Kolísanie produkcie materského mlieka: Čo spôsobuje zmeny?
Ahoj mamky. Viete mi poradiť čím to je? Niekedy mám doslova kozy jako vozy, naliate až sú tvrdé, a niekedy neviem či vôbec má maličká dosť. Kojím každý deň cca rovnako.
Tvrdost/makkost prs nevypoveda o mnozstve mlieka, resp. to, ze mas makke prsia neznamena, ze mas mlieka malo. A tiez to, ze je dieta pol hodinu na prsniku neznamena, ze pol hodinu z neho pije, niekedy moze pit 10 minut a zbytok len dudkat (tzv. nenutritivne sanie) a inokedy pije 5 minut… tym chcem povedat, ze to ze dojcis cca rovnako nemusi znamenat, ze sa prsniky aj rovnako vyprazdnuju, plus teda su tam dalsie faktory, ktore tvorbu mlieka ovplyvnuju. Staci dieta dojcit na poziadanie a nemusis sa bat, ze nemas dost mlieka, ked ho je menej, dieta bude papat castejsie a tym sa aj tvorba opat zvysi.
@anavixy u nás na ,,požiadanie” nefunguje žiaľ. Z nejakého dôvodu keď je hore a je aj hladná tak sa nechce normálne prisať a stále sa jeduje. Normálne ju nadojčím len keď spí. :/
Chapem 🙂 a ake stare je dietatko?
Hlavne mlieko sa tvorí aj priamo počas dojčenia, lepšie je keď nemáš prsia naliate, vtedy sa zvyknú zapáliť. Nepíšeš koľko ma babatko, ale dlho sa to ustaluje kým telo zisti koľko vlastne treba tvoriť.
@anavixy babatko má 2 mesiace
Snazit sa to vzdy hned dat dietatu vypit ( kojit aj raz za 30 min/hod )pripadne to pod sprchou teplou sama odstriekat, aby si nemala zapaly a bolesti. Kojila som 3,5 roka, len pre referenciu 😉

Však to je normálne. Dôležité je aspoň 1x za nič dojčiť, vtedy sa tvorí hormón prolaktín