icon

Dojčenie za každú cenu

niki101988
26. mar 2014

Milé Mamičky,
obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom dojčenia. Pracujem na oddelení patologických novorodencov. Máme detičky s vrodenými vadami, predčasne narodenými detičkami na tie sa špecializujeme, a potom detí s infekciami. Nie všetky z týchto detí sú schopné dojčiť sa, predčasniatka vôbec, chré závisí od typu choroby a infekcie, fúú jedna tragédia.
Problém je, že ja ako sestra potrebujem aby tieto detičky jedli tolko koľko majú, v takých intervaloch ako sú naordinované a pod.
Je pre ťažké vysvetliť mamičkám, že dojčiť dieťa hodinu a ono spapá len 15 ml nie je príliš v danom stave bábatka efektívne. Ak náhodou spomeniem, že laktácia je slabo rozvinutá alebo slabá tak katastrofa, koniec sveta
Navrhujeme im odsávať mliečko, eventuélne striedať, raz prsník a raz umelá z fľaše alebo ak je mliečka dosť tak materské. Pre tieto krpce je lepšie piť z fľaše ako sa mordovať pri prsníku. Tieto detičky sú radi, že sú radi.
Maminky sú však tak nadupané aj volovinami, že nie je šanca často na normálny rozhovor a domluvu.
Ak použijeme argumenty, počkajte kým ustúpi akútna infekcia, upraví sa žltačka, ktorá deti zvykne tlmiť a sú lenivšie a potom budeme len dojčiť, sme označované za zlé, nepríjemné a proti vzťahu matka- dieťa
AKý máte na to názor Vy ako mamičky?

Strana
z3
sandracs
26. mar 2014

@niki101988 Súhlasím s tebou. Som zástankyňa dlhodobého dojčenia, ale nie za každú cenu. Túto otázku som si vytiahla aj v škole, ale myslím si že pôvodne veľmi dobre myslená osveta prerástla do nezdravej hystérie, kedy sú nedojčiace maminy často odsudzované. Niekedy problémy s dojčením presiahnu benefity MM, hladné vystresované dieťa, plačúca vyčerpaná mamina, choré dieťa ktoré sa nesmie namáhať - v týchto prípadoch to za to nestojí. Žiadny extrém nieje dobrý.
A hlavne v prípade chorých detičiek, tam nieje o čom. Tie jednoducho tú výživu v pravidelných intervaloch potrebujú, bez toho aby sa vyčerpali. Chápem aj maminy,ktoré sa snažia za každú cenu, veľa sa popísalo o budovaní vzťahu, ale ten sa dá u nedojčených detí budovať dotykmi a inými prejavmi lásky.

adelakk
27. mar 2014

Mam dve deti, dva a tri mesiace stareho syna a desat tyzdnovu dceru. Bola som vzdy za dojcenie a odsudzovala som zeny, ktore nedojcili. Prve dieta som dojcila do roka a pol, ale od narodenia som aj dokrmovala umelym mmliekom, pretoze som mala slabo rozvinutu laktaciu a on velmi schudol. S druhym dietatom sa mi stalo presne to iste. Musim povedat, ze pre mna bolo velmi tazke zacat dokrmovat, a poriadne som to oba razy oplakala. Ale naozaj treba brat do uvahy co je pre dieta v tom danom okamihu najlepsie a nie sa zubami nechtami drzat nasej predstavy o tom ako to po narodeni dietata bude. Podotykam, ze som robila vsetko preto, aby sa mi tvorba mlieka rozbehla, ale bohuzial niekedy to nejde.

xarra246
27. mar 2014

@niki101988 Obdivujem všetkých lekárov a sestričky na odd. Patologických novorodencov. Videla som na vlastné oči, ako to tam funguje nakoľko aj moja dcérka tam pár dní ležala. Našťastie sa z jej problémov vykľul len reflux. Takže v našom prípade nešlo o nič hrozné. Musím však povedať, že sestričky na tomto odd. vedeli veľmi málo o dojčení. K bábätkám sme chodili každé tri hodiny. Moja mala 6 dní a dojčila som ju na požiadanie, takže to bolo aj každú hodinu, hodinu a pol. Po troch hodinách mi išli, s prepáčením, vybuchnúť prsia, tvrdil mi a malá som čo robiť, aby sa mi nezapálili. Vďaka bohu za to, že som bola nadupaná informáciami o dojčení teoreticky, asi tými info, ktoré ty odsudzuješ ako si písala vo svojom príspevku. Samozrejme dcérka si ten prsník stále vyžadovala v častejších intervaloch, tri hodiny bolo pre ňu veľmi dlho a tak jej sestričky šupli cumeľ. Skoro ma porazilo. Na druhú stranu chápem, že nie je možné, aby na odd. chodili maminky nejako často, že aj vy potrebujete pracovať v kľude a nie, aby sa vám tam nonstop tmolili pod nohami nejaké vystresované maminy. Sama za seba však môžem povedať, že spôsob akým odd. funguje ohrozovalo naše dojčenie, ktoré sme mali pekne rozbehnuté. Nehovoriac o tom, že keby som nevedela čo a ako, tak skončím s mastitídou a 40-tkami teplotami. Ešte raz opakujem, že sestričky aj lekárov som veľmi obdivovala, sestričky boli veľmi milé, ochotné a zmierňovali svojím prístupom ten šok, že moje dieťa sa ocitlo na Patologických novorencoch. Určite by však bolo dobré, aby mali viac info o dojčení, prípadne ak by tam bola laktačná poradkyňa, ktorá by maminkám poradila.

jahodka8
27. mar 2014

Ja som čítala, že aj tak malým bábätkám nejde len o pitie mliečka, ale aj o kontakt s človekom, najlepšie vlastnou mamičkou, je to dosť psychologický efekt, nielen nasýtenie, nasýtenie tam hrá úlohu 50%. Že inkubátor nedokáže nahradiť dotyky, hojdanie a podobne, ved aj v brušku by bolo bábo stále s mamou. A materské mliečko je lepšie straviteľné, takže aj ked vypije len 15 ml, tak sa z neho strávi toľko ako keby to bolo 30 ml formule z fľaše. Mne napríklad nešlo odsávanie s odsávačkou dobre, ja som potrebovala aj ten fyzický kontakt, lepšie sa mi mliečko spúšťalo aj tvorilo. Treba dať mamičkám priestor aspoň na to, aby boli s dieťaťom v kontakte, aby sa naň pozerali, aj to zlepšuje tvorbu mliečka a aby neupadli do depresie, čo sa ľahko stane. Ved dokrmiť, striekačkou/fľašou sa dá aj po kojení, prípadne to nejako kombinovať.

babika131
27. mar 2014

No ja som dojčila dva a pol roka syna,nie za každú cenu ale preto,že som mala dostatok mlieka pre jeho vývin a bohate mu to stačilo,priberal až moc a to len z dojčenia. 🙂 Ale ak by mi to nešlo,nerobila by som z toho až takú tragédiu,pretože čo sa zdravia týka,je permanentne chorý. Ale keďže sa mi mlieko tvorilo,tak som ho kojila. Podľa mňa je to aj v tom,že niektoré mamini veľa čítajú a už som sa stretla aj s názorom dvoch lekárov,ktorí mi povedali,že mám kojiť dovtedy,pokým budem mať mlieko. To sa ako zbláznili si myslím. A pravda je aj taká,že mám okolo seba kamarátky,ktorých deti sú od narodenia na umelom mlieku a sú zdravšie ako to moje. A ak to nejde a dieťaťu to nestačí alebo nemá silu,ja osobne by som to nesílila. A znova zdôrazňujem,že som kojila do októbra minulého roka,malý bude mať teraz v apríli tri roky.

liz_lemon
27. mar 2014

@xarra246 ja len k tomu chodeniu k babatkam kazde 3 hodiny, neviem, kde si bola ty, ale ja som bola na patologickych novorodencoch na Kramaroch, a tam mohli matky kludne sediet pri detoch aj cely den aj noc, nikomu to nevadilo, dokonca by som povedala, ze boli radi, lebo tym padom mali sestricky menej roboty

magdalenkami
27. mar 2014

suhlasim uz so spominanym nazorom,ze povodne dobre myslena osveta je nie vzdy prinosom pre babo,mam kamaratky,ktore nedaju flasu zo strachu,ze babo bude odmietat prsnik,trapia sa ,stresuju,cievkuju,prikladaju kazdu hodinu,zapajaju celu rodinu,odsuvaju ostatne deti,domacnost,kedze potrebuju vela casu....moja osobna skusenost-tiez som bola so synom 1,5 mesieiaca po porode na oddel..patol novor.,poctivo sme odsavali,odsavali a odsavali,papal z flasky 3tyzdne,potom bol kojeny 2roky ,prave na vasom oddeleni ma naucili ako spravne udrzat laktaciu,zaco som velmi vdacna doteraz a vyuzila som to pri dalsich 3detoch

sandracs
27. mar 2014

Ahojte, nemyslím, že zdravotné sestry by nemali dostatok informácii o dojčení. Ešte keď som ja chodila na zdravotnú školu sa preberalo dojčenie dosť podrobne a na fórach a v článkoch som sa zatiaľ nestretla s informáciami, ktoré by som už nepoznala.
Ide o to, že sestričky pracujúce na odd. ako @nikki101988 majú ešte informácie navyše o zdravotných problémoch a potrebách týchto detí.
Životaschopnosť nedonosených novorodencov je menšia ako donosených. Vyplýva to z nezrelosti takmer všetkých orgánov - hlavne CNS, ktorá spôsobuje nedostatočné riadenie činnosti orgánov. Nezrelosť pľúc, slabosť dýchacieho svalstva spôsobujú nepravidelné dýchanie a apnoickými pauzami a cyanózou. Nevyvynutie potných žliaz zapríčiňuje nedostatočné riadenie teploty. Znížená sekrécia tráviacich štiav, malá kapacita žalúdka, nedostatočná peristaltika čriev spôsobujú nedokonalú resorbciu živín....
Tieto deti nemajú dostatočné energetické zásoby a preto je potrebné čo najskôr začať s výživou. MM je nesmierne dôležité - ako, to nebudem rozpisovať, lebo pozitívne účiny sú už v dnešnej dobe myslím všetkým známe, ale lepšie je ho u týchto detí podávať fľašou, nakoľko dieťa sa pri tom menej namáha.
Nedonosené deti sa rozdeľujú do 4 skupín podľa hmotnosti 1. do 1000g, 2. do 1500g, 3. do 2000g, 4. do 2500g.
Prikladať dieťa k prsníku a snažiť sa o výživu dojčením sa odporúča až od váhy 1800g a stavu dieťaťa.
/Chodila som do školy už dávnejšie, tak ak je niečo nové poprosím nejakého zdravotníka inf opraviť rsp. doplniť 🙂 /

kikina84
27. mar 2014

@niki101988 ja ked som bola v nemocke,ked som porodila malu,tak o dve izby dalej lezala jedna ,,mamička,,ktorej sa nechcelo spustiť mlieko a umelé tvrdo odmietala,aj napriek tomu že dieťa ukrutne plakalo,bolo veľmi hladné a ona si aj tak trvala na svojom,že počkajú pokial jej nenabehne,no niekedy to môže trvať aj dni,týždne,ako u mna napr..Takze sú aj takéto macochy,osobne to veľmi odsudzujem takýto prístup,je to podľa mňa týranie..Samozrejme že mlieko jej nenabehlo a nakoniec aj tak museli dať umelé,lebo už prišiel aj doktor a vyslovene tam musel narobiť cirkus,aby si ,,mamička uvedomila,že to nieje sranda,ked mu pomali dva dni nedá nič jesť..no otras..celé zlé..aj takýto šú ľudia dnes 😒 ..asi si na to treba začať zvykať,lebo v poslednej dobe naozaj stretávam divných ľudí,skôr by som povedala viac, ako tých,,normálnych 😎

jul11
27. mar 2014

@niki101988 ono je to aj o hormonoch. mala som nastudovanu laktaciu,ale nerozbehla sa tak ako mala. jasne ze som dokrmovala,mala chudla,tak nie je o com, jasne ze som ju nenechala hladnu.ale bola som z toho nestastna.ale postupom casu ako sa hormony upravili mi doslo,ze ved super,ze len trochu dokrmujem a stale kojim a aj keby som viac dokrmovala a menej kojila,stale by to bolo super a aj keby ostala mala uplne na UM tak by sa nic nestalo, hlavne ze babo pekne prospieva a hladkat a mojkat sa da aj tak. ale tie hormony tesne po porode su silne a ked si mamka spravi predstavu ako pekne sa bude babatko dojcit,tak je to tazke.presla som si tym,rozumiem. ale presne,zase sa nemoze dieta nechat hladovat a chudnut

snopkulka
27. mar 2014

@niki101988 presne ako to tu bolo už spomenuté, voľba, potreba dojčenia a celkovo osveta dojčenia už začína prerastať niektorým cez hlavu. Ja stále hovorím, že zdravotníci a mamičky sú najhorší pacienti 😀 neostáva ti nič iné, len ich ubezpečovať, že robia správne, že treba myslieť v prvom rade na dieťa a podobne - ono pracujú aj hormóny po pôrode, psychika a podobne - veď vieš 😉
@sandracs ja som bola dosť prekvapená ohľadom informácií o dojčení, keď som pred 5-mi mesiacmi rodila... keď som si ešte na pôrodnej sále vypýtala malého nakojiť, tak laktačnej skoro oči vyliezli, akoby nikto predo mnou nemal túto požiadavku 😕 jej ďalšia reakcia mi potom pripadala trochu pochybovačná alebo skôr lahostajná, neviem to presne nazvať... a na šestonedelí som sa stretávala od poradkýň s "radami" typu: Netreba dieťa ešte prikladať, ešte nemáte mlieko, neničte si bradavky.... ak dieťa v noci plakalo, hneď ho dokrmovali 😕 😨 radili maminám, aby používali klobúčiky pri kojení a podobne... netvrdím, že všetky sestry by mali ísť na preškolenie, ale ja som bola teda dosť vyvalená ich reakciami a radami 😔

sandracs
27. mar 2014

@snopkulka Vidíš, tak to som prekvapená, ono možno závisí aj od ročníka danej sestričky a od školy. Ja som si myslela, že je to univerzálne učivo, ktoré sa preberá všade, ale zrejme nie.... 😒

pragmaticka
27. mar 2014

ja si zase myslim ze pre deti predcasniatka alebo s infekciami je prave to materske mliecko hrozne dolezite. Ci uz ho dostane cez infuzku, z flase alebo priamo z prsnika. V At dostane zena hned odsavacku (ak nie je mozne kojenie) a musi odsavat a odsavat a odsavat! Ale myslim ze v tomto mame rovnaky nazor, ine som chcela.. 🙂
Co sa zltacky tyka, nevidim dovod na flasu. Rodila som (bohuzial nakoniec) cisarskym v rakusku a mala dostala zltacku. No ani raz mi sestricky nepovedali ze dat flasku alebo odsat mliecko. Jedine som musela malu prikladat kazde dve hodiny, a kedze ta zltacka je potvora hnusna, niekedy som ju len hodinu na to kojenie budila! Az ked jej spadla vaha o 10% z jej povodnej mi ju zacali prevazovat pred a po kojeni aby vedeli kolko vypila. Inak mliecko sa mi spustila az na 3-4. den a dovtedy nedostala vobec nic. Muselo jej vystacit kolostrum..aj tak tie prve hodiny babatka vobec nie su hladne.
Myslim si ze co sa porodnictva tyka, slovensko by sa malo uz konecne pozriet ako to funguje v zapadnych statoch a brat si z nich priklad! Som rada ze na svk rodit nikdy nebudem, asi by som sa zblaznila z pristupu lekarov a zazivanych nespravych krokov ci uz pri samotnom porode alebo po nom.

snopkulka
27. mar 2014

@sandracs rodila som v Ružinove, ležala som na nadštandarde, boli tam skôr staršie sestričky - ešte stará škola zrejme 🙂

vierkac
27. mar 2014

Niki, ja som sa dojcenim, nedostatkom mlieka a odmietanim satia velakrat natrapila, ale moje dieta sa narodilo zdrave. Ale chapem mamicky, ktore maju niekedy az zarputily postoj k dojceniu a nechcu pocuvat, ked im personal v porodnici rozprava, ze treba prikrmit. Pretoze mne samej tam nikto neporadil, prvych 36hodin, ked bol na pozorovani, mi ho priniesli len kazde 3 hodiny. Cele zle, pomohla mi az laktacna poradkyna. Tieto skusenosti sa siria a mamicky absolutne stratili doveru v to, ze personal je kompetentny. Zle skusenosti sa totiz siria viac ako dobre + je pikantne vselico zvelicit 🙄
Situacia, s ktorou sa stretavate Vy je vsak diametralne ina, nestandardna a ide o prezitie.
Tym Vas chcem hlavne povzbudit, aby ste mali trpezlivost s nami uzkostlivymi mamickami 😉 😉 😉
Bolo by vsetkym na osoh, keby informacie podavane mamickam boli konzistentne, aby ten pobyt v porodnici nebol konfliktny.

charlottes
27. mar 2014

Ako pri všetkom, tak aj pri kojení nič netreba robiť nasilu, na ničom netreba lipnúť, stačí normálny citlivý prístup.
Ja osobne ďakujem sestričke na novorodeneckom v Ružinove, ktorá mi ukázala pár užitočných fintičiek za pol minutky ( podotýkam, bola som druhorodička a spolurodička bola treťorodička ) a všetko nám išlo tak ako malo. Našťastie sa nám narodili zdravé deťúrence. Jedno, čo mi prekážalo, bolo lipnutie personálu na tabuľkách koľko má dieťa vypiť, koľko má ktorý deň pribrať...a hneď chceli dať krpcom v noci umelé mlieko, čo si myslím, že pri málinko individuálnom prístupe by bolo menej stresujúce. Videla som, že syn je spokojné bábo, ktoré sa normálne bez najmenších problémov prisáva, videla som na bradičke, že aj niečo skutočne pije a to si myslím, že stačí.
Na druhej strane, keby trebalo umelé mlieko, nebránila by som sa, dôležitejšie je spokojné bábo ako pyšná kojacia matka.

vierkac
27. mar 2014

tiez som bola v ruzinove. strasne zalezalo od sestricky, ktora mala sluzbu. mne ho tiez parkrat dokrmili, asi aj vtedy, ked nebol pri mne, to netusim. tym, ze mi ho priniesli vzdy len nachvilku, nestihol sa ani napapat ani sa mi nechcelo pustit mlieko. ked maly plakal, jedna mi povedala, nech dam cumel. nastastie som nemala.
potom bola ina sestricka, uplne uzasna, nakrmila ho cez striekacku, potom mi ho podala, nech este cucka, ale uz nebol zufaly od hladu.
proti umelemu nic nemam, ved dieta nemoze byt hladne. ale mozno by stalo snahu personalu pouzit aj ine techniky dokrmena aj nedonosenych deti, nez hned flaska - cievka, striekacka. a potom nech drobecek cucka prsko uz bez namahy 😉

xarra246
27. mar 2014

@snopkulka Ja som bola tiež v Ružinove na nadštandarde a teda čudujem sa aké máš skúsenosti. Práveže som mala dobrý pocit z toho, že vedeli ohľadom dojčenia veľa poradiť a pomôcť. Keby idem znova rodiť, tak určite tam. Jediné čo sa mi nepáčilo, že sestričky odsudzovali každú maminu, ktorá nechcela dojčiť. Ohovárali ich a pod. To sa mi riadne nepáčilo. V dnešnej dobe je celkovo robený veľký tlak na mamy, aby dojčili, je to choré. A tie, ktoré chcú a nepodarí sa, tak to potom berú ako osobné zlyhanie. Neviem načo je to dobré. Je síce fajn, že je tu nejaká osveta okolo dojčenia, aj že vznikla mamila, vďaka ktorej je tu to povedomie, ale už to zachádza do extrémov.

snopkulka
27. mar 2014

@xarra246 vystihla si to!!! No vidíš, ja som mala takúto skúsenosť 🙂 ale našťastie som bez problémov kojila od narodenia malého, takže ak bola vizita, tak len ukázali prstom "táto mamička všetko OK, dieťa plne kojené" a bola som vybavená 😀

zuzkat1
27. mar 2014

Na odd.patologickych nov.som nebola ale bola som s malou na chirurgii ked mala par dni. A suhlasim ze zdr.sestry nevedia nic o dojceni... Vlastnym telom som branila malu kt.chceli dat caj a cudovali sa ze dojcim na poziadanie... A v porodnici tiez nic netusili o dojceni... Len 5min.bola so sestrickou sama a hned ju natlacila um...Samozrejme ze mala potom grckala...a tiez mali reci ze mam pouzivat klobuciky,dojcit kazde 3hod.atd...
Ja teraz len dufam ze porod bude ok a malu budem mat hned pri sebe,lebo nechcem ju nechat sestrickam ani minutu.

meluela
27. mar 2014

Odborne info okolo dojcenia patologickych novorodencov nemam.

Chcem sa vsak vyjarit k tomu, co je v tejto krajine padnute na hlavu.
Ked som bola na Antolskej, spolubyvajuca mala babatko na odd. patologickych novorodencov, nastastie iba kvoli miernej podvahe a po 10 dnoch isli domov. Ale bolo neuveritelne ako sa ta zena musela zbytocne trapit kvoli tomu, ze nie je mozne normalne zorganizovat par veci. Mala vobec stastie ze mohla ostat v nemocnici o par dni dlhsie, platila si nadstandart tak asi preto sa jej to poradilo, inak uz vlastne mala byt par dni doma (20km od BA) a dieta na oddeleni. Prsia mala strasne naliate, bolave, popraskane, nikto jej poriadne neporadil. Odsavala a odsavala a kazde 3 hodiny nosila mliecko babatku na oddelenie, nastastie uz aj nieco potiahlo same. Chodila tam aj v noci, v nocnej koseli a zupane bez nohaviciek po dlhych tmavych chodbach v prievane nachodila kilometre a kilometre .. posledne dni uz bola poriadne prechladnuta ... snad to ma v nemocnici nejaky dovod ze odd. patologickych novorodencov je tak vzdialene od sestonedelia, ale pride mi to dost divne ...

zuzkat1
27. mar 2014

@meluela antolska je cela zle...tiez som tam bola a uz nikdy viac...neporadia,nepomozu,len ich pohodlie je hlavne...

emocia
27. mar 2014

@niki101988 ahoj. Píšem Ti a sem ako laktačná poradkyňa, a nie som členkou žiadneho O.z. Som tu sama za seba. Tu ide o strašné nedorozumenie a z vyše 3-r. praxe aj s detičkami, ktoré boli slabé alebo žltačkou "spomalené" viem a vie to každá laktačná poradkyňa, že problém nie je v dieťati, že má najprv zosilnieť na základe pitia z fľaše, ale v tom, že im radíte, prikazujete takto kr'miť. Že nereflektujete, že prsník je pre dieťa to najlepšie miesto. Prisatie dieťatka je jediná správna cesta pre pár matka/dieťa alebo dieťa/matka. Je to cesta, kedy sa po prisatí bábätka zavedie do pusinky bábätka laktačná pomôcka. To je stabilná cesta, ktorá neničí prisatie a tak neohorzuje dieťatko a matku v budúcnosti. Dieťatko takto pije koľko potrebuje, nie podľa nejakej normy... Pije stabilne a ochotne, lebo ak cíti silnejší tok mlieka, de facto to vníma, že je to z prnsíka 🙂 ono nevie, že má tam laktačnú pomôcku, tak ochotnejšie saje, a tak sa napapá lepšie a je z toho aj zdravšie a navyše mamičke to pdoporí laktáciu a sebavedomie a živoný pocit. Toto je správne a funkčné po všetkých stránkach. Matka pri tomot postupe cíti nádej a jej materské sebavedomie neklesá na bod mrazu, ako je to, ak je dieťaťu nútená fľaša a nie je preferované prisatie. Matka vie a my tiež, že dieťa patrí na prsník, aj keď je slabšie, ak sa narodí skôr atp. Toto, čo tu píšem si nerobí ambíciiu na plošné uplatnemie, isteže ak je nejaký postih a navyše ho nevidím, nevyjadrujem sa. Ide mi tu o nedonosené deti (tiež neriesim toto presne, nedá sa, ide o princíp...) či žltačkou oslabené. V takýchto situáciách fľaša nie je namieste, naopak škodí. Pretože práve v kontakte s fľašou, pokiaľ ide odtiaľ súvislý zaujímavý tok, spravidla výdatnejší ako z prsníka – pretože matka nepodporí laktáciu ani separácia od dieťaťa ani fakt, že je znižovaná jej materská kompetencia, že sa nepodoprouje prisatie – tak dieťa si to vyhodnotí ako "to je ono" a potom bývajú, po príchode domov, atp. ozaj obrovské, ťažké problémy, keď sa odmietajú prisať... Pomohla som prisať mnohým matkám a ich detičkám, sú ich stovky, práve v takejto situácii, že detičky boli nadájané fľašou a potom, v istom bode, sa jednoducho mamičke povedalo, tu máte dieťa, prisajte. Ale ako, to – česť výnikám – sa mamička na oddelnení spravidla nedozvie. Nekonečné, ťažké príbehy som si od plačúcich matiek vypočula... je to niekedy veľmi ťažký balvan aj pre poradkyňu a čo potom ešte pre samotnú matku. Toto, niki 101988, by chcelo apelovať aj na zdravý normálny rozum. Personál nemocnice je tam na to, aby pomáhal, či už liečbou, ale aj preferovaním fyziologických princípov, kam dojčenie patrí. Znovu opakujem, že toto nemožno stavať proti sebe: že dojčenie za každú cenu. Je to nešťastná interpretácia a veľké zzjednodušenie. Tak to ale nie je. Matky jednoducho chcú dojčiť, chvalabohu!! Hovorím o deťoch, ktorých oslabenie je z predčasného narodenia či vysokej žltačky, a tam je dojčenie liečbou, met'dou č. 1. Čo by asi povedala taká mamička: "Prisaj sa, moje malé úžasné milované bábätko! – Tu máš môj prsník a k tomu ti dám príkrm, takto aha, nenápadne, jemne – a si v mojom náručí, chrústik môj, bojovník môj veľký! Budeš zdravší a ja budem mať pre teba postupne dosť mliečka..." – A ide mu od mamičky čo-to a z cievky dačo. tak spoločnými silami, ale primárne od matky, lebo z prsníka 🙂 🙂 🙂 Dieťa dostáva zaujímavú porciu jedla v "obale" (matkino prostredie, matka samotná) ktoré nemá konkurenciu! Tento výkričník bude posledný, čo som tu použila – a má zdôrazniť napísané, nie útočiť na sestričky a teba už vôbec 🙂 Prostredie určuje naše prežívanie. Anonymná fľaša navyše podaná nie matkou, teda bez prisatia, nie je to isté ako prisatie k matkinmu prsníku a dojčenie. Nie je jedlo ako jedlo. Nie je prostredie ako prostredie, a prostredie je určujúce. Nedalo by vám nikomu zo sestričiek veľa námahy zmeniť svoje postupy tak, aby mamička prisala a zaviedla sa do pusinky bábätka cievka. Spravidla mamičky nehovoira voloviny... najmä pokiaľ ide o dojčenie, vedia dosť, web príslušného O.z. im dáva dostatok informácií, aby vedeli. Taksito mnohokrát mi volá mamina z prôdonice v stiucáii, že jej je bránené prisávať a uprednostňuje sa fľaša. To je realita. A je to strašné... Aplikovať laktačnú pomcku k prisatiu je neuverieľne jednoduché a senzačne fungujúce. Skvele to funguje 🙂 🙂 🙂 Je to postup, ktorého autorom je Jack Newman, Dr.med., charizmatický chlap z Kanady, ktorý vie o dojčení a výžive maličkých bábätiek všetko, teda aj ako im najúčinnejšie pomáhať, ak je problém. Je to muž, ktorý je jedným z expertov pre dojčenie pri WHO. Kto by už mohol spochybňovať jeho status a geniálne nápady...? 🙂 🙂 Prečo to prosím, chcú robiť personály našich pôrodníc...? V tomto bode by som Ťa, niki10988, v mene mnohých mamičiek, ktorým napr. ponúkate bez akéhokoľvek relevantného dôvodu v pôrodniciach klobúčiky, ktorým komentujete bradavky, ktoré ako poradkyňa vidím, že sú štandardné, normálne a aj keby neboli,t ak dieťa sa neprisáva na bradavku, ale na prsník 🙂 - takže v spomeinke na tieto ženy, doráňané, uponižované a "zaháňané" do kúta, lebo túžia normálne dojčiť a túžia po lsákavom podpornom slove, na čo majú ako klientky pôrodníc právo – si dovolím ťa inšpirovať, aby si bola lastovičkou, ktorá si tieto slová vezme za svoje, do srdca a potom do hlavy – aby už konečne sa v pôrodniciach pomáhalo tak, aby dojčenie bolo jednoznačne podporené, zásadne a principiálne – aby bolo takrečeno tou métou, ku ktorej tenduje nielen mamička, ale všetci okolo nej. Tak ako to je v civilizovaných európskych štátoch, u našich susedov, v západnej Európe, ale aj inde na svete. Nech prostredia našich pôrodníc sa stanú pracoviskami podporujúcimi dojčenie principiálne, nech sa stanú otvorenými voči matkám a deťom, nech si ich vážia a ctia. Sú totiž tieto matky a ich detičky vašimi chlebodarcami. Lebo z čoho by ste žili, ak by tam neprišli rodiť...? Úcta k životu, k matke a dieťaťu, to je cesta. Jednoducho – robte svoju prácu lepšie a mdúrejšie. Tak si budete môcť vážiť aj vy samé seba, nebudú konflikty a nedorozumenia s matkami, ktoré vraj vravia voloviny... nebudú zranenia každého druhu – ako sú teraz, ako sa s nimi stretávam v mojej každodennej praxi ☹ Želám tebe aj tvojim kolegyniam precitnutie – veľa múdrosti a veľké srdcia – cit a jemnosť, empatiu ako dorozumievací prostriedok 🙂 To všetko nateraz veľmi chýba... Opäť – česť výnimkám a v'daka za ne aj keď ich je žalostne málo... Srdečne ťa pozdravujem, Alena BA

xevulax
27. mar 2014

Tak si asi prva zdrav. Sestra od ktorej toto pocujem. Ja som po sc nemala mlieko vobec ani kvapku a dvojky mi non stop plakali a sestricky to netrapilo vraj nie len moje placu od hladu. Ja som nevladala sama so sebou a ich som musela non stop tisit strasne. A len koli tomu, ze aby nezvykli na flasu... Chore, pritom ako keby su mamicky nevojpravne ved ak niekto aj nechce dojcit akym pravom to v porodniciah nanucuju? A co sa tyka mamiciek, ktore chcu kojit za kazdu cenu, je to sposobeneniba touto silnou pro kojacou kampanou, kde sa mamam vtlka ze iba materske mlieko je sobre a um je zle, ze aj ked je malo mlieka a dieta je hladne treba vydrzat a kojit aj ked decko sanlen trapi a je hladne a ked nahodou nejaka kojit nemoze alebo nie je dotyok mliecka tak ma vycitky, ze je zla matka, depresie...... Ja sama som toho prikladom kednpristarsej to kojenie proste neslo, trapila som sa najskor mesiac, potľ 3 mesiace iba odsavala 7 hodin!! Denne aby mala moje mlieko, stresovala som sa, ked som neodsala dost, ze co bude papat. Citila som sa ako keby som zlyhala, mala som asi pol roka depresie. Teraz pri dvojkah som mala doma nitrilon, prisli sme, dala som flasu, konecne sa nie najedli ale nazrali! A ja som zazrancom toho, ze dietatko je spolojne, ked ma plne brusko, a taktiez aj pre maminky je to stres a vycerpavajuce trapit sa ked to nejde. Takze prave pre toto su tie mamicky tale, lebo vymyvanie mozgov funguje

zuzkat1
27. mar 2014

@xevulax ja keby pocuvam dr tak nedojcim...takze neviem ake vymyvanie mozgov...jedine ak farmafirmami...

xevulax
27. mar 2014

@zuzkat1 vies ale nie kazdej bolo dopriate mat aj dostatok mlieka na dojdenie, kopu zien dojcit ani nemoze. Nechapem, preco by sa mali citit take zeny menejcenne a zle matky. Zeny, ktore nezazili nepochopia a ano je to vymyvanie mozgov keby som to nezazila na vlastnej kozi nepoviem nic. Dala som nemale peniaze do doplnkov an podporu dojcenia od tych co sadaju kupit v lekarni, az po senovku a benedikt, bola som u 3 laktacnych, krmila cez cievku.... Neslo to a ja som mala este depresiez toho aka som neschopna a zla. Je to podla teba normalne? Podla mna nie! Radsej budemspokojna mamicka so spokojnym dietatkom na um ako mat hladne dieta a ja v depresii.

zuzkat1
27. mar 2014

@xevulax scasti suhlasim...ja som ale zazila presny opak..bola som presvedcena ze mam mliecko a dr ma presviedcal ze nemam,nutil mi um a sposoboval mi hrozne depky... A dodam ze o dojcenie som sa zacala zaujimat az potom... Um som vyhodila a zmenila dr... To um som ani nenacala,ten dr o dojceni nic nevedel .. preto som za osvetu na 100%. Nie za nutenie,je na kazdej ako sa rozhodne...ja som sa u toho dr trapila 3mes...2x za ten cas som mala zapaleny prsnik a mala takmer stale plakala... Zmenou dr sa stal zazrak... Obe sme sa upokojili a vsetko bolo zrazu ok...

evulienkaslx
27. mar 2014

Aj ja som sa natrapila s dojcenim a vysledkom bolo nespokojne, pomaly uz neprospievajuce dieta a ja s depresiou. Uz od zaciatku som mala malo mliecka a v porodnici malu prikrmovali zo striekacky a z cievky. Nik jej nedaval flasku, flasky som na oddeleni ani nevidela. Personal nas poucal o dojceni, kazdy preferoval MM ako najlepsi variant, nik nepreforoval UM a flasu, ale ked to nejde , tak to nejde. Volala som si aj poradkyne, hudli do mna, len MM a MM, ziadne UM, ziadna flasa, pojedala som rozne preparaty a skusala rozne metody, cievku mi dieta zacalo casom vypluvat, a vysledkom bol len plac, nedostatok spanku a depka na krku. Nastastie so mnou "zatriasla " jedna lekarka, ze co robim, tyram dieta, seba, rodinu, nech jej dam jednu flasu kvalitneho UM a bude spokojnost. Trapili sme sa 2 mesiace, vyskusali vsetko. "Dakujem" radam laktacnych poradkyn a ich bludom , ze kazda matka ma tolko mlieka, kolko dieta potrebuje- NEMA, odsavala som niekolko hodin denne , po pol hodine az hodine odsavania som mala 40 ml, ked moje dieta jedlo 120 ! Vraj nie je hladne, iba vymysla, ked place, treba ho cicikat a pod. Prisavanie bolo v poriadku. Dalsi blud- vraj mlieko narkomanky je lepsie ako UM! Ze co by som robila v Afrike, tam ich maju vraj stale na prse, tuna je biznis s UM, no nie- a co najvyssia detska umrtnost, v chudobnych castiach im daju radsej kozie, kravske a pod.... Ze z UM mi dobre bude spat, priam az odpadne, lebo tam je kazein, predstavte si, nespala hned, este sa ja hrala a ozivla po papkani, v sucasnosti su uz dobre UM s nizkym obsahom kazeinu a doplnene mineralmi a vitaminmi, bohuzial tam nie su protilatky a bunky a chyba prsnik, ale spokojna mama, psychicky v pohode, ktora si privinie aj dietatko s flaskou to dostatocne vynahradi a nie je zla matka. Je milion inych sposobov, ako prejavovat materinsku lasku, nielen ponuka prsnika... Tiez mi vyhadzovali na oci, kolko penazi by ma stalo UM, ale za preparaty na podporu MM som dala viac...Zdruzenie sa opiera len o jedinu knihu Dr. Jamesa a nehladia, ze su tu aj sestricky a ini, ktore maju desatrocia skusenosti a nie iba par rokov, co vznikli alebo mnohe porodili dieta, nastudovali knihu, par kurzov a radia... Oplakala som aj ja ukoncenie dojcenia, chcela som malu dojcit co najdlhsie, ale mali sme stavy, ked som rozmyslala, koho hodim pod kamion... Mala zjedla flasku ako besna, dohanala kazdym duskom, co pred tym nemala, prestala plakat, zacala sa zrazu usmievat, pozorovat svet, zacala pekne spinkat, prospievat, ja som sa dala do poriadku, svet sa obratil o 180 stupnov. Od teraz by som s laktacnou skonzultovala tak prisatie maximalne. Emka ma uz 8 mesiacov, stvornozkuje, stoji, posuva sa popri gauci, je velmi sikovna, zdava, nebola vobec chora. NIkdy som neolutovala, ze som jej dala UM, jedine, ze som ho mohla dat skor a netrapit nas tolko. Drzim vsetkym prsty a prajem hlavne spokojne a stastne mamicky a deti 🙂

evulienkaslx
27. mar 2014

@xevulax asi mame dost podobny pribeh 🙂 vela stastia a radosti z deti prajem 🙂

lucka011
27. mar 2014

Ja sa len divim ze su tie zeny natolko sfanatizovane a posadnute dojcenim ze im je to prednejsie ako zdravie a prosperovanie dietata, ktore mu urcite viac pomaha k uzdraveniu ako ked sa malinke trapi, este viac vysiluje... Mne by bolo uplne jedno co pije len nech je zdravucke. A ak uz mam vela mlieka tak odsavat a davat z flase.. smutne...

Strana
z3