať všetky tie veci a nestresovala sa ostali sme uz len na MM 🙂
Jednoducho prijmi, že je to tak. Ze aj tak si skvela mama a robíš všetko najlepšie ako vieš. A ze dojčenie nie je alfa omega materstva.
@jankja ano mala som to, v 6 tyzdnoch som uz musela mladsiu dceru dokrmovat a po par dnoch to uplne prestalo. Doktorka mi povedala, ze sa to moze stat a ze nie vsetky zeny mozu krmit dieta materskym mliekom, ze sa nema stresovat, ze aj UM ma potrebne ziviny...dera je uz pubertiacka a je ok. Drzim palce, hlavne klud, neznamena to koniec sveta, aj ked chapem tvoje obavy.Neboj sa babatku neublizi ani UM.
Uprimne vykasli sa na to...ja chapem, ze chces, ale aby som do seba pchala to co ty kazdy den, mne to pride chore (nechcem sa ta vobec dotknut), psychicka je mocna pani, mozno skus vysadit vsetko a prijimat vela tekutin a zmierit sa s tym, ze to mozno nepojde a mozno budes prekvapena
Pretekat z byliniek a cajov a stiav, ktore maju ziadny az zanedbatelny ucinok na tvorbu mm? Asi nie.
Odsavas a dojcis. Jedine co vies urobit je dojcit a odsavat viac, skusit power pumping. Ak toto nepomoze, tak asi nepomoze nic. Udrz si tvorbu mm tak, aby si mohla umelym mliekom len dokrmovat a nemusela si prejst uplne.
A este zasadna otazka: pokles tvorby mlieka mas potvrdeny tym, ze je dieta nespokojne, hladne, nepribera dostatocne? Alebo len mas z nejakeho dovodu taky pocit?
@anavixy posledné týždne priberá stále menej, naposledy ani nie 100g na týždeň. Odsávam minimálne množstvá, pred časom tak 30-40ml, dnes mi ledva mlieko zaplnilo dno nádobky… a bábätko je hladné, často si netvózne cmúľa rúčky a večer je najhoršie, plač dlhé zaspávanie, zadrieme a po 10-15 min sa budí… to trvá aj dve hodiny… dokrmujeme cievkou, aj lyžičkou…
@jankja boze vykasli sa na to a daj tomu dietatu normalne umele mlieko nech nie je hladne. Fakt nechapem co su niektore zeny schopne robit kvoli dojceniu.
@jankja pozri tu na fotke alebo napr. tu (prvy link co mi naslo, schemy su tam rozpisane) https://www.slaskoukprvnimkruckum.cz/post/power...
@jankja ja som to práve zažila. Plakala som ako nikdy pri poslednom dojčení, ale strašne sa mi uľavilo. Ak nepribera ako ma, tak ohrozujes neskorší vývin a dobehne ta to neskôr. Nehovoriac že narušená psychika ovplyvní aj tvoj vzťah k bábätku a aj v rodine vám to nastrbi vzťahy. Zváz ukončenie. Nie si zla matka ak nebudeš dojčiť.
@krisbar to mi je luto, ze si si to musela zazit. Je to izaj narocne. ja som si pri prvom synovi zazila, tam sa dalej nedalo a v 7.tyzdni som ukoncila laktaciu, nejaky cas este davala darcovske MM flasou a potom uz len UM…. Teraz nam chybaju necele 3 tyzdne dokial budem moct prikrmovat, takze MM by nam uz mohlo stacit aj tolko co mam… synceka dokrmujem MM, len je to narocne, flasu nechce, skusame uz nejaky cas…
@jankja akú máš stravu? Jesť dostatočne a hlavne výživné jedlo? Dojčím už tretie dieťa, aktuálne má 11 mesiacov, už ho dosť prikrmujem a začala som strácať mlieko. A ešte som si povedala, že musím schudnúť takých 8kg, tak som prekonala jedálnicek. Vieš čo, mne sa leje mlieko a to pociťujem hlad. Ale zaradila som obrovské množstvo zeleniny, kefír, tvaroh, mandle, syry, vajíčka, mäso. Ovocia a prílohy iba symbolicky na tanier, tak pol kopčeka. Chudnem a mlieka pribúda.
Vieš, telo potrebuje živiny, aby malo z čoho mlieko tvoriť. Skús poriadne jesť, ale ozaj poriadnej - zeleninu a bielkoviny, k tomu nejaký zdravý tuk.
@jankja koľko piješ vody denne? Sladkej vody. Nie čistej. Aspoň 3l?
Okrem toho mi najviac pomáhalo sladké mlieko. Normálne tie také vanilkové alebo čokoládové. 1-2l denne. 🙂 a teplo - zákryté prsia v teple. Teplo a pitný režim a cukrom sú najdôležitejšie.
@lucia23529 to je super, ze tak sa vam to podarilo… ja by som ho aj prikrmovala, len odmieta flasu… vam ju babatko v pohode prijalo? Prikladam casto, od narodenia sa pyta na prsnik kazdu hodinu…
@lenkakravcova ďakujem, myslim, ze pijem dost, no skusim pridat, s tou sladkou vodou mozno na tom nieco bude. Ked vylijem liter hroznovej stavy na den, isto mam viac mlieka..
@petamich psychika je silna, ale zaujimave je, ze pri prvom synovi som mala hrozne zdravotne problemy okolo dojcenia, cele sestonedelie som bola v horuckach, bolestiach, behala som so strachom po lekaroch, a nehovorim aka som bola nestastna z toho, ze si nemozem uzivat vytuzene prve babatko… a predsa som mala velmi vela mlieka…
@jankja akurát včera som počúvala podcast s laktačnou konzultantkou z Inštitútu pre podporu dojčenia a vravela, čo sa byliniek týka, že preukázateľne na podporu laktácie funguje iba senovka grécka a pestrec mariánsky. Inak som skúšala tiež všetko možné, čo aj ty píšeš - senovku, benedikt, Vineu, Matyšák, Caro, polievky... O pestreci som ani netušila. Čo mi reálne pomohlo - absolútne nič z menovaného, ale zlepšuje sa to trošku nočným častým dojčením a spoločným spaním. Aj tá laktačná konzultantka vravela, že v noci je hodnota prolaktínu najvyššia a bábätko si tým chystá spotrebu mlieka na ďalší deň. Ani Boh nezná čo reálne pomáha, proste príde bod, kedy sa to dojčenie pokašle. Toľko bábätiek by neskončilo na UM, keby je dojčenie také super prirodzené pre každú ženu. Ja keď vidím, aký je môj syn spokojný po Nutrilone, tiež mám už chuť to zabaliť, ale v noci fľašu nechce, iba prsník.
@jankja ja som nepila žiadne tie čaje ani vitamíny. Úplne stačilo to teplo a veľa veľa sladkej vody alebo mlieka. A šlo to. Lebo ono z čoho je mlieko? Z tvojej krvi. Väčšina mlieka je voda a cukor. Čiže keď nemáš toto a nie si vpohode v teplucku (neminat cukor na ohrev tela 😀) tak sa ťažsie telu všetko vytvára a teda aj mlieko.
@jankja v pohode prijalo, mali sme Avent len sme museli prísť na to ktorý ten prietok jej najviac vyhovuje s tým to bolo také ťažšie inak bola s tým v pohode…sú ale aj iné možnosti napríklad cievka alebo malý pohárik
@lucia23529 ano, cievkou, poharikom, lyzickou dokrmujeme..
@petronela1985 vďaka ta tip s tým častým nočným dojčením… malý spí s nami v posteli, aj ho v noci prikladám, lenže on cca od 3.hod. Uz nechce prsník… tak som mu začala viac ponúkať, keď vezme vezme, a začala som aj viac odsávať v noci a naozaj sa mi o niečo tvorba zvýšila 🙂 dnes sme boli v poradni a toto mi presne doktorka povedala, že viac dojčiť v noci, že sa tým pripravuje tvorba na druhý deň …
@jankja teším sa s tebou, vidíš, niečo naozaj zabralo 🤍
Dolezite je aby si ty mala pestru stravu. Aby nie len mlieko bolo.... ale aby bolo kvalitne...
potrebujes rovnako klud-psychika robi tiez vela.
Prikladat co najviac.
Ja som napr pri prvom odsala max 20ml a dojcila som ho 2,5 roka 😂

… len dodám, že aj skúsená laktačná poradkyňa nechápe, prečo sa to deje… vraj by som po tom všetko mala “pretekať”…