icon

Môže sa mi mlieko ešte rozbehnúť?

18. sep 2026

Ahojte, malý ma dnes akurát 2 týždne. Už v pôrodnici na 4 deň dostal UM, lebo sa mi mlieko nerozbiehalo a chudol. Ja mám PCOS a v tehotenstve som mala zníženú funkciu štítnej žľazy (musím ísť na kontrolu, momentálne lieky neužívam, ale podľa potreby buď budem alebo nebudem užívať). Mala som tu hneď 2 dni po príchode z pôrodnice aj laktacnu poradkyňu, užívam aj senovku + benedikt, veľa pijem. Prikladám si ho aj koža na kožu. Prisatie na prsník má pekné ale od začiatku nevydrží sa dojčiť dlho. Vydrží dojčiť sa na prsníku iba tak 5 min. na jednom a potom sa začne jedovať alebo zaspí, odsávam si mlieko, najskôr som odsávala po každom dojčení ale potom sme prešli na kŕmenie s cievkou tak som odsávala podľa potreby včera som to s cievkou vzdala a kŕmim už umelým mliekom z fľaše predtým vždy nadojčím. Potom odsávam niekoľkokrát denne ale skoro nič neodsajem, niekedy sú to tak 2 ml a niekedy maximálne 10 ml z oboch prsníkov- má zmysel pokračovať v odsávaní alebo už to mlieko sa nerozbehne ? používam aj Power pumping ale nevidím veľký rozdiel.

anonym_4d68b8
18. sep 2026

Obdivujem že sa tým toľko zaoberas
Ja som si to v hlave nastavila tak, že buď to pôjde a budem dojčiť, alebo to nepojde a bábätko dostane UM

anonym_783125
18. sep 2026

ešte by som skúšala ďálej.

anonym_2b80bd
18. sep 2026

A co teda robis, ked vydrzi byt na prsniku 5 min., das ho dole? Co robi potom? Spi? Je kludny? Zobudi sa a chce znova jest?
Lebo nasa ma 4 tyzdne a nerobim nic ine, len v kuse dojcim. Zaspi na prse, dam ju hore odgrgnut, preberie sa, druhy prsnik, znova to iste. Pripadne prebalit. Znova prsnik, 2-3-5 min. A striedat. 2-3 kolecka, grganie na x krat. Potom pospi tak 20-30 min., a znova. Niekedy si citam a necham ju na prsniku aj polhodinu, nech si dudka. Neexistuje, ze by si mlieko takto nerozbehla, ak nemas problem s mliecnymi zlazami. Za mesiac mi dieta pribralo skoro kilo 🫣😅. Odsavala som asi 6x dokopy a inak dokmila obcas flaskou s UM.
Mne napriklad pri prvom dietati, sa dalo mlieka odsat dost, ale pri dalsich vobec a dojcila som skoro 2 roky kazde a jedno dokonca 3 roky. A odsala som minimum. Ak sa Ti prisava, tak v kuse ho davaj na prsnik,...ja viem, ze je to "ostara", ale takto sa niektore deti dojcia proste. Alebo prejdi na UM.
Ak chces este skusit, tak si kup Moringu, mam z BrainMax a davam si tak 2x denne len po 1 tobolke a pomaha asi. Lepsie ako senovka a benedikt.
Akurat idem robit test a dufam, ze mi uz konecne pride vaha, idem si ju prevazit, ze kolko asi vypije na to krmenie. Prave toto sa ma pytala muzova sesternica vcera, ze mala ma 2 tyzdne a takto sa krmi a robia take kolecka s nou, lebo zapava na prse. No dala som jej takuto radu, ze dojcit v kuse. A casom sa to zmeni. Dieta podrastie, bude viac vladat (este 2 tyzdnove moze mat aj zltacku kusok, tak zaspava, lebo ho to ukludnuje), bude mat vacsi zaludok a bude aj dlhsie spinkat a aj mat bdele okna coraz castejsie a bude sa dojcit menej. Mh mame rastovy spurt a zase je castejsie na prse, ked sa tvorba mlieka prisposobi, tak zas to bude lepsie. To dojcenie je taketo obcas. Z 5 deti len jedno jedlo 10 minut a spalo mi potom ako knedlik aj 3-4 hodiny. Kym neprisli koliky a potom zacalo peklo, ale to je o inom.
Drzim palce.

autor
18. sep 2026
@anonym_2b80bd

A co teda robis, ked vydrzi byt na prsniku 5 min., das ho dole? Co robi potom? Spi? Je kludny? Zobudi sa a chce znova jest?
Lebo nasa ma 4 tyzdne a nerobim nic ine, len v kuse dojcim. Zaspi na prse, dam ju hore odgrgnut, preberie sa, druhy prsnik, znova to iste. Pripadne prebalit. Znova prsnik, 2-3-5 min. A striedat. 2-3 kolecka, grganie na x krat. Potom pospi tak 20-30 min., a znova. Niekedy si citam a necham ju na prsniku aj polhodinu, nech si dudka. Neexistuje, ze by si mlieko takto nerozbehla, ak nemas problem s mliecnymi zlazami. Za mesiac mi dieta pribralo skoro kilo 🫣😅. Odsavala som asi 6x dokopy a inak dokmila obcas flaskou s UM.
Mne napriklad pri prvom dietati, sa dalo mlieka odsat dost, ale pri dalsich vobec a dojcila som skoro 2 roky kazde a jedno dokonca 3 roky. A odsala som minimum. Ak sa Ti prisava, tak v kuse ho davaj na prsnik,...ja viem, ze je to "ostara", ale takto sa niektore deti dojcia proste. Alebo prejdi na UM.
Ak chces este skusit, tak si kup Moringu, mam z BrainMax a davam si tak 2x denne len po 1 tobolke a pomaha asi. Lepsie ako senovka a benedikt.
Akurat idem robit test a dufam, ze mi uz konecne pride vaha, idem si ju prevazit, ze kolko asi vypije na to krmenie. Prave toto sa ma pytala muzova sesternica vcera, ze mala ma 2 tyzdne a takto sa krmi a robia take kolecka s nou, lebo zapava na prse. No dala som jej takuto radu, ze dojcit v kuse. A casom sa to zmeni. Dieta podrastie, bude viac vladat (este 2 tyzdnove moze mat aj zltacku kusok, tak zaspava, lebo ho to ukludnuje), bude mat vacsi zaludok a bude aj dlhsie spinkat a aj mat bdele okna coraz castejsie a bude sa dojcit menej. Mh mame rastovy spurt a zase je castejsie na prse, ked sa tvorba mlieka prisposobi, tak zas to bude lepsie. To dojcenie je taketo obcas. Z 5 deti len jedno jedlo 10 minut a spalo mi potom ako knedlik aj 3-4 hodiny. Kym neprisli koliky a potom zacalo peklo, ale to je o inom.
Drzim palce.

@anonym_4d68b8 veľmi som túžila dojčiť, lebo prvú dcéru sa mi tiež nepodarilo, ale tam som mala komplikovaný pôrod, malú som nedostala hneď, čiže neprebehol bonding, atď. Pri tomto druhom som dúfala, že to vyjde.

@anonym_2b80bd práveže kľudný nie je, je hladný. Začne strašne plakať, a už v tom stave sa proste neprisaje, aj laktacna mi odporučila ho začať dojčiť po zobudeni, kým nezačne veľmi plakať, že nemám ani prebalovať pred dojčením .. čiže u neho sa nedá ísť také kolá, že ho nechám odgrgnúť a pokračujem, lebo už proste strašne plače a neprisaje sa vôbec, odtláča sa od prsníku.. čo celkom fungovalo je fitlopta a tak dojčiť, sa vedel tým hojdanim upokojiť, lenže zase to malo len ten efekt, že síce sa prisal, ale hneď aj zaspal, keď som prestala sa húpať, tak zase rev.. čiže on sa síce pekne prisáva, lenže veľa krát to prso proste odmieta, zrejme mu vadí, že ten tok mlieka je pomalý.. s cievkou sa dojčil pomerne bez problémov, lenže tam zase mu proste tielko z cievky, akonáhle som po týždni dala cievku preč, tak sme boli úplne na tom istom, UM sme neznížili ani o mililiter, mlieka som neodsala o nič viacej.. čiže zrejme pri tej cievke nepil tak efektívne aj z prsníka .. ale nedá sa celkom vylúčiť aj to, či nemám malo tých mliečnych žliaz, keďže ani pri prvej dcére sa mi nepodarilo dojčiť, aj keď tam bol ten priebeh iný ..