icon

Alkohol a dojčenie

slecnalu
11. apr 2013

Ahojte kočky, viem že táto téma je vkuse rozoberaná, ale mám známu (je aj tu na MK tak nechcem uvádzať keďže som sľúbila anonymitu) ktorá stále dojčí ale neodolá a denne si vypije aj také deci-dva destilátu... Ako to škodí dieťaťu podľa vás? Podľa mňa to škodí dosť, ale to ju akosi nezaujíma, skôr chce vedieť či sa niečo dieťaťu (a čo) môže stať, nechce mu ublížiť ale nevie tej ,,túžbe´´ vypiť si odolať.... Mlieka má stále na rozdávanie, takže nechce ani UM... (čož by asi mala, ale budiš...) Tak píšte názory a fakty ak viete aj na takúto tému

Strana
z2
vejula
11. apr 2013

@slecnalu no veru ano, že pre deti do 7 kg 8 kvapiek. No na to som odvahu nemala davala som jej 5 aj to som sa citila uplne hrozne. Vždy jej potom z tej malej pusinky pachlo jak nejakemu alkoholikovi. Normalne som rada že sa z toho zgrcala, že som jej to prestala davať

slecnalu
autor
11. apr 2013

@vejula tak toto už je sila, že ešte ani kvapky poriadne deťom nemôžeme dávať...

vejula
11. apr 2013

@slecnalu no ved... Ale posledny krat, nabuduce poviem popredu, že žiaden alkohol, že nechcem si z dieťaťa alkoholika vychovavať už od plienok

slecnalu
autor
11. apr 2013

@vejula veď chudák dieťatko, čo to s ním musí robiť hoc len ,,obyčajné´´ kvapky, ani sa nedivím že sa dogrcala moja zlatá ☹ humus toto čo všetko odporúčajú našim deťom....

vejula
11. apr 2013

@slecnalu 😔 nabuduce budem mudrejšia a nepôjdem prti svojmu materinskemu inštinktu

mirkave
11. apr 2013

Sorry,ale mne to pride ako ked postavi dieta uprostred cesty a "ved snad sa mu nic nestane" . Urcite to neni ok.neschopnost odolat,robi cloveka zavislakom.v tomto pripade alkoholikom.a ktovie,ci uz aj to dieta nema vytvorenu zavislost.......

katka1981
11. apr 2013

Zial podla mna je alkoholicka, ak nevie odololat kazdy den. Neviem do akej miery skodi alkohol v malom, pisem schvalne v malom, nie to este kazdy den take mnozstvo destilatu, ale obavam sa, ze dieta bude chuda zavisle. Ja som pocas tehotenstva ani kojenie okolo alkoholu ani nesla, nechcela som riskovat ajkeby mi lekar povedal, ze troska urcite neublizi. Nie, radsej nie.

slecnalu
autor
11. apr 2013

@katka1981 ja takisto a preto ju takto riešim... odkedy som zistila že som tehu, nepila som hoc ma dokonca aj vlastná babka presviedčala že deci vínka nikomu neublíži... možno neublíži, ale načo riskovať? Ako tehu som nevypila ani deci vínka a teraz po pôrode si dám raz za čas s mužom pivko, ale to je tak všetko... aj to len posledné 2 mesiace, do 3 mesiacov od narodenia som takisto nevypila ani glg aj keď ma každý ukecával, bála som sa, veď to rovno môžem malému do fľašky naliať je to to isté podľa mňa... No potom som (hlavne kvoli tej známej) začala troška čítať a zaujímať sa o to viac a všade píšu že to jedno pivko sa do mlieka poriadne ani nedostane, preto som sa nejak zlomila že no dobre tak jedno si s tebou dám, ale aby niekto pil denne destilát.... tak to už je veľa... 😠

jaron
11. júl 2013

@slecnalu žiaľ, ide o závislosť, čo samozrejme vieš aj sama,

neviem, či to môže nejakým spôsobom ohroziť aj samotný vývoj dieťaťa, asi záleží na dávke alkoholu, myslím, že dobré informácie k tomu písala aj @zuzka444 rozhodne to však zvyšuje riziko budúceho alkoholizmu u dieťaťa (nielen cez mlieko, ale i cez samotný vplyv rodičov)

okrem závislosti sa u ženy zvyšuje riziko rakoviny prsníkov, to je zvýšené dokonca už pri menších pravidelných dávkach alkoholu (napr. 2 dl vína a nie tvrdého)

I keď pravidelné, mierne pitie sa často popularizuje ako užitočné pre zdravie, je to zavádzajúce, WHO sa k tomu vyjadruje takto:
"Aj keď pravidelná striedma konzumácia alkoholu má ochranný účinok proti ischemickej chorobe srdca, ďalšie kardiovaskulárne a iné zdravotné riziká spojené s alkoholom nepodporujú všeobecné odporúčania pre jeho použitie!"
(WHO - Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases)
Žiadny liek s takými vedľajšími dôsledkami by neprešiel schválením.

Čo sa týka liečby, jednoznačne odporúčam stretnutia AA s použitím 12 krokov
http://www.alkoholici-anonymni.sk/
(modifikované stretnutia Al-Anon sú aj pre tzv. "spoluzávislých" - to je tých, v ktorých rodinách pije partner, rodičia...)
http://www.alanonslovensko.sk/

Otázka je, či to ona chce takto riešiť.

Strana
z2