icon

Kojenie v pôrodnici

dkethe
15. jún 2016

Po kamarátkinej nemilej skúsenosti by som sa chcela poradiť a informovať čo čakať...
Rátajme s horšou možnosťou, že 2hodinový bonding nebude možný lebo lebo,bez dôvodu.
Pokiaľ siahajú moje doteraz biedne informácie, mlieko sa môže spustiť až na tretí deň - dovtedy treba prikladať, tečie kolostrum. Ale čo papá dieťa tie tri dni? Čo ak nechcem aby mi sestry kŕmili dieťa UM a dokonca z fľaše, čo môže zhoršiť schopnosť a chuť sať prso.
Po tom všetkom čo som si o kojení prečítala, mám pocit že keď sa podchytia tieto prvé dni, dá sa vyhnúť týždňom bolestí a psychickej depky ktoré možu skončiť prechodom na čisto UM.

marcelatje
15. jún 2016

@ervenka @matka1989 ale dievčatá, zakladateľka má konkrétnu otázku ohľadne dojčenia v pôrodnici. Nikto tu nepíše o vzťahu inteligencie a dojčenia takých tém je tu už milión. Keď chce dojčiť nech dojčí.....

ervenka
15. jún 2016

@matka1989 heej? to faaaaakt? No vidis, a vies v com ma flasa vyhodu? Ze aj tatko moze nakrmit babo. Nie len mama. A ked tak zaparaju- mozes povedat, ze teda len bonding s mamou? Otec sa nerata? 😝
Tymto nechcem skutocne zaparat do kojenia. Len som napisala svoju odpoved (mozno tip,co povedat) ked zaparaju ine a velmi sa staraju,ze davame UM= chuda babo. Mier a laska vsetkym. 🙂
@marcelatje ano, ale vsetky tu napisali ako sa im to podarilo. Tak som napisala, ako sa mi to NEpodarilo. Aby potom nebola na dne z toho, ze VSETKYM sa to podarilo a jej nie. Obcas len chciet nestaci. Vies? 😉

jana_eyre
15. jún 2016

nebud nastavena dopredu ake to bude strasne.. ja som tiez vselico citala, pocula a bonding som mala normalny 2x, ani som nikoho neprosila, proste to bolo automaticke, ze babo bolo po porode rovno na mne a sestricka sa snazila prikladat.. prvy syn len tak ledabolo cucal, druha prenasana, velka dcera rovno tahala na porodnom stole /ja som mala ale este mlieko z kojenia prveho syna/

pri prvom sa mi mlieko trocha tazsie rozbiehalo, ale to bolo aj tym, ze bol na infuziach, musel byt mimo mna, potom bol na fototerapii na novorodeneckom a ja som bola psychicky na tom horsie - podla mna aj to vela urobilo, ze som vsetko tak riesila.. treba sa nastavit na to, ze vsetko je OK a co nie je, da sa napravit /myslim ohladom kojenia/ su aj horsie veci ako nekojenie a prikrmovanie UM.. par krat ked dostane to, neznamena, ze kojenie nepojde.. /a keby aj neslo, nie je to tragedia/

ja som mala problem s kojenim len v porodnici /a to sme tam boli 10dni/, po prichode domov som kojila uplne plnohodnotne.. sice ani po prichode domov som nebola uplne v psychickej pohode, ale aj tak to bolo lepsie ako v porodnici.. proste treba veci brat pozitivne, minimalne vzdy z pozitivnej stranky..

no a este pre pokoj duse pripojim obrazok, co som nedavno videla v jednej skupine, len pre predstavu, kolko mlieka dieta potrebuje.. mna by pri prvom synovi taky obrazok urcite ukludnil..

dkethe
autor
15. jún 2016

boze dievky, kto tu hanil umele mlieko???? ak budeme musiet byt na um, tak budeme - svet sa nam nezruti.
moja otazka je uplne o inom! nechcem odsrat kojenie kvoli zlym metodam v nemocnici, chapete????

@matka1989
@ervenka

dominikav123
15. jún 2016

@dkethe mne inak pomohli videá na YouTube ako vyzera správne prisatie a tak. Lepsie raz vidieť ako stokrát citat

trdelnik234
15. jún 2016

@alby2014
Bonding je nadherna vec.
Inak je dolezite, aby personal respesktoval prianie mamiciek kojit a nedokrmovat na tajnaka novorodenca z flase( si neviem predstavit toto).
Je normalne, ze kazda mamicka si zela nielen vaginalny ale aj prirodzeny porod a bezproblemove kojenie, ale odporucam ( po vlastnej skusenosti) pripustit aj moznost, ze porod nebude presne taky, ako sme si naplanovali a ze sa jendoducho moze stat, ze to kojenie bude velmi dlhy a bolestivy proces.
Tak moja starsia dcerka napriklad bola hned po porode prevezena na detsku JISKU kvoli infekcii a na prsniku vobec nebola, dokonca mala najprv sondu, potom flasku. Ked ju previezli na druhy den na novorodenecke, tak mi sestricka dala flasku, pretoze nevedela, ze chcem malu kojit. Mala sa pekne prisala a kojila som ju potom bez problemov.
Ale je to strasne, kde vas po porode prevezu na izbu, fyzicky ste fit ( mala som epi a asi dva vonkajsie stehy) ale ste tam 24 hodin bez babatka.
Na sestonedeli starostlivost super, kazdy tam mal samostatnu izbu so sprchou, sukromie a hlavne ziadne velke vizity a cakanie 15 minut predtym s "holou ancou". Chodila tam za mnou iba zenska sestra a zdravotna sestra asi 3x denne.
Vzdy zaklopala, nieze vojdem jak do kurnika a rozsvietim vsade.
Avsak na novorodeneckom bolo zopar takych sestier, asi jak z velkej posovietskej depresie ( aj ked vo FR sovietov nezazili), hlavne vo vztahu k mamickam.
Ako prvorodicka som si tam pripadala jak nesvojpravna, ale kedze o malu sa starali spickovo a hlavne s laskou, tak som si zahryzla do jazyka a nerobila sceny ( negativny komentar som si ale v dotazniku neodpustila).
Velmi sa mi pacilo, kde tam napriklad niektore velmi placlive nedosene deti, co nemali pri sebe mamicku, sestricky nosili v babysatke. Pre nedonosene trojicky zohnali specialnu velku postielku, aby mohli spat spolu a podobne.... Za detmi mohli chodit aj oteckovia a assisitovat pri beznej starostlivosti ( po dezinfekcii, a v ochrannom odeve napriklad).

dominikav123
15. jún 2016

@alby2014 ahoj 🙂 ano po začiatočných problémoch (nemocničnej infekcii kedy sme skončili na druhý den po prepustení zase v nemocnici, teraz v Poprade) mame doma dvojmesačnú zdravú čaju 🙂 a zatiaľ je to najlepsie decko na svete lebo len je, spi, usmieva sa a "debatuje" 🙂 este aj koliky po 4tyzdnoch odzneli.

sardinka335
15. jún 2016

@dkethe tak sa nespoliehaj len na nemocnicu, laktačna moze za tebou do porodky kludne príst. Deti tam dokrmuju bud UM alebo glukozou v striekačke čo kojeniu iste neublizi, ale to tiez len v pripade, ze mamička mlieko ešte nema a dieta je evidentne nespokojne, hladne, vrieska, chudne, nepribera. V porodnici stretneš jak blbé sestry aj pohodove a za 4 dni tam zazarak nečakaj. To je o tebe čo ty sama pre to spraviš, vyhovarat sa na nemocnicu nestačí.Bud mu bude stačiť tvoje kolostrum, alebo ti nabehne mlieko aj na druhy den alebo budeš prikladat a dokrmiš striekačkou cela veda ...čo si čitala vobec na teba nemusi platiť.

bajana
15. jún 2016

@dkethe nečítam to celé, ale rodila som v CR a tu je to úplne o inom...rada: dva-tri dni dieťatko jesť nepotrebuje, ale ak bude také ako moja - 48 h po pôrode hladná, tak skúsiť dokrmit, ale striekačkou...tá dojčenie nepokazí... ešte 24h sme to potom kombinovali - najprv prisatie, potom odvážiť a podľa toho, koľko chybalo do plnej davky, sme dali dokrm. Potom už len dojčenie. Držím palce, nech natrafis na osvietene sestričky🙂

melania1
15. jún 2016

@dkethe
nestresuj s kojenim dopredu, este netusis aky bude porod, ci vobec mlieko budes mat atd. neries neriesitelne🙂 Ja som tiez sice vsetko riesila, ale naozaj to nestoji za tie stresy potom🙂
Po 1. porode som lezala este 7 hodin na sale, dieta mi doniesli cca po 9 hodinach.
Kojila som cez klobucik, lebo mala sa mi nevedela prisat. Po 2 mesiacoch mi zacala trochu chudnut, tak som odsavala a davala jej moje mliecko z flase do 11 mesiacov.
A druhe dieta sa mi v pohode prisalo🙂 Zalezi aj od dietata🙂
No ale k tej nemocnici, u nas co viem davali striekackou ked bolo treba (bud glukozu alebo odsate mlieko).

vydrnik
15. jún 2016

@dkethe dceru som rodila este v Cr skoro pred 10rokmi,ka,de 2 hod ju nosilina krmenie,a druhy den som ju mala pri sebe na jizbe,syn sa narodil tu na SVK akut.sekciou jeden den bol v inkubatore a tri dni na infuzkach,dokrmovali ho z flasky mlie kom z banky ziadne UM,od tretieho dna som zacla plne dojcit a aj mlieko odstriekavat,

rheuska
15. jún 2016

Rodila som v Írsku. Dieťatko cucalo 10 minút po narodeni. Potom 6 hodín spala. Kolostrum som mala od 6 mesiaca. Potom už vysela na prsniku 2 dní. Ale do 5 tích dní sme mali naspäť pôrodnú váhu. Tu je automatika nedokrmovat kojene deti. Ani glukážu, ani vodu nič. Na sk by som asi skôr ozaj sústredene hľadala baby friendly hospital. Nie len napis, ale kde sa tak aj správajú. Ale s pevnou vôľou všetko pôjde. Skôr či neskôr rozkojís.

siska53
15. jún 2016

Prave kvoli prvxm dnom,kedy sa mlieko este len spusta,su deti po narodeni zaokruhlenejsie a po porode stracaju cca 10%hmotnosti.

Porodnica by ti mala vyjst v ustrety a nedokrmovat tvoje dieta (u nas s ice s frflanim,ale vysli mamicke v ustrety). V Rakusku moju kamosku s dcerou nechali vytrapit a nedali ani kvapku nicoho ineho,az kym sa jej nespustilo mlieko po par dnoch..

Uprimne som rada,ze som pred 6rokmi bola v podstate neznala tolkych veci okolo dojcenia.
Mala som sekciu,od dietata sme vtedy boli mnohe z kapacitnych dovodov oddelene aj 3dni. V piatok na obed som rodila,az v pondelok som.bola s nim na izbe uz nastalo. Medzitym iba co raz bol prilozeny,kedze ma bolela rana po sekcii,sediacky som.to vydrzala fakt len par sekund. Napriek tomu s ami mlieko krasne spustilo,ziadne problemy som.nemala a dojcenie sme si uzivali.
Malu mi uz nosili kazde 3hodky,aj sme boli skor spolu,aj som si pomedzi dojcenia odsavala,lebo ona zo zaciatku bola papkac kazde 3hodky,no viac sme sa natrapili,jeden prsnik bol viac strajkujuci,malej sa z neho prve mesiace zle tahalo.
Ale myslim,dojcili sme sa krasne,ukoncila som to,ked to potreboval moj zdrav.stav a dojcenie ma.uz bolelo-podliatiny pri malom a zla imunita u mna pri malej. 11 a 23,5mesiaca,cize spolu 34,5mesiaca aom dojcila. Napriek tomu,ze nebol ziaden bonding a prve dni sme vlastne boli od seba. Ale! Ja som nebola v strese a to pomohlo.

saranca
15. jún 2016

Ahoj, myslim, ze je velmi spravne, ze sa chces pripravit na pripadne problemy. Mne v prvom tehotenstve mama darovala knihu Takmer vsetko o dojceni, takze som sa naladila a casto som si predstavovala ako dojcim svoje babatko. Momentalne dojcim uz tretieho syna a stale sa obcas dozviem nieco nove. Nie je pravda, ze dokrmovanie cez striekacku nevadi. Dieta stravi na prse menej casu a nestimuluje sa tvorba mlieka. Dokrmovat sa ma cez cievku. Castym prikladanim mozes predist bolestivemu naliatiu prsnikov. Inac na stranke mamila.sk je odkaz ' Ako zacat' s velmi uzitocnymi informaciami. Dojcit sa treba tiez naucit a ked budes pripravena a vediet, kde hladat informacie a pomoc v pripade potreby, urcite sa Ti moze darit zostat kludnejsia aj v narocnejsich chvilach. Drzim Ti palce, aby sa Ti podarilo uspesne dojcit co najskor ;)

stanka2612
15. jún 2016

@dkethe ahoj,neviem odkial si,ale ja som rodila v brastislave pred tromi mesiacmi,cize mam cerstvu skusenost...bonding az dve hodiny nebol,ale mala som maleho pri sebe hned po porode 🙂 na oddeleni potom,co sa tyka kojenia to bolo tak,ze laktacne mi tam stale dietatko prikladali a snazili sa aby som kojila,co mi zo zaciatku neslo...asi tri razy dokrmili ale len cez striekacku aby si maly nezvykol na flasu...vzdy to robili pri mne,maleho som mala stale pri sebe (vsetky mamy to tak mali bol to tam standard)...ja osobne som maleho nechcela nechat hladneho,cize som odokrm poprosila...po dvoch dnoch ked sa nevedel prisat,tak mi muz na radu laktacnej kupil klobuciky a odvtedy sa krasne prisal a papal...mlieka mam stale dost 🙂 no a minuly tyzden mu strihli uzdicku (tam bol problem,ze sa nevedel prisat) a odvtedy uz nepouzivasme klobuciky 🙂 cize asi by som ti poradila,vezmi si pre istotu aj ty tie klobuciky a hlavne ver sama sebe ze to das,lebo ver,ze to das 🙂 neboj budete sa kojit,drzim palce 🙂

bosoriak
15. jún 2016

@dkethe Na tvoju povodu otazku a po troch kojenych detoch ti odpoviem, ze mojim bolo uplne jedno ako ich krmia zo zaciatku. Tiez som mala nastudovane, ze flasa nici kojenie, ze klobuciky prakticky znamenaju koniec dojcenia, ze dieta musi byt koza na kozu a podobne. Rady dobre, urcite vychadzaju z realnych skusenosti.
ALE:
- prva dcera bola trochu pridusena po porode, mali sme 2 hodiny spolu (prespala ich) a potom ju na 5 hodin odniesli. Mlieko sa spustilo po dva a pol dni, dovtedy som si hystericky odsavala vzduch z prsnikov, vytahovala som si bradavky odstrihnutou striekackou, bolelo to ako svet. Rucala som ako jelen, ze nekojim, ze nebudem kojit, ze sa mi nedari. Doniesli mi klobuciky, dieta sa prisalo a s klobucikmi som kojila do 9. mesiaca kedy sa sama odstavila (opat, uplne proti vsetkym pro-dojciacim informaciam, ktore uvadzaju, ze dieta sa skor ako v 2 rokoch samo neodstavi).
-druha dcerabola so mnou 2 hodiny po porode, ktore cele prespala. Uz som isla do porodnice s klobucikmi, ktore mi divze nezakazali sestricky. Kojena do 3 mesiacov, potom chytila strajk, tak som si do 8. mesiaca odsavala a davala z flase. (Nikdy viac.)
-tretia bola u mna od porodu prveho pol dna, potom musela ist na novorodenecku JISku. Tam ju dokrmovali z flase UM. Po dvoch dnoch krmenia z flase mi ju dali na izbu, prisala sa na klobucik a kojim doteraz.

Takze ci flasa pokazi alebo nepokazi prisatie, ja ti neviem. Podla mna ak to dieta a matka "ma v sebe", tak kojit budu aj keby zo zaciatku dostali flasu. Ak nie, tak sa nezblaznis. Dokonca aj keby si mala zo zaciatku problem, tak to automaticky neznamena, ze dietatko po flasi prsnik odmietne.

Skus sa nastavit tak, ze co sa ma stat, to sa stane a ries to za pochodu. Inak sa to s malymi babatami ani neda.
VEla zdaru.

katka1981
15. jún 2016

Ahojte. Ked sa mi narodila dcerka, mala som problem so spustenim mlieka, prsia sa mi sialene naliali a neslo to von. masaze, soluc, odsavanie, nic nepomahalo. Dcerka mala zltacku, nevydrzala sat. Nakoniec mi pomohol oxitocyn injekcie - solux - odsavacka. Moja maminka mala tento isty problem. Je to dedicne, alebo sa da tomu nejak predist? Pred naliatim som si odsavakla, prikladala dcerku, no mlieko nikde, len zrazu prsia jak lopty a neskutocna bolest. Prosim kto ma skusenosti, IP. Dakujem. Ocenim aj ak by tu bola nejaka laktacna.

majrab
15. jún 2016

Ahoj necitala som co ti radia a mam info len od svagrinej,ktora mala cisarsky a presne mlieko sa jej spustilo na treti den. Tie tri dni babo nejedlo nic, dokial neschudne na ich hranicne hodnoty tak papat nemusi. Pripadne a teoreticky ak sa ti mlieko nespusti a babo schudne tak tam urcite bude nejaka mamicka,ktora bude mat mliecka na rozdavanie a mozno by nakojila aj tvoje🙂 teda ak by si s tym nemala problem. No myslim si,ze lepsie mlieko od "susedky" ako UM 🙂

sardinka335
15. jún 2016

@katka1981 myslíš ako predist tomu naliatiu? ono je to dočasné...aj mne sa na 3 den tak nalial jeden prsnik ze som revala od bolesti, vytlačiť ani kvapku, našťastie boli fajn sestričky a rychlo mi dali oxytocin a solux som si mohla požičať a proste jeden cely den som sa vytrapila kym som to uvolnila. Ale bola to moja chyba lebo som mala malu viac prisatu na lavom prse a pravy som ,,zanedbala,,. Takze striedať prsniky, masirovať hrče ak su a to sa časom upravi.

katka1981
15. jún 2016

@sardinka335, nepomohlo, striedala som. Oba boli naliate hrozne. Nerada by som si to zopakovala :( Ved vies ake to bolo.

zbruna
15. jún 2016

Co sa tyka toho naliatia ... podavany oxytocin mi to nalievanie a tvrdnutie prsnikov len zhorsoval. Pri druhom dietati som bola uz poucena - zobrala som si do nemocnice infracervenu lampu (moze byt hocijaka, ktora vydava teplo) a nejaky masazny krem. Pred kazdym kojenim som si prso riadne nahriala a pomaly rozmasirovala od hora smerom dole. Hrce sa "rozpustili" a mliecko krasne uvolnilo. Toto som robila prve cca 2- 3 tyzdne aj doma...

katka1981
15. jún 2016

@zbruna, mne keby ten oxytocin nedali, tak mi prsia vybuchnu, mna to zachranilo. Raz som to spravila a nebolo to ono, potom prisla druha sestra, poevdala iny postup , dala jednu injekciu a vtedy sa to spustilo a bolo dobre. Ale ako pises, rovno si dam solux a zacnem odsavat. Len ja som nemala ziadne hrcky nic, len z nicoho nic brutal plne prsia a uz bolo neskoro. Doma som nemala ziadny problem, ta druha injekcia mi to vyriesila, len teda ta bolesti bola horsia ako porod a ta bezradnost.

zbruna
15. jún 2016

@katka1981 No, u mna to asi s tym oxytocinom poriadne prehnali (a dali mi ampulky aj do "zasoby") ... ja som si v dobrej viere len kvapkala a kvapkala. Potom som mala prsia ako dva "vaky natlacene kamenim", sama hrca, dietatko sa ani prisat nevedelo ☹ Zufalost najvacsia, pomohla potom len lampa a masirovat, odsat do uvolnenia. Potom to uz islo krasne...

malabiba
15. jún 2016

@dkethe prve dni su pre babo velmi dolezite a tym, ze ti nabo sestricky dokrmia, pravda ak bude treba, sa nic nepokazi...velky pozor na to prve dni babo potrebuje pre spravny vyvoj urcity prijem energie, je velmi zle ak klesne - preto ak treba nech radsej dokrmia...mala som dve sekcie, tiez deti dokrmovali a dojcila som 2 roky

katka1981
15. jún 2016

@zbruna, mne dali domov 2 ampulky do nosa, ale nastastie nebolo treba. V den odchodu injekcia zabrala, odsala som a potom som uz pekne kojila uplne v pohode. Aj odsavala, lebo som mala vela. Tie ampulky som vratila, boli mi uz zbytocne. To je velmi individualne, kiez by sa to tentokrat nestalo.

chokma
15. jún 2016

@ervenka napodobne, mne tiez tak neskoro nabehlo mlieko, maly dva dni nic nedostal, dostal zltacku a bolo to v r... ja na nervy, lebo mi mlieko neslo a ze pojde, ak budem prikladat, lenze maly zo zltacky trikrat potiahol a konec a zo zltacky sa dostane len ak bude papat a kakat. zacarovany kruh a dost na nervy. tiez sme skoncili na um. mame dva roky, chory v podstate este nebol, ja som ako predcasne narodena tiez bola na um a nemam ziadne alergie, ani chladny vztah k mame, prave naopak. mne je luto zien, ktore si myslia, ze zdarnym kojenim ziskali diplom z materstva. pri druhom urcite skusim nejake finty, aby som kojila a uz budem mat nadhlad. ale nezblaznim sa, ked to nepojde, lebo viem, ze na tom nestoji stastie mojho dietata.

ervenka
15. jún 2016

@dkethe ale ja som ta pochopila. NEmala som zle metody,( ako pises - nechcem odsrat kojenie kvoli zlym metodam v nemocnici) obidvaja od narodenia boli na mne, pri mne, koza na kozu, prikladala som ako o dusu, az do krvi... Aj tak mlieko nic. Na to som chcela poukazat. Ze "len chciet" nestaci a bonding nie je vsemohuci.

kllamarka
15. jún 2016

@katka1981 Mno mne povedali, ze to vyriesi prave to prikladanie na poziadanie...teda ked babo xce, treba mu dat sat a zabrani sa tomu naliatiu.
Kedze si odsavala pred naliatim...tak telo sa pripravilo na velky dopyt. Tak sa naliali.
Rada je, nemiast telo odsavackou (pokial nie je dovod), lebo presne toto vznika.
Mne sa stalo toto iste, a presne som to iste robila odsavackou v nemocnici.
Laktacna ma poucila, ze neodsavat...ale ked proste babo je hore ..ste spolu..otvara usta, tak ho dat prisat.
Tie prsia sa naleju prirodzene pomocou dopyt-ponuka.

katka1981
15. jún 2016

@kllamarka, moze byt, ale co robit, ked babo nesaje, lebo ma zltacku, 3x potiahne a spi, nepomohlo ani stimulovat? Asi odsavat kazde 3 hodiny? Ale nieco mas urcite pravdu, lebo ja som malu priladala asi castejsie nez bolo treba podla mna asi to bola chyba, lebo ja som mala potom nadprodukciu aj doma.

chokma
15. jún 2016

@kllamarka a ked mas zltackove babo, co ti trikrat potiahne a zaspi? a chuda, upada stale do silnejsej zltacky, lebo sa vlastne nestihne napapat?