Mám dosť mliečka a papá moje dieťatko dosť?
Mám dosť mlieka ? Papá moje dieťatko dosť?
Mnoho mamičiek hlavne prvorodičiek si kladie otázku: Mám dosť mliečka? Papá moje dieťatko dosť?
Ako to zistíte?
Je to jednoduché, treba sledovať pauzy v pohybe brady bábätka počas kojenia. Ak je dieťatko správne prisaté, tak pauza znamená, že dieťa práve nasalo a prehltlo plné ústa mlieka. Čím je táto pauza dlhšia, tým viac mlieka dieťatko nasalo. Nie je podstatný čas, ktorý dieťatko strávi na prsníku, ale táto pauza. Pokiaľ sa „kojí“ dieťatko bez páuz, saje naprázdno,
A tým pádom môže byť na prsníku aj hodiny, ale stále bude hladné. Pokiaľ u dieťatka je počas kojenia vidieť pauzy, je možné, že si svoju „dávku“ vysaje už v priebehu 5 minút.
Keď prestane piť, treba ponúknuť druhý prsník.
Často krát mamičky trápi, že ich dieťatko si často pýta mliečko a potom si mysli, že ich mliečko nie je dosť „husté“ či nie je ako „smotana“, či nebodaj je ho málo. Mliečko mamičky je prispôsobené potrebám dieťatka, nielen veku dieťatka, ale aj počas dňa sa potreby dieťatka menia a tomu je materské mliečko prispôsobené.. Nenechajte sa „znechutiť poznámkami, že keď Vaše dieťatko chce prsník, každú hodinu a aj v noci, že je Vaše „mlieko“ nekvalitné alebo ho máte málo. Sú to len fámy. Ako aj to, že mlieko má byť husté alebo ako smotana. Nie je tomu, tak dieťatko si pýta mliečko, tak často ako potrebuje. Menšie deti častejšie. Je to individuálne od potrieb bábätka. Niekedy si môže, pýtať aj každú hodinu, inokedy bude spinkať aj päť hodín v kuse, no netreba ho budiť na kojenie.
Bábätko, ktoré sa správne prisaje na prsník a saje mliečko, ak je mliečka dosť je kľudné a pokojné.
To či dieťatko dosť papá môžeme odpozorovať aj od počtu plienok. Bábätko, ktoré sa dostatočne kojí má 6-8 ťažkých pocikaných plienok za deň a kaká do 3-6 tt asi tak 3-6 krát za deň. Kakať môže aj do každej plienky, ale aj nemusí niekoľko dní.
Kedy treba zlepšiť dojčenie? Ak je bábätko neustále spavé, môže byť na prsníku, ale nesaje.
Problém môže byť :
- nesprávne prisaté bábätko, či nesprávna technika dojčenia
- slabý tok prsníka –malé bábo pri ňom zaspáva, väčšie je počas kojenie nepokojné, tok zvýšime stláčaním prsník alebo výmenou prsníka, pri silnom toku má bábätko otvorené očká
Ak má bábätko dosť mliečka je spokojné a kľudné a nemalo by plakať, ak na to nemá inú príčinu.
Ak už aj nebodaj je problém, že je mliečka menej, tak tvorbu mliečka zvýšime odsávaním mliečka po kojení. Ak by sa odsávačka neplnila, nech Vás to neodradí. Do prsníka ide „stimul“ o tom, že treba viacej mliečka. Takisto môžu pomôcť bylinné čaje s obsahom feniklu, anízu, senovka grécka, benedikt lekárskya, takisto kôpor, majorán, rasca a preparátov na predpis Domeprium (Motilium, Costi).
@riamim u nas to vyzeralo pri prvom dietati,presne tak ako to popisujes.Proste od toho vecera cca 5-6 hod vecer len plakal,skakali sme na fit lopte,ten monotonny pohyb ho dokazal ukludnit, a samozrejme prso.A takto to bolo kym nezaspal.Medzi tym kupanie samozrejme,ale hned na prso.Vecer zaspaval jedine na fit lopte,to sme sa striedali s manzelom 😀 😝 ,potom ked vytuhol lahol si s nim este na gauc,lezal tak ze na jeho hrudi,maly na brusku.Musel uplne zaspat,a az o nejakej 9 pol 10 sme ho prekladali do postielky.Takto to vyzeralo prve 3 mesiace u nas 😉
Nikdy nezabudnem,ako sme raz isli spat k nasim,a k nasej vybave kt.som si brala so sebou bola nafukana fit lopta,susedia sa smiali,ked sme sa nakladali do auta.Ale on sa jednoducho nedokazal inac ukludnit,a co pre nase deti neurobime,ze?Neboj sa,vsetko to prejde,a bude to uz len lepsie a lepsie...momentalne riesime ine veci ,vzdor,trucovanie,ale aj to raz prejde 🙂
@dugyna ...mali sme rusny vikend- krstili sme🙂
tak maleho krmim na poziadanie - presnejsie, vzdy ked teda zacne palcenkat tak ho nakrmim- kedze prebalenie vo veci nemoze byt, lebo nas maly aj ked je pokakany, ci docikany- neplacka- bud je taky svetovy, alebo tie nove plienky maju uplne skvle absorbcne jadro🙂🙂 Napriklad, vcera som ho nakrmila pred prechadzkou, aby potom v kociku krasne zaspal- ale pocas prechadzky (asi 15 minut po krmeni) spustil neuveritelny plac. Nastastie sme isli k manzelovej starkej na anvstevu, tak som ho tam hned nakojila a potom spal neuveritelne 3 hodiny (asi k tomu prispel aj ten cerstvy vzduch) lebo inak mi cez den max 2 hodiny spaval- a potom sa zobudil na papanie.
Co sa tyka toho pucenia, tak ked som pisala, ze pomaha jemna masaz po jedeni, tak to tiez niekedy nepomaha..ako aj dnes a aj predvcerom som skusila mu pomoct - a pomocou teplomera v ritke- sa nam podarilo dostat von vsetku stolicu, ktorej sa von predtym nechcelo a bolo po puceni🙂 Dnes pocas pucenia sme mali aj teplomer v ritke, aj nad umyvadlom sme skusali kakat (ako to robime pocas dna uz asi 3 dni pocas prebalovania🙂🙂), ale pucenie mierne neprestalo, ale teraz maly po papani zaspal, tak uz asi pucenie odislo🙂🙂
Satkovanie🙂🙂 boli sme v satke asi 3krat. Ked je den, ze poobede zaspi, tak ho do satky nedavam, ale nechavam sladucko spinkat v postielke...vtedy sa prebudza len na papanie. Su vsak dni, ked za cely den spime tak 1 hodinu na fazy..tak vtedy vatahujem satku...ale prve uvazy som viazala v krci a kedze som sa ja necitila komfortne ani maly to velmi neznasal dobre, lebo ja som sa stale bala, ci je dobre, ci ma chrbticu v pohode a ci ho to tam netlaci- zatial som viazala kolisku - najprv s kapspou von a posledne s kapcou dnu. Raz mi spal tam krasne dve hodiny. Ja som vsak este asi stale nerozobrata z porodu a toho celeho kolotoca a deficity spanku pocitujem hlavne v poobednajsich hodinach a ked som si ho minule uviazala v snahe ho uspat a porobit si veci- tak moje 5 kilove trojtyzdnove dieta ma tak vycerpavalo a strasne sa mi zdal tazky, takze ked po tristvrte hodine zacal sa v satke pucit a natahovat a mrncat- s radostou som ho vyberala, lebo som tym sposobila ulavu asi obom🙂🙂 najjhorsie je, ze ked zacne mrnckat tak ja si hned myslim, ze je mu tam nekomfortne a vyberam ho...a pritom to moze byt len to ze "vymysla". A ja by som mala len vydrzat🙂ale ked by som mu nechcela ublizovat. Chcela som tento tyzden zacat uvazovat kriz, ale mamina mi dala do hlavy hcrobaka, ze niekde citala, ze chalanom je v satke zle pri uvaze kriz, lebo sa pri tej polohe tlaci na ich genitalie anie je to dobre ani pre ich vyvin....co jena tom pravdy??
monykam
dobrý deň, tak som rada, že niečo takéto existuje....tak môj problém je asi taký, že mám málo mlieka, pretože malej to nestačí, dokáže byť na obidvoch prsníkoch aj dve hodiny, a plače akoby jej nešlo, alebo keby nevládala viac sať....skúšali sme aj odsávať, ale takisto som mála mlieka málo.... alebo zlá odsávačka, lebo ked som si skúsila prstom, tak som stále mlieko mala....neviete mi poradiť, ako by som dosiahla viac mliečka?malá je prikrmovaná aj bebou, najskôr od pôrodnice do dvoch týždňov beba ha1, teraz beba pro 1.... môže byť problém v tom, že sa nedokáže už správne prisať na prsník, kedže z fľaše jej to ide ľahšie?Ďakujem za radu.
@tamoulik
@angellinka
@riamim
diavcata to ze deticky placu je sposobe "nepravou kolikou" pokial je dietatko napapame a bez inych tazkosti tak je to "neprava kolika" je to sposobene nezrelostou dietatkoa. u niektorych deti sa to nejavy vobec a ine potrapia svojich rodicov...konci to po 3 mesiaci. pomaha hojdanie, fit loptak, nosenie..vysavanie_vysavca naozaj u vacsiny zaposobi lebo pripomina zvuk v brusku, niektore deti ukludnuje cesta v aute...
odporucam vas tu na temu kolika..a prcitat si knizku nejstestnejsi miminko v okoli od harveya karpa
@malamargaretka no zacnem tak od stredu..pozor na teplomer ci rektalnu ruruku..ak na to maleho naucis ze to budete pouzivat ako pravidelnu pomocku poca kakania stane sa z toho zlozvyka a maly sa ti uz bez teplomera ci rektalnej rurky nevykaka. skus popysat aky je tam problem? sak maly ma este riedku stolicu nie? ci mas pocit ze mu nieco vadi pri kakani? skus masirovat brusko olejcekom z obsahom feiklu a anizu dostat kupit aj v lekarni-napr. vetrik sa vola od eone.ale su aj ine..vypytaj si olejcek s feniklom a anizom..to kakanie nad umyvadlom v pokrceom klbicku je dobry napad🙂 to chvalim..su niektore deticky ktore akoby "nechceli " kakat do plienocky reps sa im zle po leziacky..skus si precitat o BKM/bezplienkova komunikacna metoda/ 🙂
gratulujem ku krstu🙂
no super chvalim ze vam to tak sikovne ide ze papkate pekne na poziadanie len tak dalej.to je v poriadku ze chcel este o 15min papat..asi nebol este "plny" 🙂 a zsitil to ked ste vyrazili z domu.
@malamargaretka co sa tyka satky super ze ste zacali len tak dalej,ak sa citis unavena lahni si poobede oddychnut malym ked budete spolu spinkat aj on si dlshie pospi aj ty si oddychnes/lebo on bude citit teba vedla seba/,takze spokojne je to normalne ze prve tri mesiace po porode su take kym sa zen azabehne do rezimu dna 🙂 , a sestonedelia je a malo by byt o odychovani.cize ak ti chce mamina ci svikra pomoc mozno by bolo lespie keby nepomahali s malym ale skor ti dosli navarit, upratat ci ozehlit a vy dvaja si s drobcekom oddychli...
satku satkuj dalej mamina citala pravdepodobne clanok o nosikam komernce kupitelnych vtecsu a inych obchodoch su to klokanky...tam je to nezdrave lebo dietatko vysi za rozkrok a o to je to nebezpecnesjie u chlapcov, ale v atke ci ergonomickom nositku ma dietatko nozky na siroko a je podsadene cize nevysi za rozkrok a tym padom je to v poriadku..maleho vklude nos..samy si najdete uvaz ktory vam bude njviac vyhovovat odkedy si mala vedela drzat hlavku pouzivame dvojity kriz a tam sa da aj koit super uvaz.
inak niekedy ti moze mnkat alebo byt nespokojny v satke preto ze chce vidiet alebo chce troska prsko 🙂
inak mne mala uzasne spala ked som ju mala v satke a vysavala som to sa jej velmi pacilo 🙂
a inak satka je o cviku cim viac uvazok tym si budes istejsie. ak by mali nebol spravne nepaci sa mu tam alebo teba by rezal uvaz🙂 hlavne je aby bola od kolienka ku kolienku 🙂
@monykam neznamena ze ak je mala na prsniku 2hodiny tak saje efektovne odporucam precitat si uvodny clanok k tejto teme a sledovat pauzy pocas kojenie cize zitit ci naozaj saje efektivne alebo len duduluje...problem moze byt aj v zlom prisati nakolko spominas ze mala je dokrmovana UM..a bohuzial cez flasku, dokrmovat sa da /ak je to naozaj nutne/ aj inak cez striekacku, lyzcku ci poharik a aj cez hadicku ktora sa priklada na prsnik...
cize bude dobre precitat si uvdnik k tejto teme zistit ci sa efektovne. este by ma zaujimalo kolko ma mala?a ci dojcis na poziadanie? rep kolkokrat je dokrmovana. a s tou odsavackou- ak nejde odstat nezaneman ze mliekco je..niektore zeny maju mliecka kvanta a neodsaju ani kvapku cize tymto sa netreba riadit. a skusala si odstriekavat rucne?
@dugyna ...mame za sebou prvu poradnu🙂 kde nam pani doktorka jemne zakazala kojit na poziadanie, ale ze mam maleho naucat na rezim- teda kojit kazde tri hodiny. Ze aj v noci by sa nam nemal budit kazdu hodinu, ci hodinu a pol. Co sa nam obcas stalo, ze ked sa zobudil po hodine, alebo po dvoch ci troch, vzdy dostla papat. Som teda mierne dezorientovana z toho, co vlastne je pre nase babatko správne. Vecer sme ho teda skusali cicikat a nakrmit az po dvoch hodinach (aby to nebolo zrazu tak zhurta), no a na pocudovanie, neviem teda ci je to toho zasluhou, ale v noci sa nam po ulozeni o deviatej zobudil az o pol druhej a potom az o piatej.
No a to tlacenie, tak neviem preco to ma, kedze to mava len v noci. Maly ma riedku stolicu, prdka kaka cez den ...casto a aj v noci - vzdy okolo papania si to tam ulozi aj do plienky. Takze take dve tri kakania aj v noci. A inak je obcas to tlacenie- doktorka vsak povedala, ze kezde ho krmim casto moze byt, ze je babo prejedene a boli ho brusko a teda toto je vysledok. Maly sa vtedy puci puci ale nekaka a potom ked papame, alebo ked sa aj nepuci, tak sa v klude vykaka. A ten teplomer, plne som si to aj v tej chvili uvedomovala, ze nemozem ho na tpo zvyknut, vsak koniec koncov, co sa za tie noci napucil- urobila som to len teraz prvykrat. No a dalsia dilema, ze malinky bude mat vo stvrtok mesiac a vazi 5,2kg - od porodu pribral kilo, chuda male ma teda dost uz aj faldicky a hlavnekrcok je nevetrany a v tej satke ked ho ja pobalim tak ma krcok este viac ohnuty (hlava skoro na hrudi) ma tam atke vypotene veci - kozicka sa mu tam tak supe. A teda nie som si ista, ci je dobre v takom teple ho satkovat, hlavne ked mame dost teplu satku (hoppediz)....
@malamargaretka ahojky no super ze mate prvu poradnu uspesne za sebou. tak pani doktorke ma nastudovane stare materialy a nevzdelava sa dalej....bohuzial. je totiz pre male dieta nilen potravou ale aj tekutinou.predstav si ze by si sa najedla a niekto ti povie ze sa mozes napit az za 3 hodiny a napr uz aj tearz v tych tplach.to ze maly vydrzal v noci tolko je len zhoda okolnosti dietatko si po prvom mesiaci zivota meni svoj rytmus a vytvara si iny...ono sa moze stat ze ti takto spi len raz a moze ti takto pavat cely mesiac a po mesiaci bude maly sa v noci budit kazde 3 hodiny alebo 2 ...
mne mala tiez jedno obdobie prespala 6hod v kuse....kazdy pediater ktory je za podporu laktacie ti povie ze dojcit na poziadanie..rep.kazdy ktory pozna nove skusenosti overene..a teda lekar ktory sa vzdela dalej aj po ukonceni skoly..cize cely zivot.
k tomu puceniu napisem potom lebo uz utekame von.
Presne nad týmto rozmýšľam - či šatkovať aj v takýchto teplách a najmä v lete, veď už len pri dojčení sa obidve riadne spotíme, ako sme o seba opreté. Však sa mi malá v šatke bude kúpať vo vlastnom pote... 😅
@riamim jasne stako vat sa da aj v lete..moja mala je posledny junova..takze od augusta sme stakovali.podtstane je ze ze dietatko netreba moc obliekat rep.skoro vobec.nakolko ma na sebe satku.casti tepisla co su vondku treba natriet opalovacim kremom a na hlavicku ak ju ma vnku dat klobucik.
maminka bude muist pit vel vela vela tekutin...nakolko sa nielenze poti z tepla, ale aj zo stakovanie a plus este koji...cize pken stale pri sebe tekutiny a pit pit pit a pit..nie caje a nie kavu..tieto dves tekiny odvodnuju..najlespie su nejake cesrvte stavy nariedene vodou aby neboli take sladke a najsam lespia cista voada.ale samozrejme ze kazdemu podla chuti..len terba brat do uvahy ze treba viac pit ako ste zvyknute cize 2-3litre urcite.
@malamargaretka k astek kuni vyssie som odpisla uz aj @riamin sa nato pytala...
hoppezid mas ktoru?
no na leto su najlepsie didymos a elevil...proste ti eco maju zatkane bambusove vlakna,
@malamargaretka co sa satky tyka ja by som na leto hoppediz urcite nedavala, je to dost hruba satka. Prave preto som si na leto kupila Didymos Indio, je lahka, vzdusna ziadne potnicky a ani ty sa v nej tolko potit nebudes,a celkovo Didymosi su vzdusne.Satkovanie spolu s dojcenim je to najkrajsie co som kedy zazila,ale to pisem za seba 😉
@iamin @malamargaretka ja osobne mam aj hoppediz a didiymos, v lete nosim didymos indio modru...a teda podoka oprot hoppediz v tej je teplo dot uz teraz...
@malamargaretka co sa tyka toho pucenia, je normalne ze deticky kakaju pocas kojenia a pocas jedenia. to pucenie...no tazko to hodnotit takto..ale ak maly kaka a prdi a bursko ma makke nema teplotu ..malo by to byt ok. je mozne ze ak sa puci napr v postielke ..alebo tedsa ked ta nema pri sebe..tak sa puci ze chce byt s tebou..
ale urcite nebude dovod ako ta pani diktorka poivedala ze sa puci lebo ho boli brusko z prejedania pretoze dojcis na poziadanie..dovolim si povdat ze pani doktorka povaedla velmi zle..keby bol maly prejedany tak prsnik odmietal..
to ze pribral kilo za mesiac je krasne po prvom mesiaci detticky tajuto vahu priberu...je to krasne
takze dalej urcite odjcit na poziadanie
@malamargaretka konzultovala som tvoj problem s dalsou dr ktora je LP takisto suhlasi s tym ze odjcit na poziadanie len treba dojst na chybu v dojceni
ako dlho dojci na jednom prsniku? dlhsie dojcenie na jednom prsniku..nestriedat prsniky . z jedneho prsnika dojcit 2-3hod. a v pripade ze je prsnik"prazdny" ponuknut druhy prsnik a dojcit na poziadanie, treba kontorlovat prisatie lebo ak je zle prisati mali moze sa nahltat vzdchu a to by mohlo robit problem s pucenim...
dudlik a flasku nepouzivate sak?
@malamargaretka este mi napadlo nepijes nejake caje na podporu laktacie? fenikelovvy a anizovy? treba ich vysadit ak hej mohlo by to byt z toho.
@dugyna Vdaka za rady🙂...dufam, ze nezabudnem na nieco odpovedat🙂
Hoppediz mame LaPaz - takže aj farba je dost tmava. Co sa tyka Didimos satky- nuž asi sa jej nedozijeme...lebo uz prvu satku som si musela obhajovat, aby sme ju kupili a na druhu - este k tomu takej ceny, akej su didimosy - uz manzela nenahovorim:/🙂🙂
Flašu ani dudlik nepouživame. No to pučenie je len v noci a aj ked ho kojim v noci niekedy sa puči🙂, takže je to len taka nočna diagnoza...Aj ked maly pribral kilo on je na ten mesiac aj dost dlhy (58cm), takže nie je tučný, je taký pevný.
Skusame a skusame oddialovat jedenia, ale samozrejme davam malemu papat,. ked si to poziada- v podsatte je to len take hladanie zhodnej cesty. Doktorka mi asi chcela dobre, aby som nebola ako nonstop bufet. ...
Caj som pila, ale len jeden hrncek za den...ale uz daaavno som nestihala...z toho to asi nebude...
Bezim k malemu...."vola ma" prebudil sa po 10 minutovom spanku🙂...
@malamargaretka a krmis tak ako som pisala 2-3h z jedneho prska?
satka no ja mam obe z bazaru, cize cena bola za dve ako za jednu.a nelutujem.
a maly spava v postielke alebo s vami v posteli?
len tak dalej flasu ani dudlik nedavaj.
a koj na poziadanie netreba oddialovat...teraz bude stale teplejsie takze maly bude pytat castejie lebo bude smadny...
no mozno to pani doktorka myslela aby si nebola ako stale otvoreny bufet..ale skus napr ty sa najest a povedat si ze najblizsie sa mozes napit az za 3hpdiny (po jedle) takze asi tak...a napr teraz ked budu tepla no nic moc keby som sa mala napit az raz za 3hodiny....
a ked satkujes budete obaja potrebovat viacej tekutin...
spal 10 🙂 pekne...rychlospanok..lebo maminka neni pri nom...keby bol v satke alebo si lahnes k nemu pospinka viacej🙂 to hovorim z vlastnej skusenosti....cize ja som od 1mesiaca satkovala skoro furt
@dugyna môžem mať aj ja jednu otázku ? 🙂 môj malý má teraz 12 týždňov a doteraz sme sa úspešne kojili (aj ked mne sa stále zdá,že mám večne prázdne prsia,ale malý má asi iný názor 😀 )len by som chcela vedieť,či sa dá dalej kojiť len z jedného prsníka,lebo mám taký pocit,že v jednom mám stále menej a menej mliečka (od začiatku sa mi zdalo,že je prázdnejší)vždy ho prikladám aj k tomu slabšiemu,ale pár-krát poťahá a začne sa odťahovať a plakať,zase ho chytí a zase sa odtiahne,pocucká zo tri minúty a už ho nechce,tak aj tak mu musím dať aj ten druhý.myslíš,že sa mi v jednom bude robiť dosť mliečka aby som ho nemusela dokrmovať?cez deň papá každé dve hodiny - nieje to často?nemal by vydržať dlhšie?v noci si pospí aj šesť hodín v kuse,niekedy aj viac.vopred dakujem za odpoved 🙂
@dugyna - 🙂 malinkaty spinka v koliske pri nasej posteli. Krmim ho z jedneho prska tak ako si pisala 2-3 hodiny.
Inak co sa tyka satky...vcera sme boli prvykrat v krizovom uvaze a kedze sme mali placlivy den- pripisujem to tomu, ze aj v nej plakal a asi pravdepodobne mu bolo aj dooost teplo.. trochu podriemkal, ale dlho som ho tak trapit nechcela. A dnes sme ho tam v kludnom stave dali a znova sa straaasne rozplakal...ale ked som ho vybrala, tak sa dosytosti napapal, tak to pripisujem tiez tomu, ze bol hladny, alebo su to len moje plane nadeje a moje drobatko v satke byt nechce??...skoda tych cien. my mame prvu tiez z druhej ruky co pozeram predaj pouzitych dydymos- tak po 60 nejde nikto:/...skusime satku aj zajtra...uvidime...budeme hladat pricinu...
Ja ešte k tým šatkám - neviem, či len ja som také nemehlo, ale ani za svet si do nej nedokážem dať malú sama a už vôbec nie vybrať ju z nej tak, aby sa nezobudila - to nehrozí. Používam viazanie kríž s vreckom vonku. Skúšala som aj iné, ale bolo to len horšie. 😅
@riamim sice mimo temu ale odpoviem.. 😅 no vlozit je to cvik..treba skusat nad postelou a potom pred zrkadlom..pripade z babikou ci plysakom..aj ja som zo zaciatku bola na tom tak. a vybrat sa nemusis snazit lebo ja aj ked som vybrala ci vyviazala mala sa zobudila presne do 5min odkedy bola bezo mna..a to maju aj ine kocky take skusenosti..su tu rozne temy na MK..o satkach uvazoch a noseni a su tam s tymto skusenejsie dievcata ako ja 🙂
@malamargaretka mozno by sa vam obom lespie spalo keby si mala maleho v noci pri sebe..ze by sapaval s vami v posteli...
k satke.aky kriz pouzivas? kriz ci dvojity kriz? lebo ak ma tvoj maly mesiac aj cosi ta je najvhodnesji uvaz kriz s kapsou vonku...lebo tam drzi ta vrchna cast hlavicku....
no teplo ako pieses a co si mu obliekla? do satky treba obliekat o vrstvu menej ako normalne..druhy krat bol isto hladny
otazka z nie chces ho ty vibec nosit? paci sa ti to? citis sa tak prijemne?lebo toto ta citujem: ze bol hladny, alebo su to len moje plane nadeje a moje drobatko v satke byt nechce??... bud som zle pochopila alebo z toho ze plane neadeje mi vyznelo ze by si bola radsej keby sa maly nenosil.
Pozri je to aj o tebe pokial ty si nervozna z toho ze mas mat maleho na sebe v satke a je ti to neprijemne tak maly to z teba vyciti a tym padom je nepokojny aj on..a to potom nema vyznam ani pre neho ani pre teba.
Vies deticky su velmi vnimave na pocity maminky takze ak sa ty necitis vpohodke nemoze ani maly...
len sa snazim pomoct nasjt pricinu..mozno som len zel pochopila tvoj text...
ano didymos su tak alebo terba skusit nejaku drzabu.
kojenie super ze teda kojis tak asko som pisala tie kazd e2-3h z jedneho.a na poziadanie.tesim sa ze vam to ide.
@tanula84 ahojky ziadedn strach pekne vklude koj dalej.kojit sa da aj z jedneho prsnika efektivne. nedostala si nahodou menzes? a inak ja sama som mala tento rpoblem ze som mala "jedno prso slabsie" asi tak ako to v 3mesiaci veku malej...ale proste som systematicky viac k nemu prikladal a pomohlo to... /bol to prsik ku ktormu bola mala az ako k druhemu prilozena po narodeni/.
sksuk ku koncu kojenie z toho prsnika este stlacat prsnik. tuto pozri techniku http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/stlaca.... a potom po nakojeni este odsat, aj ked nepotecie nic nevadi ide o ten mechanicky stimul ktory navodi na zvysenie laktacie. a bolo by dobre aby si aj pocas noci aspon raz odsala, maleho nebud to je ok ze spinka 6h..ono si deticky povedia ked potrebuju same,len ty odsaj na zvysenie laktacie -hlavne ten "slabsi prsnik"
a to ze papa lazde 2hodinky je ok. teraz v lete ked budu horucavy bude mozno aj castejsie chciet a aj to je v poriadku lebo tym hasi smad
cize klude dalje dojci a k tomu dve prsia ma zena na to aby mohla dojcit vde deti naraz da sa efektivne dojcit aj z jednoho 🙂
@dugyna nie nie...to sme sa zle pochopili- myslela som to tak, ze vyzera to tak, ze z celej rodiny len ja chcem satkovat. Maly mi v tom place, manel a aj ostatni ked to vidia, si mylia, ze to dieta tyram. Pouzivam uvaz kriz s kapsou dnu- na zaciatku, ked bol malicky sme pouzivali kolisku s kapsou von a strasne sa mi povolovala ta satka kedze sa nedala napravat u tahovat...bolo to komické...kriz s kapsou von sa asi tiez neda utahovat...ale pozriem videa a skusime...naposledy som ho v nasej satke mala len v plienke a bodikoch s kratkym rukavom, ja som si tiez dala len tielko.
myslim si ze som v pohode ked ho mam v satke, len ma trapi ten jeho plac a hlavku on absolutne nechce drzat pod satkou....vzdy sa spiera....
co sa tyka tej postele...no maly sa puci aj ked ho vyberiem na kojenie🙂....a ja by som sa s manzelom asi nevyspala, lebo by sme boli vkrzi, ze ho pripucime, viem zo skusenosti, ked som pri nom pri kojeni zaspala...
Ak by niekto vedel o niekom kto predava Didymos (za rozumnu cenu)...rada prijmem tuto informaciu🙂🙂
@malamargaretka co je pre teba rozumna cena? 😉 skus cez Ip nech nezahlcujeme tuto temu inym ako sem patri, potom je to neprehladne 😉
@tanula84 nie zac a ked budes cokolek potrebovat napis. no ci to vyslovene suvisi..hovori sa to a aj som to ciatala par krat taky nazor ale to ci je to vyslovene dolozene nejakou studiou to ti povedat neviem. ale tym castejsim prikladanim sa mi to podarilo poriesit a myslim ze su uz uplne rovnocene 🙂
@malamargaretka posielm ti IP
@dugyna ahoj...som tu znova🙂- chcela by soms a spytat ohladne dojcenia z toho isteho prska 2-3hodiny - ako je to v noci- ked babetko prespi od deviatej do okolo druhej. ktore prsko ponuknut o tej druhej??to iste, alebo druhe?
a dalsia vec--ako rozoznam ci je to plac z hladu, ci bolesti bruska, ci z prejedenia...lebo nas malinkaty niekdy place a place aj ked je najedeny...alebo niekdy je na nom vidno, ze chce spat - ale nespi aj cele dni, len na prsku zaspi a ked ho prekladam tak vstane...su nejake ucinne metody??
Ohladne satky posielam IP🙂🙂

@riamim Aj mne Samko plakaval cele vecery az kym nezaspal, nepomahala satka, ani prsnik (teda nie vzdy), treba ho prikladat k prsniku hned ako prejavuje prve znamky nepokoja, najlepsie v polohe lezmo, nie, ked je uz dietatko rozculene, vtedy sa neprisaje ani me, az ked ho znova ukludnim. Nam najviac pomaha fit lopta, skaceme cela rodina a vtedy je najspokojnejsi...niekedy dieta skor ukludni pohyb vertikalny hore a dolu ako iny...pripadne skus toto. A casom sa to zlepsi, maly ma dnes 3 mesiace a posledny mesiac je to lepsie.