Mam miesto mlieka vodu?
Dcera ma 5 mesiacov,je plne dojcena,no strasne pomaly pribera.Narodila sa z vahou 4330g a teraz vazi 6kg.Je usmievava,spokojna,pekne v noci spinka [cca 2-3x ju kojim v noci]a vlasne vsetci mi opakuju,ze to nemam riesit a hotovo.No ked vidim tie jej chude stehienka 😖
Da sa nejak zvysit ,,tucnost,, mlieka?Lebo ja mam pocit,ze nemam mlieko,len vodu.......
Zato ja som tucna dost,nezhodila som od porodu ani deko.
Prikrmovat UM nechcem,aby som neprisla o to svoje.
namiesto mlieka vodu urcite nemas, ale mliecko mas predne - vodove proti smadu a zadne ktore je bohate na tuk a z toho babo pribera. ak pomale priberanie nie je sposobene nejakymi zdravotnymi problemami malickej, moze byt, ze casto striedas prska a k zadnemu mliecku sa nedostane. treba najprv poriadne vyprazdit jedno a az potom dat z druheho
@karap - urcite nemas miesto mlieka vodu - ved si odstriekaj 100ml a uvidis, kolko tuku a pevnej casti tam je - staci nechat odstat dve hodiny. Mlieko ma ma 4% tuku, aby si vedela, aku vrstvu priblizne mas cakat 😅
Ak ti mala slabo pribera - prikrmuj. Ma 5 mesiacov, prikrmovat mozes, nikto ti nekaze cakat do 6 mesiacov, od 4 mesiacoch je to cisto na tebe, ci si myslis, ze jej MM staci, alebo nie. Zacnite obedom a uvidis, co to spravi.
a ako pise masinka - nestriedat prsniky, nechat ju pekne vytiahnut uplne do dna a az potom ponukat druhy - resp. odsat predne mlieko a vyliat - dat ju az po odsatych 50-70ml na prsnik, nech vytiahne najprv zadne - tucnejsie a dopije z druheho prska predne od smädu.
@anaxamon lekarka je z malou spokojna.Ze zase rychlejsie rastie do dlzky a ze co by som chcela....a ze aspon nemusim prevlekat tazke babo.
@masinka Na jedno dojcenie davam vzdy len jeden prsnik.A malu na nom nechavam,pokym sama nepusti bradavku.Po napapani si pekne odgrgne [obcas sa naje tak velmi,ze ledva fuci a trosku mlieka aj vygrcne]Takze mlieka mam dost,len ta jeho kvalita 😖 🙄
@karap tak vidis, krmis spravne, mala je spokojna, lekarka je spokojna 🙂 tak mozes byt kludne aj ty spokojna 😉
a nenechaj sa blbnut mudrami typu 6 mesacne dieta ma mat dvojnasobok porodnej hmotnosti a rocne trojnasobok - to plati len pre "idealne " dieta co malo 3,3 kg ked sa narodilo- v pol roku ma 6,5 a to vy zhruba budete mat, takze mas krasne tabulkove dietatko 😉
moje mali pri narodeni 3,5 kg, 2,8 kg a tretia 3,4 a v pol roku mali vsetky uz priblizne rovnaku vahu ... Dia mala tych 2,8, tak mesacne priberala viac ako druhe dve... ked mala tvoja vyse 4 kil, tak mala dostatocne tukove zasoby a nemusi priberat tak rychlo 🙂
@karap my sme to mali rovnaké. syn sa narodil s váhou 4615g a bol plne dojčený a priberal málo, vôbec som to neriešila, lebo som videla, že je v poriadku. tiež mám kilá navyše a neschudla som ani gram sama od seba ani dva roky po pôrode. asi to je genetika. ja som prestala syna vážiť, cca od 7-8 mesiacov sme boli v poradni len na povinnej prehliadke v 2rokoch alebo tak nejako. asi tri roky som nevedela kolko váži ani meria a poviem ti, život bol lahší 😉 ak ste obe spokojné, tak rob tak, ako si robila doteraz a užívaj si malú prísavku 😀
@karap viac krat som citala vyjadrenia, ze slabe materske mlieko v podstate ani nie je 😉 pisala do priamo baba, ktora robi v laboratoriu, kde robia rozbor MM. Vacsinou je to rozbor prave koli babatkam, aby si boli isty, ze MM je ok a vraj z okolo 10.000 vzoriek nenasli jednu, ktora by bola "slaba". Ze je to skor mytus. Ak lekarka hovori, ze je vsetko OK, nechapem, preco sa vlastne trapis.. 😕 aj nas drobec bol vzdy ako spageta, papal dost ale vela sa hybal a ja len dufam, ze mu to ostane navzdy a nebude po nas s manzelom - obaja mame kila navyse 🤐 😀
@karap tak toto uz len jednym uchom dnu a druhym von, tu ine nepomoze 😔 aj ked je to urcite tazke. Neviem ake mate vztahy ale bud jej treba razne povedat, ze mala je ok a neprajes si take reci, alebo ak by sa na to mohla urazit, tak to proste ignorovat a mozno iba odpovedat, ze nie kazde babatko musi vyzerat ako reklama na michelin 😀
@karap Nestresuj sa nejakou svokrou... Potom to prenesieš i na malinkú a budete iba zbytočne nervózne obe...
A @anjelicek26 má pravdu, môžeš už pokojne začať prikrmovať... Ale vlastne, to ty vieš, že? 😅
Ahoj, ked Ta mozem ukludnit, moja mala - pred 3 rokmi mala v 6 mes. len 6 kg a ako rocna mala 7,4 a narodila sa ako stvorkilova. A nikto nic neriesil, mlieka bolo dost. A ked vidim ako teraz je - velmi malo, tak chapem, preco tak malo priberala. Teraz ako 3 rocna ma nec. 13 kg , ale je fit, plna energie...
A svokra , ze mam slabe mlieko.
Iny priklad, ta ista zena - ja, mam teraz maleho, pribral za 3 t, 1,2 kg, a mam take iste mlieko, ma proste apetit, kazde dieta je ine. Ako pise anjelicek, skus jej dat na obed prvy prikrm, umele nemusis.
@karap pokial je spokojna, prospieva, je aktivna tak mensi vahovy prirastok riesit netreba
pokila ale sa potrebuijes usistit, tak sa skontaktuj s laktacnpu poradkynou osobe nech skontroluje dojcenie, pripadne upravi ak nieco treba /poloha, prisatie/ a takl pomoze efektivnejsie dojcit .. kontakt najdes na www.mamila.sk
na posudenie ci je alebo nie je efektivne dojcenie jše najlepsi osobny kontakt
takto cez net tazke..ale skusime .. len potrebujem nejake konkretnejsie udaje
kolkokrat asi dojcis do dna, v noci? ako striedas prsniky? ako sa sprava dieta pri dojceni?
pouzivas dudel, flasku, klobuciky?
nejake potiaze pri dojceni? bolesti a pod?
kolko cika a kaka?
napis mi vahove prirastky podla mesiacov...hodim si to do krivky, ci sleduje svoju rastovu krivku alebo su tam nejake vykyvy
moj maly vazil v 10 mesiachoch cca 10,5 kila a moja mala ma 7,6 ..ja ich dojcim oboch naraz..maly mi za jeden mesiac ako sa uz dojcila mala pribral 2 kila a mala v tom istom obdobio z toho mlieka 1kilo..to bol jediny jej velky prirastok..a dojcila som ich naraz, maly sice papa inu stravu ale tu som nemenila a dovtedy nepriberal a ako sa zacal znovu dojcit tak pribral viac ako mala ...cize metabolizmus je indivindi 😉
neporovnavaj deti
@karap 🙂 🙂 🙂 🙂 baby ti radia dobre, nestresuj sa kvoli mliecku. ak by nebolo dobre, tvoje dieta by si to ako prve vsimlo a protestovalo by.
a urcite si nevsimaj ani svoje okolie. to vie teda nahovorit. u nas moj svokor stale porovnava moje dvojicky z jednym chlapcekom z rodiny. on sa narodil mesiac po nas ale jasne ze bol vacsi, ved bol v brusku sam. a teraz stary porovnava moje baby a jeho. mno co k tomu dodat... neriesim ho. ja dojcim svoje dve dievcence a chlapcek je uz na UM. maminka sa vytesuje ze maly prespi noc, a ja k babam vstavam, ale som rada ze este mliecka mame. kazda mamina sa snazi davat svojmu dietatku v ramco moznosti to najlepsie. ci uz MM, ak ho ma a ked nie tak riesi to cez UM.
AK TY V SRDCI CITIS, ZE ROBIS PRE SVOJE DIETA MAXIMUM A NAJLEPSIE AKO VIES, TAK INE NERIES, LEBO VSETKO ROBIS TAK AKO TREBA. MAS SPOKOJNE BABO, SICE BEZ MISCHELINOV NA STEHIENKACH, ALE JE SPOKOJNE A ZDRAVE A TO JE HLAVNE 😉 😉
@karap pokial ty normalne jes tak to slabe ci riedke mlieko isto nemas, take mliko neexistuje... mliecko je vzdy ok a neni ani pravda ze ked casto pije ze mas slabe mlieko.... je tzv. predne mliecko a to je na zahasenie smadu to je to prve co dieta pije a ide to lahsie... potom zacne tiect hustejsie a to je uz na zasytenie to uz tecie tahsie a dieta aj viac taha.... ked dieta castejsie pije tak je len smadne alebo sa chce pritulit... vatsinou deti co su kojene nemaju cumlik tak cumlik maju mamicku:o) ak je malinka spokojna tak sa neboj a dalej koj.... moja dcera do roka len pila moje mlieko... nieze by som jej nedavala jest ale nechcela a tiez je chuducka a drobucka.... hlavne ty jedz a bude vsetko ok.....
@strapco13 mas na mna dost otazok,no skusim odpovedat:
Dojcim cca8x denne [nerobim si ciarky,proste dam dcere vzdy,ked pyta]
Na jedno jedenie jej staci jeden prsnik
Cumel ani flasu nepouzivam [malu ,,nadrapuje,, ked jej dam do ust cokolvek ine,nez bradavku]
Bolesti pri dojceni nemam.Mala pije pokojne
Kolko x cika to neviem,pouzivam pampersky,no prebalujem ju 4-5x denne a vzdy je plienka mokra.Kaka kazde 2-3 dni [ked 3dni nakaka,potom to v jeden den dobehne a kaka aj 3x]
No a vaha?Ja ju nevazim,tak len orientacne,podla poradni:
Vaha pri narodeni 4330g/53cm-po prepusteni 4030g
No a potom.....nemam to vsetko zaznacene,no ako 3 mesacna mala 4800/59cm
4 mesacna 5550/63cm
5mesacna 5970/66cm
Nema koliky,ani rexlux,v noci krasne spinka [papa 2-3x]
je zdravá?je.je spokojná?je.tak nerieš.moja dcérka sa narodila s hmotnosťou 2800g v pol roku vážila 5630g a teraz má 2,5roka a váži 11kg.
@karap no pokial je spokojna tak neries mne jeden doktor napriek dojceniu oznacil dcerku v 6m. za obeznu skoro ma šlaktrafil!tiez mala tyždne kedy pribrala malo inokedy iac možno bude štihlunka 😀 kamoskina mala ma v roku 8kg zato druha jej dcerka mala 12kg ja som tiez neschudla ani kiloa z teraz skoro po 2r. ani neviem ako 4kg ale je teplo menej jem a chodime von na prechadzky tak asi preto.mi sme zacali prikrmovat 5m. a 1tt na radu lekarky je to vraj idealny cas nakolko crievko je tolerantne voci inym potravinam a ideal nadalej dojcit.
@karap moj maly ked mal 1rocik tak mal 7kg aj nieco a jedol pekne vsetko a doktorka mi povedala ze je podvyziveny ci mu davam jest ....krava sprosta .....hladneho si ho necham malinkeho co ja som zato mohla ze nepriberal a teraz je zneho chlapisko a zacal mi jest mizerne a prebera nezie hoci co, musim ho doslova nutit na jedenie . 🙂
@karap idealne by bolo spojit sa s laktacnou poradkynou a zhodnotit efektivost dojcenia-teda ci skutocne na prsniku pije dost. mamicky velakrat aj maju pocit,ze dieta je stale na prsniku a pritom to dietatko nepije,lebo nie je spravne prisate atd. dojcis na poziadanie? vzdy ked potrebuje?
materske mlieko je vzdy presne podla potrieb dietatka a netucna voda to nikdy nebude.
este k tym radam o prikrmovani......Pomalicky uz zaciname z mrkvou a zemiakom [uz tyzden],no mala mi zje 5-6 lyziciek a hotovo.Dotlaci sa mliekom.No mrkva nieje ziadna kaloricka bomba 😉 Ved z tej mi aj tak nepriberie 😒 Nieze by som ju chcela krmit srotom 😀 ,no myslim,ze ani prikrmovanie nas ,,nezachrani,,
@karap vsetko vyzera uplne v poriadku..nesstresuj a pokracuj v dojceni tak ako doteraz.
prikrmovanie ste este len zacali..neboj rozbehne sa casom...myslim ze nie je u vas ziaden dovod na paniku 🙂
ale ak sa potrebujes usitit ..tak sa osobne skontaktuj s laktacnpou poradkynou www.mamila.sk ..nech skontroluje dojcenie, ako vyzera..to sa cez net neda

@karap vies, naozaj by si sa asi tym nemala aoberat, hlavne ak dcerka je po nadojceni spokojna a neplace. To ze pribera pomaly moze byt kludne sposobene aj genetikou....ked by nepriberala vobec a bola by hladna potom mozno treba daco riesit ale takto si iba sama privadzas negativne myslienky a tie nemaju dobry vplyv ani na to mlieko a ani na tvoje pekne a prijemne dni 😵 😵
neboj, o mesiac ju zacnes prikrmovat tuhou stravou a ono sa to pomaly spravi
a este ozatka, lekarka ma aky nazor na jej vahu? nieco hovorila? ak ani ona nenamieta tak ozaj klud 😉