Kojenie 10 - 15x za noc
Už si ozaj neviem rady. Mám 2 deti, 3 ročného chlapčeka a skoro 8 mesačnú slečnu. Pre lepšiu predstavu poviem len, že všetci 4 spolu s manželom spíme na 1 posteli, teda malá vo svojej postieľke s odobratou bočnicou hneď pri mne.
Asi od 6 mesiacov sa malá v noci budí na kojenie aj 10-15x. Som z toho už úplne vyčerpaná. Nevládzem takto fungovať. Nikdy sme síce nemali pravidlo,aby jedla každé 3 hodiny a ja som ju na budenie nikdy nebudila, ale teraz to už prekračuje všetky hranice. Dovtedy sa budila tak 3-4 x,čo sa dalo v pohode zvládnuť, ale toto, čo robí teraz... Zas sa nedá povedať, že by stále jedla. Pár krát si "cucne",nakojená je za 3-8 minút a spí ďalej, lenže nekojím ju poležiačky, nedá sa to, iba keď z jedného prsníka, lebo z druhej strany spí vedľa mňa starší syn. Takže kým si sadnem, vezmem ju na ruky (má 10kg), v sede nakojím a dám naspäť do postieľky,dovtedy sa samozrejme zobudím a z tej nervozity,že som zas hore už asi 6 krát a stále je iba polnoc neviem zaspať a rozmýšľam,či už nepočkám do jej ďalšieho prebudenia. 😒 Kým nedostane prsník, bude robiť taký krik, že zobudí aj manžela synom. Tomu som sa však stále snažila zabrániť,aby sa manžel vyspal do práce a syn do škôlky,ale už to ďalej nejde. Budí sa úplne nepravidelne. niekedy po 2 hodinách, potom o pol hodiny, o 15 minút,... neviem od čoho to závisí, prebalím ju, hladkám, šepkám jej,že som tu, stále ju držím za ruku... nad ránom asi o 5.00 zvykne pekne zaspať a zobudí sa cca 7,30, to už ale ja nevyspatá fungujem minimálne hodinu. Celý deň som unavená, nevyspatá, podráždená...
Inak aj cez deň je malá na mňa úplne naviazaná. Stále ma musí vidieť, byť pri mne,najlepšie na rukách a nedajbože aby si ju niekto iný vzal na ruky a odniesol niekam,kde ja som mimo zorného uhla. Keď na mňa aj na chvíľu zabudne, stačí aby ma začula,že som sa ozvala,alebo len nebadane prešla okolo, už je zle...
Milujem ju najviac na svete,ale musím ju od toho nejako odnaučiť. Nenastúpila som kvôli nej ani do práce,len aby to tak ťažko neznášala, zvykla som si,že nikde nechodím, keď je pri mne je úplne úžasné dieťaťa, usmievavé, zarozprávané, šikovné... aj pri manželovi zvykne byť väčšinou ok,ale nechať ju s našimi,alebo svokrovcami, je nemožné. Spusí paniku aj na 2-3 hodiny, kým neprídem. ☹ no som z nej zúfalá.
Včera som zo spálne vysťahovala manžela so synom, chcem ju nejako naučiť že nemôže mať prsník kedy si zmyslí. Skúšala som ju oklamať čajom, UM,ale nič nezaberá, vypije všetko a vrieska ďalej. Keď jej dám ruku na pusu,začne mi olizovať prst a hľadá prsník.
Poraďte mi,ako na to? Čo s ňou mám v noci robiť, nechať ju vyplakať sa a byť stále pri nej? Alebo aké iné riešenie mi poradíte? Všetkým vám ďakujem za odpovede!
@miruska930 a dudlikom sa neda oklamat?myslim si,ze neplace od hladu a smadu,kedze aj po cajiku alebo mliecku este krici-je to pre nu zvyk..a takisto sa moze budit lebo ju zobudi kazde suchnutie a potom place,lebo sa napr boji?..aj tam moze byt problem..
@miruska930 tiež si myslím ako tu píšu baby že tvoj starší synček by mohol spinkať už sám, alebo aspoň s vami v jednej izbe ale vo svojej postielke,je už dostatočne veľký nato aby bol sám. Kojené detičky sú proste také a myslím si že je ešte príliš maličká nato aby si ju odstavila. Môj malý má 17 mesiacov a tiež je ešte kojený - ale obmedzila som kojenie už len na ráno a večer pred spaním. Predtým noci bol hore každé dve hoďky, ale zvykla som si, spí totiž so mnou. Takže skôr by som poradila syna oddeliť a malú si nechať celú noc pri sebe a hneď to budeš mať pohodlnejšie.
Som zástancom toho že dieťa by malo byť s matkou stále - je to prirodzené tak ako aj zvieratá v prírode a navyše si myslím a dedukujem z tvojho príspevku že ani tvoj manžel neprotestuje keď deti spia s vami - to je fajn. Maličká ťa potrebuje,raz príde ten správny čas keď to všetko odoznie 😉 ,nelúč sa s kojením lebo to je tá najkrajšia vec medzi matkou a dieťaťom
Mam 2 deti, kojila som tiez, zubky nas potrapili tiez, dokonca vzdy aj s teplotou. Ale boli mrzute, mrncali zo sna, no neriesila som to, ze som hned strcila prsnik... proste ked som kojila vecer, tak rano o 1, potom o 5, tak medzitym nemohla byt hladna. A aj ked sli zubky, trvalo to tyzden-dva, nie tak dlho. Pohladkala som, chytila za rucku, malinka zaspala. Ked sa mi nechcelo X krat za noc vstat, dala som postielku k posteli, nie malu do postele. Alebo vstal manzel. Dali sme cumlik. Ak vkuse davate prsnik, nie je to od hladu, a ukludnit sa da aj inak. Potom neskor to budete riesit ako? Mrnci tak date co? Vacsinou su to rozky, sladkost...len prestan...a v dietatu uz od mala budujete zavislost - som nervozny? Tak jem, alebo pijem alebo fajcim. Toto nie je z mojej hlavy. Napr. V Klagenfurte v Rakusku som nikde nestretla dieta vonku alebo v obchode s rohlikom alebo keksom v ruke. Ked som sa na to pytala, odpoved bola: a preco? No a doktorka mi na to povedala: nebudujte v dietatu zavislost... a mala pravdu. Vidim to aj na detickach v skolke...
@nativanativa Dovolim si s tebou nesuhlasit. Kazdy ma mat svoju postel a maminka byt nablizku. A ak pises onzvieratkach, teraz je vela mladatiek a pozri sa, ako to funguje... mamina s nimi nie je stale! Pridu sa napit mliecka a potom matka odide. Mladatka sa hraju. A tiez im nedovoli pit kedy sa im zachce. Spinkaju pri sebe, lebo su to zvierata a nemaju postele,ale neraz vidim, ako rodicia su pri sebe a mladatka kusok vedla. Dokonca neraz matka mlada odstrci alebo odide niekam tak, aby ju mladata nechali. Kazda mamina si potrebuje oddychnut a zit svoj zivot a byt tu pre celu rodinu, nielen pre 1 dietatko...
@matozazzo každý tak ako sa cíti.....
Ja osobne som odstavila v noci a úplne v pohode, neboli žiadne problémy a to som s malou dušou myslela že bude najhoršie a budú scény, takisto aj kamošky čo kojili odstavili na noc a to mali iných dudlačov prsníka a boli stokrát hore za noc už len z toho princípu že len dudlovali a nepili a úplne v pohode sa deti prispôsobili zeleň si myslím a to som aj spomenula že je moc malá na odstavenie teraz, ja by som to riešila neskôr
@nativanativa Nevravim, aby odstavila, to nie, v ziadnom pripade, len aby nenechavala dietatko dudlat si. Kludne nech koji aj 2x za noc, ale nakojit, dietatko sa napije a spi, a nie pri kazdom placi strcit mu prsnik do ust...
ja si nemyslím, že odstavenie, vyplakanie, odmietanie poskytnúť prsník na požiadanie /aj v noci / je riešenie...aj ked odstavíš, nie je nikde napísané, že sa prestane budiť..a čo budeš potom robiť? zohrievať UM a dávať z fľaše? na koho má byť dieťa naviazané, ked nie na matku? ved je úplne maličká.. ked som niekam šla, dieťa som brala so sebou alebo ostal strážiť manžel...starých rodičov dcéra odmietala /nebývali s nami/ , boli to pre ňu v podstate cudzí ľudia, aj ked sa s nou vídavali..oťukala sa asi v 2 rokoch...a nočné dojčenie je dôležité pre udržanie tvorby MM..stačí že ju necháš párkrát vyrevať a nedáš jej, prípadne budeš klamať fľašou, tak za pár dní môže úplne odmietnuť prsník cez den..toto sa dá nacvičovať tak pri 1,5r. dieťati...podla mna, už cez den riešiš a strachuješ sa, čo bude v noci, kolkokrát sa zobudí atd..dieťa to vycíti a preto sa budí, aby sa uistilo, či si tam..pre ňu...ja by som riešila-synovi zaobstarajte postel a vymente ju za postielku malej..dcéru si daj k sebe do postele, v noci si nesadaj, nesvieť a dojči po ležiačky..aj ja som do polroka tiež v noci dojčila po sediačky / síce malá spala s nami /, ale ked som skúsila poležiačky, tak to bolo sto a jedno..stačí sa len natočiť, dieťa dočiahne na oba prsníky, ona sa nezobudí, Ty to budeš robiť v polospánku...skús vyskúšať 😉
@miruska930
@miruska930 tak ja ta uplne chapam..ja som takto fungovala 2,5 roka..len s tou vyhodou,ze syn spaval so mnou v posteli tak som mu dala len prsnik a spali sme dalej ..pre niekoho neuveritelne ,ze sa mi budil tak casto ..ja som skusala vsetko mozne,niekedy sa stalo,ze sa zobudil len 3-4x ale ja som uz bola nastavena automaticky na nespavost .Uz ho nekojim,cakame babo ale ked pije kakao tak sa musi drzat prsnikov-🙂) maly zavistlak-🙂)a toto robi aj 2-3x cez noc..Myslim,ze je spravne skusat uz teraz nejake finty,flasku,cajik,hladkanie lebo ja som zacala dost neskoro a to uz mal viac rozumu-🙂a pre mna bolo jednoduchsie ponuknut prsnik a spat dalej .Esteze mame taky velky dom..mm sa v klude mohol vyspat-🙂Taktiez spaval isty cas s mm ale neviedlo to nikam-:( Vela stastia,moznoze to coskoro prejde a ak jej idu zubky tak sa ukludnuje na prsniku.
@miruska930 musim sa pochvalit, ze sme v noci boli hore iba 3x🙂 uvidime co bude dnes 😎
tvoje kojenie 10-15x je strasne vela, osobne si myslim, ze sa to neda vydrzat dlho. Teda da, ale ci to bude prospesne aj pre tvoje zdravie v buducnosti a tym kvalitu strarostlivosti o deti, to je otazne. Ak sa to nebude menit a pocet kojeni sa nebude redukovat, nevycitaj si, ak sa pokusis zredukovat kojenia v noci. Myslim, ze toto jej neublizi. Su sice nazory, ze take malo babo tym trpi, ale co ak je to presne opacne? Co ked babo trpi tym, ze sa stale v noci budi a nespinka tak ako by malo? Okrem toho, 8 mesacne dieta je uz velmi rozumna ludska bytost. Ved urcite to aj sama vidis ako reaguje cez den, ako vnima, rozpoznava co je dobre, co nie a pod. Urcite v Tebe citi aj oporu, ved za ten cas co je tu na svete uz zistilo, ze ty si jeho mama a ze sa on staras, davas jej papat, prebalujes ju, jednoducho staras sa o jej pohodu. Nikto nevravi, ze mas redukovat kojenia stylom nechat plakat vo vedlajsej izbe, to nie je dobre..ale postupne skusit mojkanim a bez prsnika jednoducho vynechat aspon jedno kojenie, potom vynechat dalsie a pod.
Ja som inak zistila, ze niekedy sa nase babo v noci zobudi a pomrnka si. Par krat sa mi stalo, ze uz som startovala z obyvacky zachranovat "hladne" babo..a kym som prisla, prestala. Bola to iba chvilka. Dalsie moje zistenie je take, ze ked sa prihovorim vo chvili, ked zacina plackat, tak ten plac prepukne ovela viac, akoby ju to podrazdilo, ze nenasleduje hned prsnik. No a dalsia skusenost je taka, ze v jeden vecer, ked babo papalo o siedmej a o desiatej sa zobudila, tak som si povedala, ze kedze sa dlhodobo zvykla budit na dalsie kojenie az medzi jedenastou a dvanastou, nebudi sa koli hladu a preto som jej skusila nedat hned prsnik. Nosila som ju na rukach, tisila a napriek prvotnemu kratkemu protestu sa na rukach ukludnila. Potom bol pri nej este ocko a zaspinkala.
Mala spinka vo vlastnej postielke, ktora je v bezprostrednej blizkosti pri nasej posteli. Nikdy nespala so mnou v posteli. Do postele si ju zvykneme vziat az rano,ked sa vsetci zobudime a hrame sa s nou. Ma rada pohyb a priestor, s nami v posteli by sa nevyspala. Kazde babo je ine, ale ako sa vravi, je to nepopisana kniha a vsetko sa do nej zapisuje tak, ako ju ucime 🙂 Drz sa!
p.s. ja mam dohryzenu jednu bradavku, a 15 kojeni v noci si neviem predstavit 😉
Ahoj ja som bolo podobny pripad.Ked mu isli stolicky budil sa aj 10 krat.Nicim inym som ho nevedela opät uspat.Mozno som spravila chybu ja,ze som ho naucila pri kazdom zobudeni na prsnik.Bola som velmi zufala a unavena,ale vydrzala som to,kojila som ho do 16,5 mesiaca.Velmi som ho chcela uz viackrat odstavit,aj pokusy boli,ale nieco vo vnutri mu hovorilo,ze este nie sme nato obidvaja pripraveny.Ak prisiel ten cas,bala som sa,nechcela som pouzit techniku vyplakat,a tak som zacala s vysvetlovanim ze mliecko uz nebude,pokazilo sa a tak to islo.Radila by som ti ak chces kojit tak vydrzat a nedavat zakazdym,aspon to skusit,ale ak bude dlho plakat tak netrapit.drzim palce viem co to je.
@luba41
@minqea
@siska53
@nativanativa
@matozazzo
@itka5
@laurika25 ďakujem vám všetkým za názory,tak som sa rozhodla, že to kojenie neskončím, len mám pocit,že tie noci,keď sme samé v posteli zatiaľ nikam neviedli. Chlapi sú vysťahovaní a malá je, kedy si zmyslí. Stále nadomnou vyhrá. Túto noc zaspala večer o 21.00,ale 23.00 už plakala,že je hladná, nakojila som ju bez problémov,ešte som nespala,no hneď potom som si ľahla. 23.15, plače zas ako o život. Dala som si hlavu k nej do postieľky, hladkala som ju, utešovala, prihovárala som sa, svetlo som nezapínala ale ona má vnímala pár sekúnd a stále kričala. Vzala som ju na ruky, hladkala chrbátik, tváričku, ale ona ma len kopala a olizovala... 😒 tak som ju 23.25 nakojila a nechala ležať pri sebe na posteli- vyhrala. Po minúte zaspala ☹ 23.45 bola hore zas 😢 no už som bola na prášky,či sa mi sníva, či sa niečo stalo... zase ju utešujem, hladkám, prihováram sa jej, šúcham jej chrbátik, kolíšem ju,ale nič,, len reve a reve, tak som ju dala naspäť do postieľky, s vedomím,že ju nenakojím,ani keby čerti padali. Nakrémovala som jej ešte ďasná,ale nemala ich ani nalite,ani horúce... Som tu pri nej,držím ju za ruku, musí jej to stačiť. Bola som úplne K.O, keď neprestávala, povedala som jej,že ju už nevládzam počúvať a idem spať.Otočila som sa jej chrbtom a neviem ako dlho plakala,ale ja som zaspala ako drevo. zobudila som sa na jej plač 4.30. Bola som prekvapená,aká som vyspatá 😀 nakojila som ju a ona zaspala znovu do 6.00.
Takže ozaj nechápem čo jej môže byť. myslím si,že je dosť rozumná, veď cez deň sa s ňou rozprávam, oslovujem ju po mene, ona krásne reaguje, dolezie za mnou. Počúvne ma,keď jej na niečo poviem fuj, to nesmieš, tak prečo mi nerozumie v noci, ked som pri nej... ? zatne sa a basta! ☹
Čo sa týka syna: Už toľkokrát sme to skúšali, dohovárali mu,ale on je tiež taký mamkoš. Manžel mi vyčíta,že som ho tak naučila, stále sa len mojkať a tak od nás nikdy neodíde 🙂 (proste žiarli 🙂 )Sama som prekvapená,že už ani neviem koľkú noc, zaspia spolu. Síce s miernym plačom,ale bez výstupov. Len manžela mi je ľúto,že sa na tej 1 posteli tlačia a ja si spím ako kráľovná na celej manželskej s malou.
Malému sme kúpili aj nové posteľné, rôzne, čo má rád,aj na výmenu, ľahla som si sním do postele, vysvetlila mu,že teraz s ním zaspím,ale potom budem musieť odísť k malej jej dať papať, ale že tu má svojho medvedíka,nemusí sa ničoho báť a keď bude svietiť slniečko, keď bude ráno, môže prísť k nám do postele. Všetko pochopil, tváril sa, zaspal. Na to uprostred noci rev a to nezvykol,veď v pohode prespí celú noc. Vrieskal kde som. Ja v stave infartu s manželom bežím k nemu,vysvetľujem mu,že som dávala malej jesť,ale on absolútne nevníma. Len si opakuje svoje,že už v tej posteli byť nechce,že chce ísť k nám. Nemám silu s ním takto v noci bojovať a stále som ustúpila. Tento scenár sa opakoval už x-krát a ozaj neviem ako ho presvedčiť, aby sa nebál, veď spí hneď vedľa a dom nemáme obrovský... 😒
@veriiii cumlík má,ale keď si zaumieni,že hce prsník,nezaberá nič. Vždy mám prichystaný čaj aj UM,ale nič nechce. Potiahne raz-dvakrát a nič, zas len rev
a ešte jedna vec: Keď zaspáva, pije kašu, sama si určí koľko chce. Urobím jej tak 220ml,nech má dosť. Niekedy vypije 150, niekedy 180ml,niekedy aj celé,ale sama pritom pekne zaspí a nevládze viac ani ťahať,ale nech vypije koľkokoľvek, do dvoch-max. 3 hodín je hore a zase chce jesť. Nechápem to, veď preto jej dávam kašu,aby ju to viac zasýtilo. Ešte stále by mala jesť každé 3 hodiny?
@miruska930 To nieje kojenie, zastav to, to nema z potrebou mliecka nic spolocne. unavene ste obe. Ano mali sme aj mi take obdobia..ale sekla som to, jednoducho som nedala, odisla som z izby a dostal stafetu tat s vodou.. a ano bol rev a protest..ale 8mesacne dieta nieje bezbranny novorodenec. Obe deti v tomto veku zhruba syn plus mesiac a pol museli ist do svojej izby (hned vedla)..a zazrak spali skoro celu noc uplne bez problemov a placu. Nevie mozno ma tu za to ukamenuju ale moje deti boli rano oddychnute.. ja a manzel tiez.. a mohli sme sa mojkat potom cely den.. som pragamticka matka..unavena matka ma aj nerovzne dieta (nehovori tim o novorodencoch to je ine)
@miruska930 kasa nepomaha.. odskusane na oboch detoch.. zvyk papat v noci je sylnejsi ako kasa v brusku. Dieta v tomot veku uz vobec nemusi jest v noci ..aj nasa dokina nam povedala dat papat najskor od stvtej rano..dovtedy len vodicku
@miruska930 inak mne sa maly prave po kasi zacal opat budit. Sice len,raz v noci a po roku prestal,ale budil sa,co predtym nerobil. Dr.mi povedala,ze je smadny,to preto.
no mas to tazke,ja by som,ju nechala u seba na posteli a ak to nemate tak,ako my,tak spravila zabranu,aby z druhej strany nespadla. Len my to mame opacne,chlapci su na manzelskej a ja na malej posteli. A ked obcas mala cce,tak ide ku mne.
a neziarli maly na malu? Neplace kvoli tomu?
a este ,mne od denneho kojenia(ale to uz mala 19m) pomohlo octovat si prsia. Lebo chodila 15-20x za den cucat,plus hlavne dve kojenia a uz ma to nebavilo,bolelo,stale sme,prerusovali hru..octovala som len cez den,na tie hlavne kojenia nie.ponukla som,ale take jej nechutili. Len neviem,ci ta tvoja nie je moc mala,ci by sa neodstavila uplne. A zas,ani odstavenie nemusi znamenat,ze prespi celu noc. Kamoske to nepomohlo,resp.az po 2mesiacoch a to dkusal vselico,ze maly dpal i sam v inej izbe. Nic..to mal uz 18m vtedy.
V noci su to isto zuby, co jej nedaju spat, ved ona sa chce tiez vyspat. Cez den separacna uzkost. Separacna uzkost o mesiac pominie, zuby porastu dlhsie. Je malo pravdepodobne, ze noci nieco zmeni, musi si len zvyknut, ze nie vzdy ked sa zobudi dostane prsnik. Ty si tiez len clovek a musis mysliet aj na seba
@miruska930 moja skusenost , mam 3 deti a trvalo mi, kym som zistila co sa deje. Moje deti vsetky plakaly, a ja ze hlad hlad a hlad. No uz pri 2 sa mi nezdalo ale pri 3 som sa presvedcila ze nejde o hlad. Takto to je: dieta si po krmeni grgne 3 az 6X, niektore vobec, a zaspi, po hodke place (mamicka si mysli ze je hladne , lebo sa na prsnik upokoji) ale omyl. Budi sa , lebo tlaci grg, ktory nevie von, prsnik upokojuje ako cumel, prirodzeny ja, zas ostane grg, zas sa budi o pol hodku a je to zacarovany kolotoc. a ked grg prejde do traviaceho traktu, tak tlaci pazerak a potom zacne pychat v crevach. dalsi kolotoc. Stav sa zlepsi ak skusime dlhsie odgrgavat ( niekedy vyjdu von az po 3 hodkach pri dalsom krmeni) , samozrejme necakajte dokonca, ale skusit menit polohy, aby sa to dostalo von. ak mate monitor dychu, davat spat na brusko, pri mrveni pocut ako dieta grga a prdka. Treba vydrzat, prvy tyzden sa babatkam nepaci spanie na brusku, ale ked si zvyknu, uz inakspat ani nechcu.
@miruska930 o kolkej hodine jej davas kasu? a to kazdy vecer? mne sice tiez hovorila doktorka aby som vecer davala kasu, ze aby lepsie spala, ale: kasa, najma krupicova, zatazuje traviacu sustavu, to znamena, ze oragnizmus sa "venuje" traveniu a nie plnohodnotnemu oddychu, ak je kasa podavana tesne pred spanim. No a dalsia vec je, ze kasa vobec nie je zdravou potravinnou, ktora by mala byt kazdodennou sucastou stravy (podotykam, ze ani pre dospeleho cloveka nie). Ak si o kasi, ako zdroji sacharidov precitas viac, zistis, ze kasa ma vysoky glykemicky index a to znamena, ze dochadza k prudkemu vzostupu cukru v krvi, na to nadvazuje reakcia organizmu v podobe zvyseneho vyplavovania inzulinu a nasledne k rychlemu vyhladnutiu. Zaraza ma, ze aj pediatri tento fakt akosi prehliadaju a v pohode odporucaju presladne instantne kase.. Ja davam krupicu tak raz za dva tyzdne, aj to nie vela. A striedam to s pohankovou kasou. Najcastejsie vsak mala papa vecer brokolicu, pastrnak, fenikel..Nezje toho vela, teda ako kedy, ale je to urcite lepsie ako zatazujuca kasa.
p.s. ja kasu zboznujem a minimalne raz tyzdenne si ju robim na ranajky 🙂
@minqea kašu dostane vždy pred spaním. Vlastne ju v postieľke celú vypije a hneď zaspí. Predtým sme to skúšali skôr,ale vždy počas jedla zaspala,potom sa prebrala a zaspať nechcela,takže šla spať až o 22.00. Inak jej robievam tú instatnú kašu, rôzne chute. banánová ovocná na dobrú noc... krupicovú som neskúšala,lebo neviem,či už môže normálne mlieko a UM ma probiotické a keby bolo horúce, probiotiká to zničí,takže kašu nerobím. Rozmýšľam,že jej skúsim kašu nedať. Len či sa nebude budiť častejšie, potom neviem odkiaľ jej mlieka naberiem v noci 😀
Inak ona nie je veľký jedák. Cez deň nezje skoro nič a strašne vyberá. Chlieb a rožky to jej jej. Stačí s malom,ale zeleninu, ovocie, výživy, ani náhodou. Max. čo zje na 90% je mäsová polievka so zeleninou a cestoviny. Miluje hrozno a jablká. to je asi tek všetko z jej jedálnička. ma to vie vždy doraziť,keď jej samostane varím a nakupujem, všetko len to najlepšie a ona to stále vypľúva.
@darzneba od narodenia spala mala na brušku, stále, tak mi zaspala najlepšie, máme aj monitor dychu,tak som sa nebála. vždy som vedela,že si pekne odgrgne,ale je pravda, že odkedy lozíme a sedíme, na bruško ju nedám ani náhodou. teda ja aj áno,ale ona sa vždy pretočí,alebo podsadí a tak si ľahne ako sama chce. Udržať ju na brušku teraz je nemožné a pritom viem,že tak jej bolo najlepšie, aj dlhšie pospala a neprebúdzala sa tak často ale teraz toto... 😒
@minqea a ešte k tej kaši. Narobila si nám také chute, že som ju musela uvariť a spráskali sme to ako nedeľnú večeru 🙂
@miruska930 Super, to otocenie chrbtom zabralo! Proste skusa a lepsie sa jej zaspava s prsnikom... ked nechce cumel, len vydrz, par noci a potom sa nauci zaspavat sama 🙂

@miruska930 neodstavuj juuu,prosim! Veru,este viac ju zneistis,ked ma,tu separacnu uzkost.
a to UM,moja si az teraz privykla,dovtedy ho dost od mietala (ma 23m.),ja som nemala to srdce to do nej tlacit,ked nechcela. Ani z flase dlho nevedela pit,az ako rocna sa naucila.
skus to nejak,este vydrzat,mozno aspon v noci obmedzit,ze by k nej siel tato,alebo chlapcov dat spat do inej izby a ju mat tak,ze mozes ju kojit aj leziacky a da sa,to i leziac vzdy len na jednej strane,ako som ti pisala.kolkokrat ani neviem,ako som zaspala,ked sa este v noci ci nadranom zobudila.